Záhadné agrosymboly: už nejen v Anglii

3. 06. 2009 13:24:19
Události posledních dnů na poli výzkumu záhadných kruhů v obilí nás tentokrát zavedou nejen na obilné lány anglických hrabství Wiltshire a Oxfordshire, ale i do Německa a Itálie a dokonce i na zamrzlý Bajkal. Stačí si přečíst náš článek či zasurfovat v některé z přiložených map a přitom se zamýšlet, jak asi všechny tyto záhady mohly vzniknout.

wayland.jpg
Možná jste četli můj článek V kraji Bílého koně. V něm kromě dalších zajímavých památek představuji
Wayland's Smithy v hrabství Oxfordshire. Jednu z nejlépe zachovalých megalitických dlouhých hrobek ve Velké Británii. A tak se zde letos 29. května 2008 stalo, že se tu asi pouhý půl kilometru od ní objevil jeden z nejdelších a také nejkrásnějších letošních obrazců v obilí. Nalézá se v poli s ječmenem a zobrazuje skutečně obří medúzu. Nejlépe je vidět samozřejmě z letadla. Jedině tak je vidět celá jeho krása. Ostatně také, jak uvádí zpráva, farmář, kterému toto pole patří, si bohužel nepřeje, aby se na jeho pole kvůli tomuto obrazci chodilo. Přesto se snad několika badatelům podařilo získat povolení ke vstupu, a tak si pár detailů můžeme vychutnat i my. Kdo se chce podívat, jsou na stránkách tohoto obrazce u Waylands Smithy.

knol.jpg
Asi na poloviční cestě mezi kamenným kruhem v Avebury a bílým koněm u Cherhill, což je asi tři kilometry od Avebury, se nalézá Knoll Down. To se stalo cílem prvního červnového agrosymbolu. Ten byl objeven ráno 1. června na zdejším poli s ječmenem. I tento piktogram je velice zajímavý. Tvoří ho čtveřice srpků měsíčků, které se zakousávají do menších polehlých kroužků. Formace je i dobře viditelná ze silnice A4 spojující Avebury, Cherhill a Calne. Co mne na této formaci nejvíc udivuje, jsou chomáče stojícího obilí, nalézající se v kruzích z položeného obilí. Kolem nich jsou zase menší spirálky obilí, tak musel tento obrazec vznikat opravdu zajímavým způsobem. Kdo se chce tímto obrazcem pokochat, není nic jednoduššího, než na cropcirlcelconnectoru kliknout na tento odkaz: Knoll Down. Není však také bez zajímavosti, že podobný obrazec, sice o něco jednodušší, se u Knoll Dan objevil i vloni v červenci (viz
Knoll Down z roku 2008).

milkhill.jpg
O pouhý den později, v úterý 2. června 2009 se objevil další zajímavý obrazec. Tentokrát jev pohostil pole pod
Milk Hill nedaleko Alton Barnes. Kdo si četl můj článek Po stopách obřích křídových postav, jistě ví, že se zde nalézá hillfigura jednoho z nejznámějších wiltshirských bílých koní. Koho tato problematika zaujala může i navštívit mojí speciální googlemapu zaměřenou právě na tyto nejznámější křídové postavy. Tady si může kliknout a prohlížet krásy těchto postav seshora. Proto nejspíš také není divu, že tyto obří bílé koně přitahují ony tajuplné tvůrce těchto záhadných obrazců. Letos to již byl bílý kůň u Roundway u Devizes a to hned dvakrát. (píšu o nich v předešlých dílech našeho seriálu Jarním kruhům v obilí dominuje řepka a Tajemné agrosymboly vstoupily do letošní druhé fáze) A tady u Milk Hill se v tu noc objevili hned dva obrazce. Jednak malý jednoduchý kroužek a okus dál velká složitá sedmiboká formace. Z každé strany obrazce pak vychází labyrint cestiček, vedoucí až do centrálního kruhu. Samozřejmě i tento obrazec má na uvedeném webu své stránky, a to Below Milk Hill.

bugrherio.jpg
Nyní pojďme opustit území Spojeného království a přesuňme se na kontinent. Nejprve navštivme Itálii. Pokud bych měl díky kruhům v obilí nějaký zdejší region nazvat italským wiltshirem, tak by to jednoznačně slušelo Lombardii. Právě zde se v posledních letech objevilo značné množství zdejších agrosymbolů. A obdobně tomu začíná být i letos. Tak 25. května se tu objevil první obrazec mezi městy
Brugherio a Carugate poblíž Milana. Je to šestiúhelníková formace stávající se z šestatřiceti různě velkých kroužků. Formace se nalézá na poli s pšenicí a její detaily si je možné prohlédnout na její domácí stránce .

ehlen.jpg
Další zemi, kterou v tomto díle navštívíme je Německo. Kdybych měl tentokrát některou německou oblast nazvat německým wiltshirem, tak by to nejspíš padlo na Hessensko. Tato oblast s bohatým výskytem keltských a dalších prehistorických hradišť jakoby si o to přímo říkala. O prvním zdejším obrazci od Zierenbergu jsem zde informoval již minule. Avšak pět kilometrů odtud na jih se nalézá obec
Ehlen. A právě ta hostila druhý zdejší piktogram. Ten vznikl v noci na 30. května a byl tvořen centrálním kruhem a třemi dalšími kruhy s ním propletenými. (viz Ehlen – čili jeho stránka na cropcircleconnectoru.

04916.jpg
Závěrem si však nechám další velkou zajímavost. Jak známo, kruhy nemusejí vznikat pouze v obilí. V dubnu letošního roku byla z Mezinárodní kosmické stanice ISS vyfotografována jedna zvláštnost, která se vyskytla na obřím jezeru
Bajkal. Na zaledněné hladině se objevily hned dva kruhy o průměru asi 4 kilometry a vzdálené od sebe asi 350 kilometrů. Kdybych to chtěl přirovnat k našim českým měřítkům, představme si vzdálenost přibližně Karlových Var a Zlína. Ploše oběma městům bude i odpovídat plocha oněch dvou kruhů, které se zde letos objevili. Mimochodem, není to poprvé. Podobný jev je zde sledován již popáté. Mnozí badatelé se kloní k hypotéze, že může jít o jakési emise metanu či geotermální aktivitu. Jenomže se nalézají nad hlubokou a velmi chladnou vodou a co je asi největší záhada, mají tvar prstence a nikoliv celého kruhu. První kruh se nalézá poblíž obce Sljudjanka a druhý u poloostrova Svatý Nos. Na další informace o tomto jevu odkazuj na tři články. První článek - Podivné kruhy na Bajkalu je na stránkách KPUFO, druhý článek Pohled z vesmíru odhalil záhadné kruhy v ledu jezera Bajkal je z novinek.cz a třetí článek na
www.grenzwissenschaft-aktuell.de je v němčině.

V posledním uvedeném zdroji jsem však nalezl souvislost, jenž nás opět vrací zpět do Anglie. Jak jsem se totiž dozvěděl z odkazu Erstmals Eiskreis auch in England entdeckt, Letos v lednu se v Anglii objevil menší třímetrový kruh v ledu, který se nalézal na řece River Otter u města Honiton v hrabství Devon.

Všechny i v tomto díle zmíněné lokality jsem opět zanesl do své googlemapy kruhů v obilí , a tak zde můžete cestovat jak po Anglii, tak po Itálii, Německu či po Bajkalu. Jen upřesním: modré špendlíky značí nové kruhy v obilí, modrozelené špendlíky značí kruhy v ledu a fialová kolečka značí starší obrazce, které byly náhodou přímo zachyceny na satelitní mapě.

Zdroje:

www.cropcircleconnector.com

www.cropcircle-archive.com

www.lucypringle.co.uk

www.kornkreise-forschung.de

Související články:

3. díl: Tajemné agrosymboly vstoupily do letošní druhé fáze

2.díl: Jarním kruhům v obilí dominuje řepka

1.díl: Šokující start letošní sezony agrosymbolů

seriál Kruhy v obilí - rok 2008

Autor: Libor Čermák | středa 3.6.2009 13:24 | karma článku: 22.29 | přečteno: 4630x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 125 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...