Znáte Rollrightské megality?

21. 05. 2009 9:22:38
Když se řekne kamenný kruh, většině čtenářům se nejspíš vybaví Stonehenge. Některým možná i Avebury. Ale na britských ostrovech to nejsou kamenné kruhy ani zdaleka jediné. Na třetím místě bych určitě jmenoval megalitický komplex Rollright.
planek Rollrightu
planek Rollrightu

Nalézáme se asi třicet kilometrů severozápadně od Oxfordu, na hranici dvou hrabství (tedy obdoby našich krajů), a to Oxfordshire a Warwickshire. Zde mezi obcemi Great Rollright a Little Rollright nalézá zajímavý komplex megalitických památek. A není to komplex ledajaký. Skládá se ze tří částí a tvoří ho značné množství zvětralých kamenů, jenž jsou navíc zvláštně pokroucené, jako kdyby spíše patřily do nějakého tolkienovského fantasy románu.

1. Kamenný kruh

Je největší rollrightskou megalitickou památkou. Skládá se ze sedmdesáti sedmi různě velkých kamenů a jeho průměr je cca 32 - 33 metrů. Původně jich tu však bylo údajně více než sto a jejich stáří se předpokládá na 4000 - 4500 let. Byla to vlastně jakási souvislá stěna, která byla přerušena vchodem na jihovýchodě stavby, 3456108703_3e5b38a82c.jpg
jenž byl lemován dvěma velkými kameny.

2. Králův kámen

Nyní se přesuňme přes silnici, kde se nedaleko odtud nalézá další součást rollrightské megalitické památky. Je zajímavé, že ačkoliv jsme se přemístili asi jen o sedmdesát metrů na severovýchod, tak jsme mezitím přešli hranice hrabství a nyní se nalézáme ve Warwickshire. Tady se totiž za železnou ohrádkou nalézá osamělý menhir s názvem King Stone, tedy Králův kámen. Je vysoký 2,60 metrů a široký 1,44 metrů. Jeho účel není úplně známý, a tak se předpokládá, že buď nějak souvisel s nedalekým kamenným kruhem a nebo, že označoval pohřebiště z doby bronzové, které se používalo v letech 1800-1500 let před naším letopočtem a ze kterého se zde zachovalo několik zbytků pohřebních komor. Nicméně byla objevená i archeoastronomická souvislost s kamenným kruhem a hvězdou Capellou ze souhvězdí Vozka.

3. Šeptající rytíři

Nyní se vraťme o asi 400 metrů zpět do hrabství Oxfordshire. Na východ od kamenného kruhu se nalézá další kamenná sestava, zřejmě zbytky dolomenu nebo dlouhé hrobky, kterým se říká „Šeptající rytíři“. Dle datování se jedná o nejstarší součást rollrightské megalitické památky. Vznikla někdy kolem 3800 - 3000 let před naším letopočtem a je tedy starší než zdejší kamenný kruh i menhir. Dle některých názorů se jedná čtyři kamenné pilíře, které kdysi podpíraly pátý kámen, dnes zde ležící na zemi. Dnes je památka, stejně jako Králův kámen chráněná železnou ohrádkou.

Pověsti

Rollrightské 34078793_050ce9e8dc.jpg
megality jsou známé i tím, že se k nim váže řada pověstí. Ta nejznámější vypráví o králi, který tudy táhl se svojí družinou. Najednou se před nimi objevila čarodějnice, která mu řekla: Sedm dlouhých kroků učiň, a pokud Long Compton uzříš, staniž se králem Anglie.“ A tak král vykročil a když dělal sedmý krok zvedl se před ním ze země pahorek a zakryl mu výhled na vesnici Long Compton. V tom je čarodějnice všechny proměnila v kámen. Král tak jako menhir „Králův kámen“ vyhlíží směr Long Compton, jeho vojsko stojí nedaleko nich v kruhu a pět zbylých rytířů si opodál šeptají, jaké pikle připraví. Z této legendy pochází i názvy všech tří staveb. Další legenda vypráví, že Šeptající rytíři vždy o noci na Nový rok pochodují k blízkému potůčku, aby se napili. A ještě další pověst, která vypráví, že kdysi se kdosi pokusil během noci jeden z kamenů přesunout na stavbu mostu, aby ho zasadil do pilíře. Jenže ráno ležel kámen pokaždé na původním místě. Toto však jsou jen některé ze zdejších legend a pověstí.
Skutečně kameny šeptají?

Zajímavý pokus uskutečnil v letech 1978 a 1979 dr. G. V. Robins. Nechal zde udělat měření ultrazvukovým detektorem, které prováděl v různou denní dobu. 2360479739_fb570c917a.jpg
Samozřejmě, že nejprve zjistil základní úroveň ultrazvukové frekvence v oblasti Rollrightu. Ta se na deseti bodové stupnici pohybovala mezi stupněm 0 a 1. I přesto, že jako chemik věděl, že kameny při východu slunce vyzařují silněji než během dne, dočkal se překvapení. Místo toho, aby kameny začaly vyzařovat pozvolna a plynule při východu slunce, tak už půl hodiny předem začal nečekaně pulsovat menhir „Královský kámen“ a dolmen „Šeptající rytíři“. Hodnota ultrazvukového pulsování zde dosáhla bodu 7. Jenomže v té samé denní době se naopak vůbec nic nedělo v kamenném kruhu. Hodnota zde ukazovala dokonce pod normálem. Zhruba dvě až tři hodiny po východu slunce však došlo k nečekanému obratu. Zatímco hodnota v menhiru poklesla, namísto toho stoupla hodnota ultrazvukového pulsování v kamenném kruhu. Jsou tyto měření skutečným vědeckým důkazem toho, že tyto megalitické stavby v přeneseném slova smyslu skutečně podivně „šeptají“, jak tvrdí některé z místních legend?

Záhadné agrosymbolyTak jako i obdobné prastaré lokality, tak i Rollright několikrát navštívil i záhadný jev kruhů v obilí. Tak se například stalo 2. července 2006 (viz Rollright Stones) nebo 2. srpna o dva roky dříve ( viz Rollright Stones). A tedy jak je vidět, tato lokalita nepřitahuje jen turisty, archeology nebo chemiky, ale i tvůrce záhadných kruhů v obilí. A kdo ví, co vše se v této lokalitě podaří vypátrat v budoucnu.

Zdroje:

Wikipedie

http://www.eldar.cz/megality/rollright.html

http://www.rollrightstones.co.uk/

Daniken E v: Cesta na Kiribati, Naše vojsko, Praha, 1995

Fotografie:

www.google.cz/maps

www.flickr.com

Související články:

V kraji Bílého koně

Mystéria Salisburské pláně

Avebury – místo zasvěcené záhadám

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 21.5.2009 9:22 | karma článku: 22.57 | přečteno: 3146x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 481 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...