Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bojujme s oteplováním

Máme se v současné době věnovat problému globálního oteplování a nebo před tím máme zavírat oči jako náš současný prezident? Dovolte, abych zde opět prezentoval svůj názor. 

www.astro.cz

Když jsem psal poslední článek na toto téma (Bojím se o naší planetu), netušil jsem, jakou vyvolá náruživou diskuzi, především z řad odpůrců globálního oteplování. Jenže mým cílem v těchto článcích není dělat ze sebe odborníka na globální oteplování. Mým cílem je pouze shrnout a upozornit na nová fakta, která přinášejí sdělovací prostředky o tom, jak se v důsledku lidské činnosti mění různé součásti přírody. A přitom v koutku duše věřit, že to alespoň nějaké lidi ovlivní tak, že se k naší přírodě a planetě budou chovat jako k něčemu posvátnému, bez kterého bychom ani my samotní nebyli. A nikoliv se k ní chovat jako k nějaké naší kořisti, ze kterou si můžeme dělat co chceme. Nic víc, nic míň. Pokud se to někomu nelíbí, může jít o tom diskutovat přímo do článků, na které udávám v článcích odkaz jako na zdroj.  Takže jaká nová varování nám připravila příroda a vědci během toho měsíce, od kdy jsem publikoval poslední článek na toto téma?    

Antarktida je kontinent, kde se globální oteplování projevuje zatím nejmarkantněji. Každou chvíli můžeme slyšet, jak se z jejího ledovce odlamuje obří kra. A nejinak tomu bylo i v uplynulém měsíci. Tak například 28. dubna přišla média ze zprávou, že se odtud odlomila další obří kra o velikosti 700 km2 (Od Antarktidy se ulomila kra o velikosti New Yorku). Kromě toho se od Antarktidy ulamuje další obří kra o rozměrech neuvěřitelných 10 000 km2, což zhruba odpovídá velikosti Kypru nebo Středočeského kraje (Kus ledu, velký jako Kypr, se odtrhává od Antarktidy). A také přišla další varující zpráva z Wilkinsova ledového šelfu. Ledový most, který tento šelf pravděpodobně drží pohromadě, byl ještě počátkem dubna nedotčený a pak najednou během pouhých dvou dnů popraskal natolik, že hrozí svým zřícením (V Antarktidě popraskal ledový most).  Samozřejmě také, že není postižen pouze jižní kontinent, ztenčuje se i zimní vrstva ledu kolem opačného pólu Země (BBC: Vrstva ledu v zimní Arktidě se ztenčuje).

Kromě toho se zřejmě vědcům podařilo vysvětlit jednu záhadu spojenou s ledem kolem Antarktidy. Jak se zjistilo, ledu kolem jižního pólu začalo i přes globální oteplování záhadně přibývat. A řešení? Opět je v prvopočátku tohoto jevu vliv člověka! Tedy abych to upřesnil, tyto podmínky vytvořila rozsáhlá ozónová díra, která je nad Antarktidou (Led kolem Antarktidy roste i přes globální oteplování).   

.   

S další varovnou zprávou přišli američtí vědci. Ti upozorňují na to, že hladiny některých nejdůležitějších řek světa za posledních 50 let výrazně poklesly. Týká se to jak indické Gangy, čínské Žluté řeky, amerického Colorada, jihoamerické Amazonky, afrického Konga či Nigeru nebo australské Murray a dalších. Jedině v arktických oblastech se hladiny řek zvýšily, a to v důsledku většího tání sněhu a ledu. (Největší řeky světa vysychají nebo Mnohé světové řeky vysychají, bude chybět voda

A co celkové počasí? Nemluvě o tom, že letošní duben byl čtvrtým nejteplejším dubnem za posledních 215 let (Duben 2009 byl čtvrtý nejteplejší za posledních 215 let), se spousty dalšími varování přišli vědci. Tak například v důsledku oteplování se i zde ve Střední Evropě můžeme připravit na vlny veder a požárů, s jakými se můžeme setkat například v Řecku a v Kalifornii (Střed Evropy zažije ohnivé peklo, varují vědci). Ničivá sucha jsou již běžná například v Africe. Ale klimatologové z univerzity v Arizoně přišli s teorií, že tyto sucha se mají v budoucnu ještě zhoršit (Afriku čekají ničivá sucha. Horší, než jaká zažívá teď) Vědci  Mezinárodní unie lesnických výzkumných organizací IUFRO přišli v dubnu s dalším varováním, že v důsledku oteplování můžou lesy přestat vázat uhlík, což by oteplování jen urychlilo (Ustupující lesy přestanou brzdit oteplování, varují vědci).

Další nepříliš povzbudivé zprávy přišly ze světa fauny. To, co nás může znepokojovat v našich zeměpisných šířkách je rozšiřování se klíšťat a tím i větší možnost nákazy například boreliozou. (Ovlivní globální oteplování šíření lymské boreliózy?) Ze světa hmyzu se to netýká jen klíšťat, ale i grónských pavouků, jenž v důsledku oteplování zvětšují svojí velikost a rychle se množí. S tímto zjištěním přišla skupina německých a dánských vědců, kteří měřili od roku 1996 na 5000 slíďáků a přitom zjistili, že narostli průměru o osm až deset procent (Grónští pavouci se s oteplováním klimatu zvětšují a rychleji množí). Klimatické oteplování má vliv i na ptáky, kteří svá hnízdiště přesouvají na sever a létají tak i delší trasy (Kvůli oteplování klimatu prý stěhovaví ptáci létají delší trasy).

    

A jak působí globální oteplování na svého původce, tedy na člověka? Jak je vidět, brzy budeme mít první klimatické uprchlíky. Stane se jimi 340 eskymáckých obyvatel městečka Newtok na Aljašce. Totiž půda, na které obec stojí je trvale zamrzlá. Nyní však rozmrzá a mění se v bahno. Domy se tak začínají propadat do země. V důsledku toho uspořádali v obci referendum, ve kterém se vyslovili pro přemístění města o devět mil do vnitrozemí (První městečko na Aljašce se musí stěhovat kvůli oteplování). Ale to samozřejmě není nic s tím, co zjistila studie neziskové organizace Oxfam. Do roku 2015 totiž 375 milionů lidí výrazně pocítí změny a výkyvy podnebí, které s sebou přináší globální oteplování. Sucha, záplavy, stoupající hladina moří, větrné smrště. Na to vše se můžou lidé po celé planetě těšit. Díky tomu se značně rozšíří množství humanitárních krizí obrovských rozměrů. Humanitární pomoc, které poskytují vyspělé státy, pak bude potřeba téměř dvojnásobná než je tomu dnes! (  Studie: Klimatické změny mají postihnout skoro 400 milionů lidí)  

Někteří skeptici, kteří nevěří na globální oteplování způsobené člověkem, se snaží prosazovat myšlenku, že ho způsobují jiné faktory, než člověk. A jaké? Že by například Slunce? Jenže to je teď však nejméně aktivní za posledních 100 let. V 17. století takovýto útlum trval 70 let a na zemi tím způsobil tzv. malou dobu ledovou. (Slunce je podezřele klidné, vědci nevědí proč) Takže to bude asi něčím jiným než centrální hvězdou sluneční soustavy. A tak říkám lidem typu pana Klause a jím podobným, přestaňte si namlouvat, že se člověk nepodílí na globálním oteplování. Místo toho byste měli lidem začít vtloukávat do hlavy, že současné chování lidí k této planetě se dá přirovnat například k viru, který pustoší nějaký jím napadený organizmus.

.

            A co politici? Na rozdíl od současného hradního pána z Hradčan se jeho předchůdce Václav Havel přidal ke kampani za snížení skleníkových plynů. V dopise jenž adresoval Hnutí Duha se vyjádřil takto: "Vím, že jsme na této Zemi pouhými hosty a že na našem zodpovědném chování závisí i prostředí, které se utvářelo miliardy let a bez něhož bychom nejen přišli o svobody a civilizační vymoženosti, z nichž máme to štěstí se radovat, ale nakonec i o právo na této planetě vůbec být."  Myslím si, že s tímto lze jen souhlasit (Zelená kampaň ulovila první velké jméno: Václava Havla). Nic jiného, než souhlasit lze i současným americkým prezidentem Barackem Obamou. Ten při svém evropském turné každou chvíli zmínil potřebu bojovat s klimatickými změnami. Jeho výrok „"Musíme využít jaderné energie k tomu, abychom uspěli v boji s klimatickými změnami.", by se podle mne měli všichni učit už ve škole. (Co důležitého řekl Obama v Praze? A jak tomu rozumět?). Však také ve své domácí zemi se začíná starat o to, aby se tento problém dostal na program dne. (USA podnikají krok k redukci skleníkových plynů). Kroky proti produkování skleníkových plynů se začínají dít i v naší rodné Evropě. Tak například Evropská investiční banka schválila začátkem dubna půjčku ve výši 866 milionů Euro. Tyto peníze jsou určeny na výrobu aut s co nejnižšími emisemi oxidu uhličitého (Úvěr ve výši 866 milionů eur podpoří automobilový průmysl skrze "zelená" auta) .

Myslím si, že je dobře, že přední státníci začínají uvažovat o tom, že vypouštění skleníkových plynů do ovzduší je špatné. Ale je potřeba, aby je následovalo co nejvíce politiků dalších.

Související články:  

Bojím se o naší planetu

Energetická budoucnost z mého pohledu

Autor: Libor Čermák | pondělí 11.5.2009 12:54 | karma článku: 15,29 | přečteno: 1298x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,51 | Přečteno: 148x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 186x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza

Libor Čermák

Proč jsem přestal fandit politickým ideologiím

A to nejen nějakým těm mnou vybraným, čím bych se stal antiixxxistou, ale všem. Schválně, už jste se někdy zkusili zamyslet nad tím, co že vlastně mají všechny politické ideologie současnosti společného?

10.2.2023 v 7:20 | Karma: 26,09 | Přečteno: 599x | Politika

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

Sci-fi western "Cesta za tajemnou čelenkou" naše přátele zavede do Nového Mexika, které musí procestovat celé až téměř na sever. A i tam zažijí mnoho tajuplných až záhadných dobrodružství.

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Vytušil J. Verne i Bermudský trojúhelník?

O spisovateli J. Vernovi se říká, že ve svých knihách napsaných v 19. století předpověděl celou řadu vynálezů běžně používaných až ve stoletím 20. A tak bych se dnes zamyslel nad jeho příběhem Vynález zkázy.

15.1.2023 v 8:24 | Karma: 17,06 | Přečteno: 390x | Věda

Libor Čermák

Jak to, že jsi tam neudělal žádné postavy tmavé pleti?

Nedávno jsem pro děti z mých kroužků udělal deskovou hru. Doplnil jsem ji i figurkami. Co mne ale během hry zaskočilo, byla poznámka jednoho dítěte. „Libore, proč jsi tam neudělal žádného černocha? To jsi rasista?"

13.1.2023 v 9:53 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1200x | Společnost

Libor Čermák

Kandidáty pražské kavárny vždy jen přecházím a nevolím

Vždy, když jsou nějaké volby, tak ty kandidáty, které kandidují nebo je podporují strany tzv. pražské kavárny, tak je vždy přejdu a nevolím je. Jedním z důvodů je například to, jaký mají postoj k otázce tzv. "pravdy a hodnot."

12.1.2023 v 10:23 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1183x | Politika

Libor Čermák

Legenda o Manitouovi a jeho pomocnících

Dnes začíná můj nový seriál ze žánru sci-fi western. „Cesta za tajemnou čelenkou“, kde se budete setkávat s mladým kovbojem Tomem a jeho indiánským kamarádem Tokakuou. A nejen s nimi, ale i se záhadnými a tajuplnými úkazy.

1.1.2023 v 11:51 | Karma: 7,07 | Přečteno: 213x | Poezie a próza

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

Dnes na Štědrý den bych sem dal další vánoční pokračování mého cyklisticko - cestovatelského seriálu pro děti a mládež "Páťa a kolo Zláťa". Tentokrát se vydáme do Orlických hor do dělostřeleckých pevností a k pohyblivému betlému.

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02 | Přečteno: 131x | Cestování

Libor Čermák

Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

20.12.2022 v 6:20 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1186x | Společnost

Libor Čermák

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

6.12.2022 v 9:45 | Karma: 16,37 | Přečteno: 537x | Věda

Libor Čermák

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

1.10.2022 v 10:36 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1631x | Věda

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,16 | Přečteno: 701x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 537x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 617x | Věda
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám