Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

Před pěti lety jsem podnikl svou dovolenou na Chebsko. A tam jsem také navštívil českou sopku Komorní hůrku, která je společně s nedalekou Železnou hůrkou považována za nejmladší sopku, která byla na území ČR činná. Stáří Komorní hůrky se odhaduje na 250 tisíc - 400 tisíc let. (Stáří Železné hůrky je 150 - 400 tisíc let). To není dávná doba. Už například žili předkové dnešních lidí, kdy se na Chebsku soptilo. A přece byl původ Komorní hůrky pro vědce dlouho záhadou. Až štola z roku 1837 pomohla rozluštit dávný spor o původu této přírodní památky mezi tzv "neptunisty" (těmi co prosazovali teorii, že památka vznikla usazením hornin ve vodním prostředí) a tzv. "plutonisty" (že je vulkanického původu).

Jenže v místních lidových pověstech, které určitě vznikly mnohem dřív než v 19. století, se vyprávělo něco, z čeho zamrazí. Lidé zřejmě měli o skutečném původu Komorní hůrky jasno už někdy v dávnověku. V pověstech se vypráví o trpaslících, kteří zde měli žít. Cituji z wikipedie z pověsti "O zlém lesníkovi":

https://cs.wikipedia.org/wiki/Komorn%C3%AD_h%C5%AFrka)

Jak jste si možná všimli, v této pověsti se neodráží jen skutečný sopečný původ Komorní hůrky (děsivý hluk a vyšlehnuté plameny z jeskyně), ale i četné zemětřesné roje, které se na Chebsku občas skutečně objevují.

Jenže toto není jediný podobný případ, kdy místní pověsti potvrzují to, co odhalila až moderní věda. Podobných pověstí jsem zaznamenal po republice víc. Jaká vyprávění se nejlépe shodují s něčím, co je žhavé a nalézá se pod zemí? V tomto případě nás nejčastěji napadnou čerti a peklo. A přeci je po republice několik vrcholů, které jsou jak vulkanického původu, tak se k nim váží nejrůznější čertovské pověsti.

A začneme u české národní hory Říp. Pověst vypráví o vzniku Řípu vypráví, že v jeho stavbě prý soutěžil sv. Petr (případě Panna Maria) s čertem (Zdroj: https://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=524514). 

Velmi podobná pověst se váže i další slavné hoře vulkanického původu, a to k Bezdězu. Pověst o vzniku dvouvrší Malého a Velkého Bezdězu, kde se dnes nalézá známý středověký hrad, říká, že jednou nabídl čert Panně Marii sázku, kdo z nich vystaví do kuropění vyšší kopec. I přesto, že čert podváděl, kradl materiál Panně Marii či nedalekému sedlákovi, tak když zakokrhal kohout, byla hora Panny Marie vyšší. (Zdroj: www.hrady.cz/hrad-bezdez).

Teď se přesuňme k Jičínu, a to k další hoře vulkanického původu. Na severovýchodním okraji Jičína poblíž Valdic se nalézá 399 metrů nad mořem vysoký kopec Zebín. O jeho vzniku vypráví pověst o čertovi, který se vsadil s místním mlynářem k závodu z Krkonoš. V místě dnešního vrchu Zebín si potřeboval vyklepat kamínky z bot. A tak vznikl tento vrchol. (zdroj: Stejskal M.: Labyrintem tajemna aneb průvodce po magických místech Československa, Paseka, Praha, 1991)

A opět velmi podobná pověst se váže k Čertímu kopečku (433 metrů nad mořem) u obce Koberovy na Semilsku. (zdroj: Stejskal M.: Labyrintem tajemna aneb průvodce po magických místech Československa, Paseka, Praha, 1991). Čertí kopeček je opět vršek vulkanického původu.

A teď se vás zeptám. Víte, co je považováno za hlavní český vstup do pekla? Přeci hrad Houska. A je jen náhoda, že právě v okolí hradu Houska se nalézá hned několik kopců sopečného původu? Ať už je to Vrátenská hora (508 m.n.m), Kuželík (482 m.n.m) nebo Lipový vrch (471 m.n.m.). (zdroj wikipedia. mapy.cz)

Co to je? Vždyť to všechno jen potvrzuje hypotézu, že naši dávní předkové tak vlastně měli znalosti takové, jaké potvrdila až současná věda. A není to jediný podobný případ. Do souvisejících článků dávám odkazy na některé podobné mé postřehy. Proto se domnívám, že i tyto vulkanické zajímavosti opět můžou doplnit záhady a zajímavosti české archeoastronautiky. A nejen to, můžeme na to nasadit i některá místa v zahraničí. Například mne už nepřekvapuje, že třeba taková Ďáblova věž ve Wyomingu se jmenuje "ďáblova".

Související články:

Pohádka o Šípkové Růžence ukrývá lékařská tajemství z dávnověku

Záhada českých dinosaurů

Věděli naši dávní předkové, z čeho pocházejí savci?

Co když pohádková mrtvá a živá voda jsou vzpomínkami na zapomenuté vědění?

Tajemství pohádkového polibku

Věděli snad Inkové o skutečném původu zlata?

Kráter v Arizoně ukazuje na moudrost indiánských legend

Autor: Libor Čermák | úterý 6.12.2022 9:45 | karma článku: 16,37 | přečteno: 538x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám