Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

Co se děje na 50. rovnoběžce?

 50. rovnoběžka je zajímavá už svým umístěním. To, protože spojuje místa, která jsou přesně v pěti devítinách mezi rovníkem a severním pólem. Ale také tím, že se podél ní nalézá celá řada významných archeologických lokalit.

O tom, že poblíž křížení 50. rovnoběžky a 15. poledníku se nalézá město Kouřim a spolu s ním rozsáhlé hradiště Stará Kouřim, osídlená již v mladší době kamenné asi 3000 let před naším letopočtem, jsem se už ve svých článcích zmiňoval mnohokrát.

O to víc mne překvapilo, že poblíž křížení 50. rovnoběžky a 14. poledníku v Nižboru se nalézá také významná dávnověká památka, a to mohutné keltské oppidum Stradonice.

Jestliže zjistíme dvě takto významné archeologické lokality poblíž těchto křížení, logicky nás napadne, co by se mohlo nalézat poblíž křížení 50. rovnoběžky a 16. poledníku. V tomto případě se dostaneme na Pardubicko, a to konkrétně mezi obce Čeradice a Uhersko. A u Uherska je dokázáno, že se jedná o významnou archeologickou lokalitu tzv. Slezskoplátěnické kultury z pozdní doby bronzové (https://cs.wikipedia.org/wiki/Uhersko_(okres_Pardubice)). Ostatně Plátěnice, podle kterých je tato lokalita pojmenovaná, se nalézají také nedaleko.

V případě křížení 50. rovnoběžky a 17. poledníku se dostaneme k Rapotínu na Šumpersku. Zde se mi zatím žádné významné archeologické naleziště ještě nepodařilo nalézt, ale oblast Šumperska bývala před několika lety významnou oblastí výskytu záhadných obrazců v obilí, které se často objevují právě v archeologicky významných lokalitách.

Ale co křížení 50. rovnoběžky a 18. poledníku? Teď se dostáváme na Opavsko do obce Hněvošice. A na webových stránkách této obce jsem se dozvěděl, že ve zdejším Hněvošickém háji se nalézají sypané mohyly z doby bronzové. (http://www.hnevosice.cz/obec-7/historie/)

Křížení 50. rovnoběžky a 13. poledníku se nalézá na Branišovském vrchu jižně od Toužimi, který je ze sousedním Třebouňským vrchem považován za zdejší magickou horu opředenou mnoha mýty (https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99ebou%C5%88sk%C3%BD_vrch)

Ještě bych si dovolil upozornit na křížení 50. rovnoběžky a 12. poledníku, které se ale už nenalézá v ČR, ale v Německu, a to v další velice magické oblasti, a to u skalního města Luisenburg, které je považováno za největší skalní labyrint v Evropě.

Co se děje na polednících?

To ale pořád není všechno, o čem bych se chtěl v této souvislosti zmínit. Pojďme se například podrobněji projít již zmíněný 13. poledník. Na něm se totiž do vzdálenosti pouhého jednoho kilometru od něj nalézá hned několik velice zajímavých či významných archeologických lokalit. Například na Tachovsku tam najdeme hradiště u Okrouhlého Hradiště na Hradišťském vrchu. Je to rozsáhlé pravěké hradiště o velikosti cca padesáti hektarů. Jeho historie sahá až do doby bronzové a dnes je prohlášeno národní kulturní památkou.  Cca 600 metrů od poledníku se nalézá i hradiště Krtín, ve kterém byly nalezeny žárem spečené kameny. Anebo halštatské hradiště u Blížejova.

O to víc mne ale překvapilo, co vše se nalézá v okolí 14. poledníku. V jeho těsné blízkosti (opět do vzdálenosti cca 1 km od něj) se nalézají kromě stradonického oppida další archeologické památky, které jsou možná ještě významnější než ty na poledníku třináctém. Severně od Nižboru (Stradonic) to je slavný klobucký menhir, který se nalézá asi necelý kilometr od 14. poledníku. (viz Za tajemstvím klobuckého menhiru)

Když se vydáme ze Stradonic naopak na jih, tak zjistíme, že jen doslova několik metrů od 14. poledníku se nalézá mohyla Hrádek v Libomyšli, které se přezdívá český Silbury Hill. (viz Kde leží český Silbury Hill?)

Plešivecký viklan

A ještě jižněji je to asi nejtajuplnější brdská hora Plešivec, které se přezdívá brdský Olymp. Například od slavného plešiveckého viklanu prochází 14. poledník ani ne pouhých 100 metrů. (viz Plešivecký viklan)

Teď se pokusíme podobně prozkoumat 15. poledník, tedy poledník kouřímský. Jižně od průsečíku se nalézá například hradiště z doby bronzové Doubravčany a raně středověké hradiště Hryzely, o kterém si někteří historikové myslí, že mohlo být sídlem zlicko-kouřimského knížectví.

Na severu od Kouřimi je to například halštatské hradiště Radim. Asi kilometr od poledníku je to Sadská, která byla osídlena už před 6000 lety. nebo Letařovice na Liberecku, kde je hradiště z mladší doby kamenné.

16. poledník prochází na Znojemsku i katastrem obce Hluboké Mašůvky, kde jsou četná archeologická naleziště, kde bylo objevena celá řada pravěkých artefaktů, a to včetně slavné venuše z Hlubokých Mašůvek pocházející z období 4600 let před Kristem.

Na 17. poledníku se nalézá také přírodní památka Třesín, ve které se nalézají i Mladečský kras, a především známé Mladečksé jeskyně, kde je prokázán výskyt člověka kromaňonského už před 31 tisíci lety. (http://www.kudyznudy.cz/aktivity/jeskyne-u-litovle)

Co se děje v Polsku a v Turecku?

Jsou výše uvedené vztahy pouhá náhoda? Že by to jen náhoda být nemusela, mne přesvědčilo to, co se na 50. rovnoběžce děje na území Polska. Tam jsou totiž jako korálky na šňůrce položena tato tři velká historická města. Na průsečíku 50. rovnoběžky a 20. poledníku je to Krakov. Na průsečíku 50. rovnoběžky a 21. poledníku je to Tarnów a na průsečíku 50. rovnoběžky a 22. poledníku Rzeszów. Pořád jen náhoda?

Zde bych chtěl jen uvést, že nultý greenvichský poledník byl ustanoven až v roce 1884. Navazuje snad tato současná soustava zeměpisných souřadnic na nějaký mnohem starší systém? Zkoušel jsem hledat, zda i nějaké mimořádně významné místo v Evropě neleží na nějakém celém poledníku. A hle nalezl jsem. Jde o město Byzantion, které vzniklo už v období antiky. To bylo později císařem Konstantinem i. Velikým přejmenováno na Nový Řím, ale hned krátce na to bylo po něm pojmenováno na Konstantinopol. Pak Cařihrad. A když byl dobyt Osmany, tak získal dnešní název Istanbul. A prochází jím 29. poledník, a to zrovna ne nějakým obyčejným místem. Nalézá se přesně na soutoku Bosporu (průlivu oddělujícího Evropu a Asii) s Marmarským mořem. A je to také současně přesně na jeho křížení z 41. rovnoběžkou. Bylo snad toto místo i nějakým dávnověkým bodem nula pro Evropu? Já bych si v tomto případě neuměl představit lepší místo než právě Bospor, začátek Evropy.

Zdroje: GPS souřadnice na www.mapy.cz , wikipedie, www.mapy.cz , zdroje uvedené v článku

Autor: Libor Čermák | sobota 1.10.2022 10:36 | karma článku: 22,77 | přečteno: 1639x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám