Inlajnový duch: Velikonoční hry na inlajnech

16. 04. 2019 12:03:13
Bylo Velikonoční pondělí odpoledne. Zatím co dopoledne chodili kluci koledovat, odpoledne se jako nic už dít nemělo? Ale ano. David totiž moc dobře věděl, že dřív Velikonoce koledou nekončily. Odpoledne kluci totiž hráli hry.

Tento díl navazuje na „Inlajnový duch: Velikonoční koledování na bruslích

A s čím? No přece s vykoledovanými vejci! A jestliže se chce Rosťa naučit dobře jezdit na inlajnech, co kdyby se ty jejich hry konaly přímo na kolečkových bruslích? V tom byl David vážně mistr. Vymýšlet nejrůznější věci, jak Rosťovi jeho učení bruslit zpestřit. A proto Rosťa i Martin odpoledne dorazili za ním k altánu. Jen jim nešlo do hlavy, proč mají přijet i s pomlázkami. Ale nechme se překvapit.

Když oba hoši dorazili odpoledne k Altánu, David je přivítal. „Ahoj kluci. Je dobře, že jste přijeli. Protože Velikonoční pondělí v dřívějších dobách vrcholilo ne koledou, ale odpoledními hrami s vykoledovanými vejci. Ale vy, abyste se naučili dobře jezdit, je budete hrát pěkně s bruslemi na nohou.“

Rosťa s Martinem nic nenamítali. Naopak, byli zvědaví, jak to dopadne. A David začal s vysvětlováním první hry: „Víte, že v některých jiných zemích je zvykem velikonoční vajíčka schovávat a děti je pak musí hledat? A tak si teď každý z vás vezme jedno své vajíčko a kamarádovi ho schová. Začne Martin. A Rosťa, aby neviděl kam, na něj počká v altánu. A kdo ho najde, může si ho ponechat.“

A tak Martina napadlo jeho vajíčko schovat do nedaleké vykotlané lípy. Schválně jestli ho Rosťa najde. Rosťovi to sice chvíli trvalo, ale našel ho. Pak Martinovi na oplátku schoval své vajíčko do koše. Ale když Martin nemohl vajíčko nalézt pod žádným stromem, keřem ani za altánem, napadlo se ho podívat do koše. A tak soutěž v hledání vajíček skončila jedna, jedna.

Druhá hra byla trošku jiná. David u cesty nalezl malou mosaznou lžičku, kterou si kdosi na zdejším zámku koupil jako suvenýr a pak ji ztratil. Ale jako duch ji nemohl zvednout. A tak k tomu vyzval Rosťu. Ten ji zvedl. A měl za úkol dát své vejce na lžíci a běžet s ním až k vrbě, ze které mají kluci proutky na pomlázku. A pak se vrátit. Jenže Martinovi vejce spadlo, když se u vrby otáčel a Rosťovi dokonce asi deset metrů před vrbou. Zkrátka a dobře, po této hře měli oba kluci o vejce méně. I když Martin byl o něco lepší, protože své vejce donesl o něco dál.

Třetí hra, kterou pro ně David připravil, se jmenuje „velikonoční ťukání“. Rosťa a Martin si stoupli proti sobě. Každý vzal do ruky jedno vejce. A špičkou je měli proti sobě ťuknout. A protože tentokrát ho měl Rosťa ťuknuté méně, vyhrál.

„Ale Davide“, zeptal se Rosťa. „Proč jsme si měli přinést ty pomlázky?“

„Rostíku. Co ty vlastně chceš se svojí pomlázkou po pomlázce udělat?“

„Asi ji vyhodím, Davide. Co jiného?“

„Co jiného?“ Odpověděl David. „Náš park vám proutky dal. Co kdyby byste je vrátili na oplátku zas našemu parku nazpět? Támhle u potoka své pomlázky zasadíte do země a oni vám za pár měsíců obrostou listím. A možná, že za několik let z nich budou i velké stromy, které budou zdobit břeh našeho potoka.“

„A to jde?“ zeptal se Martin.

„Samozřejmě, že to jde.“ Odpověděl David.

A tak se kluci vydali k potoku, tam na břehu vyhloubili dvě díry. A své pomlázky do nich zapíchli. A David pak prohlásil: „A protože je tu s námi Rosťa, tak ať nám tady ty vrbičky pěkně rostou.“

Konec velikonočního příběhu.

Další díly seriálu:

Vložený příběh "b" „Inlajnové Velikonoce“: b1) Jak zabrzdit na inlajnech? , b2) Jak David učil kluky plesést pomlázky , Velikonoční koledování na bruslích (nalézá se zhruba mezi díly 6 a 7)

Vložený příběh "a" „Historie inlinebruslení“ :a1): Zákaz vstupu na bruslích, a2) Chyťte zloděje!, a3) Jak bruslař rozbil zrcadlo , a4) Od vzniku inline bruslí až do jejich budoucnosti (nalézá se zhruba mezi díly 21 a 22)

Původních sedm příběhů rozdělených na 32 dílů:

Sedmý příběh: Inlajnové závody: 32. díl: Ať žije malý bráška, 31. díl: Loučení s Davidem, 30. díl: Rosťův vytrvalostní inlajnový závod, 29. díl: Freestalový slalomový závod na inlajnech, 28. díl: Inljanové závody ve sprintu, 27. díl: Zahájení inlajnových závodů, 26. díl: (Ne)Šťastné číslo,

Šestý příběh: Společné setkání: 25. díl: Úžasný zážitek na Blade Night, 24. díl: Hromadná jízda na bruslích, 23. díl: Jak zachránit bruslení v parku?), 22. díl: Nechceme v parku inline bruslaře!,

Pátý příběh: Inlajnový výlet: 21. díl: Dobrodružství v jeskyni, 20. díl: Konečně před tajemnou jeskyní, 19. díl: Kopec na cyklostezce, 18. díl: Ztracená baterka na výpravě,

Čtvrtý příběh: Můžeme ještě do altánu?: 17. díl: Oddílový zázrak, 16. díl: Boj o altán, 15. díl: Jaká budou pravidla?, 14. díl: Obsazený altán,

Třetí příběh: Velký oheň:13. díl: Rosťovo ocenění, 12. díl: Záhadný poplach, 11. díl: Poničené stromy v parku,

Druhý příběh: Tajemství zámeckého sklepení:10. díl: Objev tajuplného sklepení, 9. díl: Překvapení

při jarním úklidu parku, 8. díl: Dopis zlatým písmem ,7.díl: Hodně tvrdý trénink,

První příběh: Poprvé na inlajnech: 6. díl: První trénink s duchem, 5. díl: Setkání s duchem Davidem, 4. díl: A zase ti Železňáci!, 3. díl První krůčky na bruslích, 2. díl: Dárek k narozkám je tu!, 1. díl: Rozmíška v parku, Inlajnový duch (úvodní písnička)

A také rubrika Inline bruslení.

A další seriály pro děti a mládež na mém blogu: „Inlajnový duch“

,“Hrdinové Čeksasu“, „Vánoční doba“, Páťa a kolo Zláťa (seriál)

Text i kresby: Libor Čermák

Zdroj: https://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=702798

Autor: Libor Čermák | úterý 16.4.2019 12:03 | karma článku: 6.45 | přečteno: 121x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 329 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...