Inlajnový duch: Velikonoční koledování na bruslích

15. 04. 2019 12:00:13
Nastalo Velikonoční pondělí. Den, na který se Rosťa s Martinem těšili. A ten letošní zvlášť. Zkusí totiž nově koledování na kolečkových bruslích. Bude to jistě zajímavý zážitek, na který dlouho nezapomenou.

Tento díl navazuje na „Inlajnový duch: Jak David učil kluky plesést pomlázky

Proto se ráno Rosťa opět obul do svých inlajnů i chráničů. Vzal si pomlázku, kterou si upletli s Davidem a Martinem. Dále košíček a vyrazil ven. Před brankou ho čekal stejně ustrojený Martin. A ten najednou, jak vítr, vtrhl do domu, kdy bydlel Rosťa.

„Tak kde máš mamku!“

„Maminka vyšla ven před branku. Martin začal a Rosťa se k němu hned přidal. „Hody, hody, doprovody, dejte vejce malované....“

„No krásné to bylo, chlapci. Tady máte ode mně vajíčka a nějaké sladkosti. A hlavně se na těch bruslích nikde nezmrzačte!“

Kluci poděkovali. Vyšli ven na ulici, kde je čekal ještě David. Ten sice bez pomlázky. Ale kdyby nastal nějaký problém, tak by poradil.

A pak si to zamířili do domku, kde bydlel Martin. „Kluci pořádně mne svojí pomlázkou pomlaďte, ať jsem zase mladší.“ Vyzvala kluky Martinova maminka. A kluci tedy pořádně koledovali a Martinovu maminku na její přání pořádně vyšlehali. I tady na ně za to čekala odměna v podobě kraslic a čokoládových sladkostí.

Takhle oba prošli jak celou ulici, tak celou jejich čtvrť. A vykoledovali tolik vajec, že ani nevěděli, co s nimi. Někde dostali čokoládu, jinde také bonbony. Někde je dokonce holky zkusily polít vodou. Ale když viděly, že jsou kluci na bruslích, naopak jim vysmekly obdiv.

Kluci koledovali dál, až přišli k domu, který stál na rohu ulice, naproti parku. A z něj se ozvaly známé hlasy: „Hody, hody, doprovody, dejte pití malovaný. Nedáte-li malované, dejte alespoň bílé, tetička z Moravy vám přiveze jiné."

„Blek s Čárlím!“ vyhrkl Martin.

„Železňáci, vykřikl Rosťa.

Ano, bylo to tak. Ta nechvalně známá parta výrostků, která našim chlapcům ztrpčuje život. Ale díky ní se Rosťa vlastně seznámil s inlajnovým duchem Davidem.

David se za poslouchal, a pak prohlásil: „Zřejmě už přešli na koledu pro dospělé.“

Mezitím Železňáci se svou koledu v břiše i v krvi vyšli ven. A jeden přes druhého se překřikovali: „Hele naši prckové. A na bruslích! Přepadneme je a ukořistíme od nich to, co oni vykoledovali. To bude koleda! Co říkáte?“

„Ale to se přeci při koledě nedělá!“ Zavolal na ně Martin.

„Ale dělá“, zavolal Blek.

A tak David zavelel: „kluci, opřete se do bruslí a rychle od nich pryč. Když od nich ujedete co nejdál, nic se vám nestane. Oni sotva stojí na nohou. Ale vy jste střízliví a bruslit už umíte.“

A tak kluci vystartovali. Jejich sprint na bruslích je dostal až do další čtvrti města, kde zas vykoledovali jak další vejce, tak sladkosti. A protože se blížilo poledne, kdy už se nekoleduje, vydali se domů. Ale co s tak bohatou koledou, kterou získali i díky svým inline bruslím? David je vyzval, ať přijdou jak s pomlázkou, tak s bruslemi a několika vajíčky odpoledne do parku k altánu. Že má pro ně ještě nějaké velikonoční překvapení.

Další díly seriálu:

Vložený příběh "b" „Inlajnové Velikonoce“: b1) Jak zabrzdit na inlajnech? , b2) Jak David učil kluky plesést pomlázky (nalézá se zhruba mezi díly 6 a 7)

Vložený příběh "a" „Historie inlinebruslení“ :a1): Zákaz vstupu na bruslích, a2) Chyťte zloděje!, a3) Jak bruslař rozbil zrcadlo , a4) Od vzniku inline bruslí až do jejich budoucnosti (nalézá se zhruba mezi díly 21 a 22)

Původních sedm příběhů rozdělených na 32 dílů:

Sedmý příběh: Inlajnové závody: 32. díl: Ať žije malý bráška, 31. díl: Loučení s Davidem, 30. díl: Rosťův vytrvalostní inlajnový závod, 29. díl: Freestalový slalomový závod na inlajnech, 28. díl: Inljanové závody ve sprintu, 27. díl: Zahájení inlajnových závodů, 26. díl: (Ne)Šťastné číslo,

Šestý příběh: Společné setkání: 25. díl: Úžasný zážitek na Blade Night, 24. díl: Hromadná jízda na bruslích, 23. díl: Jak zachránit bruslení v parku?), 22. díl: Nechceme v parku inline bruslaře!,

Pátý příběh: Inlajnový výlet: 21. díl: Dobrodružství v jeskyni, 20. díl: Konečně před tajemnou jeskyní, 19. díl: Kopec na cyklostezce, 18. díl: Ztracená baterka na výpravě,

Čtvrtý příběh: Můžeme ještě do altánu?: 17. díl: Oddílový zázrak, 16. díl: Boj o altán, 15. díl: Jaká budou pravidla?, 14. díl: Obsazený altán,

Třetí příběh: Velký oheň:13. díl: Rosťovo ocenění, 12. díl: Záhadný poplach, 11. díl: Poničené stromy v parku,

Druhý příběh: Tajemství zámeckého sklepení:10. díl: Objev tajuplného sklepení, 9. díl: Překvapení

při jarním úklidu parku, 8. díl: Dopis zlatým písmem ,7.díl: Hodně tvrdý trénink,

První příběh: Poprvé na inlajnech: 6. díl: První trénink s duchem, 5. díl: Setkání s duchem Davidem, 4. díl: A zase ti Železňáci!, 3. díl První krůčky na bruslích, 2. díl: Dárek k narozkám je tu!, 1. díl: Rozmíška v parku, Inlajnový duch (úvodní písnička)

A také rubrika Inline bruslení. A další seriály pro děti a mládež na mém blogu: „Inlajnový duch“

,“Hrdinové Čeksasu“, „Vánoční doba“, Páťa a kolo Zláťa (seriál)

Text i kresby: Libor Čermák

Autor: Libor Čermák | pondělí 15.4.2019 12:00 | karma článku: 4.92 | přečteno: 90x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.56 | Přečteno: 290 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 342 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...