Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má se dějepis učit podle sovětů anebo podle BIS? Ani podle jednoho!

Dějepis se má dětem předávat jednak záživně a pak tak, jak to ve skutečnosti bylo. Žádná politická ideologie do školního vyučování nepatří. A pokud si někdo myslí něco jiného, tak ho nepovažuji za demokrata!

Nevím, jak na to pánové z BIS přišli, že se prý dějepis vykládá ve škole podle nějaké sovětské interpretace. Víte někdo, jak vypadá dějepis podle sovětské interpretace? Pusťte si písničku Honzy Vyčítala "Tenkrát v tom čtyřicátom pátom" (https://www.youtube.com/watch?v=7_teZVnSZGc). Tam se zpívá: "... však jen do tý doby, než mu přišla holka ze školy, že nás osvobodila jenom Rudá armáda. Šel do sborovny a u Marxových spisů řek tý úče, že jí dává kuli z dějepisu a jestli chce, tak že jí ukáže ten otoman...". Takto přeci vypadá výklad dějepisu podle sovětské interpretace! Dnes se někde ve škole něco takového děje? Neslyšel jsem o tom. Naopak mám spíš pocit, že se spíš častěji setkáváme s tím, že se vliv rudé armády na osvobození Československa bagatelizuje a na tom určitě nic prosovětského nebude. Obojí přístup je ale špatný, protože to neodráží skutečný stav věci. Vykládat dějepis se má podle toho, jak to bylo doopravdy. A ne podle toho, jak to požaduje aktuálně upřednostňovaná politická ideologie.

Je zajímavé, že spoustu věcí, které o 2. světové válce vím, jsem se nedozvěděl ve škole v dějepise, ale samostudiem a badatelskou činností. Například si nepamatuji, že by nám někdy ve škole řekli například to, jaký byl skutečný cíl nacistů s českým národem. Víte například to, že němečtí nacisté chtěli naše území poněmčit tak, že na část našich lidí měl dopadnout podobný osud jako na Židy při holocaustu, další část měla být vystěhovaná na Sibiř a ta třetí zbylá část se měla kompletně poněmčit? Toto nevím ze školy, ale od dosud žijících pamětníků 2. světové války. 

Nebo. Ano dozvěděli jsme se o Mnichovské zradě, dozvěděli jsme se i o vystěhování Čechů z pohraničí. Ale třeba už velmi málo se mluví o tom, že podobně dopadlo i území ve středních Čechách známé jako Benešovsko a Sedlčansko. Schválně kolik z vás čtenářů někdy slyšelo, že mezi Benešovem, Sedlčany, Vltavou a Sázavou bylo za 2. světové války vystěhováno celkem 70 obcí s celkovým počtem cca 30tisíc obyvatel? Že tam pak vzniklo cvičiště SS a postupně tam mělo vznikat německé osídlení, které se mělo postupně zvětšovat? (viz Že se tak málo mluví o vysídlení Benešovska a Sedlčanska?) Já jsem se to například dozvěděl, až když jsem se do dané oblasti vydal na výlet.

A do třetice, co by také dnešním dětem mohlo o 2. světové válce hodně říci, bylo to, že v době protektorátu byla zakázána spolková činnost, a to nejen mládeže. Například skauti, sokoli, a podobně. Ti nesměli fungovat. A to i přesto, že někteří v těchto činnostech pokračovali tajně dál. Umějí si třeba dnešní děti představit, že by jim dnes někdo seshora zakázal chodit na jejich oblíbené kroužky? Například dnešní děti hodně baví hrát florbal. Tak ať si představí, že by jim dnes někdo zakázal hrát florbal. A kdo bude spatřen, jak ho hraje, tak by ho mohly stihnout ty nejpřísnější tresty včetně vězení nebo trestu smrti. Zdá se vám to absurdní? Tak si přečtěte knížku Jaroslava Foglara "Strach nad Bobří řekou" (viz I Jaroslav Foglar psal o nesvobodě a nedemokracii).

A pak, ať se děti setkávají i s dosud žijícími pamětníky 2. světové války, dokud jsou ještě mezi námi. Ti jim toho jistě dokážou říci mnohem víc než jen nějací učitelé dějepisu ve škole, kteří to zase jen mají ze svých hodin dějepisu. Hlavním posláním výuky dějepisu přeci má být to, aby takové hrůzy, které se někdy v minulosti staly, aby se už nikdy v budoucnu neopakovaly. Vždyť jen ten národ, který zapomene na hrůzy své minulosti, je bude nucen jednou zas prožít znova. 

Související články:

Jestlipak víte něco o masakru chlapců u Brettschniderovy vily?

Že se tak málo mluví o vysídlení Benešovska a Sedlčanska?

I Jaroslav Foglar psal o nesvobodě a nedemokracii

Ležáky a další obce, co jsou ve stínu Lidic

Jestlipak jste někdy slyšeli o vyhnání Čechů z pohraničí?

Petr Ginz - nešťastný osud fenomenálního chlapce

Pátrání po činnosti skautů za 2. světové války

Mé články na téma "2. světová válka"

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 17.1.2019 6:38 | karma článku: 27,87 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Prodej bytu 1+kk 43.1 m2
Prodej bytu 1+kk 43.1 m2

Augustina Lukeše, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
4 348 491 Kč

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám