Jaká je druhá řada "třinácti bobříků"?

13. 01. 2019 16:17:13
Je 13. den v roce. Tak proč zas nevěnovat jeden článek Jaroslavu Foglarovi, který si toto číslo velmi oblíbil? A to jeho knížce "Strach nad Bobří řekou", kde přináší 2. řadu třinácti bobříků. A i další pedagogické přínosy.

Foglarova knížka "Strach nad Bobří řekou je pokračováním knížky "Hoši od Bobří řeky", které jsem se věnoval v článku "Jak se loví třináct bobříků?", kde Jestřáb (skautská přezdívka Jaroslava Foglara), popsal tu první řadu třinácti bobříků. Pokračování knížky, tedy o "Strachu nad Bobří řekou" jsem se věnoval zas v článku "I Jaroslav Foglar psal o nesvobodě a nedemokracii". Jen připomenu to, že v knížce popisuje, jak vypadalo utajená činnost dětského oddílu v době nacistické okupace, když byla zakázána činnost dětských organizací. Už v tom je jistě jeho pedagogický přínos. Jednak jako varování, aby se takováto do doba už nikdy neopakovala. A kdyby náhodou, nedej Bože, zas taková doba někdy přišla, tak, jak se má postupovat, aby děti o svůj oblíbený kroužek nebo klub nepřišly. Takže tento můj dnešní článek je vlastně takovým pokračováním obou výše zmíněných článků.

Kromě dobrodružství, kteří chlapci v knížce zažívají, však Jestřáb přichází i s dalšími věcmi, které se dají využít v pedagogice volného času. Jednou z toho je například cela řada her a soutěží, které v knížce popisuje. Tak například:

1) Nepřítel

Hra se inspiruje právě dobou, ve které se příběh odehrává. Jeden hráč je vybrán jako "nepřítel" a ten jde za dveře. Ostatní hráči si mezitím určí "hrdinu", kterému se dá ruky malý kamínek. Nepřítel pak vstoupí do klubovny a podle svého uvážení se dotýká rukou hráčů. Pokud se některé ruky dotkne, musí ji hráč otevřít. Pokud v ní kamínek bude, je "hrdina" prozrazený. Pokud ne, nesmí "nepřítel" jít hned k druhé ruce, ale k jiným hráčům. "Hrdina si dokonce může přehodit kamínek do druhé ruky, aby "nepřítele" zmátl. Ale nesmí se předávat druhému hráči. Nepřítel tak musí kamínek najít do deseti minut. Pokud ho nenajde, tak prohrál.

2) Hra na paměť

Hra vyžaduje kartičky s dvoucifernými čísly. Vedoucí hry vybere deset kartiček a na zem je položí do řady číslem dolů. Hráč vyrazí a začne postupně odkrývat čísla a zapamatovat si je. Pak je zapíše na papír. Za číslo ve správném pořadí má bod. Za správné číslo ve špatném pořadí půl bodu. Za špatné číslo nic.

3) Odhazování dřívek

Hráči jdou na výlet či na procházku, pokud možno v chumlu. Každý hráč má dřívko se svým jménem. A během cesty se je každý snaží odhodit. A to tak, aby ho nikdo nezpozoroval. A naopak se má snažit, aby nalezl dřívko jiného hráče.

4) Boj o míč

Hra pro dvě družstva. Na louce se udělá čára z větví. A padesát kroků od ní zhruba kruh o 1,5 metrů. Do každého z kruhu se dá jeden míč. Každé družstvo má za úkol vniknout na soupeřovo území, a tam ukořistit míč. A ten nějakým způsobem dopravit na svoji půlku. Obránci míče se snaží útočníky zasáhnout rukou nebo šiškou. Zasažený hráč se pak musí vrátit na své území. Jedinou výjimkou, kde soupeři nesmí útočníka zasáhnout, je kruh soupeře. Do něj nesmí vstoupit ani nikdo z jeho obránců.

5) Házení a chytání šišek

Hra pro více družstev, které mezi sebou závodí, které je lepší. nejprve si hráči nasbírají 100 šišek. Jedna půlka družstva je potom druhé polovině hází. Druhá půlka zas chytá. Vítězí to družstvo, které chytne více šišek.

6) Dítě v indiánském ležení

Hra pro dvě družstva. Jedno družstvo představuje bělochy, druhé indiány. Indiáni ukořistili bělochům dítě, které představuje míč. Družstvo bělochů ho chce dostat zpět. Ale družstvo indiánů ho brání, že po běloších hází šišky či míčky. Kdo je zasažen, je vyřazen ze hry. Běloši pak vyhrávají v případě, že vynesou míč do třech minut. V opačném případě vítězí indiáni.

7) Obrana ostrova

Hra pro dvě družstva. Vytyčí se území ostrova. Menší skupina družstvo představuje obránce a druhé dobyvatele. Dobyvatelé se snaží dostat na ostrov, aniž by byli od jeho obránců zasaženi šiškami (míčky). Komu se povede na ostrov dostat, stává se jeho obráncem. Kdo je zasažen, musí se vrátit na start a tam čekat tři trestné minuty. Prohrávají tři hráči, kteří jako poslední zbyli a na ostrov se nedostali.

8) Druhá třináctka Bobříků

A nyní přejdu k té druhé třináctce bobříků. Zatímco ulovení první třináctky bobříků označují barevná kolečka, tak ta druhá třináctka se určuje barevnými čtverečky.

14. Bobřík indiánských měsíců

Má žlutou barvu a vyžaduje na svém lovci znalost názvů a znaků indiánských měsíců.

15. Bobřík hmatu

Má světle zelenou barvu. Z papíru se vystřihne 10 kusů koleček, 10 kusů čtverečků, 10. kusů obdélníčků a 10 kusů trojúhelníčků. Úkolem lovce tohoto bobříka je poslepu (se zavázanýma očima) roztřídit podle tvaru do čtyř krabiček od zápalek. A to pokud možno v co nejkratším časovém limitu.

16. Bobřík paměti

Má černou barvu a skládá se ze dvou částí. Jednak vyžaduje zapamatování a splnění deseti neobvyklých úkolů, které mají být splněny nebo přineseny na příští schůzku. A to bez zapisování. A pak zapamatování si alespoň pěti čísel ve správném pořadí ve hře "Hra na paměť" (viz výše, hra č. 2).

17. Bobřík žízně

Má červenou barvu a vyžaduje na svém lovci za parného dne vydržet šest hodin bez pití.

18. Bobřík hvězd

Má modrou barvu a na svém lovci vyžaduje poznat na obloze minimálně deset souhvězdí. Domnívám se, že mně, který se od dětství zajímá o vesmír, by lov tohoto bobříka asi dělal nejmenší potíž. A tak jako pomůcku ostatním přikládám odkaz na moje "Vystřihovánky otáčivé mapy hvězdné oblohy".

19. Bobřík ohně

Má tmavě hnědou barvu a na svého lovce vyžaduje udělat v dešti oheň z mokrého dřeva. A to bez papíru a bez chem. pomůcek k hoření. A přitom oheň musí vydržet hořet alespoň pět minut. Viz též "Jak lze učit děti poznávání ohňů"

20. Bobřík času

Má tmavě zelenou barvu. Vyžaduje na svém lovci, aby bez dívání se na hodinky dokázal odhadnout hodinu. Splést se může jen o pět minut.

21. Bobřík barev

Tento oranžový bobřík vyžaduje, aby jeho lovec obarvil tři bílé kusy látky nějakým různým přírodním barvivem z rostlin a znát název rostlin, ze kterých barva vznikla.

22. Bobřík slepoty

Tento bobřík má růžovou barvu. A na svém lovci požaduje, aby měl dvě hodiny zavázané oči a přitom nesmí opustit stan nebo místnost, kde se plní. A navíc se nesmí ani spát ani ležet!

23. bobřík hbitosti

Fialový bobřík hbitosti se uloví tak, že jeho lovec stojí u stěny dlouhé 2 metry (například u podsadového stanu). Ze vzdálenosti 20 kroků po něm bude někdo házet 100 míčků. Lovec bobříka se musí vyhnout minimálně 80 hodům míčků.

24. Bobřík indiánských signálů

Lov světlemodrého bobříka indiánských signálů vyžaduje dvě části. Za prvé vyslat a přijmout vzkaz v Morseově abecedě, a to rychlostí alespoň 12 znaků za minutu. Viz též můj článek "Jaké jsou moje nejoblíbenější šifry?". A za druhé totéž, avšak místo morseovky vyslat vzkaz semaforovou abecedou.

25. Bobřík uloupených míst

Je světlehnědý. A v knížce "Strach nad Bobří řekou" vyžadoval sesbírat alespoň třináct pohlednic z míst, které byly kvůli Mnichovské zradě odtrženy od Československa.

A tohoto bobříka tak, jak Jestřáb popisuje v knížce, bych se pokusil splnit teď hned online. Protože jsem zcestovalý, vložím sem třináct svých fotografií takovýchto míst: (viz též "Jestlipak jste někdy slyšeli o vyhnání Čechů z pohraničí?")

Tato všechna místa, která jsem osobně navštívil, se od roku 1938 do roku 1945 kvůli Mnichovské zradě bohužel ocitla v Říši.

Foto: Libor Čermák

Já osobně bych k tomu ještě přidal i například Benešovsko a Sedlčansko, které dopadlo obdobně jako pohraničí "Že se tak málo mluví o vysídlení Benešovska a Sedlčanska?"

Ale, pokud chce někdo lovit bobříka v současnosti, měl by podle současných pravidel nasbírat alespoň 50 pohledů českých měst.

26. Bobřík věrnosti

Tento bílý bobřík má pro svého lovce takový úkol, že po jeden celý rok musí být věrným členem svého klubu, oddílu či sdružení.

Takže jak je vidět, Jaroslav Foglar byl bezedná studnice nápadů pro skautské a turistické oddíly. A pochybuji, že u nás v Česku najdeme někoho jiného, kdo se do pedagogiky volného času dětí a mládeže zapsal více než právě Jestřáb.

Použité zdroje:

Foglar J.: Strach nad Bobří řekou, Olympia, Praha, 1990

http://foglarweb.deg.cz/clanky.php?id=108

Související články:

I Jaroslav Foglar psal o nesvobodě a nedemokracii

Jak se loví třináct bobříků? (O knížce Hoši od Bobří řeky)

Knížka "Chata v Jezerní kotlině" jako zajímavý dárek pro děti k Vánocům

Jsem rád, že Foglar psal tak, jak psal

Díky, pane Foglare, za Rychlé šípy

Autor: Libor Čermák | neděle 13.1.2019 16:17 | karma článku: 14.73 | přečteno: 869x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 103 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 323 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 464 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...