Jak by měla, či spíš, jak by neměla vypadat ideální morální autorita?

18. 12. 2018 20:05:13
Výročí smrti Václava Havla vyvolalo v mnohých nostalgii po nějaké morální autoritě. A tak bych se chtěl zamyslet, jak se má taková ideální morální autorita současnosti chovat, aby byla za morální autoritu považována širšími masy.

"Schází nám morální autorita typu Václava Havla." Je často slyšet z úst prokavárenských rádoby filozofů. Jenže já se osobně domnívám, že pokud někde nějaká morální autorita chybí, tak je to především v té části naší společnosti, která se hlásí k pražské kavárně, k multikulturalistům a podobným ideologiím. Tato sebranka totiž v současné době mezi sebou žádnou morální autoritu, která by bojovala za svobodu slova a demokracii, mít ani nemůže. Jen tak pár příkladů.

Myslíte si, že by bylo vhodné, aby například někdo prohlásil za morální autoritu nějakého nadšeného multikulturalistu, který by si například přál indoktrinaci multikulturalistické ideologie do dětí ve školách? Nebo který by se snažil o zakazování vánočních betlémů a dalších vánočních symbolů, aby se náhodou někdo s podivným náboženským vyznáním neurazil? Ne, něco takového v žádném případě morální autoritou být nemůže.

Nebo si myslíte, že může být za morální autoritu být považován ten, kdo propaguje zvrácené sexuální směry? Kdo by například takovýmto lidem chtěl veřejně dávat přednost před normálními nebo jim dokonce chce dát možnost si přisvojit a vychovávat cizí děti? Ne, ani toto v žádném případě morální autoritou být nemůže.

Nebo si dokonce myslíte, že by jako případná nová morální autorita měl být někdo, kdo omezuje tvůrčí práci spisovatelům a autorům příběhů, protože by si přál mít jen tzv. genderově vyvážené příběhy a ty ostatní by jen zakázal? Ne, toto není žádná morální autorita, ale cenzor. A cenzor být morální autoritou být nemůže.

Nebo si myslíte, že by jako měl být za morální autoritu považován někdo, kdo propaguje a podporuje tzv. juvenilní justici po vzoru norského Barnevernetu? Ne, v žádném případě! To je asi to samé, jako, kdyby chtěl někdo prohlásit za morální autoritu Erbenovu Polednici.

Nebo si myslíte, že by za morální autoritu měl být považován někdo, kdo brouzdá po internetu, například po sociálních sítích a hledá názory, které zrovna jemu nevoní? A pak je někam nahlásí a těší se, jak tím někomu pěkně zavaří. Ne, toto není morální autorita. Toto je člověk s patentem na rozum, který si myslí, že ví všechno nejlíp, a přitom by rád někomu škodil. A něco takového nemá s morální autoritou vůbec nic společného.

Takže, pokud někdo chce, abych ho mohl pokládat za morální autoritu, tak zkrátka a dobře takovéto výše uvedené jevy a jevy jím podobné nemůže podporovat. To by bylo přece bylo proti všem vlastnostem, jaké by správná morální hodnota měla mít. Taková osobnost, která by měla být považována za morální hodnotu, naopak musí chtít všeobecnou svobodu názoru bez touhy své názory povinně indoktrinovat například do dětí ve školách nebo někoho za jiné názory trestat či sankciovat. Jedině pak může být považována za morální hodnotu.

Související články:

Co mi nejvíce vadí na objektivitě a vyváženosti českých médií?

Lidi by se měli naučit bojovat s nadřazeneckými ideologiemi

Má být Senát pojistkou anebo gilotinou demokracie, pane Štětino?

Prokavárensky uvědomělé rádoby elity u mne vždy drasticky klesnou

Autor: Libor Čermák | úterý 18.12.2018 20:05 | karma článku: 33.73 | přečteno: 774x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 220 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 184 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 467 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 222 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4627 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 219 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1896

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...