Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řopíkový pěší výlet po Kladensku

Svůj 2000. článek na tomto blogu bych chtěl věnovat mému 156. výletu po Česku za posledních 9 let. Tentokrát jsem navštívil několik řopíků na Kladensku a také kamenný menhir u kostela v Družci. Pojďte se tudy se mnou projít.

Na začátku mé reportáže z tohoto výletu se musím k něčemu přiznat. Tentokrát jsem pro svůj výlet mimořádně použil automobil. A to automobil mého otce, který jel něco spravovat k příbuzným do Mosteckého Mlýna u Bratronic. Hned po příjezdu jsem se s rodinou rozloučil a vydal se po červené turistické značce, která vede kolem říčky Loděnice neboli Kačáku.

Asi jen kilometr cesty a měla by se tam nalézat první zajímavost. A to atypický objekt lehkého opevnění Bratronice-Dolní Bezděkov z roku 1937, který je zapuštěn do silničního náspu. Byl součástí tzv. Pražské linie, která vedla od Slap přes Karlštejn - Beroun - Nižbor - Bratronice - Smečno - Velvary a Mělník. A protože byla zrovna doba výročí Mnichovské zrady, nemohl jsem si nechat tento objekt ujít.

Ale, abych se k němu dostal, vyskytla se mi na cestě první překážka. Mezi Bratronicemi a Dolním Bezděkovem se opravoval most.

Proto jediná cesta k řopíku pro mne byla taková, že jsem se musel tam i zpátky přebrodit přes potok. I když s trošku mokrou botou. Ale povedlo se.

Po silnici jsem pak dorazil do Dolního Bezděkova.

Červená turistická značka pak vede nádherným lesem. Ale já jsem si všiml z mapy, že další řopík by se měl nalézat v chatové osadě Nový mlýn. A tak jsem tam odbočil po lesní cestě.

Když jsem však došel do Nového Mlýna, začala na mne hulákat nějaká bába, že jsem prý na soukromém pozemku. A tak jsem to obcházel po okraji lesa a opět broděním přes potok. Ale přístupnou cestu k řopíku jsem nenašel. Ale tam někde za těma chatami by se měl nalézat.

Potom jsem se vydal po louce kolem Loděnice. A místo řopíku v Novém Mlýně jsem narazil na jiný. Tentokrát ale jen zbytek jednoho na břehu potoka.

Došel jsem až na okraj obce Družec, kde jsem se napojil zpět na červenou značku a prošel kolem této studánky.

Družec. První zmínka o obci pochází z roku 1320 (doba vlády Jana Lucemburského). Nalézá se tady poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Původně gotický, později barokně přestavěný. Jeho věž zrovna procházela rekonstrukcí. 

Hned u zdi kostela se nalézá jedna zajímavá věc, a to pískovcový kámen nejasného původu, pravděpodobně menhir.

Původně stával o třicet metrů jižněji a byla nad ním dokonce stříška. Ale od roku 1856 stojí zde u hřbitovní zdi. Pověst vypráví, že je to zkamenělý člověk, a proto se mu přezdívá "Zkamenělec". Podle jedné verze je to jeden z bratrů, kteří se pohádali a ten druhý ho přitom zaklel do kamene. Podle jiné verze je to zkamenělý pasák, který hnal svoje stádo kolem kostela v době, kdy se zde zpívaly pašije a posměšně práskal bičem. A podle třetí pověsti je to prý zkamenělý falešně přísahající člověk, když byl družecký kostel zničen požárem. Zajímavostí je také to, jak zjistil dr. Špůrek, že tento kámen společně s menhiry u Drahomyšle, u Selibic a u Droužkovic vytváří slunovratový směr. (viz další informace http://www.kpufo.cz/oblasti/meg/album/kartoteka/mdruzec/mdruzec.htm)

Pak jsem se vydal dál k obci Doksy. První písemná zmínka z roku 1383 (doba vlády Václava IV.)

A na okraji Doks se nalézá další řopík, tedy železobetonový objekt lehkého opevnění.

Tento objekt je zrekonstruován a Klub vojenské historie Doksy u Kladna tu provozuje malé muzeum zaměřené na předválečné období.

Na závěr mé prohlídky řopíku jsem se tu vyfotil s průvodcem ustrojeným do prvorepublikového vojáka a pokračoval dál.

Prošel jsem nejdříve další les a pak kolem mokřadů Kalspot.

Pak kolem fotbalového hřiště SK Kamenné Žehrovice.

Až jsem došel k Turyňskému rybníku. To je rybník na říčce Loděnici, který je se svojí rozlohou 51 hektarů největší vodní plochou v kladenském okrese.

Dorazil jsem na nádraží v Kamenných Žehrovicích. Domníval jsem se, že odtud pojede nějaký vlak. Jel. Ale až za hodinu a půl. Proto jsem se rozhodl, že tu nebudu tak dlouho čekat. A místo toho se vydám do Kladna, odkud určitě do Prahy pojede nějaký autobus.

A tak jsem se vydal po žluté turistické značce, která vedla opět hezkým lesíkem.

Dorazil jsem do kladenské čtvrti Rozdělov, kde se nalézá kostel svatého Václava, který byl vystavěn v letech 1925-27 v novobyzantském slohu.

Tato zajímavá secesní stavba je gymnázium. Kousek za ní jsem na autobusové zastávce se akorát potkal s autobusem do Prahy. A tak jsem na něj nasedl.

Bylo to hezkých podzimních cca 15 kilometrů, které vedly po velice zajímavých místech. Potkal jsem na nich jak záhadnou megalitickou památku typu menhir, tak několik řopíků, které byly před 2. světovou válkou stavěny kvůli ochraně Prahy. A i další zajímavá místa.

Zdroje: wikipedia, místní informační tabule, www.mapy.cz, odkazy uvedené v článku, Stejskal M.: Labyrintem tajemna aneb průvodce po magických místech Československa, Paseka, Praha, 1991

Další výlety: 155: Pěší výlet do Uhlířských Janovic, 154: Pěší výlet z Nového Města nad Metují do Náchoda, 153: Pěší výlet přes Olešnici v Orlických horách, 152:, Pěší výlet kolem Rokytnice v Orlických horách 151: Na třicet let starém kole podél Berounky, 150: Peší výlet na Šerlich a Velkou Deštnou, 149: Pěší výlet po Kačenčině stezce kolem Deštného v Orlických horách, 148:Pěší výlet lánskými lesy, 147: Foglarovský pěší výlet do středu České republiky, 146: Beltainový výlet ze Sedlčan na keltské oppidum, 145: Pěší výlet ze Ctěnic do Měšic, 144: Pěší výlet z Prokopského údolí na Vidouli, 143: Předvánočně foglarovská procházka Prahou, 142: Pěší výlet po Slavkovském lese, 141: Peší výlet z Chebu do Františkových Lázní, 140: Výlet po Mariánských Lázních a jeho okolí , 139: Pěší výlet kolem Františkových Lázní, 138: Výlet po hrázděných domečkách Chebska, 137: Na třicet let starém kole podél Vltavy, 136 a níž: viz rubrika výlety a tramping

Autor: Libor Čermák | sobota 13.10.2018 5:01 | karma článku: 19,14 | přečteno: 664x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,51 | Přečteno: 148x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 186x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza

Libor Čermák

Proč jsem přestal fandit politickým ideologiím

A to nejen nějakým těm mnou vybraným, čím bych se stal antiixxxistou, ale všem. Schválně, už jste se někdy zkusili zamyslet nad tím, co že vlastně mají všechny politické ideologie současnosti společného?

10.2.2023 v 7:20 | Karma: 26,09 | Přečteno: 599x | Politika

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

Sci-fi western "Cesta za tajemnou čelenkou" naše přátele zavede do Nového Mexika, které musí procestovat celé až téměř na sever. A i tam zažijí mnoho tajuplných až záhadných dobrodružství.

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Vytušil J. Verne i Bermudský trojúhelník?

O spisovateli J. Vernovi se říká, že ve svých knihách napsaných v 19. století předpověděl celou řadu vynálezů běžně používaných až ve stoletím 20. A tak bych se dnes zamyslel nad jeho příběhem Vynález zkázy.

15.1.2023 v 8:24 | Karma: 17,06 | Přečteno: 390x | Věda

Libor Čermák

Jak to, že jsi tam neudělal žádné postavy tmavé pleti?

Nedávno jsem pro děti z mých kroužků udělal deskovou hru. Doplnil jsem ji i figurkami. Co mne ale během hry zaskočilo, byla poznámka jednoho dítěte. „Libore, proč jsi tam neudělal žádného černocha? To jsi rasista?"

13.1.2023 v 9:53 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1200x | Společnost

Libor Čermák

Kandidáty pražské kavárny vždy jen přecházím a nevolím

Vždy, když jsou nějaké volby, tak ty kandidáty, které kandidují nebo je podporují strany tzv. pražské kavárny, tak je vždy přejdu a nevolím je. Jedním z důvodů je například to, jaký mají postoj k otázce tzv. "pravdy a hodnot."

12.1.2023 v 10:23 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1183x | Politika

Libor Čermák

Legenda o Manitouovi a jeho pomocnících

Dnes začíná můj nový seriál ze žánru sci-fi western. „Cesta za tajemnou čelenkou“, kde se budete setkávat s mladým kovbojem Tomem a jeho indiánským kamarádem Tokakuou. A nejen s nimi, ale i se záhadnými a tajuplnými úkazy.

1.1.2023 v 11:51 | Karma: 7,07 | Přečteno: 213x | Poezie a próza

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

Dnes na Štědrý den bych sem dal další vánoční pokračování mého cyklisticko - cestovatelského seriálu pro děti a mládež "Páťa a kolo Zláťa". Tentokrát se vydáme do Orlických hor do dělostřeleckých pevností a k pohyblivému betlému.

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02 | Přečteno: 131x | Cestování

Libor Čermák

Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

20.12.2022 v 6:20 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1186x | Společnost

Libor Čermák

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

6.12.2022 v 9:45 | Karma: 16,37 | Přečteno: 537x | Věda

Libor Čermák

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

1.10.2022 v 10:36 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1631x | Věda

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,16 | Přečteno: 701x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 537x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 617x | Věda
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám