Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pěší výlet kolem Rokytnice v Orlických horách

Můj třetí pěší výlet, který jsem podnikl na své letošní dovolené v Orlických horách mne přivedl do Rokytnice. Z Deštného tam ale není dobré spojení a musí se z autobusu přestupovat v Rychnově nad Kněžnou.

První zmínky o Rokytnici v Orlických horách se vážou k roku 1318 (doba vlády Jana Lucemburského). Na náměstí se nalézá kostel Všech svatých z druhé poloviny 17. století. A několik dalších historických domů.

A také zámek, který byl na místě předešlé tvrze postaven na přelomu 16. a 17. století. V současné době probíhá jeho postupná obnova.

V Labyrintu tajemna od Martina Stejskala jsem nalezl zajímavou pověst vztahující se k Rokytnici v Orlických horách. V okolí zdejšího bývalého pivovaru se prý každou noc od půlnoci do jedné projíždí na koni bezhlavý jezdec. A před ním se valí dvě ohnivé koule. (zdroj: Stejskal M.: labyrintem tajemna aneb průvodce po magických místech Československa, Paseka, Praha, 1991). A protože jsem i záhadolog, všiml jsem si, že podobné pověsti se vyskytují i jinde v republice:

2) Například V Praze v Liliové ulici se má zjevovat bezhlavý templář. Ten se zde má údajně zjevovat každý pátek o půlnoci u kostela sv. Vavřince a pak procházet Liliovou ulicí. Sedí na koni, kterému s nozder srší oheň. Úderem jedné hodiny zase mizí.

3) Opět v Praze, a to na Malé Straně na Úvoze. Tam je to přízrak bezhlavého jezdce v bílém šatu, jenž svojí hlavu nese v rukou. I ten se zjevuje od půlnoci do jedné hodiny. (viz též https://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=234650).

4) Na hradě Doubravka u Teplic se zas o půlnoci zjevuje bezhlavý jezdec, který do jedné hodiny musí dojet na hrad Kyšperk (https://press.pallasvictoria.com/2017/07/08/pruvodce-tajemnem-po-cechach-bezhlavy-jezdec-na-doubravske-hore/)

Pověstí o bezhlavých zjeveních se po celé republice vyskytuje celá řada. Ale tady jde o speciálně o sérii bezhlavých tvorů, které se zjevují od půlnoci do jedné hodiny. A tak vždy, když naleznu nějaké takovéto souvislosti, vždy se jako záhadolog ptám, zda náhodou na tom není něco víc, než jen pouhá pověst.

Já jsem se odtud pak vydal po zelené turistické trase.

Toto je stará vodárna s vyhlídkou.

Sestoupil jsem do údolí Rokytenky a Hvězdné. A tady mne potěšilo v lese hezké místečko. Velké ohniště, stůl, lavičky

a přístřešek z větví ukazovaly na to, že jsem se ocitl v nějakém kempu nějakých trampů.

A dokonce malé "stonehenge".

Teď jsem stoupal nádehrnými lesy, až jsem se dostal na rozcestí s červenou značkou a Jiráskovou cestou.

Podél hezké asfaltky se tu nalézají řopíky nebo jejich zbytky.

A nejen řopíky. Tady přicházím k pěchotnímu srubu Vysoká. Ten byl vybetonován ve dnech 8.- 10. září 1937 firmou Hlavaček a Müller, a to jako součást linie těžkého opevnění na hřebeni Orlických hor.

Tady jsem zas u pěchotního srubu Nízká, který byl vybetonován stejnou firmou, a to ve dnech 20.- 23. září 1937.

V pořadí třetí pěchotní srub, který jsem na dnešní cestě potkal, je srub Na Okraji. Ten betonovala opět tatáž firma, a to ve dnech 9.- 15. listopadu 1937.

A konečně čtvrtý pěchotní srub Na Holém. Ten měl být v tomto podúseku 2./X. Kunvald nejodolnější. Vybetonován byl 1.-9. prosince 1937. A navíc je to i kulturní památka.

Dorazil jsem ke vsi Hanička, kde se na rozcestí nalézá parkoviště pro návštěvníky stejnojmenné dělostřelecké tvrzi. A tam se teď vydám.

Ještě jsem prošel kolem jednoho klasického řopíku, jenž se nalézá hned u cesty. A pak jsem stoupal do kopce ke svému dnešnímu hlavnímu cíli.

Dorazil jsem k muzeu Dělostřelecké tvrzi Hanička. kterou jsem navštívil.

Se stavbou se započalo 14. září 1936. A dokončena byla v září 1938. Jejím velitelem se stal Mikuláš Jaroslav Novák. Plánované osazení tvrze pak bylo 27 důstojníků, 9 rotmistrů a 390 mužů. Jenže po Mnichovské zradě ze dne 29. září 1938 se tvrz ocitla na území Říše. A tak potom bohužel sloužila i k pokusům nacistických vojsk. To je vidět i na největším v republice zbudovaném dělostřeleckém srubu Na Mýtině, který je součástí Haničky.

Po 2. světové válce se v 50. letech zde přebýval podnik Kovošrot, který zde bez dovolení vytrhával pancéřová zařízení tvrzi. V 70. letech byla tvrz krátce zpřístupněna veřejnosti. V roce 1972, zde režisér Otakar Vávra natáčel film "Dny zrady". A v roce 1975 se ji federální ministerstvo vnitra snažilo přestavět na protiatomový kryt. Od roku 1995 je opět přístupná veřejnosti.

Ubikace vojáků. Postelí zde bylo třikrát méně než mužů. Bylo to zařízeno tak, že osm hodin vojáci spali, osm hodin měli pohotovost u střílen a osm hodin se starali o chod tvrze. Takže na jedné posteli se vystřídali během 24 hodin až tři vojáci.

Já jsem si celé muzeum nafotografoval a z obrázků jsem vytvořil speciální fotoblog "Dělostřelecká tvrz Hanička"

Plánoval jsem ještě další cíle v okolí. Například nedalekou rozhlednu na Annenském vrchu nebo Poutní místo Neratov, kterému jsem se věnoval i nedávno ve svém článku "Za mariánskými zjeveními v Česku VI. - Svatý poledník České republiky". Ovšem na Haničce jsem se zdržel asi tři hodiny. A vzhledem ke složitosti autobusové dopravy zpět do Deštného jsem se rozhodl, že raději půjdu na nedalekou autobusovou zastávku, odtamtud autobusem nejprve do Rokytnice.

A pak do Rychnova nad Kněžnou. A protože jsem měl ještě asi dvacet minut čas, než mi pojede další autobus, tak v Rychnově jsem se podíval alespoň na náměstí. A kdo to neví, tak právě v tomto městě se měly odehrávat příhody Péťi Bajzy a jeho kamarádů v knížce Karla Poláčka "Bylo nás pět".

Zdroje: wikipedia, místní informační tabule, odkazy použité v článku

Další výlety:151: Na třicet let starém kole podél Berounky, 150: Peší výlet na Šerlich a Velkou Deštnou, 149: Pěší výlet po Kačenčině stezce kolem Deštného v Orlických horách, 148:Pěší výlet lánskými lesy, 147: Foglarovský pěší výlet do středu České republiky, 146Beltainový výlet ze Sedlčan na keltské oppidum:, Pěší výlet ze Ctěnic do Měšic, 144: Pěší výlet z Prokopského údolí na Vidouli, 143: Předvánočně foglarovská procházka Prahou, 142: Pěší výlet po Slavkovském lese, 141: Peší výlet z Chebu do Františkových Lázní, 140: Výlet po Mariánských Lázních a jeho okolí , 139: Pěší výlet kolem Františkových Lázní, 138: Výlet po hrázděných domečkách Chebska, 137: Na třicet let starém kole podél Vltavy, 136 a níž: viz rubrika výlety a tramping

Autor: Libor Čermák | sobota 1.9.2018 11:54 | karma článku: 17,40 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám