Hrdinové Čeksasu: Tajemství výroby podsadového stanu

30. 08. 2018 13:02:13
Poté, co kluci na táboře u Velkého Sladkého jezera zahájili vztyčením státní vlajky tzv. "český den", slíbil jim vedoucí Bugy, že je blíže seznámí s českým táborovým vynálezem. A to s podsadovým stanem.

(Nově vložené díly mého tábornického seriálu " „Hrdinové Čeksasu“". Tento díl navazuje na předchozí díl „Hrdinové Čechsasu: Jak by neměl vypadat dětský oddíl“ a „Hrdinové Čeksasu: Český den začíná

"Tak hoši, Pojďte sem!", zavolal zanedlouho po nástupu Bugy. Kluci vyběhli z týpíček a už se těšili, co dalšího dnes zažijí.

"Víte, co je potřeba?" pokračoval vedoucí." Kdyby z vás někdo onemocněl, tak abychom měli v táboře marodku. A uděláme ji z podsadového stanu."

"Ale kde ho vezmeme?" Zeptal se Čumbrk. "Vždyť v táboře nevidomých a v New Old City je mají postavené z předem zbudovaných podsad. A kde je vzít tady? To si je chceš od nich půjčit?"

"Ne, my si je vyrobíme sami", prohlásil Bugy. "Tak, jako to dělají čeští skauti od roku 1913. Tehdy ho vymysleli a poprvé postavili na táboře u Kácova. A tím obohatili celý tábornický svět." Jděte se podívat do dřeva. Potřebujeme sehnat krásné hranaté lišty, které ale budou mít kosodélníkový profil."

A tak se kluci dali do hledání správných lišt v jejich zásobárně dřeva, která jim zbyla z předešlého tábora. Akorát jim nešlo do hlavy, proč ty lišty mají být právě ve tvaru kosodélníku. Co to asi má za účel? A za nedlouho jich několik přinesli.

"To asi, aby do sebe dobře zapadli," zamudroval Krokodýl.

"Ano, to také". A hlavně proto, že ty šikminy nepouští do stanu vodu, když prší. Kdybys tam měl jen rovné lišty, tak by tam často zatékalo. Proto by tam měly být ty šikminy. Ale musíš je dát správně. Kdybys je tam dal obráceně, tak máš naopak ze spacáku jezero. Proto by ty všechny šikminy měly směřovat směrem ven dolů. Jako když malé děti malují jehličnaté stromečky."

A tak nejprve daly lišty přesně vedle sebe a nařízly je do délky 2 metrů. Tak velký stan by měl klukům stačit. Pak je spojili dřevěnými sloupky. Takto to udělali celkem čtyřikrát. Ovšem z toho jednoho podsadového dílu museli ještě vyříznout dvířka.

Všechny čtyři díly se pak spojili do čtvercové podsady. A na ní se dala z pevných dlouhých prken áčková konstrukce na plachtu. A jednu plachtu našli v nepoužitém materiálu. Ta se na stan nasadila. Avšak měla na sobě ještě takové stahovací provázky. A tak se musely vzít hřebíčky, trochu je zatlouci do podsad. A na ně se ty provázky natáhly. To aby plachta byla dobře natažená. Starší kluci, tam ještě stloukli dvě postele.

No vida, co dokázali vymyslet Češi! A podsadový stan není jediná taková věc. Bugy klukům ještě připomněl například ruchadlo, turbínu, kostku cukru, bleskosvod, kontaktní čočky, trhavinu Semtex, obloukovou lampu a mnoho dalších věcí. To, aby viděli, jak moudré a šikovné lidi může mít jeden malý národ uprostřed Evropy.

A protože už bylo poledne, kluci si došli pro ešusy a začali se připravovat na oběd.

Pokračování příště

1.díl: Cesta do Čeksasu 2.díl: Zkouška čeksaských pušek 3.díl: Kde budeme spát? 4. díl: Večer pod širákem 5. díl: Bude tábor náš? 6. díl: Úvodní táborák 7 díl: Co pozorovala noční hlídka?, 8. díl: Podivný nález, 9. díl: Jak se vážou autíčka?, 10. díl: V indiánském táboře, 11. díl: Na válečné stezce, 12. díl: Bitva u New Old City, 13. díl: Zázračné vysvobození, 14. díl: Oběd u Algoniků, 15. díl: Sportovní odpoledne, 16. díl: Večerní filozofování nad ohněm, 17. díl: Cesta temnotou, 18. díl: Nový tábor, 19. díl: Těžko na cvičišti, 20. díl: Martinovy kytarové začátky, 21. díl: Kamarád v nebezpečí, 22. díl: Každý den dobrý skutek, 23. díl: Jak se tábořilo před sto lety?, 24. díl: Před Zlatou hradbou, 25. díl: Na Červené vyhlídce, 26. díl: Proroctví indiána, 27. díl: U nepřátelského tábora, 28. díl: Obsazený tábor, 29. díl: A přeci jsou i koně!, 30. díl: Jezdci zvítězí?. 31. díl: Rokování starších, 32. díl: Tajemství výroby válečné sekery, 33. díl: Jak se zakopaly válečné sekery, 34. díl: Hrátky v bludišti, 35. díl: Odpolední míčové hry, 36. díl: Jak nalézt Orla?, 37. díl: Jako kobylky!, 38. díl: Hijé koníčci!, 39. díl:Indiáni útočí, 40. díl: Konečná bitva o indiánský poklad, 41. díl: Lanová lávka, 42. díl: Horolezecké začátky, 43. díl: Co víte o skautech?“, 44. díl: Legenda o Orowisovi, 45. díl: Začátek cesty k pokladu, 46. díl: Zdolání skalního převisu, 47. díl: Trable s morseovkou, 48. díl: Zlaté překvapení, 49. díl: Táborová pouť, 50. díl: Slavnostní slib u závěrečného táboráku

Nově vložené díly: a) Jak by neměl vypadat dětský oddíl, b) Český den začíná

A další seriály pro děti a mládež na mém blogu: „Inlajnový duch“ ,“Hrdinové Čeksasu“, „Vánoční doba“, Páťa a kolo Zláťa (seriál), Výročí havárie UFO (seriál)

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 30.8.2018 13:02 | karma článku: 11.73 | přečteno: 534x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 382 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 182 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...