Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za mariánskými zjeveními v Česku VI. - Svatý poledník České republiky

Že v převážně ateistickém Česku nedochází k mariánským zjevením? Omyl! Dnes přináším už šestou sérii těchto případů, kdy se Panna Maria nějakým způsobem zjevila. A navíc se chci zmínit i další s tím související zvláštnosti.

Údajnými mariánskými zjeveními v České republice jsem se už zabýval několikrát. Konkrétně to bylo v článcích: 

Za mariánskými zjeveními v Česku

Za Mariánskými zjeveními v Česku II

Za mariánskými zjeveními v Česku III

Za mariánskými zjeveními v Česku IV

Mariánská a jiná zjevení svatých v Česku V.

Takže toto je již šestá série možných mariánských zjevení na území naší republiky. To znamená, že se teď dostáváme na množství téměř 70 případů tohoto jevu. V tomto článku jsem se ale zaměřil na trošku zvláštní druhy zjevení. Jednak jsou to zjevení na stromech. A pak jsou to zjevení snové, kdy dotyčná osoba měla až příliš živý sen se zjevením. Tak pojďme se na to podívat podrobněji:

Panna Maria v Sázavském klášteře

2016: Vodochody

Nejprve mám takové jedno netradiční zjevení. Před dvěma lety se na internetu objevil článek, že se na větvi jednoho odříznutého stromu ve Vodochodech se prý z ničeho nic objevil obraz Ježíše Krista. https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/122907/zazrak-ve-vodochodech-zjevil-se-tam-jezis.html. Na vlastní oči jsem neviděl, a tak nemůžu posoudit. Ale místní lidi říkají, že jim to tak připadá.

20. - 21. století: Sázava

Osobně ale vím o podobném stromě, který jsem už viděl. A víte, kde se nalézá? V areálu Sázavského kláštera. Tedy v místě spojeným s křesťanstvím od raného středověku. Jednou nás při prohlídce průvodce informoval o zdejším stromě, kde v kůře, a to v místech, kde byla kdysi také odříznuta větev, je vidět obrys Panny Maria s Ježíškem. A pod nimi dokonce kříž.

Tovačov - Frýdek Místek

Ve Frýdku Místku se nalézá bazilika Navštívení Panny Marie. A k ní se váže legenda o mariánském zjevení. Kdysi byla nemocná hraběnka tovačovská. Jenže ve snu se jí zjevila Panna Maria, která ji sdělila, že se uzdraví, pokud podnikne pouť do Frýdku-Místku. Hraběnka se tedy tam nechala přenést na nosítkách. A protože se v kostele zrovna konala mše svatá, tak po svatém přijímaní začala hraběnka skutečně nabývat na síle. A jako poděkování nechávala každoročně ze svého panství do Frýdku pořádat procesí.

zdroj: https://www.novinky.cz/vase-zpravy/moravskoslezsky-kraj/frydek-mistek/4565-44477-vydejte-se-za-zahadami-a-povestmi-frydku-mistku.html

1632: Svatá Hora u Příbrami

Svatá hora u Příbrami je známá především jako významné mariánské místo, kde se uctívá soška Panny Marie s malým Ježíškem. Ta pochází z doby Karla IV. Ke vzniku současného poutního místa se vztahuje pověst, že ji nechal ve 13. století zbudovat rytíř Malota z rodu Malovců, který se tu vroucně modlil k Panně Marii, aby ho ochránila před loupežníky. Prý se přitom schoval do větví dubu a loupežnici si ho tak nevšimli. Jako poděkování se pak rozhodl, že na vrchu vystaví kapli ke cti Panny Marie. (Zdroj: https://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=531294). Tato pověst sice o mariánském zjevení nehovoří, ale jak jsem se dozvěděl z posledního čísla časopisu Enigma. Něco podobného se tu možná, přece jen odehrálo. Když v roce 1631, v době třicetileté války, vtrhli do Čech Sasové, tak bohužel soška skončila na hnojišti. O rok později se ve snu zjevila Panna Maria jistému slepému žebrákovi Janu Procházkovi z Nymburka, aby vyzvedl sošku z hnojiště a že mu za to vrátí zrak. Stalo se a soška nejen, že byla opět na světě, ale i zrak mu byl navrácen.

Zdroj: Zvláštní moc Panny Marie Svatohorské, Enigma č. 9, roč. 2018, RF Hobby.

Pražské Jezulátko

1637: Praha a pražské Jezulátko

Je velice zvláštní, že něco obdobného a v téže době se odehrálo i ve spojením s nejslavnější českou zázračnou soškou, a to Pražským Jezulátkem, spojeným s mnoha zázračnými uzdraveními. Tím jsem se už podrobně zabýval v článku "Mystéria pražského Jezulátka". I soška Pražského Jezulátka se v době útoku Sasů v době třicetileté války ztratila. Nalezena byla až v roce 1637 otcem Cyrilem od Matky Boží. Byla ovšem poničena, měla ulomené ruce. Otec Cyril měl však sen, ve kterém se mu malý Ježíšek zjevil a prosil o nové ručičky. A tak mu je také nechal vyrobit. Jistě není ani bez zajímavosti, že se zjevením Krista je spojen i vznik této sošky ve Španělsku. Podle legendy ji ze dřeva, které dotvaroval barevným voskem, vyrobil mnich Josef, kterému se zjevil Kristus v podobě malého dítěte.

zdroj: https://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=378557, Fišarová Blanka: Mocné Pražské Jezulátko: umí konat zázraky, Enigma č. 9, roč. 2018, RF Hobby.

Začátek 60. let 17, století: Neratov

Podobné snové zjevení se pojí i k poutnímu místu Neratov v Orlických horách. Stalo se v 60. letech 17. století, že místnímu faráři Kryštofu Floriánu Blažeji Drickovi se ve snu zjeví Panna Maria. A on podle ní nechá vyrobit sošku bohorodičky. Informace o jeho snu a sošce se pak roznesou i mezi lidmi a vzniká tu poutní místo:

Zdroj: Appl Filip: Zázračný Neratov, Enigma č. 8, roč. 2018, RF Hobby.

Česká Kamenice

V České Kamenici (okres Děčín) se nalézá kaple Narození Panny Marie. V něm se nalézá další soška, která má zázračné léčitelské schopnosti. Od ní i z jejího blízkého okolí je prý známé mnoho takových zázraků, a to prý i včetně zjevení Panny Marie.

zdroj: Poutní socha Manny Marie Kamenické, Enigma č. 8, roč. 2018, RF Hobby.

21. 5. 1994: Nový Jičín

Spisovatel Arnošt Vašíček ve své knize "Planeta záhad - Zkázy a zázraky" píše o zajímavém snu, který se zdál jisté Nataše Černé z Nového Jičína a který v ní nechal velmi silný pocit, že poselství, které jí bylo v něm předáno, má dát dál. Zjevila se jí v něm Panna Maria. To poselství bylo následující: "Sedmého roku, sedmého měsíce, sedmého dne se na zemi narodí Bůh. Syn boží se narodí obyčejné matce, chudé ženě. Nezvykle rychle bude růst. Sestoupí na zemi, aby lidi vyvedl a ukázal jim cestu, ne každý však po ní dokáže jít." Co má toto poselství znamenat? To nechám na čtenářích. Ale myslím si, že by se to dalo také přidat do mé sbírky údajných mariánských zjeveních v ČR.

Zdroj: Vašíček A.: Planeta záhad - Zkázy a zázraky, Baronet, Praha, 1999

Svatý poledník Čech

Některé z výše uvedených případů mne však přivedly k dalšímu zajímavému zjištění. V mých jiných studiích věnovaných záhadným mariánským zjevením, které mém ve své rubrice "Křesťanské záhady a zázraky", se zabývám i tím, že mnohé případy mariánských zjeveních a podobných zázraků leží buď v geometrických středech a osách dané země (Číhošť, Fatima, Egypt, Řím nebo Chymayo v Novém Mexiku) a nebo na poledníkách či rovnoběžkách, které jsou v dané oblasti, kontinentu či poloostrově nejdelší (Lurdy, Dechtice, Guadalupe, Řím a pod). Že by se něco takového mohlo vyskytovat i v Česku? Pojďme se podívat:

Svatý poledník České republiky

Ten poledník, který vede nejdéle Českou republikou, začíná západně od Šluknova. Protne Prahu, Sedlčany, Týn nad Vltavou, západ Českých Budějovic a republiku opouští v oblasti Horního Dvořiště. Jinde v Česku nenajdete jiný poledník, jenž by naší zemí vedl po více kilometrů, což si můžete na mapě ověřit. A  kupodivu tento poledník se hodně kryje i s linií keltských oppid Závist  - Hrazany - Třísov. Náhoda? Ještě větší náhoda je to, že v oblasti této linie se nalézá  i řada míst, ke kterým se vážou události křesťanských zázraků včetně mariánských zjevení. Zde například leží Česká Kamenice (viz výše) - Vodochody (opět viz výše) - Praha ( duchovní centrum ČR, Pražské Jezulátko, mariánská zjevení v oblasti Vyšehradu "Za mariánskými zjeveními v Česku IV)" . Dále zde leží Přeštěnice, kde došlo ke zjevení sv. Terezie a opět k zázračnému uzdravení chlapce (viz "Za Mariánskými zjeveními v Česku II"). A pak jsem si ještě na turistické mapě všiml, že na této linii se zhruba tři kilometry západně od Šluknova nalézá nově opravená (rok 2014) Mariánská kaple, zvaná Botzenská. Podle pověsti se kdysi v této kapli kdysi zázračně uzdravilo dítě z oční nemoci (https://cs.wikipedia.org/wiki/Mari%C3%A1nsk%C3%A1_kaple_(C%C3%ADsa%C5%99sk%C3%BD)).

A tak se opět ptám. Je to opět jen náhoda, že na takto významném poledníku vedoucím Českou republikou došlo k tolika křesťanských zázraků? A to nejen mariánských zjeveních, ale i zázračných uzdraveních? Podle toho, co vím, že se děje i v jiných zemích, si nemyslím, že by šlo jen o pouhou náhodu. A tak jsem si sám pro sebe tento poledník nazval "svatým poledníkem České republiky". Myslím si, že je to název, který se docela hodí.

Autor: Libor Čermák | pátek 10.8.2018 7:05 | karma článku: 17,18 | přečteno: 1017x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,51 | Přečteno: 148x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 186x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza

Libor Čermák

Proč jsem přestal fandit politickým ideologiím

A to nejen nějakým těm mnou vybraným, čím bych se stal antiixxxistou, ale všem. Schválně, už jste se někdy zkusili zamyslet nad tím, co že vlastně mají všechny politické ideologie současnosti společného?

10.2.2023 v 7:20 | Karma: 26,09 | Přečteno: 599x | Politika

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

Sci-fi western "Cesta za tajemnou čelenkou" naše přátele zavede do Nového Mexika, které musí procestovat celé až téměř na sever. A i tam zažijí mnoho tajuplných až záhadných dobrodružství.

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Vytušil J. Verne i Bermudský trojúhelník?

O spisovateli J. Vernovi se říká, že ve svých knihách napsaných v 19. století předpověděl celou řadu vynálezů běžně používaných až ve stoletím 20. A tak bych se dnes zamyslel nad jeho příběhem Vynález zkázy.

15.1.2023 v 8:24 | Karma: 17,06 | Přečteno: 390x | Věda

Libor Čermák

Jak to, že jsi tam neudělal žádné postavy tmavé pleti?

Nedávno jsem pro děti z mých kroužků udělal deskovou hru. Doplnil jsem ji i figurkami. Co mne ale během hry zaskočilo, byla poznámka jednoho dítěte. „Libore, proč jsi tam neudělal žádného černocha? To jsi rasista?"

13.1.2023 v 9:53 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1200x | Společnost

Libor Čermák

Kandidáty pražské kavárny vždy jen přecházím a nevolím

Vždy, když jsou nějaké volby, tak ty kandidáty, které kandidují nebo je podporují strany tzv. pražské kavárny, tak je vždy přejdu a nevolím je. Jedním z důvodů je například to, jaký mají postoj k otázce tzv. "pravdy a hodnot."

12.1.2023 v 10:23 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1183x | Politika

Libor Čermák

Legenda o Manitouovi a jeho pomocnících

Dnes začíná můj nový seriál ze žánru sci-fi western. „Cesta za tajemnou čelenkou“, kde se budete setkávat s mladým kovbojem Tomem a jeho indiánským kamarádem Tokakuou. A nejen s nimi, ale i se záhadnými a tajuplnými úkazy.

1.1.2023 v 11:51 | Karma: 7,07 | Přečteno: 213x | Poezie a próza

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

Dnes na Štědrý den bych sem dal další vánoční pokračování mého cyklisticko - cestovatelského seriálu pro děti a mládež "Páťa a kolo Zláťa". Tentokrát se vydáme do Orlických hor do dělostřeleckých pevností a k pohyblivému betlému.

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02 | Přečteno: 131x | Cestování

Libor Čermák

Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

20.12.2022 v 6:20 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1186x | Společnost

Libor Čermák

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

6.12.2022 v 9:45 | Karma: 16,37 | Přečteno: 537x | Věda

Libor Čermák

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

1.10.2022 v 10:36 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1631x | Věda

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,16 | Přečteno: 701x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 537x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 617x | Věda
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám