Záhady státu Massachusetts

9. 05. 2018 11:13:13
I americký stát s krkolomným názvem Massachusetts přispěl světu několika zajímavými záhadami. Pocházejí odtud zajímavé případy UFO, zvláštní archeologické nálezy, kruhy v obilí a další zajímavé záhady.

Když píšu něco o státě Massachusetts, nikdy nevím, zda jsem ho napsal správně nebo ne. Pro Čecha je to hodně krkolomný název. Pochází z názvu místního indiánského kmene Mesečusetů, což v překladu znamená "lid velkých kopců". Pro nás Čechy je tento americký stát asi nejznámější z písně Václava Neckáře "Massachusetts" (viz https://www.youtube.com/watch?v=osqWNNPTHHo).

Stát Massachusetts je se svojí rozlohou cca 27 tisíc kilometrů čtverečních (srovnatelné s Albánií nebo Makedonií) sedmým nejmenším státem USA. Ovšem ze svými cca 7 miliony obyvateli je zas 15. nejlidnatějším státem. Na východě má pobřeží s Atlantským oceánem, na jihu sousedí s Rhode Islandem a Connectucutem. Na západě z New Yorkem a na severu s New Hampshire.

Hlavním a zároveň největším městem je Boston s 673 tisíci obyvateli. Druhým v pořadí je Worcester ze 185 tisíci obyvateli. Třetím je Springfield ze 154 tisíci obyvateli. A následují Cambridge a Lowell s cca 111 tisíci obyvateli. Když slyšíme název města Cambridge, nemůžeme si nevybavit stejnojmenné anglické město se slavnou univerzitou. Jenomže i tento massachusettský Cambridge je významné univerzitní město. Sídlí tady například Harvardova univerzita, Massachusettský technologický institut a dalších šest univerzit či vysokých škol.

Co se týká historie tohoto státu, má pro celou historii USA mimořádný význam. Kromě již zmíněného indiánského kmene Mesečusetů, zde žily i kmeny Mahican, Mohegan a Wampanoag. Bylo to kolem roku 1620, kdy se v Massachusettské zátoce usadili první tzv. "Otcové poutníci", kteří sem z Evropy připluli na lodi Mayflower, odkud odešli z náboženských důvodů. Tady založili město Plymouth, stejnojmenné podle města anglického, odkud pocházeli. Kolem roku 1692 zde vypukly tzv. Salemské inkviziční procesy, které vznikly na základě rozšíření fámy, že město ovládla skupina čarodějnic. Životem za ně zaplatilo 24 lidí. V roce 1773 se na protest proti britskému impériu v Bostonu konal tzv. "Bostonský čajový dýchánek", kdy zde bylo v přístavu zničeno cca 342 beden lisovaného čaje. V roce 1776 se pak Massachusetts stal 6. státem, který ratifikoval Ústavu Spojených států amerických, a tak se stal jedním ze třinácti zakládajících států USA. A v neposlední řadě město Boston mělo svůj význam i při teroristických útocích 11. září 2001 na New York, neboť z místního letiště odstartovaly v ten den lety United Airlines 175 a American Airlines 11, které později narazily do Světového obchodního centra v New Yorku.

A jak je to se záhadami? Těch nejvýznamějších je opět několik. Opět jsem je barevně rozdělil. A to jak na mapě tak v článku. Havárie UFO červeně, případy UFO zeleně, záhady dávnověku modře, záhadné agrosymboly okrově a ostatní záhady hnědě.

UFO Případy:

Říjen 1846: Lowell

Tehdy údajně přeletěl město Lowell podivný blýskavý disk, po kterém následoval pád na zem podivného rosolovitého tělesa.

Zdroj: Patrovský V. : UFO stále záhadné, Radost, 1991

25. ledna 1967, Ashburham, Massachusetts, USA, Betty Andersonová

Jedná se o jeden z nejpozoruhodnějších případů únosů do UFO. Když byla 25. ledna 1967 v podvečer doma se svými dětmi, spatřila za oknem podivné pulzující světlo. Pak k ní skrz zdi domu začaly přicházet podivné bytosti, které mimochodem spatřil i její otec. Na víc událostí z toho večera si už nevzpomněla. Až se v roce 1977 podrobila regresivní hypnóze, vzpomněla si, že bytosti vešly do do její kuchyně a prohlásily, že potřebují duchovní potravu. Jejich vůdce jménem Quazgaa si tedy přečetl Bettinu Bibli. Žena pak s nimi odešla do jakého si oválného objektu, jenž se vznášel nad jejich zahradou. Tam pak musela podstoupit jaskési lékařské vyšetření v jasně osvětleném sále. Mimozemšťani ji zavedli do těla dva implantáty. Jeden do nosu, druhý do pupíku. Poté ji provedli dalšími místnostmi, kde se setkala s tvory podobnými plazům. Též prý letěli nad jakýmsi křišťálovým městem. Pak ji vrátili zpět domů, kde členové její rodiny byli v jakémsi paralizovaném stavu.

zdroj: Spencer J. Encyklopedie UFO, Etna, Praha,1994, https://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=656006

Záhady dávnověku

Pohár z Dorchesteru

Podle zprávy z časopisu Scientific American z roku 1851 byl v létě tohoto roku u Dorchesteru učiněn zajímavý objev. Když zde byla expolzí vyražena pevná skála, přitom z ní vylétla a rozlomila se na dva kusy podivná nádoba z neznámého kovu ve tvaru poháru či zvonu. Byla zdobena květinovou dekorací ze stříbrné intarzie. Kde se však vzala zalitá v miliony let staré skále?

zdroj: Childres D.: Neuvěřitelné technologie starověku, Ivo Železný, Praha, 2004

Hřebík ze Springfieldu

Téhož roku, tedy roku 1851 si jistý Hiram de Witt ze Springfieldu přivezl z Kalifornie kus zlatonosného křemene o velikosti pěsti. Když ho náhodou upustil a kámen se pádem rozbil, nalezl vevnitř pěticentimetový železný lehce zrezivělý hřebík. Byl prý úplně rovný a měl neporušenou hlavičku. Informaci o tom přinesl časopis Times of London.

zdroj: Childres D.: Neuvěřitelné technologie starověku, Ivo Železný, Praha, 2004

Agrosymboly

1957: South Lee

První kruh v trávě ve státě Massachusatts byl údajně objeven v roce 1957 u South Lee (zdroj: http://www.iccra.org/bystate/Massachusetts/ICCRA%20-%20MA%20-%20South%20Lee,%20Berkshire%20County%20(Oct,%2024%201957).htm)

11. ledna 1991: Waltham

K zajímavému nálezu záhadných kruhů došlo na řece Charles River u města Waltham. Po sněhové bouři se tam na ledě objevilo několik soustředných kruhů o průměru cca 7 metrů. Nebyl zde nalezen žádný zdroj, který by vyvolal případný vír, jenž skutenčně dokáže podobné jevy udělat. (zdroj: http://www.iccra.org/bystate/Massachusetts/ICCRA%20-%20MA%20-%20Waltham%20(Charles%20River),%20Middlesex%20County%20(January%2011,%201991).htm)

5. srpna 1993: Chelmsford

Zvláštní obrazec připomínající jablko se objevil 5. srpna 1993 u Chelmsfordu

(zdroj: http://www.iccra.org/bystate/Massachusetts/ICCRA%20-%20MA%20-%20Chelmsford,%20Middlesex%20County%20(August%205,%201993).html)

20. srpna 1993: Amherst

K objevu zhruba desetimetrového trojúhelníku došlo u města Amherst dne 20. srpna 1993. Nejzajímavější na totmto nálezu ovšem bylo to, že k výskytu agrosymbolu došlo v kapradinovém porostu. (zdroj: http://www.iccra.org/bystate/Massachusetts/ICCRA%20-%20MA%20-%20Amherst,%20Hampshire%20County%20(August%2020,%201993).html)

19. května 2003

K zatím k poslednímu nálezu záhadného agrosymbolu ve státě Massachutetts došlo 19. května 2003, kdy se v poli s mladou kukuřicí objevil cca 70metrový kruh v obilí. Jak bylo zjištěno, všechny postižené rostliny byly mrtvé. (zdroj: http://www.iccra.org/bystate/Massachusetts/ICCRA%20-%20MA%20-%20Northfield,%20Franklin%20County%20(May%2019,%202003).html)

Další záhady

Doverský démon

Z okolí města Dover v Massachusetts je hlášeno několik setkání se záhadnou bytostí, které se říkalo "Doverský démon". Poprvé se s ní setkal sedmnáctiletý hoch Bill Barlett, když se 21. dubna 1977, v půl jedenácté večer, projížděl Doverem. U jedné kamenné zídky se najednou začalo plížit zvláštní stvoření s velkou hlavou ve tvaru melounu, s velkýma oranžově zářícíma očima, bez úst nosu a uší, s malám tělem a dlouhými hubenými končetinami. Barva těla byla broskvová a na hlavě nebyly žádné vlasy. Její výška byla asi jeden metr. Bill však nebyl jediným člověkem, který se tu noc s bytostí setkal. S obdobnou bytostí se setkal necelé dva kilometry daleko i patnáctiletý hoch Jon Baxter. Ten, když na ni zavolal, tak bytost zmizela v příkopu. Když ji pak uviděl, jak se drží kmene stromu, raději odešel pryč. O den později, 22. dubna 1977, se s bytostí setkala patnáctiletá Abby Brabhamová a krátce i její 18letý přítel Will Taintor. O co se mohlo jednat? O mimozemšťana? O bytost z jiné dimenze? O neznámého živočicha? Zajímavé, že indiánský kmen Kríové má legendu o trpaslíkách zvaných Mannegishiové, kteří strašili pocestné. Popis se na ně docela hodí. Nebo to snad bylo ještě něco jiného? Zaujalo mne však, že se s bytostí setkali jen samí teenageři.

Zdroj: Shuker K.: Světový atlas záhad, Knižní klub Balios, Praha, 1998

Další zdroje k článku: https://cs.wikipedia.org/wiki/Massachusetts

Související články se záhadami států USA:

Záhadu státy Louisiana

Záhady státu Maine

Záhady New Jersey

Záhady státu Indiana

Záhady Portorika

Záhady amerického státu Kansas

Záhady Havaje

Záhady státu Wisconsin

Záhady ve státě New Hampshire

Záhady státu Kalifornie

Záhady státu New York

Záhady Washingtonu D.C.

Záhady státu Texas

Záhady státu Utah

Záhady amerického státu Georgia

Záhady Západní Virginie

Záhady státu Florida

Záhady státu Kentucky

Záhady Aljašky

Záhady státu Wyoming

Záhady státu Ohio

Záhady státu Colorado

Záhady státu Nevada

Záhady Arizony

Záhady Nového Mexika

Autor: Libor Čermák | středa 9.5.2018 11:13 | karma článku: 14.38 | přečteno: 707x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 117 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...