Záhady Portorika

17. 02. 2018 8:45:13
Portoriko je přidružený stát USA a kupodivu je i plný nejrůznějších záhad. Můžeme se tu setkat hlavně s UFO, s dávnou historií, s tajuplnými zvířaty a dokonce se signály z vesmíru. A s dalšími zajímavými záhadami

"Na Portoriku moudře vladaří mocný Fernardo král. Ten říká, ať se dílo podaří, mocný Fernardo král. Zachovej nám Hospodine Fernarda i zem! Ať slunko svítí v každou hodinu na ck rodinu."

Znáte? Je to píseň, tzv. "hymna Portorika" v podání Vlasty Buriána z filmu "Lelíček ve službách Sherlocka Holmese", viz https://www.youtube.com/watch?v=GLr121pbh8s. Ve skutečnosti Portoriko nikdy žádným samostaným královstvím nebylo. Odedávná tu žil indiánský kmen Taínové, kteří obývali i sousední Hispaňolu, Kubu, Jamaijku a další ostrovy v Antilách. Po objevení Ameriky se Portoriko stalo španělskou kolonií v jehož čele stál generální kapitán. V roce 1898 proběhla americko-španělská válka, ve které Španělsko prohrálo. A prohrálo tak i čtyři území, tedy Filipíny, Guam, Kubu a právě Portoriko, které se tak staly americkými koloniemi. Dnes je Portoriko přidruženým státem USA. Jeho občani jsou zároveň i americkými občany, avšak nemůžou volit do Kongresu a ani amerického prezidenta. I když se už dlouho hovoří o tom, že by se Portoriko mohlo stát 51. státem USA. Akorát, že se zde mluví španělsky a angličtina je jen jako úřední jazyk.

Portoriko leží ve Velkých Antilách v Karibském moři mezi ostrovy Hispaňola (Haiti a Dominikánská republika) a Malými Antilami. Jeho rozloha je asi 9000 kilometrů čtverečních, což je rozloha, jež se dá přirovnat například k Jihočeskému kraji. Ale i přesto tady žijí asi 4 miliony obyvatel. Hlavní a současně největší město je San Juan na severovýchodě ostrova. Má zhruba 400 tisíc obyvatel. Druhým v pořadí je nedaleký Bayamón s cca 200 tisíci obyvateli. A třetí je opět nedaleká Carolina z cca 177 tisíci obyvateli. Následují Ponce na jihu ostrova (166 tisíc obyvatel), Caguas (143 tisíc obyvatel), Guaynabo (98 tisíc obyvatel) a Arecibo (96 tisíc obyvatel). Posledně jmenované město je známé hlavně tím, že se zde nalézá i obří radioteleskop NASA.

Stane se Portoriko jednou 51. státem USA? Že bychom potom tedy v USA měli novou oblast 51? V každém případě i Portoriko je země, která přímo oplývá záhadami. V 80. a 90. letech zde docházelo k četným pozorováním UFO, z nichž některé zajímavé případy vypisuji i v tomto článku, věnujícím se záhadám Portorika. Na mapce i v článku jsem je vyznačil zeleně, případně červeně, pokud se jednalo o údajnou havárii UFO. Vyskytly se tady i kruhy, tentokrát však ne v obilí, ale ve skále (okrově). Známé je i dalšími záhadami (hnědě). Například výskytem tajuplného zvířete čupakabra, záhadnými signály z vesmíru a nebo tím, že je zde i jeden z cípů pověstného Bermudského trojúhelníku. A teď tedy podrobně:

UFO

28. prosince 1988: Cabo Rojo

Tohoto zimního dne, když už bylo 19:45 hodin místního času a tedy i tma, zpozorovali obyvatelé Cabo Rojo, obrovské trojúhelníkové UFO. To přeletělo nad pohořím Sierra Bermeja. Objekt byl velký asi jako fotbalový stadion. Poté se objevily dvě stíhačky F-14 z vojenské základny Roosvelt Roads Naval, které ho pronásledovaly. Třikrát se ho pokusly zachytit, jenže bez úspěchu. Objekt se jim pokusil uniknout, až při třetím pokusu zastavil ve vzduchu a obě stíhačky doslova a do písmene spokl. Poté se rozdělil na dvě části, přičemž jedna letěla na sever a druhá k obzoru. Co se stalo se stíhačkami? A co se stalo s jejich piloty? O tom se už nic neví.

zdroj: Hesemann M., Tajná vec UFO II. díl, Etna, Praha, 1995

28. dubna 1992: Lajas

Muž opravoval svůj nákladní vůz, když přitom spatřil podivný talířovitý létající objekt. Opět ho pronásledovala stíhačka F-14. Objekt se najednou opět rozdělal na dvě části. Jedna odletěla na jihozápad a druhá na východ.

zdroj: http://www.nicap.org/chronos/1992fullrep.htm, Day M.: Aliens, Rebo, Praha, 1998

Údajné havárie UFO

5. května 1997: Lajas

I na Portoriku jsou zaznamenané případy údajných havárií UFO. K jednomu z nich mělo dojít 5. května 1997 u města Lajas. Lidé tam spatřili spadnout z oblohy zářící objekt na jednu ze zdejších hor. Ti z nich, kteří se šli na objekt podívat, mluvili o množství mrtvých zvířat, intenzivní zápach síry.

Zdroj: http://www.cseti.org/crashes/096.htm

Dávná historie

Taínové a jejich stoličky

Původní obyvatelé Portorika byl indiánský kmen Taínové. Setkával se s nimi i Kryštof Kolumbus, když zakotvil na Antilách. Uctívali duchy přírody, božstvo slunce, bohyni měsíce a zemřelé předky. Co mne však nejvíc překvapilo, bylo to, že při těchto jejich rituálech, když kontaktovali své bohy a duchy, seděli na zvláštních do oblouku vyřezávaných stoličkách, zvané „dujo“. Teď se dobře podívejte na jejich tvar. A zamyslete se zda vám něco nepřipomíná. Mě osobně připomíná parabolu. A je jen náhoda, že z paraboly jsou odvozeny i dnešní parabolické antény, které zas ke komunikaci používáme my? Zdroj: https://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=473047

Agrosymboly

polovina srpna 1991: Ajuntas

I když se nejedná o klasický agrosymbol v obilí či v jiné zemědělské plodině, tak Portoriko má i svojí jejich obdobu na skále. Několik soustředných kruhů na skalní ploše u Ajuntas tu vzniklo v polovině srpna 1991. Zdejší ufolog Jorge Martin, jenž je zkoumal, je přesvědčený, že souvisí s tamnější vlnou výskytu UFO. Bohužel za pár týdnů byly kruhy zničeny konvojem armády. A to zřejmě úmyslně.

Zdro: Hesemann, M., Tothová E.: Záhadné kruhy v obilí, Etna, Praha, 1997, http://www.iccra.org/bystate/Puerto%20Rico/ICCRA%20-%20Puerto%20Rico%20-%20Ajuntas,%20Ajuntas%20County%20(August%201991).htm

Další záhady

Záhadné signály

Na Portoriku u Areciba se nalézá jeden z největších radioteleskopů na světě. Byl postaven v 60. letech. A je využíván též k programu SETI, tedy hledání mimozemských civilizací. A teď si předstvte, že například od roku 2007 do roku 2012 bylo současně na dvou teleskopech (v Green Bank v Západní Virginii a zde u Arecibo na Portoriku) zachyceno celkem 17 podivných signálů, které vycházely ze zdroje, který se nalézá v oblasti 3 miliardy let od Země vzdáleného zdroje v souhvězdí Vozky. Vědci netuší, o co by se mohlo jednat. Vyloučena není ani vzdálená mimozemská civilizace.

zdroj: http://extrastory.cz/astronomove-zachytili-nezname-signaly-ze-souhvezdi-vozky-neni-to-poprve.html, http://www.osel.cz/9538-kolosalni-zahada-z-tajemneho-zdroje-priletlo-15-novych-radiovych-zablesku.html

Ponce, Arecibo, Dorado a jinde: Čupakabra

Na Portoriku se už léta vyskytují pověsti i svědectví o řádění podivného tvora, snad neznámého zvířete, kterému se říká čupakabra neboli "kozí upír". Nejčastěji je popisována jako bytost 1 - 1,7 metrů vysoká s obrovskýma rudýma očima, páteřními ploutvemi, dlouhým srolovatelným jazykem, tesáky, dlouhými drápy a netopýřími křídly. Útočí na zvířata, saje jim krev i vnitřní orgány. Nejčastěji docházelo k jejich útokům v oblsti měst Ponce, Arecibo a Dorado i jinde. V oblasti Dorada se vydala skupina pod vedením zdejšího záhadologa Jorge Martina a objevila v lesích podivné otisky v trávě. Též vyslechla řadu svědků, zdnichž někteří tvrdili, že zvířata mířila k podivnému světlu, což vede k úvaze opět o možné souvislosti se zdejšími četnými výskyty UFO.

zdroj: Day M.: Aliens, Rebo, Praha, 1998

San Juan: cíp Bermudského trojúhelníku

Hlavní město Portorika je zároveň povařováno za cíp tzv. Bermudského trojúhelníku. Ten spojuje Bermudy, Maimi na Floridě a právě San Juan v Portoriku. Je to oblast, která je pověstná tím, že se zde ztrácejí lodě a letadla. Nikdo pořádně neví, co za tímto fenoménem vězí. Nejčastěji se říká, že zde má voda a vzduch z nějakých důvodů menší hustotu než normálně, což způsobuje pády letadel a potápění lodí. To by mohlo mít na svědomí například přítomnost hydrátu metanu na mořském dně, který ovlivnňuje hustotu vody. Nebo se také mluví o statistické zákonitosti, neboť je zde vysoká četnost lodní i letecké dopravy, a tak zde také občas k nějaké katastrofě skutečně dojde. Z těch dalších hypotéz můžu uvést například to, že díky zeměpisné délce zde střelka kompasu ukazuje jak na severní pól, tak na severní magnetický pól. A nebo se povídá i o časoprostrové bráně. (Zdroj: https://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=560202)

Další zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Portoriko

Další články o záhadách států USA:

Záhady amerického státu Kansas

Záhady Havaje

Záhady státu Wisconsin

Záhady ve státě New Hampshire

Záhady státu Kalifornie

Záhady státu New York

Záhady Washingtonu D.C.

Záhady státu Texas

Záhady státu Utah

Záhady amerického státu Georgia

Záhady Západní Virginie

Záhady státu Florida

Záhady státu Kentucky

Záhady Aljašky

Záhady státu Wyoming

Záhady státu Ohio

Záhady státu Colorado

Záhady státu Nevada

Záhady Arizony

Záhady Nového Mexika

Autor: Libor Čermák | sobota 17.2.2018 8:45 | karma článku: 14.26 | přečteno: 896x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 126 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...