Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hry a soutěže na umělé stěně

Lezení na umělé stěně zažívá v poslední době velký boom. Nejen v tělocvičnách a lezeckých centrech. Ale i na dětských hříštích vznikají bouldrovací stěny. A víte, že i na nich se dají hrát i nejrůznější hry?

Lezení na umělé stěně je podle mého názoru jeden z nejvhodnějších sportů pro děti. A to proto, že je při něm rovnoměrně protahováno celé tělo. Ruce, nohy i záda. Já dělám lektora lezení na umělé stěně už několik let. A protože ke mne chodí hlavně mladší žáci, snažím se jejich tréninky doplňovat i různými hrami. A tak bych rád jako inspiraci, jak pro další trenéry lezení, tak pro rodiče a i pro děti, který si hrají na takovýchto dětských hřištích, je chtěl sepsat. Může to být i takový můj vánoční dárek pro všechny, kteří rádi takto sportují. Jinak jsem všechny popsané hry s dětmi vyzkoušel, takže vím, že jsou hratelné.

Nejprve jsem se některými hrami inspiroval v knížce "Lezeme a šplháme" od Jiřího Baláše, Barbory Strejcové a Slávka Vomáčka: I když některé hry jsem si však i trošku upravil k vlastní potřebě.

1) Krokodýlí vajíčko

pomůcky: míč.

Hráči si mezi sebou hází míč představující vajíčko. Když ho někdo nechytí a spadne mu na zem, v ten okamžik se z něj líhne krokodýl. Děti se před ním musí zachránit vylezením na stěnu.

2) Dinosauři (Jurský park)

pomůcky: křída

Na stěnu se namaluje vodorovná čára představující zónu určenou pro dinosaury. Mimo ní je zóna určená pro cestovatele v čase, kteří se jedou podívat do druhohor. Děti se pak rozdělí na dvě poloviny. jedna předstvuje dinosaury, a ta sedí pod stěnou. Přitom se snaží chytit některého cestovatele v čase (druhá skupina), který náhodou šlápne na chyt nalézající se v dinosauří zoně. 

3) Hra na Sněhurku a Popelku

pomůcky: lano

Další hru z této knížky jsem zpestřil známým hádankovým vtipem, co že se stane se Sněhurkou, když se dotkne drátů s vysokým napětím. Popelka. A tak se ke stěně připevní lano, které se děti snaží při bouldrování podlézat. A při tom se ho nesmí dotknout. Kdo se ho čímkoliv dotkne, vypadává. Kdo se ho nedotkne, postupuje do dalšího kola, v němž se lano o něco přiblíží ke stěně.

4) Drahokamy

pomůcky: papírové kartičky

Na stěnu se umístí několik kartiček, které se například zastrčí za chyty. Ty představují drahokamy  Každé dítě se jich pak bez spadnutí snaží sesbírat co nejvíce. Vítězí ten, kdo jich sebere nejvíc.

 

Tato knížka obsahuje velké množství dalších her. Ovšem já jsem si vymyslel i množství dalších. Například

5) Orel ztratil tričko

Lezecké chyty na stěnách bývají různě barevné, ale také mívají různý tvar. Tak jsem si vymyslel hru inspirující se tradiční hrou "Čáp ztratil čepičku". V této hře máme orla (protože se daleko častěji vyskytuje ve skálách než čáp). A ten ztratil tentokrát tričko. A to mělo nějakou barvu barvičku (děti musí vylézt na chyt uvedené barvy). A nebo byl na něm nějaký obrázek (měsíc, jezírko, zvířátko, atp.) Děti pak musí vylézt na chyt, který jim uvedenou věc připomíná.

6) Hajný

Na stěně se dá hrát i obdoba známého "Hajného", kterou hrávají skauti v lese. Při povelu "hajný" se jdou do deseti sekund někam schovat. Při "povodni" vylézt na něco. Při "bombě" si lehnout na břicho, Při "náletech" na záda. Při povelu "štronzo" zas zkamenět. I to se dá hrát u stěny a na stěně. Akorát při hajném se na místo schování leze na zelený chyt. Přidal jsem i další povely, například "námořníci" (modrý chyt), ledovec (bílý chyt) poklad (žlutý chyt), atp.

7) Pexeso na stěně

pomůcky: série dvojic kartiček s obrázky

Připravím sérii dvojic kartiček s obrázky, a ty zasunu na stěnu za chyty. A pak hrajeme podle pravidel tradičního pexesa. Akorát dítě nesmí během otáčenií obou obrázků spadnout ze stěny. Vítězí pak ten, kdo odkryje nejvíc správných dvojic obrázků.

8) Písničkové vypadávání.

pomůcky: něco, co vydává hudbu

Podle počtu dětí určíme chyty na stěně. Nejlépe ty, co jsou výš položené. Pak si vezmu kytaru a hraju na ni a zpíám nějakou písničku. Například teď před vánocemi to jsou vánoční koledy. Jakmile přestanu. Děti musí vylézt na určený chyt. V dalším kole se jeden chyt zruší. A kdo nestačí si najít včas správný chyt, ten vypadává. A tak dále až do posledních dvou finalistů.

9) Opisování textu

pomůcky: básnička (případně obrázek), tužka a papír pro každého

Pokud máte nějaký text s hezkou říkankou, tak ten se umístí na nějaké vyvýšené místo na stěně. Děti pak dostanou papír a tužku. Pak musí k textu vyšplhat, přečíst si kus říkačky, zapamatovat si ji a pak slézt a napsat na papír, co si pamatují. A tak pokračují dále. Zvítězí ten, kdo ji má napsanou správně jako první. Pokud děti ještě neumí psát, je možné text nahradit obrázky.

 

Další hry jsem se naučil, když jsem dělal instruktorský kurz:

10) Získávání šátku

pomůcky: šátek nebo uzlovažka

Jeden hráč si stoupne na levý okraj stěny, druhý hráč na pravý okraj stěny. Šátek nebo uzlovačka se umístí na stěnu zhruba mezi ně. A vítězí ten, kdo ho ukořistí jako první. Ten, kdo spadne, musí se vrátit zase na začátek.

11) Pamatování si kroků

Skupinka dětí se shromáždí před stěnou. První vyleze a udělá na ni tři kroky. Další je musí přesně zopakovat a přidat další krok svůj. Další zopakuje ony čtyři kroky a zas přidá další. A tak to chodí, dokud se nevystřídají všichni.

12 Vlastní cesta

pomůcky: křída

Hráči si vezmou křídu na označování chytů a vymyslí si takovou cestu, kterou zvládnou slést. Ale takovou, aby ji pokud možno nezvládli ostaní. Každý pak ukáže vlastní cestu a musí zkusit i cesty soupeřů. Pak se jim přičítají body, kolik toho kdo zvládne.

 

Pak mám i několik her, které nejsou vyloženě na lezení, ale s lezením úzce souvisí.

13) Co se na stěně změnilo?

pomůcky: imbus na šroubování chytů

Hra, během které se děti vyzkouší, že chyty lze na stěně obměnit. Jeden hráč jde mimo skupinu. A ostaní se domluví a jeden chyt mu odšroubují a přemístí někam jinam. Až se dotyčný vrátí, musí najít ten správný chyt, který je přemístěn.

14) Kimovka

pomůcky: co nejvíc lezeckých pomůcek, deka, papíry, tužky

I s lezeckými pomůckami lze hrát známou skautskou hru na paměť, a to tzv. "kimovku". Nejprve se na stůl připraví 10-15 věcí, které nějak souvisí s lezením. (karabina, expreska, kyblík, osma, pasový úvazek, celotělový úvazek, lezačka, chyt, imbus, šroub, lano, uzlovačka, ...) Ty se uschovají pod deku. Potom se ji na nějakou dobu odkryjí a pak opět zakryjí. Hráči pak mají za úkol si jich zapamatovat co nejvíc, a ty pak napsat nebo namalovat na papír. 

15) Poznávání pomůcek poslepu

pomůcky: co nejvíc lezeckých pomůcek, šátek na zavázání oči.

Děti si zavážou oči a vedoucí jim dává do ruky nejrůznější pomůcky k lezení na umělé stěně (viz jako v předešlé hře ). A děti se je snaží po hmatu poznat.

16) Soutěž v uzlování

pomůcky: uzlovačky (případně lano)

Nedílnou součástí lezení na umělé stněně a tedy i práce s lanem jsou dovednosti vázání nejrůznějších uzlů (viz můj článek "Umíte vázat uzly?") Já při svých lekcích při lezení nebo na schůzce turistického oddílu, věnuji vázání uzlů alespoň deset minut. A během těch je snažím naučit alespoň jeden uzel. A následující lekci zas další. Když pak všechny uzly takto projedeme, dělám mezi dětmi soutěž. A protože to většinou vychází na schůzky těsně před vánoci, dostanou děti za počty správně uvázaných uzlů i nějakou sladkost.

Lezecké závody

17 a dál) Další hry:

Při vyžití umělé stěny se dají hrát i další hry a pořádat i další aktivity. Například známá hra "Krvavé koleno", kterou jsme hráli jako děti. Při ní se ten, kdo představuje strašidlo "Krvavé koleno", snaží tentokrát udržet na stěně. Nebo při hře "Království" (viz Hrdinové Čeksasu – Odpolední míčové hry) se dá udělat "převrat" za pomoci vylezení na chyt v cca dvoumetrové výšce. Zajímavé je také například lezení se zavázanýma očima. To hráči hledají chyty po slepu. A při lezení jsem už dokonce využil i plynovou masku (viz Povinná branná výchova do škol? Samozřejmě, že jsem pro). Ze stěny se dá docela i zajímavě strefovat tenisákem na cíl nebo si navzájem předávat nejrůznější věci. Trénuje se při tom držení se jednou rukou. Motivují i závody na čas. A to jak při bouldrování, tak při výškovém lezení na laně. Důležité je, aby každý měl stejnou trasu. Zkrátka a dobře ani při plánování programů lezení na umělé stěně se většinou meze fantazii nekladou. Nejdůležitější je, že to děti baví a že mají v dnešní počítačové době alespoň někteří touhu se také trochu hýbat.

zdroj některých her: Baláš J., Strejcová B, Vomáčko L.: Lezeme a šplháme, Grada, Praha, 2008

vlastní nápady

Další související články:

Hrdinové Čeksasu – Odpolední míčové hry

Hrdinové Čeksasu – Hrátky v bludišti

seriál Inlajnový Duch: Jaká budou pravidla?, Boj o altán, Oddílový zázrak

Hodí se inline bruslení mezi činnosti ve skautu nebo v turistickém oddíle?

Jaké jsou moje nejoblíbenější šifry?

Příběh horolezectví

Autor: Libor Čermák | úterý 19.12.2017 19:51 | karma článku: 12,86 | přečteno: 2278x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám