Libor Čermák

Lidice a Libice. Podobnost čistě náhodná?

13. 09. 2017 0:13:13
Historie se opakuje. Říká se, že kdo ji zapomene, bude ji muset prožít znova. Souvislosti, které bych vám dnes nabídl, svědčí o tom, že vše je možná ještě daleko hlubší. A to až přímo záhadné. Lidice a Libice. Co pak vám to říká?

Jak známo, tak 2. světová válka začala 31. srpna 1939 přepadením příslušníků SS vysílačku u polského města Gliwice. A na evropském kontinentu skončila 11.-12. května 1945 bitvou u středočeské vísky Slivice na Příbramsku. A tak se mnohý jistě zeptá. Je tato názvoslovná souvislost, kdy se jméno zmíněné lokality liší pouze o jedno písmeno, jen čistě náhodná? Mám pro vás ještě jednu podobnou a možná ještě pikantnější názvoslovnou zajímavost.

Myslím si, že není Čecha, který by neznal dvojici středočeských měst se jmény, které se od sebe liší také pouze o jedno jediné písmeno.

Libice: Píše se rok 995, a to konkrétně svátek svatého Václava, 28. září. Na příkaz českého knížete Boleslava II. vtrhlo do Libice nedaleko dnešních Poděbrad vojsko pod vedením Vršovců a slavníkovský rod tu byl vyvražděn. A jejich hrad přitom zapálen. Přemyslovci tak vyhráli vliv nad českými zeměmi. (viz též můj výlet "Na inline bruslích z Nymburka do Libice", kde se události podrobně zabývám). Samotný název "Libice", by jistě až tak možná nikoho nevzhrušoval, kdyby o 947 let později nedošlo k podobné události, a to v obci, která má až na jedno jediné písmeno téměř shodný název.

Lidice: Zde by si jistě každý měl připomenout datum 10. června 1942. Jako následek "Operace Anthropoid" - atentátu na Heydricha, byly nacistickými okupanty v protektorátu Čechy a Moravy nařízeny tvrdé represe, které měly za následek i vyhlazení obce Lidice poblíž Buštěhradu na Kladensku. Celkem tehdy přišlo o život 192 mužů, 60 žen a 88 dětí. Celkem 340 lidických obyvatel. (viz můj výlet "Pěší výlet po Kladensku")

Jsou to souvislosti jen čistě náhodné? Mě totiž u těchto dvou obcí kromě názvu zarazilo ještě několik velice zvláštních věcí.

1) Když jsem se podíval na mapu, zjistil jsem, že Lidice i Libice se s rozdílem pouhého jednoho kilometru nalézají na totožné zeměpisné šířce (viz mapka níže).

2) A navíc ještě téměř přesně o jeden stupeň východní délky od sebe! (Lidice cca: 14 stupňů, 11 minut - Libice cca 15 stupňů, 11 minut). Ale to pořád není všechno.

3) Schválně jsem se ještě podíval, jaké místo se nalézá uprostřed mezi Lidicemi a Libicemi. Jsou to Nehvizdy, kde na naše území dopadli parašutisté Jan Kubiš a Josef Gabčík, členové již zmíněné skupiny Anthropoid, která pak provedla atentát na zastupujícího protektora Heydricha.

Dá se v tomto případě pořád mluvit jen o pouhé náhodě? Nebo je v tom všem ještě nějaká další hlubší souvislost?

Související články:

Na inline bruslích z Nymburka do Libice

Pěší výlet po Kladensku

Včera jsem osobně panu prezidentovi v Lidicích tleskal

Co má písmeno "P" společného se spaním?

Autor: Libor Čermák | karma: 19.92 | přečteno: 994 ×
Poslední články autora