Libor Čermák

Jak jsem v turisťáku bojoval s triskaidekafobií?

13. 07. 2017 14:13:13
Lidé, co trpí triskaidekafobií, dnes jistě zpozorní. Máme třináctého. Ale je skutečně třeba aby se tato pověra rozšiřovala? A tak jsem letos s dětmi v turisťáku vymyslel věc, která by možná mohla být lékem na tuto fobii.

Jsou lidi, pro které je číslo třináct doslova a dopísmene smolné, nešťastné a zkrátka se ho bojí. Pro takové lidi, je každý třináctý den v měsíci nešťastný, v životě by nebydleli hotelovém pokoji číslo třináct a bydlišti s tímto číslem ani nemluvím. Zkrátka a dobře jakákoliv přítomnost tohoto čísla je pro ně předmětem nejrůznějších obav. Jak takovýmto strachům předcházet?

Líbí se mi například, že nad takovými věcmi přemýšlel i legendární skautský vůdce a spisovatel Jaroslav Foglar. V jeho pracech se s třináctkou můžeme setkat snad na každém kroku. Namátkou: třináct bobříků, nástup do třinácti vteřin, román "Hoši od Bobří řeky začíná v pátek třináctého. A tak tyto jeho nápady inspirovaly i mne.

Například letos v dubnu jsem s turisťákem pořádali třináctý ročník jisté akce. A tak jsem si říkal: "příjdou děti? Neleknou se toho čísla?" A tak jsem se rozhodl, že z té třináctky naopak udělám přednost a ji využiji. Na té akci zpravidla hrajeme nejrůznější závody a soutěže. A tak jsem pro letošní ročník vymyslel speciální soutěž "Nejhezčí třináctku", kterou měly děti za úkol namalovat na papír. Osobně mi bylo jedno, jak ji pojmou, ale musí tomu obrázku nějakým způsobem dominovat číslo třináct.

A skutečně sešli se hezké obrázky i když jejich autory byli hlavně prvňáci a předškoláci. A z těch jsme vybrali tři nejhezčí, které jsme odměnili.

Takže až váš potomek začne mít fobii z čísla třináct, tak co kdybyste se jim pokusili dát podobný úkol? Myslím si, že kreslení, malování nebo jiná podobná výtvarná činnost pro ně určitě nebude nic nepříjemného.

A závěrem: Já v podobně očíslovaném domě žiju už třicet let. Pokud je váš dům v ulici také sedmým v pořadí a zrovna na té správné straně, tak vás zřejmě třináctka v čísle orientačním nemine. A budete si ji pěkně užívat i ve vaší adrese. A ten dům, ve kterém bydlím já, má navíc i ciferný součet třináct také v čísle pořadným. Tak co na to říkáte milí triskaidekafobové?

Související články:

Pohádka o (ne)šťastné Třináctce

(Ne)Šťastné číslo ze seriálu „Inlajnový duch“

13 mých vybraných fotografií z roku 2013

Rubrika: tábornictví a turistika

Autor: Libor Čermák | karma: 11.20 | přečteno: 503 ×
Poslední články autora