Tajuplná Vyskeř. Zjevila se tam svatá Anna?

Uprostřed Českého ráje se nalézá zajímavý kopec sopečného původu. Jmenuje se Vyskeř. Nalézá se na něm kaple svaté Anny s křížovou cestou. A to prý nijak bezdůvodně! Podle staré pověsti se zde možná svatá Anna dokonce zjevila!

Český ráj je území, kde dominují především druhohorní pískovce a pískovcová skalní města. Ale svoje otisky v krajině tu zanechaly i třetihory. Jak? V podobě neovulkanických suků. To jsou například Trosky (viz Hrad Trosky), Zebín u Jičína (viz Pěší výlet do Jičína po stopách Rumcajse) a nebo jsem měl vloni během národního oldskautského tábora v Pařezské Lhotě tu čest navštívit vrch Větrák s Obrovou miskou (viz Jak bylo na letním oldskautském táboře?). Oldskautského tábora v Českém ráji jsem se rád zúčastnil i letos. A mimo jiné jsme při něm navštívili i další třetihorní neovulkanický suk - Vyskeř, vysoký 366 metrů nad mořem. Po návštěvě hradu Kost (Hrad Kost) jsme nejprve projeli Pekařovou bránou (se svými čtyřmi metry považovanou za nejkratší tunel v Česku, zprovozněnou v roce 1914, aby kvůli silnici nezanikla pískovcová skála jménem Mnich, co je nad ní. A pojmenovanou po českém historiku Josefu Pekařovi), projeli vískou Lažany až jsme zastavili u kostela ve Vyskeři.

Nejprve zde byl gotický kostelík ze 13. století. Z toho se ale do současnosti dochoval pouze gotický portálek. Současný kostel je novorománsky, postavený v letech 1914-1915 podle projektu turnovského architekta Karla Salače. 

Vedle kostela je i osmiboká dřevěná zvonice z roku 1750.

A právě vedle kostela s hřbitovem se nalézají i první kapličky křížové cesty, které vedou až nahoru na vrchol. 

Křížová cesta vznikla roku 1825 a má klasický počet čtrnácti zastavení. Její rekonstrukce do současné podoby proběhla v roce 1999.

Poslední zastavení je Boží hrob, jenž byl vybudován jako umělá jeskyně.

Ta byla vybudována v čedičové sklále Vyskeře, kde mužeme spatřit klasické sloupce, neklamné znamnaní, že se nalézáme na třetihorním vulkánu. Podobně, jak to můžeme vidět například v Panské skále u Kamenického Šenova (viz Jedinečné varhany – Panská skála)

Na samotném vrcholu Vyskeře se nalézá kaple svaté Anny z roku 1830. A právě zde se podle pověsti měla odehrát ta dávná tajuplná událost. Když nedalekému hradu Trosky (Hrad Trosky) vládl rytíř Ota z Bergova, tak se prý rozhodl dobít i tvrz v Mladějově. A tak ji obklíčil. Pán mladějovské tvrze Ctibor měl dcerku Aničku. A ta se rozhodla, že tvrz zachrání a přivede pomoc z Turnova. Oděla se černým pláštěm a z hradu odešla tajnou podzemní chodbou, jež vedla k říčce Žehrovce. Pak se vydla lesy, ale zabloudila. A tak se začala modlit ke své patronce, svaté Anně, aby pomohla jak jí, tak celé její rodině v obklíčené tvrzi. V tom zaslechla hlas: "Anno, viz keř, tam čeká pomoc" (odtud prý název Vyskeř). Pak zvedla hlavu a nad ní se tyčil tento kopec. A na jeho temeni rostl keř, který byl osvícený mihotavým světlem. A nad ním se zjevila tajuplná postava, která ukazovala rukou k severu. Když se rozhodla, že tím směrem, jakým postava ukazovala, skutečně půjde, vše zmizelo. A Anna se vydala na sever. Když přišla do první vsi, zdejší lidé se rozhodli, že ji pomůžou. Nejprve se vydali pro pomoc do Turnova (který se mimochodem skutečně nalézá přesně na sever od Vyskeře a společně pak všichni skutečně zachránili mladějovskou tvrz. Na poděkování svaté Anně pak nechal vladyka Ctibor vybudovat na Vyzkeři kapličku.

Pokud vyjdete až nahoru, na vrchol Vyskeře, odměnou vám bude též nádherný rozhled do širé dáli. (Ralsko)

I do blízkého okolí (hrad Trosky).

A na závěr ještě jednu geometrickou zajímavost, pokud bychom spojili hrady Trosky (Hrad Trosky) a Kost (Hrad Kost). A když bychom z nich vztyčili rovnoramenný pravoúhlý trojúhelník, tak jeho vrchol bude právě na Vyskeři.

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyske%C5%99_(Ji%C4%8D%C3%ADnsk%C3%A1_pahorkatina)

http://www.ceskyrajdetem.cz/cs/za-povestmi-ceskeho-raje/povesti/18-povesti-z-pohlednicovych-karet/vysker.html, místní informační tabule

Související články:

Sto let od mariánského zjevení ve Fatimě

Klokoty, poutní místo, kde se zjevila Panna Maria

Suchý Důl, tam, kde došlo k mariánskému zjevení

Došlo v Chotovinách k mariánskému zjevení?

Za mariánskými zjeveními v Česku IV

Za mariánskými zjeveními v Česku III

Za Mariánskými zjeveními v Česku II

Za mariánskými zjeveními v Česku

Autor: Libor Čermák | pondělí 3.7.2017 6:13 | karma článku: 17,82 | přečteno: 922x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88