Libor Čermák

Za tajemstvím červnových obrazců v obilí

24. 06. 2017 15:46:13
Jaro pomalu končilo a s letním slunovratem se přiblížilo léto. A i toto období bylo zajímavé na výskyt tajuplných obrazců v obilí. O tom přináší informace moje další vydání svého agrosymbolového zpravodalství.

Návštěvu prvního obrazce z této série začneme u jedné mimořádné megalitické památky, která je však tak trošku ve stínu jiných blízkých wiltshirských megalitických památek. Je to kamenný kruh The Sanctuary, což je v překladu "svatyně". Vybudována byla zhruba 3000 let před naším letopočtem a skládala se z několika soustředných kruhů. Moc z ni bohužel nezbylo, ale i přesto je otevřená pro veřejnost, kde jsou označené místa dřívějších kamennů. (Zdroj:http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=75285) A nedaleko něj je v poli zachováno i několik pravěkých tumulů. A na sousedním poli, zhruba 150 metrů od svatyně se 3. června 2017 objevil obrazec v obilí. Nebyl nijak složitý. Byl to obyčejný kruh s prstencem. Ale co mne zaujalo, je jeho precizní umístění mezi ony pravěké lokality. Všiml jsem si totiž toho, že obrazec je umístěn přesně na východ od bývalé kamenné svatyně. A zároveň na jih od nejsevernějšího z tumulů.

Kdybychom se pak vydali dál na jih, tak přesně narazíme na Knapp Hill, hradiště z doby železní u Alton Barnes. Pokud bychom obrazec spojili s kamenným kruhem v Avebury, též by tato linie protínala jeden z tumulů. Náhody? Kdo chce, může si obrazec v obilí prohlédnout i na jeho stránceThe Sanctuary, Nr Avebury.

Další obrazec v obilí, který se objevil jen o den později 4. června 2017, nás také zavede do kraje plného tajuplných dávných památek. Musíme se ovšem přemístit zruba třicet kilometrů na sever do okolí města Uffington v hrabství Oxfordshire. Tady se nalézá například nejstarší křídový obrazec bílého koně (podle jiných názorů draka) v Anglii. Jeho stáří je též odhadováno na 3000 let. Dále se zde nalézá Uffington Castle, mohutná pevnost z doby bronzové a železné. Asi dvě stě metrů severně od pevnosti se nalézá pahorek Dragon Hill. Posvátný pohorek z doby železné o kterém se vypráví pověst, že tam svatý Jiří zabil Draka. Zajímavý je i tím, že má seříznutý hořejšek. Okrajově se o něm zmiňuje ve 48. minutě i film Poselství Bohů na motivy knížek Ericha von Dänikena, kde je pahorek svojí podobou, velikostí a významem přirovnáván k jinému pahorku ve Venezuele. A na jihovýchod od těchto míst se ještě nalézá dlouhá mohyla Wayland ́s Smithy, která by dokonce měla být ještě o 2500 let starší než křídový obrazec. (viz můj článekV kraji Bílého koně).

Obrazec v obilí, který se zde ve zmíněný den objevil, měl tvar květiny skládající se z dvaceti kruhů. A když jsem si zjistil, kudy vede spojnice mezi Wayland ́s Smithy a Dragon Hill, zjistil jsem, že obrazec v obilí se nalézá právě na ní. Další informace o obrazci nalezneme na jeho stránkáchWoolstone Hill, Nr Ashbury.

Další zajímavý anglický obrazec se objevil 9. června. 2017 u kopce Little Knoll u Maiden Bradley v jižní části hrabství Wiltshire. Skládal se z pětiúhelníku, který byl proložen jakýmsi pastorkem s pěti vrcholy, jaké známe například z převodů jízdních kol. V jeho středovém kruhu navíc nebyly rostliny položené do spirály, jak je to nejčastější, ale byly zde poskládáné do jakési mřížky. A to nikoliv do čtvercové, ale opět do pětiboké. Oblast, kde se tento obrazec objevil není moc častá na výskyt obrazců v obilí. Pokud je nějaká souvislost mezi obrazci v obilí a pravěkými památkami, jsou snad nějaké takové lokality i zde? Ano jsou. A jedna taková významější se nalézá cca 2-3 kilometry odtud, a to opět přesně na jih. Nalézá se zde White Sheet Hill a na něm hradiště z doby železné White Sheet Castle.

Další podrobnosti včetně fotografií oněch propletených stébel naLittle Knoll, Nr Maiden Bradley.

Další obrazec v obilí, který vznikl 16. června 2017, mi připomněl rok 1997 (vizJaká byla sezóna kruhů v obilí v roce 1997?), když se u hradiště z doby železné Barbury Castle objevil 6. května agrosymbol ve tvaru kabalistického obrazce. Podobný kabalistický obrazec se objevil totiž i letos po dvaceti letech. A hádejte kde. Opět u pevnosti z doby železné, která má hodně podobný název. Jmenuje se Badbury Rings a nalézá se v hrabství Dorset. Je to jen náhoda? A aby tomu nebylo málo, jeho osa směřovala přímo na onu prastarou pevnost. další podrobnosti na odkazu Target Wood, nr Badbury Rings.

Další obrazec v obilí vznikl 17. června 2017 u Cheesefoot Head v hrbství Hampshire. Byl to tvar měsíce obklopený jakousi hvězdnou září. Vzdáleně se podobal letošnímu obrazci z Oxleaze Cope, o kterém jsem se zmiňoval v posledním svém agrosymbolovém zpravodajstvíKvěten plný zajímavých obrazců v obilí. A tak mne napadlo se podívat, zda náhodou v ten den také se fáze Měsíce nepodobala tomu v obrazci. Nepodobala. Byl v poslední čtvrti. Ale, když jsem se podíval, kde se zrovna nalézal na hvězdné obloze, tak se zrovna vyskytoval na hranicích souhvězdí Vodnáře a Ryb, a to pod kroužkem výraznějších hvězd kolem gama Piscium. A shodou okolností podobný kroužek se nalézá i zde. A dokonce mám na fotomapě pocit, že je ohraničený podobným příkopem jako pravěké památky.

Zajímavá souvislost. Že by? Další údaje o onom obrazci jsou naCheesefoot Head, Nr Winchester.

21. červen 2017 nebyl jen dnem letního slunovratu, ale také dnem kdy se vyskytl jeden zajímavý agrosymbol poblíž West Kennet. Tvarem to sice byl obyčejný kruh. Ale zato v něm bylo obilí velice zvláštním způsobem propletené. Zhruba do středu obrazce byla klasická spirála. Následovalo mezikruží obilí polehnutého směrem ven, ale ve dvou místech vyvedeného směrem k okraji kruhu. A zbytek plochy kruhu bylo obilí poskládáno do podobné mřížky, jako například u obrazce u Little Knoll. Nejzajímavější je to, že ten obrazec uprostřed byl orientovaný na sever a navíc směrem k pahorku Silbury Hill. Další infoWest Kennett, Nr Avebury.

Anglické obrazce bychom mělitentokrát už projité. Ale pojďme se nyní podívat přes kanál do Francie.Tam se 2. června 2017 u Crézancy-en-Sanceree objevil obrazec ve tvaru centrálního kruhu s prstencem a dalšími satelity kolem. Co by mohl obrazec znamenat? Zkusil jsem se opět podívat na PC Program Night Vision a zjistil jsem následující hvězdné seskupení. Slunce se nalézalo v souhvězdí Býka. A v tom samém souhvězdí se nalézaly další dvě planety, a to Merkur a Mars. A Slunce přesně mezi nimi! A co ten kroužek označený půlsrpkem? Tak v tom místě se zrovna nalézala hvězdokupa Plejády. Toťmoje vysvětlení smyslu onoho obrazce. Třeba vás napadne nějaké jiné. Další informace o obrazci na odkazu Crézancy-en-Sancerre.

Francie se 18. června 2017 dočkala ještě jednoho obrazce,a to u Lixheimu. To se tam v obilí objevil obrazec ve tvaru sluneční

soustavy, o jehož smyslu se diskutuje. (viz Viex Lixheim, nr Sarrebourg)

A posledním obrazcem, o kterém bych se ještě rád zmínil, je formace pěti kruhu v pšenici, která se objevila 19. června 2017 u nizozemského Nettelhorst. Tak to by tentokrát bylo vše. Ale na sledování dalších případných letošních obrazců budu naladěn i nadále. A tak buďte naladeni i vy.

Použité zdroje: http://www.cropcirclecenter.com, http://www.cropcircleconnector.com/2017/2017.html, www.google.com/maps

související články:

Kruhy v obilí rok 2016

Kruhy v obilí - rok 2015

Kruhy v obilí - rok 2014

Kruhy v obilí - rok 2013

Kruhy v obilí - rok 2012

Kruhy v obilí - rok 2011

Kruhy v obilí - rok 2010

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2008

Květen plný zajímavých obrazců v obilí

Letošní sezona obrazců v obilí začala nečekaně brzy

Jaká byla sezona kruhů v obilí v roce 1999?

Jaká byla sezóna kruhů v obilí roku 1998?

Jaká byla sezóna kruhů v obilí v roce 1997?

Jaké byly kruhy v obilí roku 1996

Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad

Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994

Autor: Libor Čermák | karma: 18.52 | přečteno: 1020 ×
Poslední články autora