Včera jsem osobně panu prezidentovi v Lidicích tleskal

28. 05. 2017 15:13:13
To je zase řevu. Pan prezident měl v Lidicích projev, do kterého se zas mnozí sluníčkáři navážejí. Projev to byl hezký, a tak mu za něj tleskám. A tleskal jsem mu za něj i včera přímo osobně v Lidicích.

Kdo čte moje blogy, ví že jsem nadšený turista. To proto, abych se udržoval v kondici. Někdo proto chodí hrát fotbal, jiný do posilovny. A já chodím do přírody na výlety. A z toho, co tam zažuji a poznám, pak sepisuji na svém blogu takovou kroniku, například v rubrice výlety a tramping . Takto jsem popsal už více než 130 mých vlastních, většinou pěších výletů po České republice. A jeden takový výlet jsem si udělal zrovna i včera. Naplánovaný jsem měl cca 25kilometrový výlet z Dřetovic u Kladna do Přední Kopaniny na okraji Prahy.

Zhruba kolem 13. hodiny jsem dorazil i do Lidic, netušíc, že se tam bude cokoliv konat. V tom jsem si všiml, že tady cosi hlídají policisté. A že nebyli jediní. A o kus dál byli i skautíci v krojích a kolem mne přijíždělo auto z televize. A tak se jdu strážců zákona zeptat, co, že se to tu děje. A od nich jsem se dozvěděl, ža sem za chvíli má přijet osobně pan prezident.

Teď? Sice bylo 75. výročí operace Anthropoid - atentátu na Heydricha, tedy akce, za níž byly nacistickými okupanty v protektorátu Čechy a Moravy nařízeny tvrdé represe, které měly za následek i vyhlazení Lidic. Ale to se přeci stalo až 10. června 1942. Jenže jsem se od nich dozvěděl, že právě před sedmdesáti lety, tedy 27. května 1947 byl slavnostně položen základní kámen nových, dnešních Lidic.

Tak, to mne tedy potěšilo. Můj výlet bude okořeněn takovouto událostí a dokonce i se setkáním s naším panem prezidentem Milošem Zemanem. To se mi skutečně na mých výletech ještě nestalo. To tedy ten čas obětuji a chvíli si počkám. Co nám asi zajímavého poví?

A když za nedlouho přijel, skutečně mne se svým projevem nezklamal. Sice, někteří ten projev kritizují, ale to nejsou lidé mého smyšlení. Pan prezident ve svém projevu například řekl, že vzhledem k současnému mezinárodnímu terorismu má pocit déja-vu. A přesně takový pocit jsem měl i já, když jsem se dozvěděl o nedávném teroristickému islamistickému útoku v Manchesteru, kde takovýto magor útočil po konzertu na děti a mladé lidi. To jsem si nejprve ještě nevzpomněl na Lidice, ale na drama od Karla Čapka s názvem "Matka". Hlavní postava matky, když v radiu uslyší, že nepřátelští vojáci vraždí, řečeno Čapkovými slovy, "malé usmrkané děti", podává svému poslednímu žijícímu synovi zbraň a říká mu "Běž".

Na Lidice, jsem si vzpomněl až tady, když jsem tu uviděl památník dětských obětí války v Lidicích od sochařů Marie Uchytilové (mimo jiné i autorky 1korunové československé mince se skautkou Bedřiškou Synkovou, vězněnou v 50. letech tehdejším totalitním režimem) a Jiřího Václava Hampla. Pomník zobrazuje 82 dětských obětí z Lidic, které byly nacisty roce 1942 zavražděno plynem ve speciálních vozech v nacistickém vyhlazovacím táboře Chelmno. Když se nad tím zamyslí, tak se tu chce člověku z toho skutečně plakat. Jsem ale zvědavý, jestli někdo někdy udělá obdobný pomník i těm zavražděným dětem a mladým lidem z Manchesteru.

Takže, ať se na mne nikdo nezlobí, ale ty souvislosti tady jsou. Samozřejmě s tou výjimkou, jak opět správně řekl náš pan prezident, že tehdejší zlo bylo ztělesňováno rasovou nenávistí. Ale to dnešní zlo je charakterizováno náboženskou nesnášenlivostí islámského fundamentalismu.

Jeho projev mnozí kritizují i za slova, že současné teroristické útoky jsou dílem naší zbabělosti. Ano, potrefené husy se vždycky na takové tvrdé prohlášení ozvou. Rozhodně si ale nemyslím, že tím pan pezident myslel konkrétně třeba mne, nebo třeba tebe, milý čtenáři, pokud jsi na podobné názorové vlně jako já. Z jeho projevu jsem pochopil, že by tím myslel nás všechny, a to v jen tom případě, pokud by se tzv. multikulturalizmus, který by se skládal i z tolarence takových kultur, které jsou s tou naší neslučitelné, měl stát, podobnou mantrou, jako se například za předlistopadového režimu stal tzv. "socializmus". Tedy něco jako nepřekročitelná věc. Dokud my budeme k takovýmto náboženským fundamentalistům přistupovat takto zbabělecky tolerantně, tak i tito náboženští fundamentalisté toho pak budou i zneužívat a budou si s námi dělat, co chtějí. A to by přeci byla tragedie po celou naší kulturu.

Samozřejmě, že jsem tleskal. A tak říkám jedno. Miloše Zemana budu v následujících prezidentských volbách volit, a to i v případě, že strana, které jsem členem, nominuje na kandidáta na českého prezidenta třeba svatého Petra.

A závěrem už musím jen věřit, aby se taková zvěrstva, jaké zažily za 2. světové války Lidice (a další místa) už se nikdy nikde neopakovala. A to ani v podobě teroristických útoků od islámských fundamentalistů. A tak nejen za lidické oběti, ale i za přání vymizení výše popsaných zvěrstev jakéhokoliv fundamentalismu a i vymizení hrozby stále větší islamizace současné Evropy, jsem se pomodlil na místě zaniklého lidického kostala sv. Martina. Ten byl založený v roce 1352 (v době vlády karla IV.) a zničen nacisty v roce 1942. A nám nezbývá, než si přát a i modlit se za to, aby žádný kostel nikde na světě už nikdy nepotkal osud tohoto kostlíka v Lidicích, že by byl zničený z nějakých podivných ideologických důvodů.

Lidický projev prezidenta Miloše Zemana: http://www.zemanmilos.cz/cz/clanky/projev-prezidenta-republiky-pri-prevzeti-symbolickeho-klice-od-obce-lidice.htm

Související články:

Benešovy dekrety jsou nadějí i pro budoucí Evropu

Povinná branná výchova do škol? Samozřejmě, že jsem pro

Na demonstraci proti M. Zemanovi by mne nikdo nedostal ani dvaceti páry koní

Autor: Libor Čermák | neděle 28.5.2017 15:13 | karma článku: 43.95 | přečteno: 3805x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 220 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 184 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.53 | Přečteno: 321 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 459 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 865 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.85 | Přečteno: 608 |
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1896

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...