Zničení řopíku považuji za zneuctění boje proti fašismu

Je velice smutné, když teď v době květnových oslav konce 2. světové války se najdou i lidé s podivnými touhami poškodit naše dědictví z protifašistického odpoje. Třeba takové železobetonové bunkry - řopíky.

 "Jak postavit vojenský bunkr" je název článku, který jsem na svém blogu publikoval v prosinci 2013. Je ale možné, že na jedné z brňenských vysokých škol se naopak připravuje diplomová práce, která by se naopak dala nazvat "Jak zničit vojenský bunkr?". Prý to bylo kvůli své diplomové práci, když jistý brněnský student poničil řopík u Vratěnína na Znojemsku. Chtěl se prý podívat, jak bude vypadat řez tímto železobetonovým bunkrem, jedním z těch, které byly vybudovány v letech 1936-38 podél hranice s Německem. A tak vzal nějaké diamantové lano a šikmo ho seřízl. Nemůžu si pomoci, ale tento řopíček je teď od něho dost zohyzděný.

 

Ať už si o těchto stavbách myslíte cokoliv, podle mého názoru jsou to dochovalé památníky na odpor tehdejších čechoslováků proti hitlerovskému nacismu. A proto by podle mého názoru všechny měly mít status národní kulturní památky či národní technické památky. A pokud je někdo takto nehorázným způsobem poničí, tak vlastně poplivává i památku našich obětí 2. světové války i druhého odboje. 

A vysoké školy? Ty by měly lépe vybírat své studenty! A nikoliv se jich za to ještě zastávat, jako to udělala jeho fakulta. A není to jediná vysokoškolská eskapáda poslední doby. Připomeňme si například, jak "Pražská UMPRUM podle mne zneuctila památku 17. listopadu". Pokud takovéto excesy vysokoškoláků budou pokračovat, může to podle mého názoru dojít až tak daleko, že český člověk nakonec bude pyšný na to, že žádnou školu takovéto druhu neabsolvoval.

Je smutné, že takovéto články musím psát zrovna teď v době oslav výročí osvobození. Ale podle mého názoru je třeba na takovéto věci pořádně odsoudit, aby se o podobnou nehoráznost nepokusil zas někdo další.

zdroj: http://brno.idnes.cz/umelec-odkrojil-kus-bunkru-vratenin-kritika-ondrej-belica-pni-/brno-zpravy.aspx?c=A170504_2323167_brno-zpravy_krut

Související články:

Jak postavit vojenský bunkr

Pražská UMPRUM podle mne zneuctila památku 17. listopadu

Autor: Libor Čermák | neděle 7.5.2017 19:17 | karma článku: 35,68 | přečteno: 1193x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,50

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám