Počítačové hry na letních olympijských hrách? Prosím?

Dnes ráno jsem ve Studiu 6 na České televizi sledoval příspěvek o tom, že existuje snaha dostat hráče počítačových her na letní olympijské hry. Nevím jak vy, ale já jsem se začal chytat za hlavu.

Jaký je největší nešvar současných dětí? Že málo chodí ven, hýbou se jen minimálně a když něco dělají, tak si sednou k počítači a hrají počítačové hry. Osobně se domnívám, že jestliže takovýto způsob trávení volného času nemá nic společného s ani s atletikou ani s kolektivnámi míčovými hrami, cyklistikou, plaváním, tenisem a dalšími sporty, ve kterých musí sportovec udělat nějaký pohybový výkon. Jaký tělesný výkon musí vykonat hráč počítačových her? Možná tak akorát mít rychlou ruku a prsty. Ale to třeba takový muzikant musí umět také. Ale, abychom kvůli tomu ty, co propadli vysedávání doma u počítače, srovnávali s nejlepšími atlety a dalšími sportovci na letních olympijských hrách?

Ne. To si myslím, že by tam spíš měli patřit například plochodrážní závadníci nebo jezdci F1. A stejně tam nejsou. Proč? Protože, když sedíte za volantem, tak to, co pohání váš stroj, nejsou vaše svaly, ale motor vašeho vozu. A o to míň tam patří ti vysedávači u počítačů.

Ale abyste mne nezačali uplně zatracovat, mám na to ještě pohled z druhé strany mince. Samozřejmě, že jsou jistě dobří hráči počítačových her. Proč by ne? Ale abychm je začali srovnávat s vrcholovými sportovci? To ne. Ale proč pro ně nevytvořit vedle letních a zimních olympijských her ještě třetí druh olympiád? Letní olympijské hry probíhají v roce, který je dělitelný čtyřkou. Zimní olympijské hry zas v takovém sudém roce, který není dělitelný čtyřkou. Proč by se pro takovéto disciplíny nedala vytvořit nějaká nová olympiáda, která by naopak probíhala v tom lichém roce. A nemusela by samozřejmě být jen pro hráče počítačových her, ale třeba i pro hráče šachů, deskových her, karetních her, hlavolamů a všech podobných disciplín. A abychom doplnili tu čtveřici roků, tak v tom druhém lichém roce, by třeba mohla být olympiáda pro ty motorové disciplíny.

Já myslím, že by to mohl být zajímavý nápad pro to, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Ale hráče počítačových her bych určitě na ty vyloženě letní olympijské hry, kde se vyžaduje sportovní výkon, určitě nebral.
 

Související články:

Chodí ty dnešní děti vůbec ven?

Proč jsem jako dítě neměl rád tělocvik, ale pohyb ano

Návrh na zavedení nového školního předmětu

Vaše děti také nenavštěvují žádný zájmový kroužek?

Autor: Libor Čermák | pátek 21.4.2017 10:06 | karma článku: 18,28 | přečteno: 626x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88