Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Páťa a kolo Zláťa: Morseovka na Kocábě

Naučit se morseovku? Tedy to je něco! Zvládne to Páťa? Peřeje Kocáby v trampské osadě vesele šuměly o kameny a Páťa se přitom učil pomocná slova, kde dlouhá slabika znamená čárku a krátká tečku.

(Tento díl navazuje na předchozí: Páťa a kolo Zláťa: Mezi trampy)

„Akát, blýskavice, cílovníci, dálava, erb, Filipíny, grónská zem, hrachovina, chvátám já k vám, ibis, jasmín bílý, krákora, lupíneček, mává, národ, ó náš pán, qáká žabák, rarášek, sobota, trám, učený, vyvolaný, wagón klád, xénokratés, ýgor mává, známá žena.“ Tyto slova si Páta stále opakoval dokola. Nahlas i vduchu. Zatímco skautíci si tady, v osadě Havran, dříve Utah, dali svačinu.

Asi po deseti minutách se Jerry zeptal Páťi. „Jak to s tebou vypadá?“

A ten odpověděl: „Tak to můžeme zkusit, jestli jsem si už něco zapamatoval.“

A Králík se ho mezitím zeptal na pět libovolných písmenek. A protože Páťa odpověděl dobře, navrhli mu hoši, aby si ji s nimi vyzkoušel. A to přímo naostro. Ale Páťa nevěděl jak.             

„To je jednoduché.“ „Odpověděl mu Pady. „Pojedeš s námi na kole podél toku Hadí řeky. A my ti přitom budeme vycinkávat názvy jednotlivých trampských osad, kterými právě pojedeme.  A tam, kde bude název dobře viditelný na osadním domku, tam nám ho zase na svém kole vycinkáš ty. Co tomu říkáš?“

Na Kocábě

„Tak dobře“. Odpověděl Páťa. Všichni se rozloučili s trampíky v Havranu. Nasedli na svá kola a vyjeli. Po mostě přejeli Kocábu na druhou stranu. A protože je tam krásná asfaltka, nebyl tady problém jet ani pro Páťovo silniční kolo Zláťu. Všude kolem vykukovaly chatičky, až najednou Jerry začal zvonit na svůj zvonek: „crrr, crrr, pauza, cink, crrr, pauza, crrr, cink, pauza, crrr, pauza, cink, crrr, pauza, cink, crrr, crrr, cink.“

A Páťa se snažil luštit, co že mu to Jerry vlastně nacinkal. „To první bylo M, druhé bylo A, také tam bylo někde T, ale to další jsem už nepostřehl“

„Nevadí“, odpověděl mu Jerry. „Správná odpověď je – Mantrap. Na začátek, to nebylo úplně špatné.“ Pochválil ho.

A jak Páťa šlapal na svém kole, Zláťa ho ještě poučil, že osada vznikla v roce 1957 na základě chlapeckých ideálů, které ve svých knížkách psal Jaroslav Foglar. V té době bohužel zakázaný autor. To, protože psal o skautech a dalších podobných chlapeckých partách, které si žily podle svých představ plných přátelství a dobrodružství. A nikoliv podle té socialistické šablony, jak to vyžadovala tehdejší totalitní vláda. „Pamatuj si, „Páťo“, když se někdo dětem, a nejen jim, snaží brát jejich záliby a ideály a naopak diktovat to, jak že mají takzvaně „správně“ žít, či dokonce, jaké že mají mít správné politické názory, je to zvrácenost v každé době! A o to víc dvojnásobná, i kdyby se náhodou něco podobného stalo v současnosti. Každé dítě má právo žít, tak jak je to pro něj nejpříjemnější, a ne tak, jak chce někdo vysoce postavený tam někde nahoře.“      

Chlapci jeli dál. Zanedlouho přijeli k velkému oplocenému hřišti s osadním domkem. A tam se skvěl nápis „Loiusiana“.

„Tak Páťo, teď je to na tobě. Můžeš zvonit!“, vyzval ho Králík.

A Páťa zapřemýšlel. „L, to je tuším lupíneček.“. A jak mu to říkal Body, že má vycinkávat ty čárky? Jako dva rychlé rychlé cinky za sebou. Tak to tedy zkusí. Začal jedním cinkem, pak tedy těmi dvěma rychlými cinky za sebou. A nakonec jeden cink a druhý cink. Tak „L“ by bylo. Teď ještě těch osm zbývajících písmenek. Tedy Ó náš pán, ibis, učený, sobota, ibis, akát, národ, akát. Skautíci Páťu pochválili a pak jeli dál. Zláťa mezitím Páťu informoval, že osada vznikla v roce 1929.

Osady na Kocábě

Pod jednou skálou začal tentokrát zvonit Vašek: „cink, crrr, cink cink, pauza, cink, cink, pauza, crrr, cink, cink, cink, pauza, cink, pauza, cink, crrr, cink, pauza, crrr, pauza, crrr, cink, crrr, crrr“.

„Liborty?“ vyhrkl Páťa.

„Liberty“, opravil ho Vašek a pokračovali dál.

Zláťa opět Páťovi sdělil, že tato osada je také velice stará. Vznikla už v roce 1924, když sem parta chlapců jezdila stanovat. A v roce 1926 si tu postavili první chaty. „Mimochodem“, pokračoval Zláťa, „víš to, že podobně jako název této osady, se jmenuje jedno populární silniční kolo z 80. let. 20. století? Liberta. Ale tato osada se prý jmenuje po jednom starém černobílém kovbojském filmu. A v překladu to znamená svoboda.“

osada Maják

Za zatáčkou dorazili k dalšímu osadnímu domku. A tam visel nápis Maják. To byla výzva pro Páťu, že má na svém mosazném zvonku začít vycinkávat „mává, akát, jasmín bílý, akát, krákorá“.

Skautíci Páťu opět pochválili, jak se za tak krátkou dobu naučil Morseovu abecedu. A za to ho pozvali na jedno, doslova posvátné skautské místo, které se nalézá nedaleko odtud a kam žádná turistická stezka vůbec nevede. A kam vlastně mají na svém cyklistickém výletě namířeno oni. Tedy na místo, které znají jen ti, kteří jeho ideály uznávají.

Pokračování příště

Páťa a kolo Zláťa (seriál) :

První výlet: po Modřanské cyklostezce: 1. díl: Nečekaná výhra, 2. díl: Opravdu zvláštní kolo, 3. díl: Cesta pod Vyšehradem, 4. díl: Zloděj na cyklostezce,

Druhý výlet: Ve skanzenu: 5. díl: O své kolo se musíš starat!, 6. díl: Školák z 19. století, 7. díl: Páta a kolo Zláťa: Jak Páťa pomohl propadlíkovi

Třetí výlet: Na Dlouhých stráních: 8. díl: Výlet do hor, 9. díl: Na Dlouhých stráních, 10. díl: Jak spolu vyráběli elektřinu

Čtvrtý výlet: Na Hadí řece: 11. díl: Dobrodružství na Kocábě, 12. díl: Páťa a kolo Zláťa: Mezi trampy

Reportáže z mých výletů a další články, které s tímto dílem souvisí:

Jaro na Kocábě

Po stopách trampů po Hadí řece k Askaloně

Další moje příběhy pro děti a mládež na mém blogu:

Autor: Libor Čermák | pátek 24.3.2017 5:27 | karma článku: 10,03 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám