Páťa a Zláťa: Jak spolu vyráběli elektřinu

Když Páťa obešel celou Horní nádrž přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně, dorazil opět k bufetu, kde si nechal zaparkované svoje kolo. „Tak to je něco úžasného!“, prohlásil. A to ještě netušil, že to ještě není všechno.

Tento díl navazuje na předešlou část: Páťa a kolo Zláťa: Na Dlouhých stráních

„No a co sis myslel?“ odpověděl mu Zláťa. „Já tě přeci beru na samá úžasná místa.“

„To jo,“ přitakal mu Páťa. „Akorát nemůžu pochopit, jak z toho vlastně vzniká ta elektřina.“

„Aha, odpověděl mu Zláťa. „Tak jestli to nemůžeš pochopit, tak šlápni z kopce po cestě dolů a tam to poznáš.“

Cesta mezi nádržemi Dlouhých strání

A tak Páťa šlápl do pedálů, jak mu jeho kamarád poradil. Vyjel zpátky tou samou cestou, kterou se sem dostal. Když dojel k dřevěnému přístřešku, odbočil naopak doprava a rovnou dolů. Cesta nebyla úplně nepříjemná. Vždyť jel pořád z kopce, a tak nemusel ani moc šlapat do pedálu. Jen přibrzďovat to občas chtělo. Za chvíli projel kolem dalšího vstupu do podzemí zdejší přečerpávací elektrárny.

Ale to už vlevo pod sebou párkrát zahlédl i Dolní nádrž přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Je to neuvěřitelné. Zatímco vzdušnou čárou jsou obě nádrže vzdáleny asi jen 1,5 kilometrů, po cestě dolů po těch serpentýnách to je od jedné nádrže ke druhé neuvěřitelných třináct kilometrů. Pěšky je to asi hezký pochod. A kdyby to měl na kole jet obráceně ze zdola nahoru, těžko říci, zda by to takový cykloturistický začátečník, jako byl Páťa, vůbec zvládl.

Dolní nádrž Dlouhé Stráně

Ovšem na kole byl Páťa dole asi jen za půl hodiny. A u hráze Dolní nádrže narazil na další cyklisty. A také jednoho pána, asi ve středním věku, který zde na upnutém kole do speciálního cyklotrenažéru vysvětloval, jak vzniká elektrický proud. Je třeba mít otáčející, takzvaný rotor. To zde představuje zadní kolo bicyklu, pohánějící šlapáním. A k tomu pevný stator, v němž se nalézá magnet. To je ten cyklotrenažér. A přesně tímto způsobem vzniká elektrický proud. Například v dynamu jízdního kola. Pán nyní vyzval Páťu, aby si své kolo on teď upnul do speciálního pevného cyklotrenažéru. Samozřejmě, že mu pomohl, protože jinak by měl hoch s tím to upnutím problémy. Pak nasedl na Zláťu v trenažéru a šlapal. Jel sice pořád na místě, ale přeci se na displeji cykloternažéru ukazovalo, že se vyrábí elektřina. A ve vodních elektrárnách takto vlastně voda pohání rotory v turbínách a tím tam vzniká také elektrický proud. A tady na Dlouhých stráních tomu dochází díky gravitaci a přečerpávání vody z jedné nádrže do druhé. Ale tam té elektřiny je o mnohem víc než od pouhého šlapání na kole. A ta se pak posílá do rozvodné sítě. Když takto Páťa šlapal asi deset minut. Řekl mu pán, aby už skončil. Aby se zas tak moc neunavil. A aby si mohli zašlapat i další kolemjedoucí cyklisti. Páťa odepnul Zlátu z trenažéru a poděkoval. A Zláťa mu poblahopřál. Tím, že takto svým šlapáním vyrobil tolik elektřiny, si mohl teď odšlapat kýžených třináct, kterého přenesou zpět domů do Ryklic. A přitom si říkal: „To by bylo něco, kdyby si takhle lidé za pomocí svého jízdního mohli vyrábět šlapáním tvorbou elektrického proudu častěji! To by bylo panečku fitcentrum!“

„To jo“, odpověděl mu Zláťa, "vždyť už existují posilovny, které energií zásobují právě ti, kteří v nich šlapou na rotopedech. A dokonce si i představ, že v jedné brazilské věznici vymysleli i to, že tam takhle šlapou přímo odsouzení, aby se tam na celách zbůhdarma neváleli.“

Z Dlouhých strání ve směru ke Koutům nad Desnou

Zajímavé to nápady se dají dělat s jízdními koly a výrobou elektřiny, napadlo Páťu. A s těmito myšlenkami se po třinácti minutách nepřetržité jízdy na kole konečně teleportoval zpět domů na ryklickou cyklostezku. A odtud je to k němu domů už jen, co by kamenem dohodil.

(Další dobrodružství Páti a Zláti zase někdy příště.

Páťa a kolo Zláťa (seriál) :

První výlet: po Modřanské cyklostezce: 1. díl: Nečekaná výhra, 2. díl: Opravdu zvláštní kolo, 3. díl: Cesta pod Vyšehradem, 4. díl: Zloděj na cyklostezce,

Druhý výlet: Ve skanzenu: 5. díl: O své kolo se musíš starat!, 6. díl: Školák z 19. století, 7. díl: Páta a kolo Zláťa: Jak Páťa pomohl propadlíkovi

Třetí výlet: Na Dlouhých stráních: 8. díl: Výlet do hor, 9. díl: Na Dlouhých stráních

Reportáže z mých výletů: které s tímto dílem souvisí:

Horská túra přes Dlouhé stráně

Dlouhé stráně – netradiční reportáž z budoucnosti

(další zdroj: http://zpravy.idnes.cz/brazilsti-vezni-vyrabi-energii-pro-mesto-slapanim-na-rotopedech-pxn-/zahranicni.aspx?c=A120716_101642_zahranicni_ipl)

Další moje příběhy pro děti a mládež na mém blogu:

Autor: Libor Čermák | pátek 10.3.2017 4:03 | karma článku: 14,10 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,50

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám