Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhadné marsovské objekty a jak a kde je na Marsu nejtepleji?

Planeta Mars je nám pozemštanům známá především jako mrazivý svět. A pokud by se tam dalo dýchat, bylo by to tam drsné i na Eskymáky. Většinou ano. I když jsou i výjimky. Kolem rovníku. A jak to souvisí se záhadnými objekty?

Co se týká do rozměrů, je planeta Mars jen poloviční než Země. A co do hmotnosti, je to už asi jen pouhá desetina naší planety. Možná, že je to i jeden z důvodů, proč má Mars tak řídkou atmosféru. Pokud by byla hustší, tak by to planetě mohlo přidat na teplotě. Třeba naší Zemi atmosféra přidává až 30 stupňů Celsia! Ale takhle je na Marsu průměrná teplota minus 60 stupňů Celsia. Ještě jednou však uvádím, že se jedná o teplotu průměrnou. Ale protože Mars má podobný sklon i podobnou délku dne jako naše Země, dá se předpokládat, že i tam bude nejtepleji v rovníkových oblastech. A tak si představte, že na rovníku může teplota povrchu v poledne a v době marsovského léta výjimečně dosáhnout až 17 stupňů Celsia nad nulou. Dokonce jsem se už na internetu setkal až teplotou + 20 až dokonce i + 30 stupňů Celsia. Ne řekněte není to už na tričko z krátkým rukávem? Jedná se ale o teplotu povrchu a spíše výjimečná záležitost.

Ale i tak mne něco napadlo v souvislosti s mým včerejším článkem "Záhadology vzrušují tří podivné věže na Marsu". Kdo si článek přečetl, všiml si, že zmíněné záhadné objekty v řadě se nacházejí právě v rovníkové oblasti, zhruba na prvním stupni jižní šířky. Na Marsu však byla zaznamenána celá řada dalších obdobných sporných lokalit, které se shodou okolností také nalézají zrovna v rovníkové oblasti. A tak ze svého  "Atlasu záhadných objektů ve sluneční soustavě" bych tak chtěl vybrat další podobné objekty, které se nalézají právě v zeměpisných šířkách od 10 stupňů severní šířky do 10 stupňů jižní šířky. Jsou to tyto:

2) a 3) Humanoid a sonda v oblasti Ganges Chasma

Když jsem se toulal po google mapě Marsu, narazil jsem v oblasti Ganges Chasma, která se nalézá zhruba na 8. stupni jižní šířky, na podivný útvar, který mi připomíná tvarem hlavu nějakého humanoida. Útvar je navíc orientován svojí osou přesně ve směru sever-jih. A stejně jako tvář v Cydonii není osamocen. Jihovýchodním směrem od humanoida se totiž nalézá další podivný útvar, který tvoří trojice podivných skal, kterým pracovně říkám „havarovaná či zahrabaná sonda v marťanském písku“. Je jen náhoda, že i tento podlouhlý šipkovitý objekt je svojí osou symetrie orientován ve směru sever-jih? Odkaz je http://www.google.cz/mars/#lat=-7.974917&lon=-48.647460&zoom=9&map=infrared

Zdroj: Sedm nejznámějších tváří z Marsu

Vesmírné havárie neidentifikovaných létajících objekt

 

4) Tvář s korunou

Další marťanská tvář, o níž bych se chtěl zmínit, se nalézá na 2,66 stupni severní šířky a 89,48 východní délky, a to na svahu jednoho z kopců pohoří zvaném Libya Montes. Na goolemapě je sice špatně vidět, ale existují její fotografie pořízené sondou Mars Global Surveyor. Je zde vidět symetrický obrazec s plochou horní stranou hlavy, připomínající tak korunu. Dále je zde patrný i nos a ústa. (bližší info: http://www.marsanomalies.com/crownfacemain)

Zdroj: Sedm nejznámějších tváří z Marsu

5) 6)  pyramidy s astronautem

Dalším místem, na které bych chtěl upozornit, je lokalita která by mohla dle mého názoru konkurovat

Cydonii, a kterou nazývám "pyramidové město". Opět jsem ho nalezl já osobně při svém brouzdání po googlemapě Marsu. Nachází se v rovníkové oblasti Marsu severovýchodně od kráteru "Escalante, a to" na souřadnicích 3°36 ´severní šířky a 12°153 ´ východní délky. Jsou zde minimálně tři pyramidové struktury a navíc orientované podle světových stran. Další pyramida se nalézá severovýchodně. Adresa tohoto města je následující: http://www.google.com/mars/#lat=3.551800&lon=121.992187&zoom=9&map=infrared A aby tomu nebylo málo, nejsou zde jen pyramidy, ale i další podivné struktury. Například v těsné blízkosti nejvyšší levé pyramidy se nalézá něco vypadající jako astronaut nebo bytost ve skafandru, jakou například známe ze skalních kreseb. A to opět orientovaná svojí osou ve směru sever-jih, směřující právě k oné pyramidě. Takže podle mého názoru tu máme po oblasti Cydonia druhou lokalitu, ve které se možná nalézá více různých podivných objektů pohromadě.

Zdroj: Pyramidové struktury na Marsu

7) Útvar pod Amazonis Menza

Další podivný objekt jsem našel přímo pod pohořím Amazonis Menza. http://www.google.com/mars/#lat=-3.510679&lon=-147.444763&zoom=9&map=infrared. Je na marťanských souřadnicích 3°36 ´ jižní šířky a 147°34 ´západní délky. Vypadá opět jak pyramida. Ovšem tak, jako bychom se na ni dívali z nějakého vyvýšeného místa od někudy z dálky. Docela dobře bychom si mohli pod tím představit třeba Cheopsovu pyramidu. Má to však menší háček. Jedná se o fotografii satelitní, tudíž přímo seshora. Takže to musí být hodně zajímavá skála, snad přímo jakýsi hodně podivný převis. Ale přesto bych to sem rád zařadil, neboť se tak vlastně může jednat i o zvláštně nakloněnou pyramidu. Zajímavostí určitě je i to, že se nalézá na stejné zeměpisné šířce jako předešlá lokalita - pyramidové město u kráteru Escalante, jen s tím rozdílem, že tentokrát jde o šířku jižní. Je jen pouhá náhoda, že tato zeměpisná šířka se rovná přesné jedné pětadvacetině vzdálenosti rovníku a pólu? Co když nám někdo touto zeměpisnou šířkou chtěl říci něco obdobného jako v případě pětiboké pyramidy v Cydonii?

Zdroj: Pyramidové struktury na Marsu

8) Symbol pod Ascraeus Mons

Symbol, který zdánlivě připomíná písmeno „G“, jsem před lety objevil při brouzdání po googlemapě Marsu. Patrně se jedná o rýhu na marťanském povrchu. Nalézá se přímo v úpatí jednoho z největších marťanských vulkánů, a to u „Ascraeus Mons“ na marťanských souřadnicích 10°56 ´severní šířky a 100° 52 západní délky. Tato dnes již vyhaslá sopka je nejsevernější ze tří velkých sopek v oblasti Tharsis. Své okolí převyšuje o neuvěřitelných 18 km. To znamená je dvakrát vyšší než pozemský Mt. Everest. Zarazil mne však tento pravidelný půlkulatý symbol, jehož osa míří přímo na kráter vulkánu. Náhoda? A je možné, aby takto složitá rýha vznikla jen přirozenou cestou od přírody? (viz http://www.google.com/mars/#lat=10.860281&lon=-102.469482&zoom=8&map=infrared)

Zdroj: Marťanská obrázková galérie

9) objekt v Juventia Chasma

Na zvláštní objekt na Marsu ve tvaru cca 100metrového kulového objektu, jenž se liší od okolního povrchu, upozornily stránky http://www.thetruthbehindthescenes.org/2011/01/26/mars-anomaly-metallic-spherical-object-in-juventae-chasma. Nalézá se v oblasti Juventia Chasma na souřadnicích 4°13 ´ jižní šířky, 63°05 ´ západní délky. Dle výše zmíněných stánek dělá dojem, jako by byl z kovu. Hezky je vidět na snímku http://www.msss.com/moc_gallery/r10_r15/medium_jpg_tiled/R11/R1104144.jpg

Zdroj: Vesmírné havárie neidentifikovaných létajících objektů

10) Objekt v Candor Chasma

Na další podivný marsovský objekt poukazuje webová stránka http://www.marsanomalies.com/spacewreck. V západní části kaňonu Candor Chasma se nachází útvar, který byl roku 1999 zachycen na fotografii sondou Mars Surveyor. Fotografe je označena jako M02-02913. Objekt se nalézá na souřadnicích 5°11 ´ jižní šířky, 74°04 ´ západní délky a mnohým badatelům připomíná vrak nějakého kosmického plavidla.

Zdroj: Vesmírné havárie neidentifikovaných létajících objektů

11) Objekt v Ophir Chasma

V roce pořídila sonda Mars Surveyor v marťanské oblasti Ophir Chasma snímek č. AB108505. Na tomto snímku je patrný oválný objekt nepřirozeně diskovitého charakteru (http://i242.photobucket.com/albums/ff217/myufos/marssaucer.jpg) . Na lézat by se měl na souřadnicích 4°25 ´ jižní šířky, 70° 08 ´ západní délky. Jedná se snad o havarovaný létající talíř?

Zdroj: Vesmírné havárie neidentifikovaných létajících objektů

 

Uf, to jsem teda svůj "Atlas záhadných objektů ve sluneční soustavě" docela dost probral. A že tolik sporných lokalit se nalézá právě v rovníkové oblasti Marsu. Jistě není náhoda ani to, že je to právě rovníková oblast, kráteru Gale, kde pracuje i vozítko Curiosity. Právě v těchto zeměpisných, či lépe řečeno "marsopisných" šířkách je totiž nejpravděpodobnější případný nález zdejšího života. V rovníkové oblasti pracuje i vozítko Opportunity. Jistě je i to kvůli zdejším teplotním podmínkám. A že by ze stejného důvodu zde vznikly i ony záhadné objekty (viz výše)? Mimo to, rovníková oblast je pro případné astronauty vhodná i proto, že v důsledku odstředivé síly je tu i o malinko nižší tíhové zrychlení, obdobně jako u nás na Zemi. Takže je ke startu kosmického plavidla přeci jen o něco víc vhodnější než lokality blíž pólů. Ale to my přeci všechno známe i ze Země. Ale co když to kromě nás zná ještě někdo? Například ten, kdo má na svědomí ony záhadné objekty? Připadá mi totiž, že to do sebe všechno docela i zapadá.

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mars_(planeta), http://astro.arms.cz/mars.htm

Související hypotéza v článku:

Jsou záhadná místa na Marsu rozmístěna podle ostrovů magnetismu?

Atlas záhadných objektů ve sluneční soustavě

rubrika: Záhady sluneční soustavy

Autor: Libor Čermák | středa 11.1.2017 5:00 | karma článku: 23,88 | přečteno: 1813x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám