Libor Čermák

Záhady státu Kalifornie

29. 12. 2016 10:17:13
Jaké záhady skrývá nejlidnatější a 3. nejrozlehlejší stát USA? Myslím, že hodně. Od UFO a jeho havárií, přes záhady dávné minulosti, kruhy v obilí, záhadné linie a s další záhady a zajímavosi. S tím vším se tu můžeme setkat.

Americký stát Kalifornii najdeme na západním pobřeží Tichého oceánu. Na severu sousedí s Oregonem, na východě s Nevadou a Arizonou a konečně na jihu s Mexikem. Co se týká rozlohy, je velika cca 423 tisíc čtverečních kilometrů, což je rozlohou asi něco mezi Německem a Švédskem. Žije zde 38 milionů lidí, což ji v tomto směru řadí na 1. místo mezi státy USA. Největším městem je Los Angeles z téměř 4 miliony obyvatel. Druhé místo patří San Diegu s 1,4 miliony obyvatel. Třetím je San Jose se svým milionem a na čtvrtém místě San Francisco s 800tisícem obyvatel. Páté je Fresno a až teprvé šesté je kalifornské hlavní město Sacramento.

Území dnešní Kalifornie obývaly odedávna nejrůznější indiánské kmeny. Protože na zobrazení záhad používám mapu divokého západu z 19. století (http://toselmy.sweb.cz/mapadz.htm), můžete se podívat, které kmeny tu měly svá loviště. Během novověku nejprve patřilo pod španělské místokrálovství Nové Španělsko. Ale po mexicko-americké válce v roce 1847 bylo toto území rozděleno na jižní, tedy Mexiko a severní, s čehož později vznikly státy Kalifornie, Nevada, Arizona, Nové Mexiko a Utah. V roce 1948 zde bylo objeveno zlato, a tak Kalifornii zachvátila zlatá horečka. Podobná té na Aljašce (viz Záhady Aljašky). O kalifornské zlaté horečce se zpívá i celá řada písniček, z nichž nejznámější je asi Kalifornie od Paběrek Marko Čermáka (viz https://www.youtube.com/watch?v=Rt1bXSsIKQw). A pokud si ji chcete zazpívat za doprovodu kytary, doporučuji odkazhttp://www.velkyzpevnik.cz/zpevnik/paberky/kalifornie

Dnes patří Kalifornie k nejbohatším členům americké federace. A nejen, co se týká financí. Když jsem sestavoval tento článek, ve kterém se zabývám nejrůznějšími záhadami tohoto státu, nebyl s jejich množstvím žádný problém. A tak se nedalo nic dělat, hold jsem si musel vybírat mezi těmi nejklasičtějšími případy. Záhady jsem pak opět rozdělil do pěti barevně oddělených sekcí, což jsem dodržoval i na mapě. Zeleně jsou označeny případy UFO, červeně případy údajných havárií UFO, modře záhady dávnověku, okrově agrosymboly a kruhy v obilí a hnědě ty ostatní záhady.

takže se dáme do toho:

UFO případy

Americký stát Kalifornie je jevem UFO opravdu hodně navštěvován. Proto jsem se rozhodl, že zde dám hlavně ty nejklasičtější případy, jaké se nachází v literatuře. Pokud si budete myslet, že jsem na nějaký případ zapomněl, určitě budete mít pravdu. Ale protože méně je někdy více, tak sem dám skutečně jen výběr z ufo událostí.

25. února 1942: Los Angeles

K jednomu z nejproslulejších hromadných pozorováních UFO došlo ráno 25 února 1942, kdy se nad Kalifornií objevilo obří UFO, které vešlo ve známost jako "Bitva o Los Angeles". Nejprve si všichni mysleli, že se jedná o nálet japonského letectva, jenomže nikoliv. V tomto případě šlo o neidentifikovaný létající objekt. Protiletecká obrana dokonce na objekt spustila palbu, avšak bez sebemenšího poškození. UFO mělo tehdy mnoho pozorovatelů. Nakonec odletělo pryč a pro všechy ostatní začal normální den, jako každý jiný.

zdroj: http://www.z-zahady.cz/2011/09/1942-bitva-o-los-angeles/

Rok 1953: Kaňon Tujunga

Z kalifornského Kaňonu Tujunga pochází jeden z nejstarších známých únosů do UFO. Během tohoto roku se stalo, že jisté mladou dámu Sáru Shawovou pobudilo jakési pohybující se světlo, které bylo vidět z její ložnice. O něco později stejný objekt probudil i její spolubydlící, zhruba stejně starou Jan Whitelyovou. Mezitím Sára zaznamenala zvláštní úkaz. Všimla si, že jsou 2 hodiny v noci, ale když se na hodiny podívala ještě jednou, zjistila, že je najednou o dvacet minut víc. Podobnou příhodu zaznamenala i Jan, které se čas posunul rovnou o dvě hodiny. Ženy se polekaly a tak druhý den odjely k janiným rodičům. Když se později podrobily regresivní hypnóze, bylo zjištěno, že se staly obětmi klasického případu únosu do UFO.

zdroj: Spencer J.: Encyklopedie UFO, Etna, Praha, 1994

27. ledna 1953: Oakland

Případ, který bych chtěl popsat, se stal jistému Johnu Beanovi, pilotovi, který se výborně vyznal v letadlech. Ve své době se případ stal jednou z událostí, které si právě kvůli fundovanosti svědka zasloužil pozornost veřejnosti. Jednou, když se vracel domů autem, sledoval přistávání letadla DC-6 na letišti v Oaklandu. Přitom si všiml dalšího jasného bílého objektu, který letěl na laboratořemi Komise pro atomovou energii. Vzhledem ke svým znalostem letadel a leteckým manévrů, byl schopný odvodit, že se jedná o pevný objekt kulového tvaru s kovově lesklým povrchem. A hlavně že to byl objekt neznámého původu.

zdroj: Spencer J.: Encyklopedie UFO, Etna, Praha, 1994

20. února 1954: Edwardsova letecká základna

Během našeho cestování po záhadách států USA jsme navštívili i celou řadu vojenských základen, které jsou možná nějak spojené s UFO. V Novém Mexiku je to základna v Dulce (viz Záhady Nového Mexika). V Nevadě je to slavná Oblast 51 (viz Záhady státu Nevada), v Utahu je to tzv, Oblast 52 (viz Záhady státu Utah), v Ohiu je to vojenská základna Wright-Patterson (viz Záhady státu Ohio) a na Floridě je to letecká základna Homestead (viz Záhady státu Florida). A vojenskou základnu, která by do této řady také mohla pasovat, má i Kalifornie. Nalézá se asi 80 km severně od Los Angeles v poušti Mojave a slouží jak pro vojenství, tak pro kosmonautiku. A právě k této základně se traduje příběh, že se na ni v únoru 1954 měl setkat tehdejší prezident USA Dwight Eisenhower se zástupci mimizemšťanů a podepsat s nimi jakousi dohodu. Oficiálně si jel tehdy zahrát do Kalifornie golf. Jenomže tehdy skutečně na několik hodin zmizel s očí veřejnosti a nikdo nevěděl, kde je. Mohl být tehdy něco řešit na této vojenské základně, jak se později mezi ufology rozšířilo? Příběh nechci dokazovat ani vyvracet, jen podotýkám, že jde o legendu. Zda je založená na reálné události, to už nechám na čtenářích.

zdroj: Hesemann M.: Tajná věc UFO, 1. díl, Etna, Praha, 1994

5. září 1964 Cisco Grove

Příhodu setkání se záhadnými stvořeními a podivnými létajícími stroji jsem taktéž nalezl mezi klasickými případy v Encyklopedii UFO od Johna Spencera. Stal se jistému panu S., který byl na lovu společně se dvěma svými známými. Těm se pak ztratil a přitom spatřil tři objekty s otáčejícími se světly. Protože se domníval že to jsou helikoptéry, kterého hledají, rozdělal signální ohně. Objekty přistály, ale helikoptéry to nebyly. Byly to jakési stříbřité stroje ze kterých se objevili dva humanoidi. Měli vystouplé oči a oblečeni to stříbrných obleků. S nimi se objevil i jakýsi robot. Když je pan S. zastrašil ohněm, bystosti i s objekty opět odletěly kamsi pryč.

zdroj: Spencer J.: Encyklopedie UFO, Etna, Praha, 1994

16. října 1971: Los Angeles

Ve stejné publikaci s klasickými UFO případy jsem nalezl u dálost, kdy se pánové John Hodges a Peter Rodriguez setkali s nehumanoidními bytostmi. 16. října 1971 odjížděli v časných hodinách od přítele v Dapple Grey Lane v Los Angeles. Při nastupovánáí do auta si povšimli, že na ulici jsou podivné předměty připomínající mozky, vysoké ale 90 cm. Když Hodgez odvezl svého přítele domů, vrátil se však o dvě hodiny později, než normálně. A tak se podrobil regresivní hypnoze, ve které si vzpomněl, že oba "mozky" mu telepaticky sdělili, že se ještě setkají. Setkal se s nimi, když se vrátil domů. Byl unesen do jakési řídící místnosti. Tam už byli i humanoidní bytosti. Obdobnou událost zažil v roce 1998, kdy ho bytosti variovaly před blížící se světovou válkou.

zdroj: Spencer J.: Encyklopedie UFO, Etna, Praha, 1994

Rok 1974: Bakersfield

Svědkem dalšího pozorování UFO není nikdo menší, než Ronald Reagan, tehdejší guverner Kalifornie a pozuději i prezident Spojených států Amerických. Stalo se, když v roce 1974 letěli letadlem na Bakersfieldem, všiml si Reagan bílého světla, jak okolo nich letělo cikcak. Když se zeptal pilota, zda něco takového někdy viděl, dostal zápornou odpověď. Chvíli objekt pronásledovali, jenže on prudce vyletěl nahoru na oblohu. Reagan i pilot letadla později skutečně příběh potvrdili. Ronald Reagan se tak stal po Jimy Carterovi (viz Záhady amerického státu Georgia) dalším prezidentem USA, který se veřejně přiznal k tomu, že se stal svědkem UFO.

zdroj: Hesemann M.: Tajná věc UFO, 1. díl, Etna, Praha, 1994, http://www.pixer.cz/2014/09/10-slavnych-pozorovani-ufo/2/

Údajné havárie UFO

Rok 1947: Salinas, Kalifornie, USA

Zmínku o této údajné havárii neidentifikovatelného létajícího objektu jsem nalezl v knize „Z jiných světů od Hilary Evansové

Zdroj: Evans H.: Z jiných světů, Knižní klub, Praha 2000

http://http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=224005

Podzim 1947: San Diego, Kalifornie

Známý výzkumník havárie UFO u Roswellu, Kevin Randle, zveřejnil na svém blogu zprávu, že se dozvěděl o další možné havárii UFO z roku 1947, a to u jihokalifornského města San Diego. Svědkové zde spatřili neznámý objekt, jak se zřítil do Tichého oceánu. Vzhledem k tomu, že se nejednalo ani meteorit ani nikdo nepostrádal žádné letadlo, mohlo jít o neidentifikovaný létající objekt.

Zdroj: http://kevinrandle.blogspot.com/2008/12/san-diego-ufo-crash.html

http://http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=224005

19. srpna 1949, Údolí smrti, Kalifornie

Kalifornské údolí smrti je známé především tajuplnými volně se pohybujícími kameny. Ovšem, jak jsem nalezl na internetu, tak existuje svědectví, že zde mělo v srpnu 1949 dojít i k další údajné havárii UFO. Dva svědkové Mace Garney a Buck Fitzgerald tvrdili, že zde spatřili havarovaný diskovitý předmět o průměru cca 8 metrů.

zdroj: http://wiki.razing.net/ufologie.net/htm/deathv49.htm

Zdroj: http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=224005

12. ledna 1972: Los Angeles, Kalifornie, USA

Se podařilo jednomu muži, který právě projížděl Hollywodem v Los Angeles nafilmovat neznámý objekt, jak klesá a narazil na mořskou hladinu. Události zřejmě předcházel incident na kterém se údajně podílela americká armáda.

Zdroj: Červený poplach, Magazín 2000 záhad č. 10, roč. 2003

Zdroj: http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=224005

18. ledna 2006: 40 km od Sonory, Kalifornie, USA

Pozorovateli se podařilo nafilmovat podivnou explozi neznámého létajícího objektu, který se tu objevil. Celý film trvá asi hodinu. Nejprve vypadal, jako planeta Venuše, avšak se pohyboval. Pod oním objektem se objevil nejprve druhý menší a potom ještě třetí malý objekt. Pak najednou velký objekt explodoval a bylo vidět, jak jeho hořící kusy padají k zemi.

Zdroj: IMPLOZE OBJEKTU UFOs 40 KILOMETRŮ SEVEROVÝCHODNĚ OD SONORY V KALIFORNII, USA + VIDEO www.matrix-2001.cz/v2/default.aspx?aid=1058

Zdroj: http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=224005

Záhady dávné historie

Obrazce Blythe Intaglios

Vydejme se do okolí kalifornského města Blythe. Zde se totiž asi 20 kilometrů severně nachází podobná planina jako je peruánská Nazca, na které je též řada obrazců, známých jako "Blythe Intaglios". Objeveny byly až v roce 1932, kdy si jich náhodou všiml pilot letící z Las Vegas do Blythe. Některé z nich jsem si dovolil opět označit do své googlemapy:tady. Ovšem je možné, že pokud se na mapu zadíváte, opět přiblížíte, či oddálíte, opět zde naleznete řadu dalších kreseb. Vždyť jak píše badatelka Jitka Lenková v článku „Komu byly určeny obří kresby v Kalifornii“, který vyšel v časopisu Enigma, nálézá se zde až tři sta obrazců. A to od obřích postav, hada, koně (zde bych chtěl upozornit, že severoamerický kůň vyhynul před 10000 lety a ten evropský se zde vyskytl až od roku 1540), ryb a dalších. Jejich stáří je nejasné. A jejich původ také. Jsou jejich původci indiáni z kmenů Mohavů nebo Kečanů, jenž jsou v této oblasti původními obyvateli? Jsou to opět díla, která mají co do významu něco společného s planinou Nazca?

zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Blythe_Intaglios, Lenková J.:Komu byly určeny obří kresby v Kalifornii, Enigma, č. 6, RF HOBBY, Praha, roč. 2009, http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=113312

Black Mountain

V Kalifornii se nalézá také celá řada lokalit se záhadnými skalními obrazci zvané petroglyfy. Jednou z nich je Black Mountain Rock Art District v poušti Mojave, kde se nalézá na 12tisíc nejrůznějších obrazců, které vytvořili původní indiáni. A jak to často u petroglyfů bývá, o jejich smyslu se diskutuje. Co když přestavují i něco neznámého, s čím se dávní lidé setkávali nebo viděli na obloze?

zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Mountain_Rock_Art_District

Chalfant Petroglyph

Podobná lokalita se nalézá i v Chalfant Valley u města Bishop. I zde jsou na skálách znázorněny záhadné kresby zobraující nejrůznější výjevy včetně podivných kruhů a bytostí

zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Chalfant_Petroglyph_Site

Coso Mountain

Do třetice záhadné skalní kresby se nalézají v Coso Mountain, kde se tato lokalita nazývá Coso Rock Art District. Je zde více než 100 tísíc kreseb, které jsou staré až 10 tisíc let. Opět se neví, co velké množství obrazců znamená, a tak se přirovnávají ke snovým symbolům.

zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Coso_Rock_Art_District

Painted Rock

Neboli Malovaná skála se nalézá na planině Carizo. Obsahuhe opět velké množství kreseb, tentokrát barevných. jejich stáří jde opět do tisíců let. Jejich význam je opět sporný. Co například může znázorňovat výše uvedená kresba (v pravo na fotce), kterou jsem našel na wikipedii? Nemůžu si pomoci, ale mne to připomíná jako ufounek pod létajícím talířem.

zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Painted_Rock_(San_Luis_Obispo_County,_California)

Záhadné kruhy v obilí a další agrosymboly

Americký stát Kalifornie patří k těm státům, které jsou bohatší i na výskyt záhadných agrosymbolů. A tak opět přináším jen výběr. Jeden z prvních kruhů, který měřil asi šest metrů, nalezl jistý jedenáctiletý hoch u Lemon Grove (u San Diega), když před tím spatřil odlétnout ze země červeně zářící objekt. (http://www.iccra.org/bystate/California/ICCRA%20-%20CA%20-%20Lemon%20Grove,%20San%20Diego%20County%20(November%2016,%201973).htm )

Jeden z prvních složitějších obrazců se měl vyskytnout u San Franciska v roce 1992. Jednalo se o tři soustředné kružnice.

24. srpna 1994 se objevl další složitější obrazec, a to u města Lompoc. Měl tvar srdce s menším výběžkem ve spodní části. (viz http://www.iccra.org/bystate/California)/ICCRA%20-%20CA%20-%20Lompoc,%20Santa%20Barbara%20County%20(August%2024,%201994).html

Hned tři obrazce na jednou se objevili 9. břerzna 1996 v jitroceli, žitě a dalších plodinách u Laguna Beach u Los Angeles. Šlo o dvě soustavy soustředných kružnic a kruh s paprsky zakončený malými kroužky. Přestože obrazce byly na první pohled nevzhledné, dr. Levengood zjistil, že postižené rostliny mají zvětšené průměry buněk. (http://www.iccra.org/bystate/California/ICCRA%20-%20CA%20-%20Laguna%20Canyon,%20Laguna%20Beach,%20Orange%20County%20(March%209,%201996).html)

10. srpna 1996 se v objevil zhruba 15metrový symbol míru na pšeničném poli u Gilroy políž San Chose) (http://www.iccra.org/bystate/California/ICCRA%20-%20CA%20-%20Gilroy,%20Santa%20Clara%20County%20(August%2010,%201996).html)

Nyní skočíme až do 11. srpna 2002, kdy se objevil složitější obrazec v kukuřičném poli u Fresna. Byla to cca čtyřicetimetrová soustava čtyř kruhů, které společně vytvářely činku tvrovanou do jakéhosi panáčka. (http://www.iccra.org/bystate/California/ICCRA%20-%20CA%20-%20Fresno,%20Fresno%20County%20(August%2011,%202002.html)

V kukuřičném poli se objevila 8. července 2003 i více než 150metrová housenka u města Vacaville. Skládala se z šesti kroužků spojených chodbičkou. (http://www.iccra.org/bystate/California/ICCRA%20-%20CA%20-%20Vacaville,%20Solano%20County%20(July%208,%202003).html)

Poměrně složitý obrazec se objevil 29. června 2004 v pšeničném poli u Cordelia. Skládal se z centrálního kruhu, který obklopovalo osm menších kroužků. A z této fotmace vedla dlouhá cestička malých kroužků. (http://www.iccra.org/bystate/California/ICCRA%20-%20CA%20-%20Cordelia-Fairfield,%20Solano%20County%20(July%2016,%202004).html)

30. prosinec 2013, který přinesl jeden z nejzvláštnějších obrazců sezóny roku 2013. Objevil se na poli v kalifornském Chualaru v Salinas Valley. Jeho tvar byl velice zvláštní. Byla to soustava několika obdélníků, které vytvářely dojem jakého si elektronického obvodu. V centrálním obdélníku se navíc nalézalo Braillovým písmem (viz můj článek Braillovo písmo - jak se ho jednoduše naučit) několikrát napsané číslo „192“. A aby tomu nebylo málo, číslo „192“ tu označovalo ještě něco, a to poloha třech kruhů, které se nalézaly na obvodové kružnici, pokud bychom je přenesli na hodinový ciferník.

Zdroj: http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=406648

Co ke kalifornským agrosymbolům dodat ještě? Když jsem je vynášel na mapu, všiml jsem si, že většina z nich jakoby kopírovala kalifornské pobřeží. Skutečně na jedné linii se tu nalézají agrosymbolové lokality San Francisco - Gilroy - Chualar - Laguna Beach - Lemon Grove. A aby tomu nebylo málo, tato linie je totožná i s linií, která je částí výše zmíněného obrazce havárií UFO (Salinas - Los Angeles - San Diego). Je zde snad nějaká souvislost? Možná že je. Protože na té linii leží i celá řady klasických UFO případů, o kterých jsem se zmiňoval v odstavci o UFO (Oakland, Bakersfield, kaňon Tujunga či Los Angeles). A aby tomu nebylo málo, poblíž linie leží Painted Rock, tedy petroglyfové místo, o kterém jsem psal, že mi tam jeden z vyobrazení připomíná ufonka pod létajícím talířem.

Ostatní záhady

Údolí Smrti

Údolí Smrti neboli Death Valley je nejteplejší, nejsušší a zároveň nejniže položené místo Severní Ameriky. Už jsem se o něm zmínil v odstavci věnovaném údajným haváriím UFO jako o místu, kde se měla jedna z nich údajně odehrát. Nejníže položené místo se nalézá 85 metrů pod úrovní mořské hladiny. Nejvyšší teplota zde byla zaznamenaná 10. července 1913, a to 56,7 stupnů Celsia ve stínu. Má však jednu velkou záhadu, a to jsou bludné a volně se pohybující kameny, které za sebou nechávají viditelnou stopu po pohybu. Mnoho badatelů se více či méně úspěšně snaží přijít této záhadě na kloub. Ovšem zatím jsou vše jen spekulace.

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Adol%C3%AD_smrti

Věznice Alcatarz

Na ostrově v moři v zálivu u San Francisca leží věznice Alcatraz. Nejprve zde byla v 50. letech 19. století postavená vojenská pevnost, která se postupně stávala věznicí. Tou se definitivně stala v roce 1907. Pro svojí polohu se věznice Alcatraz stala prakticky nemožnou útěku. Trest si tu odpikávali ti nejhorší zločinci, jako například Al Capone. Jenže mezi vězni se tu dělo ještě něco. Prý zde staršilo. Nejpověstnější tím byla část "D" neboli "díra", kam byli vězni umisťováni za špatné chování nebo jiné kázeňské přestupky. Vězni tu tak museli být dlouhé dny i týdny bez oblečení a ve tmě a k jídlu měli pouze suchý chléb a vodu. A navíc se zde objevovali duchové bývalých zločinců. Příběhů setkání s nimi je hodně. Několik z nich je zaznamenáno v odkaze http://magazin.cz/pro-muze/8871-duchove-ve-veznicich. Dnes už věznice svému původnímu poslání neslouží, ale stala se z ní atrakce pro turisty.

Další zdroj informací a fotografie: https://cs.wikipedia.org/wiki/Alcatraz

Příšera z jezera Tahoe

Skotské jezero Loch Ness je známé svojí slavnou příšerou, neboli zvířetem jehož existence dosud nebyla potvrzena. Podobných jezer s podivnými zvířaty se ale nalézá po světě více. Jedno z nich je jezero Tahoe na hranici Nevady a Kalifornie. Záhadné zvíře zvané Tesie zde údajně bylo nafilmováno v roce 1985. Zda jde jen o obřího jesetera nebo nějaké jiné neznámé zvíře, dosud nebylo uspokojivě vysvětleno. (zdroj: http://cryptozoologie.xf.cz/5_more/06_jez_priser.htm

Nová forma života v jezeře Mono Lake

20 kilometrů západně od hranic s Nevadou se v pohoří Sierra Nevada nalézá jezero Mono Lake, které se dá s čistým svědomím označit za místo, kde žije jiná forma pozemského života, než jsme my, zvířata, rostliny a další organismy. Základ pozemského života tvoří zpravidla šest prvků: uhlík, vodík, kyslík, dusík, síra a fosfor. Jenomže bakterie GFAJ-1, které obývají toto jezero s nedostatkem fosforu, ho ve své DNA dokázali vyměnit právě za arsen, jenž je v jezeře naopak velmi hojný. Příroda tedy umí fosfor v DNA živočichů nahradit arsenem. I takovýto život tedy může existovat. Což dává i nové šance pro možný život ve vesmíru založený na bázi jiných chemických prvků. Další podrobnosti v článku Kalifornské jezero Mono Lake a mimozemský život

Saskvoč

Z Kalifornie pocházejí též četné zprávy o pozorování či setkání se s bájným lidoopem, kterému se říká Saskvoč neboli Bigfoot. Hodně zpráv pochází z Bluff Creek na severu Kalifornie nedaleko hranic z Oregonem. Byly zde pozorovány například záhadné stopy nohou i samotná zvířata. Například v říjnu 1967 ho tu na kameru natočili dva muži. Ovšem nyní se hodně badatelů domnívá, že může jít o podvrh. To však nic nenění na tom, že setkávání s tímto záhadným tvorem je v této oblasti poměrně časté.

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bigfoot

další použitý zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kalifornie

použité fotky: wikipedia, googlemapa

Další související články:

Záhady státu New York

Záhady Washingtonu D.C.

Záhady státu Texas

Záhady státu Utah

Záhady amerického státu Georgia

Záhady státu Florida

Záhady státu Kentucky

Záhady Aljašky

Záhady státu Wyoming

Záhady státu Ohio

Záhady státu Colorado

Záhady státu Nevada

Záhady Arizony

Záhady Nového Mexika

Autor: Libor Čermák | karma: 20.62 | přečteno: 1598 ×
Poslední články autora