Záhady státu New York

11. 11. 2016 9:47:13
Dalším americkým státem, který je na záhady mimořádně bohatý, je New York. Proto vás zvu na záhadologické putování po tomto státě, který je pojmenovaný po největším americkém městě.

Americký stát New York, pojmenovaný po nejlidnatějším městě Spojených států amerických je se svými 141 tisíci čtverečními kilometry (téměř dvakrát rozlehlejší než ČR) 27. největším státem USA. Ale co se týká počtu obyvatel, je z 20 miliony po Kalifornii, Texasu a Floridě v pořadí čtvrtý. Sousedí s Vermontem, Massachusetts, Connecticutem, Atlantským oceánem, New Jersey, Pensylvánií, Erijským jezerem a Ontáriem. A na severu s kanadskými provinciemi Ontario a Quebec. I přesto, že devítimilionový New York je jeho největším městem, tak jeho hlavním městem je devadesátitisícové Albany, nalézající se asi dvě stě kilometrů severně od města New York. Druhým největším městem je Buffalo u Erijského jezera. Fanoušci hokeje ho znají především jako město, kde sídlí hokejový klub Buffalo Sabres, za které ve své nejslavnější éře chytal i český brankář Dominik Hašek. Nedaleko města se nalézají i slavné Niagarské vodopády, o kterých se za chvíli také v krátkosti zmíním.

I na území státu New York žily původní indiánské kmney. Šlo většinou o kmeny Irokézů (Mohawkové, Oneidové, Onondagové, Cayugové a Senecové), Algonkinů (Delavarové a Mohykáni), ale i dalších kmenů. A proto jsem některé z nich vypsal i do mapky se zdejšími záhadami. Podle tradice z předešlých článků věnujících se záhad jiných států jsem opět významaná pozorování UFO označil zeleně, údajné havárie UFO červeně, agrosymboly okrově, záhady minulosti modře a ostatní záhady hnědě. Tak tedy, tady je mapa:

Slavné UFO případy

9. listopadu 1965: Syracuse

Velké výpadky elektrického proudu a výskyt UFO jdou často ruku v ruce. Jeden z nejznámějších takových výpadků postihlo oblast na severovýchodě Spojených států amerických v listopadu 1965. Krátce po výpadku proudu zpozoroval zástupce leteckého komisaře ve městě Syracuse ohnivě zářící UFO kruhového tvaru, jak mírnou rychlostí klesá. Další lidé hlásili i pozorování ohnivé koule a dalších podivných létajících objektů nad energetickou centrálou v Clay. V Té době byly ale pozorovány podobné objekty nejen nad státem New York, ale i nad sousední Pensylvánií a New Jersey. Výpadek proudu tehdy zasáhl šest států USA a část Kanady, v městě New Yorku uvízlo šest set vlaků metra. Ředitelé elektráren sdělovali, že pro výpadek elektřiny nemají žáné vysvětlení.

Zdroj: Spencer J.: Encyklopedie UFO, Etna, Praha, 1994

jaro 1968: Westmoreland

K další vlně výskytů UFO došlo na jaře roku 1968. K jednomu z mnoha pozorování došlo zhruba v polovině dubna toho roku. To Shane Kurzová a její matka pozorovaly dalekohledem jakýsi objekt doutníkového tvaru. Ale to nebylo zdaleka všechno, protože 15. dobna mělo vše zvláštní pokračování. Obě ženy se probudili v noci kolem 2. hodiny a jejich místnost ozářilo z venku podivné světlo. 2. května toho roku byla Shane venku a pozorovala oblohu. A najednou se přiblížilo doutníkové UFO. Když si pak šla lehnout, upadla do velice hlubokého spánku. Když ji pak probudila její matka, zjistila, že je oblečena v županu a má pantofle na nohou. A vše má pokryté blátem. V dalších dnech se jí objevily různé zdravotní problémy, v četně spíleniny na břiše a ztráty menstruace. Později při hypnotické seanci bylo zjištěno, že dívka byla unesena do UFO. Cestou k objektu upadla do bláta, čímž by se vysvtlila ta špína na oblečení. Pak byla vtažena do UFO a ocitla se v místnosti připomínající operační sál. Pak byla vystavena podivnému lékařského vyšetření a též byla použita k zrození hybridního dítěte.

Zdroj: Spencer J.: Encyklopedie UFO, Etna, Praha, 1994

30. listopadu 1989, New York: únos Lindy Cortile

Zatímco u nás v Československu právě vrcholila sametová revoluce, tak jinou revoluci, v pohledu na jev UFO a únosy zřejmě zažil jeden z tehdejších předních politiků naší planety. Na začátku 90. let obdržel Budd Hopkins, ufolog a badatel v oblasti únosů do UFO, dopis od dvou policistů jménem Dan a Richard, kteří dne 30. listopadu 1989 doprovázeli v limuzíně jedoucí newyorským Manhattanem na letiště tehdejšího generálního tajemníka OSN Javiera Perez de Cuéllar. Když se ocitli na Brooklinském mostě, jeden policistů spatřil nad dvanáctipatrovou budovou UFO zahaleného do modrého světla. Všichni se na věc podívají dalekohledem a nestačí se divit. Z okna bytu ve 12. podlaží právě vylétla žena v noční košili stočená do klubíčka a splečně s ní tři ošklivé bytosti. Všichni jsou zachyceni modrým paprskem a vtaženi do UFO. Objekt se pak vznese nahoru a následně opět klesá, a to až pod hladinu nedaleké řeky Hudson. Tou ženou, kterou viděli, jak se právě stala obětí únosu do UFO, byla Linda Cortileová, jeden z nejslavnějších případů únosu do UFO. Ta byla zřejmě unesena již několikrát. Poprvé už jako malé dítě, jako mladá dívka i jako dospělá žena. Té noci šla spát velice pozdě. A když ulehla a ucítila svědění a ochrnutí po celém tělě. Najednou se v její ložnici objevila malá postava s velkou hlavou a velkýma černýma očima. Pak už si vzpomněla jen na to, že ležela na nějakém stole a někdo jí projížděl po páteři. V následné hypnotické seanci s Buddem Hopkinsem popsala, jak ji tři bytosti vyvedly z postele a pak z okna ven a po modrém poprsku ji dopravili do UFO. Tam pak proběhla klasická prohlídka a poté ji ony bytosti zas vrátily zpět domů do postele.

Zdroj: Fiebag J.: UFO – únosy lidí, ETC Publishing, Praha, 1995,

Hesemann M.: Tajná věc UFO -2. díl, Etna, Praha, 1995

Údajné havárie UFO

Jaro 1954: Mattydalle

Mattydalle je předměstí Syracuse. A právě tady byli jistý informační specialista s jeho ženou úpajně svědky toho, jak několik vojenských důstojníků si na zemi prohlíží 6-7 metrový podivný objekt. Jeden z důstojnéků je informoval o tom, že se jedná o vojenské tajemství. A tak snad i proto armáda i policie později celý případ pořely.

zdroj: http://www.cseti.org/crashes/026.htm

1960, New Platz

V roce 1960 mělo dojít oblasti města New Platz ve státě New York k dopadení podivné bytosti a její lodě. Cizinec byl údajně zachycen a předán CIA. Po 28 dnech prý měl údajně zemřít.

Zdroj: http://fierycelt.tripod.com/xposeufotruth/crashes01.html, http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=237659

24. srpna 1982, New York

Se objevila Nad New Yorkem rychle letící hořící koule. Existují spekulace o jejím možném sestřelení.

Zdroj: http://www.cseti.org/crashes/221.htm, http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=237659

28.9. 1989: Long Island

V noci 28. září 1989 se supertajné laboratoři Brookhaven na Long Islandu podařilo sestřelit neidentifikovatelný létající objekt tvaru bumerangu. Ten před tím sledovala řada svědků. Po sestřelení se objekt zřítil do zátoky Moriches.

Zdroj: Hesemann M.: tajné věc UFO II, Etna, Praha 1995, http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=237659

24.11. 1992, Long Island

V 19:12 hod. byl sestřelen neidentifikovatelný létající objekt válcového tvaru na South Havenem na Long Islandu. Poté se zřítil do místního parku, načež ho okamžitě zajistila policie, armáda a hasiči. Ti tu i natočili videofilm, jenž ukazuje hořící části vraku (např. jakousi hliníkovou fólii) a tři mrtvá těla malých bytostí s velkými hlavami a velkýma černýma mandlovitýma očima. Zřícení pozoroval i jistý Walter Knowles. Dle něj to byl kovový válcový objekt s jedním bílým světlem uprostřed. Knowles zpozoroval, jak na místě dopadu vyšlehlo k noční obloze oslnivé bílé světlo, které na okamžik osvítilo okolí jako ve dne. Druhý den se chtěl vydat na místo zřícení, jenže všude byly vojenské zátarasy. Další svědek Bob Harrison spatřil, jak objekt po sobě zanechával ve vzduchu zelenou kondenzační stopu.

Zdroj: Hesemann M.: tajné věc UFO II, Etna, Praha 1995

Zřícení UFO na Long Islandu, Magazín 2000 č. 7, roč. 1994, http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=237659

Kruhy v obilí

Americký stát New York je také oblastí častého výskytu záhadných agrosymbolů a kruhů v obilí. První se zřejmě vyskytl 16. června 1964 u města Conklin u hranic s Pensylvánií. Byly to tři kruhy v trávě, které objevili tři chlapci poté, co z onoho místa uviděli vzlétnout podivný objekt kovového vzhledu. (viz http://www.iccra.org/bystate/New%20York/ICCRA%20-%20NY%20-%20Conklin,%20Broome%20County%20(June%2016,%201964).htm. 20. října 1967 se objevil další zhruba desetimetrový kruh v bažině u města Ithaca ve střední části státu. Nalezla ho 55letá žena, která tam v noci předtím pozorovala zářící létající objekt. ( viz http://www.iccra.org/bystate/New%20York/ICCRA%20-%20NY%20-%20Ithaca,%20Thomkins%20County%20(October%2020,%201967).htm). 5. srpna 1968 se objevil kruh v poli s pšenicí u města Gallupville. Objevila ho pětičlená rodina poté, co z místa nálezu slyšela podivný bzučivý zvuk. (viz http://www.iccra.org/bystate/New%20York/ICCRA%20-%20NY%20-%20Gallupville,%20Schoharie%20County%20(August%205,%201968).htm). Desetimetrový kruh se objevil také v rákosí 7. listopadu 1973 a to na neobydleném ostrově Big Crow Island, poblíž Long Islandu (viz http://www.iccra.org/bystate/New%20York/ICCRA%20-%20NY%20-%20Freeport,%20Long%20Island%20(Big%20Crow%20Island),%20Nassau%20County%20(November%207,%201973).htm). Nyní se přenesme do 90. let. 20. století. 5. července 1991 se objevil cca sedmimetrový kruh v pšenici u města Medina na západě státu. Mimochodem, nalézal se v blízkosti prastarého indiánského pohřebiště, což je časté i u anglických obrazců a míst dávného osídlení. Tímto kruhem se zabýval i dr. W.C. Levengood, který zjistil zrychlený růst rostlin a změny v zrnech postiženého obilí. (viz http://www.iccra.org/bystate/New%20York/ICCRA%20-%20NY%20-%20Medina-Shelby,%20Orleans%20County%20(July%205,%201991).htm ).

14. srpna 1993 se objevil zhruba šestimetrový obrazec v kukuřici,a to ve tvaru ulity u městaViena ve střední části státu. (viz http://www.iccra.org/bystate/New%20York/ICCRA%20-%20NY%20-%20Vienna-Oneida%20Lake,%20Oneida%20County%20(August%2014,%201994).html).

Dva obrazce se také objevily u města Marion poblíž jezera Ontario. První byl jakýsi Ypsilon z kroužků, který se objevil 11. srpna 1997 (viz http://www.iccra.org/bystate/New%20York/ICCRA%20-%20NY%20-%20Marion,%20Wayne%20County%20(August%2011,%201997).html)

a druhý se objevil na téměř stejném místě o dva roky později 21. října 1999. Byla to cca 25metrová formace ve tvaru čínky s výběžkem (viz http://www.iccra.org/bystate/New%20York/ICCRA%20-%20NY%20-%20Marion,%20Wayne%20County%20(October%2021,%201999).html).

19. července 2001 se pak objevila formace čtyř kruhů o velikosti cca 16, 8 ,6 a 4 metrů v pšeničném poli u města Weedsport (viz http://www.iccra.org/bystate/New%20York/ICCRA%20-%20NY%20-%20Weedsport,%20Cayuga%20County%20(July%2019,%202001).html).

Toto jsou jen vybrané případy. Na další se můžete podívat na http://www.cropcircle-archive.com/archive/index.php?search_year=&search_month=&search_city=&search_county=new%20york&search_country=&language=&thumb=&decade=2000&year=13&month=12&sortby=,day&sort=,2&id=5202&i=9

nebo na http://www.iccra.org/bystate/New%20York/ICCRA_NY.htm

Záhady dávné minulosti

Egyptský obelisk v New Yorku

V Newyorském Cenral Parku stojí prastarý egyptský obelisk zvaný Kleopatřina jehla. Původně stál v egyptské Heliopoli, kde ho nechal postavit kolem roku 1450 před naším letopočtem faraon Thutmos III. Je vysoký cca 21 metrů a váží kolem 200 tun. Do Ameriky se dostal roku 1879-81, jako dar egyptského Ismaila Paši. To, jak se dostal do Spojených států, není záhada. Technologie 19. století takovýto transport už umožňovala. Ale co jeho transport v 15. století před naším letopočtem?

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kleopat%C5%99in_obelisk, http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=367471

Niagarské vodopády

Na americko kanadské státní hranici teče i řeka Niagára se svými vodopády. My, Češi, ji asi asi nejvíce známe ze slavné trampské písničky českého trampa, písničkáře, cestovatele a spolupracovníka Thora Heyerdahla, a to Eduarda Ingriše. Připomeňme si tedy jeho slavnou píseň "Niagára" (viz např. https://www.youtube.com/watch?v=wwnasjhVWjw). Je to 54 kilometrů douhá řeka spojující Erijské jezero a jezero Ontario, ozdobená oněmi 52 metrů vysokými vodopády. Ale tento jedinečný přírodní úkaz má však svojí odezvu i v původních indiánských legendách. Například kmen Irokézů věří, že Niagara je domovem jejich Velkého ducha. Při té příležitosti jsem si vzpomněl na svůj někdejší článek Jestlipak poznáte tohoto skřítka? o velkých amerických jezerech, které dohromady při pohledu z vesmíru tvoří jakousi postavičku. Že by tedy přírodní geoglyf?

Ostatní záhady

Trojúhelník významných amerických měst

Když jsem připravoval článek "Záhady Washingtonu D.C.", všiml jsem si geometrie měst na severovýchodě USA. Vyšel mi krásný rovnoramenný trojúhelník orientovaný podle světových stran. Podívejte se sami. Na jedné přímce v řadě leží: Washington - Philadelphia - New York - New Haven (Yaleova universita) - Boston. Symetricky s totuto linií se nalézá i další linie, ne které leží: Washington - Pittsburg - Cleavleand - Detroit. A aby tomu nebylo málo Boston a Detroit leží na stejné zeměpisné šířce. A právě město New York, má v tomto obrazci zvláštní postavení, neboť se nalézá přesně ve středu jedné ze stran tohoto trojúhelníku, a to Washington - Boston.

Zdroj: http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=564269

Významná Newyorská místa v řadě.

Když jsem v článu "Záhady Washingtonu D.C." psal o geometrii tohoto města, řekl jsem si. "A co new York, tam že by nic?" Omyl, všiml jsem si také toho, že i tři výnamná newyorská místa leží v jedné přímce. Jedná se o Sochu svobody, World Trade Center a budovu sídla OSN. Přičemž World Trade Center se nalézá na této linii v místě zlatého řezu mezi oběma zbývajícími místy. A aby tomu nebylo málo, linie vede pod azimutem 45 stupňů ve směru jihozápad-severovýchod.

Záhady 11. září 2001

Záhadami spojenými s teroristickým útokem 11. září 2001 jsem se podrobně zabýval v článcích Záhady Washingtonu D.C“ a To je datum! Jako pro teroristy, tak abych se pořád neopakoval. Co bych ještě snad mohl dodat? Že po útocích 11. září se také diskutovalo, zda náhodou, pokud napíšeme na počítači NYC (zkr. New York City) a pak změníme font na populární webdings nebo wingdings, získáme obrázky, které by možná mohly obsahovat nějaké ukryté kódy. (viz http://www.snopes.com/rumors/wingdings.asp)

Záhada jezera Champlain

Stát New York má dokonce i svojí obdobu slavné lochneské příšery. Ta zdejší má sídlit v jezeře Champlain na hranici států New York a Vermont. Toto jezero je 175 kilometrů dlouhé a místy až 18 km široké. V tomto jezeře by měla žít dlouhokrká příšera s koňskou hlavou, které se říká Champ. O zdejší příšeře vyprávějí nejen pověsti indiánského kmene Irokézů. Ale Champ byl i několikrát pozorován i v moderní době. Podle některých zpráv by měl být dlouhý od pěti až do sedmnácti metrů.

Zdroj: Shuker K.: Světový atlas záhad, Knižní klub Balios, Praha, 1998

Další použité zdroje:

http://www.native-languages.org/york.htm, https://cs.wikipedia.org/wiki/New_York_(st%C3%A1t)

Další podobné články:

Záhady Washingtonu D.C.

Záhady státu Texas

Záhady státu Utah

Záhady amerického státu Georgia

Záhady státu Florida

Záhady státu Kentucky

Záhady Aljašky

Záhady státu Wyoming

Záhady státu Ohio

Záhady státu Colorado

Záhady státu Nevada

Záhady Arizony

Záhady Nového Mexika

Autor: Libor Čermák | pátek 11.11.2016 9:47 | karma článku: 16.22 | přečteno: 1118x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 9.57 | Přečteno: 91 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.15 | Přečteno: 185 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.09 | Přečteno: 287 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...