Záhady Washingtonu D.C.

Jak známo, Praha, naše hlavní město, je přímo nasáklá nejrůznějšími méstérii. Ale jak je to u hlavních měst jiných států? Co třeba Washington, americké hlavní město? I ten je plný záhad.
Capitol

Washington, americké hlavní město, byl založen roku 1790, a to prvním americkým prezidentem Georgem Washingtonem, po kterém je pojmenovaný a který osobně vybral i jeho umístění. Před tím v těchto místech žil indiánský kmen Algonkinů. Město se nalézá se při soutoku dvou řek. A to u řeky Potomac, do které se zde vlévá Anacostia River. Území dnešního Washingtonu se nalézá na hranici dvou federálních států a to Virginie a Marilandyu. Ale nepatří ani jednomu. Je vyčleněno jako federální distrikt z názvem "District of Columbia". A právě odtud pochází ona zkratka D.C., která se používá za názvem amerického hlavního města. V současné době tu žije asi 650 tisíc obyvatel.

Sídlí zde federální vláda včetně prezidenta a Kongresu. Bílý dům, sídlo amerických prezidentů, se začalo stavět roku 1792 a dokončeno bylo roku 1811. Capitol, sídlo Kongresu Spojených států (Sněmovna reprezentantů a Senát), se začal stavět roku 1793. Ve druhé polovině 19. století pak vznikl Washimgtonův monument, což je 169 metrů vysoký obelisk, jehož podoba se inspirovala obelisky egyptskými. Lincolnův památník, který se zas pro změnu inspiroval chrámy řeckými, se začal budovat roku 1915. Jeffersonův památník je neoklasicisní budova vystavěná v letech 1939-43. A v letech 1941 - 43 byla vystavěna snad největší zdejší budova, a to buova amerického ministerstva obrany - Pentagon.   

Já jsem si ovšem dal za cíl zaměřit se na záhady hlavního města USA. A že jsem jich skutečně několik zajímavých našel, a to ať už přímo sám a nebo v uvedených zdrojích, si můžete přečíst v následujících řádkách:

 

Vlna UFO 19. července 1952

V roce 1952 bylo americké hlavní město hned dvakrát konfrontováno s vlnou pozorování neidentifikovaných létajích objektů na obloze. Poprvé se tak stalo v sobotu 19. červevce. Vše začalo tak, že pracovníci letového provozu na Národním letišti ve Washingtonu sledovali na obrazovkách radarů formaci sedmi neznámých objektů nad leteckou základnou Andrews východně od Washingtonu DC, které se pohybovaly rychlostí 160-200 km/hod. Pozorování těchto objektů potvrdili i pracovníci letecké základny. Dalším, kdo potvrdil pozorování oněch sedmi záhadných objektů byl i kapitán S. Casey Pierman, letounu společnosti Capital Airlines, který letěl z Washingtonu do Detroitu. Prý vypadaly jako létavice bez chvostu.  Tyto objekty se pak dostaly až nad samotný Washington D.C a dokonce pronikly i nad zakázanou zónu nad Bílým domem. Další objekt byl nad základnou zpozorován ráno a jeho pracovníci ho popsali jako oranžovou kouli. Když k němu vzlétly stíhačky, objekt mezitím zmizel.

zdroj: Spencer J.: Encyklopedie UFO, Etna, Praha, 1994

 

Vlna UFO 26. července 1952

Přesně o týden později, 26. července došlo k podobné události. Tentokrát obsluha radarů Národního letiště ve Washingtonu pozorovala na svých obrazovkách šest obdobných objektů, které mířily na jih. Ty byly opět potvrzeny piloty startujích a přistávajících letadel, kolem kterých létali. Piloti tak prý měli pocit, jako by jim objekty odposlouchávaly rádiové spojení.

Zdroj: Hesemann M.: Tajná věc UFO -1. díl, Etna, Praha, 1994

 

Pentagon - 11. září

Obří pětiboká budova amerického ministerstva obrany má opravdu zvláštní vztah k 11. září. A tím nemyslím jen to v roce 2001 proslulé teroristickým útokem. Ona totiž přesně o rovných 60 let dřív, tedy 11. září 1941, byla započata jeho stavba. A ta trvala až do ledna 1943. Jenomže pozor. Hodně lidí myslí, že budova Pentagonu leží ve Washingtonu D.C. Neleží. Budova ve skutečnosti leží na druhém břehu řeky Potomac, která už náleží do okresu Arlington ve státě Virginie. Ale vzhledem k tomu, že je to budova

vlády Spojených států o od centru Washingtonu leží prakticky na dohled, přidal jsem ji i do tohoto článku. Dalším významným časovým bodem  v historii této budovy se stalo ono 11. září 2001, kdy se stala terčem teroristického útoku. Teď nechci v tomto odstavci spekulovat, kdo byl ve skutečnosti za tím to teroristickým útokem, nebo zda to skutečně bylo dopravní letadlo Boeing 757 nebo něco jiného, co sem tehdy narazilo.

Rád bych upozornil na jinou zvláštnost. Představme si, kdyby se útok odehrál jen o den později, došlo by v datumu k zajímavému seskupení čísel. Ale ono v tom až tak nesejde, protože v momentě útoku, například už v Tichomoří, díky otáčení Zeměkoule, skutečně už bylo datum 12. září. Nyní si tuto kombinaci čísel napišme vedle sebe a škrtněme nuly: 1-2-9-2-1. Jedná se o symetrickou řadu, skládající se nejprve z nejnižšího čísla – jedničky, následuje dvojka a pak naopak nejvyšší číslo – devítka. A potom se to symetricky opakuje zpět ke dvojce a jedničce. O to zajímavější věc jsem dostal, když jsem si tato čísla vynesl do grafu. Výsledná čára, kterou poté vyjde spojením bodů, skutečně připomíná letadlo nebo nějaký šíp. Náhoda?

Zdroj: http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=286904, https://cs.wikipedia.org/wiki/Pentagon

 

Kopí osudu

Kopí osudu?

Mezi badateli historie se už nějakou dobu teoretizuje, že v budově Pentagonu může být možná ukryto i bájné kopí osudu. O co jde? O kopí, kterým měl římský voják probodnout bok ukřížovaného Ježíše Krista. V průběhu dalších věků se o něm začala nést legenda, že kdo ho vlastní, tomu zaručuje neporazidelnost a vládu nad světem. Prý pomohlo k vítězství proti legendárními Attilovi. Vlastnili ho i středověcí římští císaři, a to včetně Karla IV., který ho měl schovaný na Karlštejně. A tak se postupně dostalo až do Vídně a během 2. světové války až k Adolfu Hitlerovi, který ho nechal převést do Norimberku. Na konci druhé světové války ho objevil americký generál George Smith Patton, který ho vrátil zpět do vídeňského Hofburgu. Existuje ale pověst o tom, že ten nechal ve skutečnosti vyrobit jeho přesnou kopii a tu tam vrátil. A originál se tak dostal právě do Pentagonu. 

zdroj: http://21stoleti.cz/2009/01/19/existuje-zazracne-kopi-ktere-poznal-jezis/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Kop%C3%AD_osudu

Magická geometrie Washingtonu

Co je na Washingtonu D.C. nejzajímavější, to je jeho geometrické zednářské uspořádání, neboť právě zakladatelé amerického státu a první jeho prezidenti byli svobodní zednáři. A tak do samotného půdorysu města vtiskli zajímavou "posvátnou geometrii". Snad téměř každá významná budova, náměstí i ulice zapadá do této geometrie. Najdeme tady pěticípé hvězdy, pravoúhlé trojúhelníky, ulice orientované do čtyř hlavních světových stran. Mám doma knihu "Posvátná geometrie Washingtonu" od Nicholase R. Manna, která se jí téměř na 250 stranách zabývá. Ale schválně také, potože se hledáním takovýchto geometrických zajímavostí zabývám, jsem si zkusil nějaké ty nejkřiklavější souvislosti nejprve nalézt sám. A výsledek? Podívejte se na obrázek. Tak například:

- Pokud se podíváme na linii, která prochází Bílým domem, zjistíme, že kopíruje 16. ulici na severu a prochází i Památníkem Thomase Jeffersona na jihu.

-  S touto linií jsou osově souměrná i dvě kruhová náměstí, a to Dupont Circle a Logan Circle. A to i silnice, které na náměstí vedou.

- Dále s onou výše popsanou severojižní linií jsou osově symetrické i Washington Circle a historická knihovna Carnegie Library.

- Na tuto osu je kolmá i další linie spojující Lincoln Memorial, Washingtonův monument a budovu Capitolu. Washingtonův Monument je navíc v místě zlatého řezu této úsečky.

- Tato linie je zároveň odvěsnou pravoúhlého trojúhelníku, jehož druhou odvěsnu tvoří spojnice Lincoln Memorial - Washington Circle. A přeponu pak Washington Circle, Bílý dům a Capitol.

- Spojnice Logan Circle - Bilý dům ukazuje na Pentagon.

Toto je jen ukázka a vrcholek ledovce. Tady se takovýchto podobných vztahů dá nalézt celá řada.

Koho zajímají další geometrické zajímavosti, může si například přečíst on u zmíněnou knížku nebo navštívit stránku http://www.incredipedia.info/2010/11/sacred-geometry-and-symbols-of.html, která se této problematice také celkem široce věnuje.

Trojúhelník významných amerických měst

Geometrie s americkém hlavním městě má zřejmě ještě něco. Alespoň jsem si toho všiml, když jsem si Washington D.C vyznačil na mapu a společně s ním i další významná americká města. Vyšel mi krásný rovnoramenný trojúhelník orientovaný podle světových stran. Podívejte se sami. Na jedné přímce v řadě leží: Washington - Philadelphia - New York - New Haven (Yaleova universita) - Boston. Symetricky s totuto linií se nalézá i další linie, ne které leží: Washington - Pittsburg - Cleavleand - Detroit. A aby tomu nebylo málo Boston a Detroit leží na stejné zeměpisné šířce.  

 

Paradox největších nepřátel

A do třetice ještě jedna zajímavá geometrická zajímavost. Ale nejprve se vás zeptám: Kdo je v současné době největším nepřítelem Spojených států Amerických? Asi Severní Korea. Ale teď si zkuste udělat jednu věc. Najděte si na googlemapě Washington (https://www.google.cz/maps/@38.8920116,-77.0922588,126092m/data=!3m1!1e3) a najeťe na něj kurzorem. A pak zmáčkněte na počítači šipku směrem vlevo. A tak přejeďte celé Spojené státy a Tichý oceán s Japonskem. Dostanete se do Severní Korey a to přesně do jeho hlavního města Pchjongjangu. Ano, obě znepřátelená hlavní města na druhých stranách zeměkoule leží na stejné zeměpisné šířce cca 39 stupňů s.š. Hezký paradox.

 

Nový druh Mravenců 

Zajímavou zprávu jsem objevil v knížce dr. Jitky Lenkové "Velká kniha otázek a záhad", že přímo ve Washningtonu D.C, byl nedávno objeven nový druh mravenců, který zde žil. Stalo se tak v kanceláři ve World Wild Fund, tedy Světového fondu pro ochranu přírody. A právě zde, v květináči, který se v kanceláři nalézal, objevila Kathryn Fullerová nový a předtím neznámý druh mravenců rodu Pheidole. No vidíte i na nejsledovanějším místě světa se dají objevit dosud neznámí živočichové.

Zdroj: Lenková J, Šiška V., Mackerle I, Zeman J..:Velká kniha otázek a záhad, Regia, Praha, 2002

 

Abraham Lincoln

Atentát na Abrahama Lincolna

Asi by můj výčet washingtonských záhad nebyl úplný, kdybych se nezmínil ještě o něčem. Ve Fordově divadle ve Washingtonu došlo 14. dubna 1865 k antentátu na tehdejšího prezidenta Abrahama Lincolna. Kdo zná písničku Mirka Černého "100 let" (viz https://www.youtube.com/watch?v=jWP76Vn5bwc), ví že mezi tímto prezidnentem a Johnem Fitzeraldem Kennedym je nejen až příliž moc události, které jsou od sebe sto let, ale i další souvislosti. A tak se i já ptám: Je to všechno jen náhoda?

 

Lincolnův duch

A když už jsme u prezidneta Abrahama Lincolna, vypráví se, že v Bílém domě by snad dokonce měl stále přebývat i jeho duch. Údajně se zde měl zjevit nizozemské královně Vilemíně, britskému předsedovi vlády Winstonu Churchilovi, manželce prezidenta L. Johnsona nebo dcerám prezidenta G. Forda a R. Reagana.

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Lincoln%C5%AFv_duch

 

další použitý zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Washington,_D.C.

Další související články:

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 3.11.2016 7:00 | karma článku: 18,59 | přečteno: 1241x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,50

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám