Záhady státu Utah

26. 10. 2016 8:54:13
Po našem putování Spojenými státy Americkými navštívíme stát Utah. Podíváme se na to, jakou má souvislost s UFO i jejími haváriemi, jaké se tu kdy objevily obrazce v obilí, co na tento stát říká archeastronautika a další.

Americký stát Utah je velice zvláštní stát. Nalezneme zde kouzelnou přírodu, hory, jezera i pouště. Asi nejznámější přírodní lokalitou je slavné Monument Valley, které se nalézá na jihu při hranici s Arizonou. Pískovcová skaliska tu trčí z pouští jak tajuplné hrady někde na kopci. Právě to se stává častou kulisou k westernům a kovbojkám. Však také jde o jedno z nejnavštěvovanějších míst Spojených států Amerických. A protože se skutečně i dnes nalézá v indiánské rezervaci, je tam vstup zpoplatněný. Druhým velice zajímavým místem je Je Velké solné jezero. Je bezodtoké. A proto je možné, že mnohým lidem připomíná Mrtvé moře v Izraeli. Možná, že je to právě ten důvod, proč právě v Utahu se usídlila náboženská sekta Mormonů, kterými jsou dnes dva ze tří obyvatel tohoto státu. Když už jsem se zmínil o mormonech, je docela možné, že u jejich vzniku stála i archeoastronoutika. Více v mém článku " Modlí se kandidát na prezidenta USA k mimozemšťanovi?" Chtěl bych jen upřesnit, že jsem článek psal před čtyřmi roky, a tak jde o kandidáta z předešlých prezidentských voleb, nikoliv z těch současných.

Utah je poslední z tzv. "států čtyř rohů", který jsem ještě záhadologicky nezpracoval. Těmi jsou ještě Colorado (Záhady státu Colorado), Nové Mexiko (Záhady Nového Mexika) a Arizona (Záhady Arizony). Dalšími sousedy Utahu je Nevada na západě (Záhady státu Nevada). A pak na severu je to Idaho a Wyoming (Záhady státu Wyoming) Utah má rozlohu asi necelých 220 kilometrů čtverčních, a tak z evropských států je coby do rozlohy nejblíž asi Rumunsko. Počet obyvatel je ale jen cca 2 800 000. Hlavním a současně největším městem je Salt Lake City ze 190 tisíci obyvateli. Pro nás Čechy bude asi nejznámější tím, že se zde v roce 2002 konaly zimní olympijské hry, na kterých získal Aleš Valenta zlatou medaili v akrobatickém lyžování.

Proč se stát jmenuje Utah? Našinec by asi řekl, že tu asi pořád něco utahují (http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=418658). Ale on se jmenuje podle zdejšího indiánského kmene, který tu žil. A jaká že je tedy historie tohoto státu? Obravdu velice stará, která směřuje hluboko před náš letopočet. A indiánské kmeny tu žijí dodnes. Kdo zná slavný film na motivy Karla Maye "Poklad na Stříbrném jezeře", ví o čem mluvím. A kdo ho nezná, tak ať se například podívá na tento odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=m-ymtgQKga8. A tak právě proto jsem mapu záhad podbarvil mapou Utahu z doby divokého západu a vyznačil jsem tam i několik indiánských kmenů, které zde tehdy žily. Samotné záhady historické jsem tam vybarvil modře. Místa údajných havárií UFO jsou tam červeně, místa jinak spojená s UFO zeleně, agrosymboly okrově a ostatní záhady hnědě.

Tak tedy můžeme začít:

Místa spojená s UFO

Oblast 52

Tak si představme, že v Utahu se nalézá místo, kterému někteří ufologové přezdívají Area 52. Jmenuje se Dugway Proving Ground. Je to vojenská oblast, která byla založena v roce 1942 k testování chemických a biologických zbraní. Nalézá se 140 kilmetrů jihozápadně od Salt Lake City. Někteří záhadologové se domnívají, že některé tajné operace včetně možných havarovaných UFO mohly být z nevadské oblasti 51 přesunuty právě sem. Zajímavé je také to, že když se na oblast podíváte na letecké googlemapě, naleznete taty kromě linií a cest i zajímavé obrazce ve třvaru čtverců, kružnic (viz https://www.google.com/maps/place/40%C2%B011'19.0%22N+113%C2%B012'46.0%22W/@40.2086983,-113.1971444,4849m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d40.188611!4d-113.212778?hl=en). Skoro, jak kdybyste se dívali na Nazcu v Peru.

zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Dugway_Proving_Ground

Údajné havárie UFO

20. května 1953: západní Utah

Když jsem psal o Roswellu v článku "Kolikrát došlo v Novém Mexiku k havárii UFO?“, zmínil jsem se tam, že v červenci 1947 došlo v té době zřejmě nejen k jedné, ale zřejmě i k více haváriím. Totéž se zřejmě opakovalo při další podobné havárie u Kingmanu v Arizoně, ke které mělo dojít 21. května 1953 (viz Záhady Arizony). Ono totiž o pouhý den dříve mělo dojít k údajné havárii na jihozápadě Utahu, kdy zde měl havarovat neidentifikovaný létající objekt větších rozměrů.

zdroj: http://www.cseti.org/crashes/163.htm

1958: poušť v Utahu

Ze stránky http://www.cseti.org/crashes/209.htm jsem se dozvěděl, že v roce 1958 na blíže nespecifikovaném místě pouště v Utahu byl nalezený mimozemský létající stroj. Byl bez posádky avšak v relativně dobrém stavu, avšak armádní vědci z něj prý údajně vyčetli mnoho zajímavých technických dat.

Kruhy v obilí

Ve státě Utah se už též objevilo i několik obrazců v obilí nebo v trávě. První výskyt záhadných agrosymbolů se objevil u města Provo dne 22. května 1995. Bylo to zhruba dvacet kruhů, které byly rotroušeny na travnaté louce. První oprazec, který se v Utahu vyskytl skutečně v obilí, se objevil 23. srpna 1996 v pšeničném poli u Města Logan na severu státu. Byla to zhruba 73 metrů dlouhá formace, která se skládala ze dvou kruhů propojených cestičkou a uzlu kolem jednoho z kruhů. (viz http://www.iccra.org/bystate/Utah/ICCRA%20-%20UT%20-%20Logan,%20Cache%20County%20(August%2023,%201996).html)

O rok později, 6. července 1997 se jev přesunul do nedalekého Smithfieldu, kde v noci za podivného bzučení a pípání se objevila v pšeničném poli formace dvou kruhů, znichž ten větší měl dva výběžky ze čtvrt a půlkružnicemi (viz http://www.iccra.org/bystate/Utah/ICCRA%20-%20UT%20-%20Smithfield,%20Cache%20County%20(July%206,%201997).html).

Hned o den později, 7. července 1997, se v sousedním Richmondu objevila za obdobných zvukových efektů, jako v předchozím případě, v pšeničném poli další podobná formace dlouhá cca 100 metrů. Měla tvar kříže, přičemž na dvou jeho koncích byly kroužky a druhé dva konce zdobila trojka a dvě půlkružnice. (viz http://www.iccra.org/bystate/Utah/ICCRA%20-%20UT%20-%20Richmond,%20Cache%20County%20(July%207,%201997).html).

Následující rok přinesl další obrazec u Loganu. Stalo se tak 20. července 1998, kdy se tu v ječmenu objevila jakási činka ještě s dvěma kroužky na víc, takže formace připomínala jakéhosi Mickeymouse.(viz http://www.iccra.org/bystate/Utah/ICCRA%20-%20UT%20-%20College%20Ward,%20Cache%20Valley,%20Cache%20County%20(July%2020,%201998).html)

A ten o čtyři dny později, 24. července 1998, následoval v pšenici u Cove keltský kříž se čtyřmi kroužky, kdy dva z těchto menších kroužků byly plné a dva byly jen prstence. (viz http://www.iccra.org/bystate/Utah/ICCRA%20-%20UT%20-%20Cove,%20Cache%20County%20(July%2024,%201998).html).

Zatím poslední obrazec v obilí v Utahu se objevil v ječmeni dne 27. června 2004, a to u Spanish Forks. Byla to kružnice se třemi paprsky zakončenými kroužky. (další podrobnosti na http://www.iccra.org/bystate/Utah/ICCRA%20-%20UT%20-%20Spanish%20Fork,%20Utah%20County%20(June%2027,%202004).html

Obrazce jsou to všecno jistě zajímavé. Ovšem, když si prohlédnete jejich umístění, zjistíte, že je všechny spojuje ještě další záhada. Jaká? Nyní se důkladně podívejte na mapku záhad, kterou jsem dal na začátku článku a podívejte se, jak jsou tam uspořádány všechny zdejší lokality s obrazci v obilí (Cove, Richmond, Smithfield, Logan, Provo a Spanish Fork) . Přestože Utah má na šířku asi 400 kilometrů, tak všechny zmíněné lokality jsou krásně seřazeny ve směry sever-jih, tedy podél jednoho poledníku. Co to asi má znamenat?

další zdroj a použité obrázky: http://www.cropcircle-archive.com/archive/index.php?search_year=&search_month=&search_city=&search_county=utah&search_country=&language=&thumb=&decade=2000&year=13&month=12&sortby=,day&sort=,2&id=5130&i=8

Záhady historie

Hovenweep

Tak jako v Novém Mexiku se nalézá Pueblo Bonito, v Coloradu Mesa Verde, což jsou v obou případech významná místa po kmenu Anasaziů, tak svojí obdobnou památku mají i v Utahu. Hovenweep jsou ruiny prastaré pevnosti nedaleko u hranic Coloradem. Jejich počátek se dá vysledovat až do roku 8000 před naším letopočtem. Po roce 750 n.l. zde byly vystavěny mohutné pevnosti, z nichž se do současnosti zachovaly čtvercové a kruhové věže. Ukrývají v sobě i zajímavou záhadu. Jak jsem psal v článku Indiánský kmen Anasaziové – velká záhada, nalézají se na jedné přímco s Mesa Verde, Aztecem a Bandelierem, což jsou všechno místa svázaná právě s indiánským kmenem Anasaziů.

zdro včetně použité fotografiej: https://en.wikipedia.org/wiki/Hovenweep_National_Monument

Petroglyfy Newspaper Rock

Jsou to asi jedny z nejznámějších amerických petroglyfů, neboli skalních kreseb vůbec. Zanechali je zde původní předkolumbovské kultury, jako jsou Anasaziové, Fremontská kultura, Navahové, Pueblové a další. Jejich stáří se odhaduje na 2000 let. Co zde vše můžeme vidět? Kromě tradičních lovců zvířat se tu také nalézají záhadné kruhy, mnohoprstá chodidla, postavy s výrůstkami na hlavách a další prapodivné výjevy, které by se spíše daly přirovnat k návštěvě z vesmíru, než k běžnému životu zdejších indiánů.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Newspaper_Rock_State_Historic_Monument

Indiánský kmen Anasaziové – velká záhada

Buckhorn Draw

Další lokalitou se skalními kresbami je Buckhorn Draw. Ty zde zanechala Frementská kultura. To byla kultura, která v prostoru mezi Coloradem, Nevadou a Idahem vzkvětala zhruba mezi 1. a 13. stoletím n. letopočtu. Tady můžeme vidět podivné někdy až nelidsky dlouhé bytosti, z nichž některé mají na hlavě i rohy. Kdo to asi byl?

zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Buckhorn_Draw_Pictograph_Panel

Courthouse Wash

Další velice zvláštní bytosti, opět kolikrát s vysokýma ušima nebo rohama se nalézají u Courthouse Wash u řeky Colorado. Také je to pravděpodobně dílo Fremontské kultury. Jo a ještě něco, když se podíváte na mapu (viz výše), připadá mi, že tato tři místa s petroglyfy, která jsem popsal, leží opět na jedné linii.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Courthouse_Wash_Pictographs

Další záhady

Příšera z Velkého solného jezera

Ve Velkém Solném jezeře má údajně žít podivná příšera, která zde byla spatřena roku 1877. Má mít tělo krokodýla a hlavu koně

zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Salt_Lake

Příšera z Medvědího jezera

V roce 1871 údajně rybáři chytili v Medvědím jezeře, které se nalézá na severní hranici s Idahem, mládě další podivné příšery. Na délku měřilo šest metrů a ve vodě plavalo pomoci ocasu a nohou. zdroj: http://www.spirit.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=8985%3Anestvry-z-hlubin&Itemid=71

Další zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Utah

Další související články:

Záhady amerického státu Georgia

Záhady státu Florida

Záhady státu Kentucky

Záhady Aljašky

Záhady státu Wyoming

Záhady státu Ohio

Záhady státu Colorado

Záhady státu Nevada

Záhady Arizony

Záhady Nového Mexika

Autor: Libor Čermák | středa 26.10.2016 8:54 | karma článku: 15.94 | přečteno: 1114x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.91 | Přečteno: 115 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 511 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...