Záhady státu Kentucky

Dalším státem USA se zajímavými záhadami je Kentucky, které leží na středovýchodě Spojených států. Zvláštní příhody s UFO, dávná historie, kruh v obilí a další záhady. Takovýmito mystérii se může tento stát pochlubit

Americký stát Kentucky má rozlohu necelých 105 tisíc kilometrů čtverečních, takže je o něco málo větší, než Česká republika. Sousedí s Ohiem, Indianou, Illinois, Missouri, Tennessee, Virginií a Západní Virginií. Její severní hranici tvoří řeko Ohio. Samotný stát se jmenuje podle řeky Kentucky, která jím protéká. Žije tu asi 4,5 miliony lidí. Jeho hlavním městem je Frankfort a největším městem Louisville (741 tisíc obyvatel). Z čekých písniček, ve které se o tomto státu zpívá, je nejznámější asi písnička "Rovnou" od Greenhornů (viz https://www.youtube.com/watch?v=D9PPwdpS7pU). A kdo by chtěl text s akordy, je na adrese http://www.velkyzpevnik.cz/zpevnik/greenhorns/rovnou)

I tento stát má své záhady a jistě nikoliv nezajímavé. Já jsem je opět podbarvil mapou z doby 19. století a s označením indiánských kmenů, které zde žily. Zeleně jsou označena místa významných pozorování UFO, modře lokality dávné historie, okrově kruhy v obilí a hnědě další záhady.

Setkání s UFO

7. ledna 1948, Godman Army Airfield

Událost s UFO, která se za ta léta stala už ufologickou klasikou, se stala odpoledne 7. ledna 1948. To ohlásila služba kontrolní věže zdejšího letiště, že spatřila diskovitý objekt, jak se asi hodinu a 20 minut nad nimi vznáší. A proto čtyři cvičná letadla P 51 pod vedením kapitána Thomase Mantela ho letěla prověřit. Když vzlétly do výšky 4,5 kilometrů, se Mantel rozhodl, že má objekt v dohledu a že za ním bude dále stoupat. Jenže se jeho letoun z dosud neznámých příčin zřítil. Důvodem byl zřejmě nedostatek kyslíku. Ale co vedlo Mantela, aby k objektu pokračoval? A co to vlastně bylo? Metororoligcký balon? Odraz nějaké planety? Zřejmě se jednalo o skutečné UFO, když to dokázalo takhle zalarmovat i kontrolní věž letiště. A kapitán Mantel se tak stal jednou z prvních obětí této záhady.

Zdroj: Spencer J.: Encyklopedie UFO, Etna, Praha, 1994

21. srpna 1955, Hopkinsville

Tu noc totiž došlo k setkání s podivnými bytostmi na farmě vzdálené asi 16 kilometrů od Hopkinsvillu. Jeho svědky bylo více lidí. Vše se odehrálo u farmy Glenie Langfordové a jejích tří dětí. Tehdy byli u nich na návštěvě členové rodiny Suttonových a také jejich přítel Billy Ray Taylor. Ten kolem 19. hodiny šel ven, aby se napil ze studně. A venku spatřil zvláštní objekt přistálý v korytě řeky. Jeho pozorování nejprve nikdo nechtěl věřit, a to až do chvíle, když se ozval zuřivý štěkot psa. Když Lucky Sutton a Billy Rey Taylor podívali ven, co se děje, spatřili, jak se k domu blíži podivný tvor podobný trpaslíkovi. Měl velké zářící oči, obrovské uši, a obrovská ústa táhnoucí se přes celý obličej. Ruce měl ztyčené vysoko nad hlavou. Oba muži vzali své zbraně a na tvora vystřelili. Ten zmizel ve tmě, ale pak si oba všimli, že další podobná bytost se jim usídlila i na střeše. I ta po výstřelu odběhla někam pryč. Ale protože se všichn i báli, nejprve se zabarikádovali v domě a tři hodiny sledovali bytosti venku. Kolem 23. hodiny se všichni rozhodli k úniku. A tak nasedli do aut a vyrazili vše nahlásit na policejní stanici v Hopkinsvillu. Na policisty jejich vyprávění tak zapůsobilo, že k jejich farmě vyrazili s nimi. Cestou sptařili dva pruhy světla a uslyšeli velkou ránu. Na farmě však už nic nenašli. Jenže v půl třetí ráno opět se jedna z těch bytostí dívala Glenie oknem do ložnice. Naposledy byly bytosti spatřeny kolem páté hodiny ráno před východem slunce. Událost nikdy nebyla uspokojivě vysvětlena, i když se skeptikové snažili vše svést na možnost úniku opic z cirkusu, což se samozžejmě nepotvrdilo.  

Zdroj: Spencer J.: Encyklopedie UFO, Etna, Praha, 1994

Údajné havárie UFO

Na území státu Kentucky už také mělo dojít i k údajným haváriím UFO. Ale informací o nich je velice málo. Například jedné z nich mělo dojít kolem 5.5. 1999. A to podle zprávy svědka Johna Smithe (pseudonym). Dotyčný pozoroval, jak v okolí jeho bydliště se pohybuje konvoj maskovaných automobilů. A to v době, kdy zde mělo docházet k výskytu tajuplných černých neidentifikovaných vrtulníků (zdroj: http://www.cseti.org/crashes/135.htm). A další možné havárii tentokrát v letech 1966-68 na hranici Kentucky a Ohia vypráví videodokument https://www.youtube.com/watch?v=MiMxCpjYOMk.

Záhady dávné historie

Wicklifské pahorky

Místo soutoku dvou amerických veletoků, tedy řeky Ohio a Mississippi si vybrali kolem roku 900-1000 lidé Mississippské kultury k tomu, aby zde zbudovali své posvátné pahorky dnes zvané mounds. Místu dominují dva pahorky ve tvaru komolých pyramid, to znamená, že mají seříznutý vrchol. Já se zde ptám, proč si dávní indiáni vybrali zrovna soutok řek? Ono to totiž není v této oblasti nic ojedinělého. Například při soutoku řek Tennesee a Cumberland s Ohiem se nalézájí podobné pahorky známé jaké Kincaid Mounds. A při soutoku Green River s Ohiem se nalézají tzv. Andělské pahorky neboli Angel Mounds.

zdroj: Wilson C.:Místa, kde se lidé setkávají z bohy, Knižní klub Balios, Praha, 1998

Andělské pahorky

Neboli Angel Mounds jsou další takovouto podobnou lokalitou. Nalézají se sice už na území amerického státu Indiana, ale od hranic Kentucky je dělí doslova jen pár metrů. A také vzhledem k tomu, že se nalézají na soutoku řek protékající Kentucky, jsem je zařadil sem. I ty byly zbudovány Mississippskou kulturou. A nejzajímavější je to, že jsou orientované podle slunce. Dveře hlavního chrámu mířily na východ slunce o letním slunovratu.

zdroj: Wilson C.:Místa, kde se lidé setkávají z bohy, Knižní klub Balios, Praha, 1998

Záhadný chodník

Jak jsem se dozvěděl z knížky Jitky Lenkové: Velká kniha otázek a odpovědí, Regia, Praha, 2002 a také z odkazu: https://books.google.cz/books?id=BVRKCgAAQBAJ&pg=PT61&lpg=PT61&dq=tom+kenny+road+1936&source=bl&ots=9x6OCquDgQ&sig=XEo7HE7nV3iu5qAEkGNROLBJxIE&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwiW2K_RlNfPAhWDbRQKHXSkCxAQ6AEIGzAA#v=onepage&q=tom%20kenny%20road%201936&f=false , tak byl v roce 1960, a to zhruba čtyři metry pod povrchem země u vísky Blue Spring učiněn objev podivného kamenného chodníku. Co má nález takovéhoto chodníku znamenat? Je to snad pozůstatek nějaké nám dávno předcházející civilizace?

Kruh v obilí

Stát Kentucky navštívil v květnu roku 2003 i fenomén záhadných kruhů v obilí. Stalo se tak v mladém žitném poli u Fleminsburgu na severovýchodě státu. Tehdy se tam objevil prstenec polehlého obilí. Ovšem nejzajímavější na něm je to, že se nalézá na jedné přímce s dalšími obrazci v obilí, které se v roce 2003 objevily v sousedním státě Ohio (viz Záhady státu Ohio a video https://www.youtube.com/watch?v=Ygl3hs2JdKA)

Zdroj: http://www.cropcirclecenter.com/date/2003/200305.html

Další záhady

Warverly Hills Sanatotium

ve městě Louisville se nalézá budova, která je považována za jedno z nejstrašidelnějších míst v celém USA. Je to sanatorium na léčbu tuberkulozy, které bylo postaveno v roce 1910. Fungovalo až do roku 1961. Za tu dobu v něm zemřela celá řada pacientů a v letech 1928 a 32 tu spáchaly sebevraždu i dvě zdravotní sestry. Dnes je budova cílem zájemců o paranormálno, neboť řada svědků tvrdí, že v budově dochází k nepochopitelným událostem. Například k boucháním dveřím, křiku o pomoc, světlech v oknech, krocích v prázdné místnosti, zjevování muže v bílíém plášti a dalším podivným jevům.

zdroj: http://www.paranormal-activity.estranky.cz/clanky/nejdesivejsi-mista-na-zemi/waverly-hills-sanatorium.html

Další související články:

Záhady Aljašky

Záhady státu Wyoming

Záhady státu Ohio

Záhady státu Colorado

Záhady státu Nevada

Záhady Arizony

Záhady Nového Mexika

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 13.10.2016 10:48 | karma článku: 16,80 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88