Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebojme se přiznat, že jsme zachytili inteligentní signál z vesmíru!

Už i mainstreamová média opatrně začínají přiznávat, že naše civilizace pomocí radioteleskopu RATAN zřejmě zachytila zvláštní, nejspíš umělý signál z hvězdy HD 164595. Všiml jsem si, že tento signál je opravdu něčím zvláštní. 

Už jsem o tomto objevu krátce informoval ve svém předešlém článku "Smyčka kolem nalezení mimozemských civilizací se začíná utahovat" (http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=547545). 15. května 2015 (už to datum  je docela zvláštní: 15 - 5 -15, třeba se bude jednou dětem ve škole dobře pamatovat) zachytil radioteleskop RATAN 600 na observatoři Zelenčukskaja v Rusku podivný signál na vlnové délce 2,7 cm s amplitudou signálu 750 mJy, který zcela evidentně pocházel od hvězdy HD 164595, která je podobná našemu Slunci. Jen je asi o dvě miliardy let starší. Nalézá se ve vzdálenosti 95 světelných let v souhvězdí Herkules a dosud o její planetární soustavě víme to, že ji o něco blíž než Merkur Slunce obíhá planeta o velikosti Neptunu (jeden oběh jednou za 40 dní). A že by někde dál od ní, například v zóně života této hvězdy, mohla obíhat další planeta, na které my mohla sídlit civilizace, jež poslala tuto zprávu? Z výzkumu exoplanet víme zatím jen to, že, když už je tam potvrzená jedna planeta, pravděpodobně tam budou někde i další. 

Mnozí skeptičtí vědci se samozřejmě snaží najít i nějaká tzv. přirozená vysvětlení tohoto signálu. "To by bylo, aby zrovna teď ta naše víra v pozemskou jedinečnost a kosmickou osamělost měla padnout. Proto to z jiné vesmírné civilizace samozřejmě pocházet nesmí!" A tak někteří přišli s hypotézou, že by to snad možná mohlo mít co do činění s gravitací hvězdy, která by tak mohla působit třeba jako gravitační čočka. Fakt? A jak to, že jiné hvězdy ve vesmíru, které obdobně v posledním půlstoletí vědci také takto zkoumali, tento efekt nedělají? A že to zrovna musí dělat jen tato jedna konkrétní hvězda? A tak mi to připadá jako docela divné vysvětlení.  

A je docela i možné, jak je to v obdobných případech časté, že přijdou i s hypotézou, že by signál mohl být přímo nějaký odražený pozemský původ. To by tedy musela být sakra velká náhoda, aby se objevil nebo odrazil přesně v pozici nějaké konkrétní hvězdy, a to rovnou podobné Slunci. Takže good bye i takováto hypotézo. Skeptický hold člověk musí být i tzv. "skeptickým hypotézám".

Naopak. Já jsem se svým laickým okem pokusil podívat na průběh onoho anomálního signálu. A i přesto jsem se nestačil divit! Podívejme se na průběh oné fialové linky v místě příjmu onoho signálu. Přijde vám normální, že na rozdíl od okolního šumu tato linka tam vykazuje i určitou geometrii? (viz moje červená a modrá spojnice na obrázku). A kde je geometrie, tam je podle mého názoru i inteligence. 

A tak vyzývám vědce, média a další zainteresované lidi. Nebojme se konečně přiznat, že éra, kdy si lidstvo myslelo, že je ve vesmíru samo a jediné, je už jednou a pro vždy minulostí. Nebojme se ani toho, že to nějak zásadně ovlivní naše současná světová náboženství. Ta rozumná náboženství, ta už se na takovýto objev přeci dávno připravují (viz "Křesťanství a mimozemské civilizace, jde to k sobě?" (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=240067). A v těch fundamentalistických náboženstvích, tam už přeci potřebují takto nějak pořádně vyvětrat jak sůl (viz můj článek "Na islámské fundamentalisty bych nasadil mimozemšťany" (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=377982)!

A tak říkám, všeobecně si už konečně přiznejme, že už víme, že v tom obrovském vesmíru nejsme sami. A díky tomuto a podobným objevům už pojďme upgradovat naší planetární civilizaci zase o nějaký stupínek výš. Abychom na tu dobu, když jsme si ještě mysleli, že jsme jen jedinou civilizací ve vesmíru, už jen vzpomínali s obdobnou lehkou nostalgií, jako si dnes připomínáme dobu, když si ještě všichni mysleli, že Slunce a všechny ostatní hvězdy a planety obíhají naší Zemi.

zdroje: http://technet.idnes.cz/mimozemsky-signal-rusove-09d-/veda.aspx?c=A160830_175653_veda_mlahttp://www.exoplanety.cz/2016/08/27/nasli-mimozemstany-zachytili-podezrely-signal-z-konkretni-planetarni-soustavy/

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 1.9.2016 6:13 | karma článku: 26,81 | přečteno: 2041x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám