Záhady Arizony

Americký stát Arizona je nám známý především z kovbojek a westernů, jako stát indiánů, kovbojů, banditů a také jedinečných skalních útvarů. A jak je to se záhadami v tomto státě? Budete se divit, ale docela pestře 

Před časem jsem totéž udělal s Novým Mexikem v článku "Záhady Nového Mexika" (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=472688). A tak jsem se dnes rozhodl, že to samé udělám se sousední Arizonou. Chtěl bych probrat, k jakým zde například došlo k zajímavým pozorování UFO, včetně údajných havárií, jak je na tom Arizona z hlediska dávných historických míst a archeoastronautických zajímavostí a jak je na tom například v oblasti záhadných kruhů v obilí. A tak podobně. A skutečně, na záhady to není nijak chudý stát. Arizona je americký převážně pouštní stát, jehož rozloha se dá přirovnat například k Itálii. Je to 6. největší stát USA. Co se týká počtu obyvatel, žije tam asi 6,5 milionů, což ho řadí na 15. místo v rámci USA. Vzhledem k tomu, že Arizona je proslulá především z divokého západu, prokládám tento článek mapou, jejíž podklad tvoří mapa divokého západu zhruba z 19. století, kde jsou zachyceny i indiánské kmeny, které zde žily.Viz http://toselmy.sweb.cz/mapadz.htm. A barevně tam jsou doplněná místa s jednotlivými záhadami. Zeleně významná pozorování UFO, červeně údajné havárie UFO, modře archeoastronautické záhady a okrově obrazce v obilí.  

A tak tedy teď podrobněji: 

Údajné havárie UFO

Ve své sbírce údajných havárií UFO mám zatím dvanáct možných případů havárie neznámého létajícího objektu, zkráceně UFO, v Arizoně. Na mapě jsem je označil červeně. Jsou to tyto případy:

2000 let před naším letopočtem: Grand kaňon, Arizona

Na internetu se objevila zpráva, že tým vědců, vedený dr. Dr. Henrym Leaumontem údajně objevil ve Velkém kaňonu v oblasti zvané Comanche Point trosky něčeho, co považují za prastaré UFO. Uhlíkové datování ukazuje, že se jedná o věc starou asi tak 4000 let, to znamená, že zde leží cca od roku 2000 let před naším letopočtem. Tuto zprávu jsem nalezl na internetu vícekrát. Zda se jedná o skutečný nález, či o hoax, to v tuto chvíli odhadnout nedokážu. Ale zde dávám odkazy:http://www.illuminati-news.com/ufos-and-aliens/html/4000-year-old-ufo-in-grand-canyon.htm,http://www.burlingtonnews.net/grandcanyon2.html

1946: Mount Francisco, Arizona, USA

Údajně zde byl nalezen havarovaný mimozemský stroj. Uvnitř se prý nacházelo 14 těl neznámých bytostí, které byly odvezeny do St. Louis na pitvu

Zdroj: Lenková J., Šiška V., Mackerle I., Zeman J.,: Velká kniha otázek a záhad, Regia, Praha 2002

leden 1947: západně od Globe, Arizona

Údajně zde byl nalezen jakýsi diskový objekt, který byl napůl zabořený do písku. Jeho výška byla 8 metrů a průměr 10 metrů. Na místo dorazila armáda, jež zabránila svědkům se v tomto místě pohybovat.

Zdroj: Lenková J., Šiška V., Mackerle I., Zeman J.,: Velká kniha otázek a záhad, Regia, Praha 2002

13. srpna 1947: Flagstaff, Arizona, USA

Indiánský tanečník kmene Hopi Robert Morningsky tvrdí, že tehdy jeho dědeček společně s několika přáteli viděli z oblohy spadnout světlo. Naštěstí se jim k němu podařilo dostat dříve než vojákům. Nalezli tam vrak a jednoho živého avšak zraněného člena posádky. Rozhodli se, že ho vezmou s sebou na své tábořiště. Tam o něj pečovali, dokud se neuzdravil. Žil u nich pět let a údajně jim vyprávěl spoustu zajímavých příběhů. Potom je opustil.

Zdroj: Hesemann M: Zřícení UFO, Etna, Praha 1997

říjen 1947: Paradise Valley u Phoenixu, Arizona, USA

Zmínka o další možné havárii létajícího talíře je v memorandu FBI z 22. března 1950.

Zdroj: Hesemann. M.: Tajná věc UFO II, Etna, Praha 1995

18. dubna 1953: jihozápadní Arizona

Další zmínku o údajné havárií UFO jsem nalezl nahttp://www.ufoevidence.org/documents/doc1683.htm.

21. května1953: Kingman, Arizona

Jistý očitý svědek užívající pseudonym Fritz Werner, jenž pracoval na jistém vládním projektu v Nevadě, byl spolu s dalšími asi 15 lidmi odvezen letadlem do Arizony, a to severozápadně od Kingmanu, kde v poušti spatřili zřícený diskový objekt o průměru asi 9-10 metrů a výškou cca 7 metrů. I přesto, že byl zabořený do písku, byl bez zjevného poškození. Byl z matně stříbrného kovu, podobného hliníku. Vedle lodi ležel i jeden tmavohnědý člen posádky měřící 120 cm. Měl dvě oči, dva nosní otvory, dvě uši a malá okrouhlá ústa. Oblečený byl do obleku a čepici ze stříbrného kovového materiálu. Někteří svědkové též popisují, že viděli fotografie předmětu, které byly pokryty hieroglyfy. Po splnění všech úkolů skupina nastoupila do letadla a odletěla. Všichni dostali příkaz, aby na vše zapomněli.

Zdroj: Schmitt D., Randle K.: Havárie UFO u Roswelu, Etna, Praha 1995

Hesemann. M.: Tajná věc UFO II, Etna, Praha 1995,http://www.ufocasebook.com/Arizona.html

27. října 1966: severozápadní Arizona, USA

Další zmínku o údajné havárií UFO jsem nalezl na http://www.ufoevidence.org/documents/doc1683.htm. Údajně zde došlo k nálezu jednoho těla neznámé bytosti.

10.července 1973 a 22. června 1977: severozápadní Arizona, USA

Další zmínku o dvou údajných havárií UFO jsem nalezl nahttp://www.ufoevidence.org/documents/doc1683.htm. První se měla odehrát v roce 1973 a druhá a čtyři roky později. Údajně zde v obou případech došlo k nálezu pěti těl neznámých bytostí.

23. června 1996, Pinedale, Arizona

Několik svědků viděli v tomto arizonském městě padat z oblohy tři bílé světelné koule, jež dopadly do nedalekého lesa. Havárie si vyžádala mohutný lesní požár s nažloutlým dýmem.

Zdroj:http://www.burlingtonnews.net/pinedale.html

10. ledna 2002: okolí Phoenixu, Arizona

Řidič, jenž právě jel z Litchfieldu do Phoenixu v Arizoně, spatřil rychle letící těleso, které jako by hořelo namodralým plamenem. Pak najednou objekt explodoval a vše zhaslo. Pak se koule zase objevila téměř nad jeho hlavou, vzplála a padala prudce k zemi. Táhl se za ní i žhnoucí bílý ohon.

Zdroj: Viděno, natočeno, popsáno, Magazín 2000 záhad, č. 8, roč. 2002

Podrobněji jsem se těmito případy zabýval v článku "Havárie UFO v jihozápadních USA tvoří podivný obrazec!" viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=224005

Další zajímavé případy pozorování UFO 

Nyní bych se chtěl podívat na některá další nejzajímavější UFO a podobné případy. Na mapě jsem je označil zeleně. Když pominu havárie UFO (viz výše), tak mezi všemi pozorováními vyčnívají zvláště dvě, ty nejproslulejší.

5. listopadu 1975: Snowflake, únos Travise Waltona

Toto je jeden z nejznámějších případů amerických případů únosu mimozemšťany. V tento den se stalo to, že se dřevorubci Travis Walton, jeho bratr Duane a další kolegové vraceli zpět z lesa. A přitom spatřili v lese velké zlaté UFO ve tvaru létajícího talíře vznášející se nad lesem. Travis vyběhl s auta a šel se i přes varování ostatních na objekt podívat. Poté z UFO vyšlehl modrý paprsek, který ho zasáhl. Ostatní mezi tím jeli zalarmovat policii, jenže Travise už tu potom nenašli. Ten byl objeven až po pěti dnech. A co zažil? Byl unesen do UFO, a to do jakési místnosti, kde byl lékařsky vyšetřován jakýmisi mimozemšťany s velkou hlavou a velkýma očima. Také prý údajně zažil kosmický let nebo jeho holografickou projekci. Co se v ony dny stalo, je stále pořád zahaleno tajemstvím.

Zdroj: Spencer J.: Encyklopedie UFO, Etna, Praha, 1994

13. března 1997: Phoenix a okolí, phoenixská světla

K jedné z největších UFO afér vůbec došlo v březnu v Nevadě, Arizoně a v mexickém státu Sonora. Pozorovaly ho tisíce lidí, kteří přitom pořídili i řadu filmových a fotografických záznamů. Objekt byl ve tvaru velkého V a zhruba o velikosti Boeingu 747. Pomalu letěl k jihovýchodu a vydával tichý svištivý zvuk. V jeho spodní části svítila světla. Pozorován byl objekt hlavně v Phoenixu a v okolí, například v Prescottu. Případ tohoto výskytu UFO dosud nebylo nijak uspokojivě vysvětleno. A svojí proslulostí se dostalo i na wikipedii, a to včetně té české.

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Phoenixská_světla, použitý obrázek https://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_Lights  

Archeoastronautické zajímavosti

Grand kaňon

Do této kategorie by se mohla spadat i událost nálezu údajného UFO v Grand kaňonu, o kterém jsem psal v odstavci věnujícím se údajným haváriím UFO.

Kráter v Arizoně

Známý meteorický kráter v Arizoně leží zhruba 55 kilometrů východně od arizonského města Flagstaff, v poušti Painted Desert. Je přes 1200 metrů široký a cca 180 metrů hluboký. Protože se pod dnem kráteru nenašlo žádné meteoritické železo, vědci se dlouhá léta domnívali, že vznikl výbuchem sopečné páry. Jenomže místní indiáni – Navahové, měli na jeho původ trochu rozdílný názor. Ti ho odedávna považují za svoje posvátné místo, neboť podle jejich staré legendy ho vytvořil planoucí hadí bůh. Ten nad ním přelétal a dolů tady svrhl hromoklín na znamení že tu byl. Znali snad přírodní indiánské kmeny dřív, než vědci skutečný původ kráteru? Podrobně se tímto zabývám v článku Kráter v Arizoně ukazuje na moudrost indiánských legend (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=477851

Bouse a Quartzite

Jak známo na hranici Kalifornie a Arizony se v okolí města kalifornského města Bylthe nalézají slavné geoglyfy "Blythe intaglios", pouštní obrazce, které jsou nejlépe vidět hlavně z výšky. Většinou se nalézají na kalifonské straně řeky Colorado. Ale málo se ví, že několik geoglyfů se nalézá i na straně arizonské. Například rybář u Bouse a Qoartzite. A v této oblasti se nalézají i další pouštní obrazce (viz http://www.hows.org.uk/personal/hillfigs/foreign/colo/colora.htm

Wupatki a Kacinové

Wupatki je tzv. "vysoký dům", kteří postavili indiáni kmene Hopi. Dnes už sice z něj zůstaly jen rozvaliny. Ale místní indiánská legenda vypráví, že se tu kolem často vyskytovaly podivné bytosti Kachinové. Jeden bojovník dokonce jednoho nalezl ve zdejší podzemní rituální komoře v kiwu. Podle archeoastronautických badatelů může jít o cestovatele z jiné planety. Indiáni kmene Hopi dodnes vyrábějí pozoruhodné panenky a masky zvané „Kachina“, které mají představovat božské ochránce a učitele přicházející ze shora. To proto aby kachinové byli jednou poznáni, až se zase vrátí. Ovšem, v čem kachinové létali? Měli mít jakési létající štíty. Že by létající talíře? Podle jedné pověsti jednou dvě indiánské děti, chlapec Tiwahongva a děvče Tawiayisnima utíkaly před povodní. Přitom se ztratily svým rodičům. V tom se snesla z oblohy podivná bytost jménem Sotuknang. Byla oblečena ve třpytivém obleku a děti přenesla do svého létajícího štítu, díky kterého je vrátila zpět domů k rodičům.

Zdroj: Däniken E, Gary A. David: Zvědavcům vstup zakázán, Dialog, Liberec, 2015 (kapitola Létající štíty Kachinů), Wilson C.:

Místa, kde se lidé setkávají z bohy, Knižní klub Balios, Praha, 1998  

Tajuplné létající objekty u severoamerických indiánů (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=468363)

Arizonský Orion

Už jsem se zmínil o Wupatki.  To ale není jediné místo v okolí, ke kterému se vážou legendy indiánů Hopi. Jak publikoval badatel Gary A. David v knize Ericha von Dänikena "Druhá strana Archeologie", tak arizonská místa spojená s indiány Hopi, jsou poskládaná podobně jako pyramidy v Egyptě do tvaru souhvězdí Orion. Sídliště dnes označované jako "First Mesa", "Second Mesa" a "Third Mesa" představuje "Pás Orionu". Rozvaliny Betatakin znázorňují hvězdu Rigel, Homolovi Ruins znázorňují Betelgeize, Wupatki představuje Bellatrix, rozvaliny v kaňonu Chelly znázorňují hvězdu Saiph. A další rozvaliny v severovýchodní Arizoně toto souhvězdí ještě dokreslují. Co nám (nebo spíš někomu jinému) tímto obrazcem chtěli dávní indiáni sdělit?

zdroj: David A. G.: Tajemný vztah Hopiů k Orionu - sídliště pueblanských indiánů orientovaná podle hvězd, v knize Erich von Däniken, Druhá strana archeologie, Dialog, Liberec, 2012 

A též viz podrobnosti v odkaze http://www.theorionzone.com/outline.htm

Kruhy v obilí

Chino Valley

A na závěr si nechám tu informaci, že i Arizona měla před lety i svoje agrosymboly, neboli výskyt záhadných kruhů v obilí. Byly tu celkem tři případy. A shodou okolností všechny tři se vyskytly ve stejný den, a to 17. května 1992, a to v jedné lokalitě, v Chino Valley, nalézající se zhruba sto kilometrů severně od Phoenixu. Jeden obrazec tvořil kruh s jakýmsi zobákem, takže dělal dojem jako hlava kachny. Druhý obrazec byl kruh, ale vytvarovaný do podoby šnečí ulity. A třetí obrazec měl podobu jakého si klíče. 

zdroj: http://www.cropcircle-archive.com/archive/index.php?search_year=&search_month=&search_city=&search_county=arizona&search_country=&language=&thumb=

A tak si myslím, že Arizona si nic nezadá například se záhadami sousedního Nového Mexika.

Související články:

"Záhady Nového Mexika" (http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=472688)

Autor: Libor Čermák | sobota 27.8.2016 12:57 | karma článku: 23,82 | přečteno: 1554x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,50

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám