Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhady Arizony

Americký stát Arizona je nám známý především z kovbojek a westernů, jako stát indiánů, kovbojů, banditů a také jedinečných skalních útvarů. A jak je to se záhadami v tomto státě? Budete se divit, ale docela pestře 

Před časem jsem totéž udělal s Novým Mexikem v článku "Záhady Nového Mexika" (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=472688). A tak jsem se dnes rozhodl, že to samé udělám se sousední Arizonou. Chtěl bych probrat, k jakým zde například došlo k zajímavým pozorování UFO, včetně údajných havárií, jak je na tom Arizona z hlediska dávných historických míst a archeoastronautických zajímavostí a jak je na tom například v oblasti záhadných kruhů v obilí. A tak podobně. A skutečně, na záhady to není nijak chudý stát. Arizona je americký převážně pouštní stát, jehož rozloha se dá přirovnat například k Itálii. Je to 6. největší stát USA. Co se týká počtu obyvatel, žije tam asi 6,5 milionů, což ho řadí na 15. místo v rámci USA. Vzhledem k tomu, že Arizona je proslulá především z divokého západu, prokládám tento článek mapou, jejíž podklad tvoří mapa divokého západu zhruba z 19. století, kde jsou zachyceny i indiánské kmeny, které zde žily.Viz http://toselmy.sweb.cz/mapadz.htm. A barevně tam jsou doplněná místa s jednotlivými záhadami. Zeleně významná pozorování UFO, červeně údajné havárie UFO, modře archeoastronautické záhady a okrově obrazce v obilí.  

A tak tedy teď podrobněji: 

Údajné havárie UFO

Ve své sbírce údajných havárií UFO mám zatím dvanáct možných případů havárie neznámého létajícího objektu, zkráceně UFO, v Arizoně. Na mapě jsem je označil červeně. Jsou to tyto případy:

2000 let před naším letopočtem: Grand kaňon, Arizona

Na internetu se objevila zpráva, že tým vědců, vedený dr. Dr. Henrym Leaumontem údajně objevil ve Velkém kaňonu v oblasti zvané Comanche Point trosky něčeho, co považují za prastaré UFO. Uhlíkové datování ukazuje, že se jedná o věc starou asi tak 4000 let, to znamená, že zde leží cca od roku 2000 let před naším letopočtem. Tuto zprávu jsem nalezl na internetu vícekrát. Zda se jedná o skutečný nález, či o hoax, to v tuto chvíli odhadnout nedokážu. Ale zde dávám odkazy:http://www.illuminati-news.com/ufos-and-aliens/html/4000-year-old-ufo-in-grand-canyon.htm,http://www.burlingtonnews.net/grandcanyon2.html

1946: Mount Francisco, Arizona, USA

Údajně zde byl nalezen havarovaný mimozemský stroj. Uvnitř se prý nacházelo 14 těl neznámých bytostí, které byly odvezeny do St. Louis na pitvu

Zdroj: Lenková J., Šiška V., Mackerle I., Zeman J.,: Velká kniha otázek a záhad, Regia, Praha 2002

leden 1947: západně od Globe, Arizona

Údajně zde byl nalezen jakýsi diskový objekt, který byl napůl zabořený do písku. Jeho výška byla 8 metrů a průměr 10 metrů. Na místo dorazila armáda, jež zabránila svědkům se v tomto místě pohybovat.

Zdroj: Lenková J., Šiška V., Mackerle I., Zeman J.,: Velká kniha otázek a záhad, Regia, Praha 2002

13. srpna 1947: Flagstaff, Arizona, USA

Indiánský tanečník kmene Hopi Robert Morningsky tvrdí, že tehdy jeho dědeček společně s několika přáteli viděli z oblohy spadnout světlo. Naštěstí se jim k němu podařilo dostat dříve než vojákům. Nalezli tam vrak a jednoho živého avšak zraněného člena posádky. Rozhodli se, že ho vezmou s sebou na své tábořiště. Tam o něj pečovali, dokud se neuzdravil. Žil u nich pět let a údajně jim vyprávěl spoustu zajímavých příběhů. Potom je opustil.

Zdroj: Hesemann M: Zřícení UFO, Etna, Praha 1997

říjen 1947: Paradise Valley u Phoenixu, Arizona, USA

Zmínka o další možné havárii létajícího talíře je v memorandu FBI z 22. března 1950.

Zdroj: Hesemann. M.: Tajná věc UFO II, Etna, Praha 1995

18. dubna 1953: jihozápadní Arizona

Další zmínku o údajné havárií UFO jsem nalezl nahttp://www.ufoevidence.org/documents/doc1683.htm.

21. května1953: Kingman, Arizona

Jistý očitý svědek užívající pseudonym Fritz Werner, jenž pracoval na jistém vládním projektu v Nevadě, byl spolu s dalšími asi 15 lidmi odvezen letadlem do Arizony, a to severozápadně od Kingmanu, kde v poušti spatřili zřícený diskový objekt o průměru asi 9-10 metrů a výškou cca 7 metrů. I přesto, že byl zabořený do písku, byl bez zjevného poškození. Byl z matně stříbrného kovu, podobného hliníku. Vedle lodi ležel i jeden tmavohnědý člen posádky měřící 120 cm. Měl dvě oči, dva nosní otvory, dvě uši a malá okrouhlá ústa. Oblečený byl do obleku a čepici ze stříbrného kovového materiálu. Někteří svědkové též popisují, že viděli fotografie předmětu, které byly pokryty hieroglyfy. Po splnění všech úkolů skupina nastoupila do letadla a odletěla. Všichni dostali příkaz, aby na vše zapomněli.

Zdroj: Schmitt D., Randle K.: Havárie UFO u Roswelu, Etna, Praha 1995

Hesemann. M.: Tajná věc UFO II, Etna, Praha 1995,http://www.ufocasebook.com/Arizona.html

27. října 1966: severozápadní Arizona, USA

Další zmínku o údajné havárií UFO jsem nalezl na http://www.ufoevidence.org/documents/doc1683.htm. Údajně zde došlo k nálezu jednoho těla neznámé bytosti.

10.července 1973 a 22. června 1977: severozápadní Arizona, USA

Další zmínku o dvou údajných havárií UFO jsem nalezl nahttp://www.ufoevidence.org/documents/doc1683.htm. První se měla odehrát v roce 1973 a druhá a čtyři roky později. Údajně zde v obou případech došlo k nálezu pěti těl neznámých bytostí.

23. června 1996, Pinedale, Arizona

Několik svědků viděli v tomto arizonském městě padat z oblohy tři bílé světelné koule, jež dopadly do nedalekého lesa. Havárie si vyžádala mohutný lesní požár s nažloutlým dýmem.

Zdroj:http://www.burlingtonnews.net/pinedale.html

10. ledna 2002: okolí Phoenixu, Arizona

Řidič, jenž právě jel z Litchfieldu do Phoenixu v Arizoně, spatřil rychle letící těleso, které jako by hořelo namodralým plamenem. Pak najednou objekt explodoval a vše zhaslo. Pak se koule zase objevila téměř nad jeho hlavou, vzplála a padala prudce k zemi. Táhl se za ní i žhnoucí bílý ohon.

Zdroj: Viděno, natočeno, popsáno, Magazín 2000 záhad, č. 8, roč. 2002

Podrobněji jsem se těmito případy zabýval v článku "Havárie UFO v jihozápadních USA tvoří podivný obrazec!" viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=224005

Další zajímavé případy pozorování UFO 

Nyní bych se chtěl podívat na některá další nejzajímavější UFO a podobné případy. Na mapě jsem je označil zeleně. Když pominu havárie UFO (viz výše), tak mezi všemi pozorováními vyčnívají zvláště dvě, ty nejproslulejší.

5. listopadu 1975: Snowflake, únos Travise Waltona

Toto je jeden z nejznámějších případů amerických případů únosu mimozemšťany. V tento den se stalo to, že se dřevorubci Travis Walton, jeho bratr Duane a další kolegové vraceli zpět z lesa. A přitom spatřili v lese velké zlaté UFO ve tvaru létajícího talíře vznášející se nad lesem. Travis vyběhl s auta a šel se i přes varování ostatních na objekt podívat. Poté z UFO vyšlehl modrý paprsek, který ho zasáhl. Ostatní mezi tím jeli zalarmovat policii, jenže Travise už tu potom nenašli. Ten byl objeven až po pěti dnech. A co zažil? Byl unesen do UFO, a to do jakési místnosti, kde byl lékařsky vyšetřován jakýmisi mimozemšťany s velkou hlavou a velkýma očima. Také prý údajně zažil kosmický let nebo jeho holografickou projekci. Co se v ony dny stalo, je stále pořád zahaleno tajemstvím.

Zdroj: Spencer J.: Encyklopedie UFO, Etna, Praha, 1994

13. března 1997: Phoenix a okolí, phoenixská světla

K jedné z největších UFO afér vůbec došlo v březnu v Nevadě, Arizoně a v mexickém státu Sonora. Pozorovaly ho tisíce lidí, kteří přitom pořídili i řadu filmových a fotografických záznamů. Objekt byl ve tvaru velkého V a zhruba o velikosti Boeingu 747. Pomalu letěl k jihovýchodu a vydával tichý svištivý zvuk. V jeho spodní části svítila světla. Pozorován byl objekt hlavně v Phoenixu a v okolí, například v Prescottu. Případ tohoto výskytu UFO dosud nebylo nijak uspokojivě vysvětleno. A svojí proslulostí se dostalo i na wikipedii, a to včetně té české.

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Phoenixská_světla, použitý obrázek https://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_Lights  

Archeoastronautické zajímavosti

Grand kaňon

Do této kategorie by se mohla spadat i událost nálezu údajného UFO v Grand kaňonu, o kterém jsem psal v odstavci věnujícím se údajným haváriím UFO.

Kráter v Arizoně

Známý meteorický kráter v Arizoně leží zhruba 55 kilometrů východně od arizonského města Flagstaff, v poušti Painted Desert. Je přes 1200 metrů široký a cca 180 metrů hluboký. Protože se pod dnem kráteru nenašlo žádné meteoritické železo, vědci se dlouhá léta domnívali, že vznikl výbuchem sopečné páry. Jenomže místní indiáni – Navahové, měli na jeho původ trochu rozdílný názor. Ti ho odedávna považují za svoje posvátné místo, neboť podle jejich staré legendy ho vytvořil planoucí hadí bůh. Ten nad ním přelétal a dolů tady svrhl hromoklín na znamení že tu byl. Znali snad přírodní indiánské kmeny dřív, než vědci skutečný původ kráteru? Podrobně se tímto zabývám v článku Kráter v Arizoně ukazuje na moudrost indiánských legend (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=477851

Bouse a Quartzite

Jak známo na hranici Kalifornie a Arizony se v okolí města kalifornského města Bylthe nalézají slavné geoglyfy "Blythe intaglios", pouštní obrazce, které jsou nejlépe vidět hlavně z výšky. Většinou se nalézají na kalifonské straně řeky Colorado. Ale málo se ví, že několik geoglyfů se nalézá i na straně arizonské. Například rybář u Bouse a Qoartzite. A v této oblasti se nalézají i další pouštní obrazce (viz http://www.hows.org.uk/personal/hillfigs/foreign/colo/colora.htm

Wupatki a Kacinové

Wupatki je tzv. "vysoký dům", kteří postavili indiáni kmene Hopi. Dnes už sice z něj zůstaly jen rozvaliny. Ale místní indiánská legenda vypráví, že se tu kolem často vyskytovaly podivné bytosti Kachinové. Jeden bojovník dokonce jednoho nalezl ve zdejší podzemní rituální komoře v kiwu. Podle archeoastronautických badatelů může jít o cestovatele z jiné planety. Indiáni kmene Hopi dodnes vyrábějí pozoruhodné panenky a masky zvané „Kachina“, které mají představovat božské ochránce a učitele přicházející ze shora. To proto aby kachinové byli jednou poznáni, až se zase vrátí. Ovšem, v čem kachinové létali? Měli mít jakési létající štíty. Že by létající talíře? Podle jedné pověsti jednou dvě indiánské děti, chlapec Tiwahongva a děvče Tawiayisnima utíkaly před povodní. Přitom se ztratily svým rodičům. V tom se snesla z oblohy podivná bytost jménem Sotuknang. Byla oblečena ve třpytivém obleku a děti přenesla do svého létajícího štítu, díky kterého je vrátila zpět domů k rodičům.

Zdroj: Däniken E, Gary A. David: Zvědavcům vstup zakázán, Dialog, Liberec, 2015 (kapitola Létající štíty Kachinů), Wilson C.:

Místa, kde se lidé setkávají z bohy, Knižní klub Balios, Praha, 1998  

Tajuplné létající objekty u severoamerických indiánů (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=468363)

Arizonský Orion

Už jsem se zmínil o Wupatki.  To ale není jediné místo v okolí, ke kterému se vážou legendy indiánů Hopi. Jak publikoval badatel Gary A. David v knize Ericha von Dänikena "Druhá strana Archeologie", tak arizonská místa spojená s indiány Hopi, jsou poskládaná podobně jako pyramidy v Egyptě do tvaru souhvězdí Orion. Sídliště dnes označované jako "First Mesa", "Second Mesa" a "Third Mesa" představuje "Pás Orionu". Rozvaliny Betatakin znázorňují hvězdu Rigel, Homolovi Ruins znázorňují Betelgeize, Wupatki představuje Bellatrix, rozvaliny v kaňonu Chelly znázorňují hvězdu Saiph. A další rozvaliny v severovýchodní Arizoně toto souhvězdí ještě dokreslují. Co nám (nebo spíš někomu jinému) tímto obrazcem chtěli dávní indiáni sdělit?

zdroj: David A. G.: Tajemný vztah Hopiů k Orionu - sídliště pueblanských indiánů orientovaná podle hvězd, v knize Erich von Däniken, Druhá strana archeologie, Dialog, Liberec, 2012 

A též viz podrobnosti v odkaze http://www.theorionzone.com/outline.htm

Kruhy v obilí

Chino Valley

A na závěr si nechám tu informaci, že i Arizona měla před lety i svoje agrosymboly, neboli výskyt záhadných kruhů v obilí. Byly tu celkem tři případy. A shodou okolností všechny tři se vyskytly ve stejný den, a to 17. května 1992, a to v jedné lokalitě, v Chino Valley, nalézající se zhruba sto kilometrů severně od Phoenixu. Jeden obrazec tvořil kruh s jakýmsi zobákem, takže dělal dojem jako hlava kachny. Druhý obrazec byl kruh, ale vytvarovaný do podoby šnečí ulity. A třetí obrazec měl podobu jakého si klíče. 

zdroj: http://www.cropcircle-archive.com/archive/index.php?search_year=&search_month=&search_city=&search_county=arizona&search_country=&language=&thumb=

A tak si myslím, že Arizona si nic nezadá například se záhadami sousedního Nového Mexika.

Související články:

"Záhady Nového Mexika" (http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=472688)

Autor: Libor Čermák | sobota 27.8.2016 12:57 | karma článku: 23,82 | přečteno: 1554x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 186x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza

Libor Čermák

Proč jsem přestal fandit politickým ideologiím

A to nejen nějakým těm mnou vybraným, čím bych se stal antiixxxistou, ale všem. Schválně, už jste se někdy zkusili zamyslet nad tím, co že vlastně mají všechny politické ideologie současnosti společného?

10.2.2023 v 7:20 | Karma: 26,09 | Přečteno: 599x | Politika

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

Sci-fi western "Cesta za tajemnou čelenkou" naše přátele zavede do Nového Mexika, které musí procestovat celé až téměř na sever. A i tam zažijí mnoho tajuplných až záhadných dobrodružství.

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Vytušil J. Verne i Bermudský trojúhelník?

O spisovateli J. Vernovi se říká, že ve svých knihách napsaných v 19. století předpověděl celou řadu vynálezů běžně používaných až ve stoletím 20. A tak bych se dnes zamyslel nad jeho příběhem Vynález zkázy.

15.1.2023 v 8:24 | Karma: 17,06 | Přečteno: 390x | Věda

Libor Čermák

Jak to, že jsi tam neudělal žádné postavy tmavé pleti?

Nedávno jsem pro děti z mých kroužků udělal deskovou hru. Doplnil jsem ji i figurkami. Co mne ale během hry zaskočilo, byla poznámka jednoho dítěte. „Libore, proč jsi tam neudělal žádného černocha? To jsi rasista?"

13.1.2023 v 9:53 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1200x | Společnost

Libor Čermák

Kandidáty pražské kavárny vždy jen přecházím a nevolím

Vždy, když jsou nějaké volby, tak ty kandidáty, které kandidují nebo je podporují strany tzv. pražské kavárny, tak je vždy přejdu a nevolím je. Jedním z důvodů je například to, jaký mají postoj k otázce tzv. "pravdy a hodnot."

12.1.2023 v 10:23 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1183x | Politika

Libor Čermák

Legenda o Manitouovi a jeho pomocnících

Dnes začíná můj nový seriál ze žánru sci-fi western. „Cesta za tajemnou čelenkou“, kde se budete setkávat s mladým kovbojem Tomem a jeho indiánským kamarádem Tokakuou. A nejen s nimi, ale i se záhadnými a tajuplnými úkazy.

1.1.2023 v 11:51 | Karma: 7,07 | Přečteno: 213x | Poezie a próza

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

Dnes na Štědrý den bych sem dal další vánoční pokračování mého cyklisticko - cestovatelského seriálu pro děti a mládež "Páťa a kolo Zláťa". Tentokrát se vydáme do Orlických hor do dělostřeleckých pevností a k pohyblivému betlému.

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02 | Přečteno: 131x | Cestování

Libor Čermák

Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

20.12.2022 v 6:20 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1186x | Společnost

Libor Čermák

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

6.12.2022 v 9:45 | Karma: 16,37 | Přečteno: 537x | Věda

Libor Čermák

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

1.10.2022 v 10:36 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1631x | Věda

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,16 | Přečteno: 701x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 537x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 617x | Věda
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám