Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co nám vzkazují srpnové obrazce v obilí?

Letošní sezóna anglických záhadných obrazců v obilí se už pomalu blíží ke svému konci. Ale na tomto závěrečném období každý rok platí, že v tu dobu vznikají ty nejsložitější obrazce. A to samé platí i o letošku. 

S prvním obrazcem ale musím začít ještě v červenci. Protože 25. července 2016 vznikl jakýsi šestiúhelník vytvořený z bumerangů u Cheesfood Head u Winchesteru v hrabství Hampshire. Nalézáme se v oblasti, která je v tomto hrabství ohledně výskytu kruhů v obilí asi nejznámější. S takovými lokalitami jako je Cheesfood Head, nedaleký Telegraph Hill, či Chilcomb se setkal asi každý kdo se hlouběji o problematiku kruhů v obilí zajímá. Ani letos zde není obrazec v obilí poprvé. Už v článku "Jak je to s červnovými obrazci v obilí?" (viz  http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=531649), jsem se zmínil o tom, že 21. června, v době letního slunovratu se tu už jeden obrazec objevil, a to tak, že jeho poloha byla přesně na sever od zdejšího kopce Telegraph Hillu. Všiml jsem si toho, že tento nový obrazec se zas nalézá přesně ve směru na východ od St. Catherines Hill, což je vrch s pevností z doby železné. Pokud si chcete prohlédnout obrazec z 25 července, doporučuji odkaz http://www.cropcircleconnector.com/2016/mountpleasant/mountpleasant2016a.html.

Ale tímto obrazcem to v této oblasti neskončilo. Je jen náhoda to, že pokud se z výše uvedeného obrazce vydáme přes kopec Telegraph Hill, tak v místě, které je na jedné linii symetricky umístěné se středem v onom kopci, se objevil 3. srpna 2016 další zvláštní obrazec ve tvaru čtvercové šachovnice o 10 x 10, jehož pole byly rozděleny ještě na trojúhelníky? A aby tomu nebylo málo, tak 23 trojúhelníků bylo polehlých. Proč právě 23? O tom se badatelé zatím dohadují. Mě však zarazilo opět jeho umístění, kterého jsem si opět povšiml. Když pomineme jeho symetrické umístění s předchozím obrazcem, tak si představte, že pokud spojíte lokalitu  červnového obrazce a již zmíněné pevnosti z doby železné na St. Catherines Hill, zjistíme, že jeho umístění je přesně uprostřed. A co víc, jedna z uhlopříček onoho čtverce vede právě v onom směru. Náhoda? Obrazec ze 3. srpna si můžete prohlédnout na http://www.cropcircleconnector.com/2016/chilcombranges/chilcombranges2016a.html 

A teď si představte ještě jednu věc. Ve stejný den, tedy 3. srpna 2016 se objevil u Chaldonu, což je obec jižně od Londýna další obrazec. A jaký měl tvar? Byl to opět čtverec! Tentokrát vložený do kruhu. A tak si s ním jeho záhadní autoři vyhráli jako s pozitivem a negativem a navíc ho nasměrovali do světových stran. Ale mne zaráží jedna věc. I kdyby se náhodou stalo a některý z nich byl uměle někým vyšlapaný, máme tu další záhadu. Ve stejnou noc cca sto kilometrů od sebe se objevily dva obrazce v obilí, které mají netypický čtvercový tvar. Že by telepatie? Viz odkaz http://www.cropcircleconnector.com/2016/sparticleswood/sparticleswood2016a.html

30 července 2016 vznikl další zajímavý obrazec. A tentokrát opět u kopce s pevností z doby železné. V tomto případě to byl Cley Hill u Warministeru v hrabství Wiltshire. A to na jižním úpatí tohoto pro naše předky posvátného vrchu se objevilo jaké si slunce s dvaceti paprsky. Kdo se chce podívat, odkaz s obrazcem je na http://www.cropcircleconnector.com/2016/cleyhill/cleyhill2016a.html.

Jenže vůči Cley Hill byl zajímavě umístěný i další obrazec, který vznikl 4. srpna 2016 u bílého koně u Westbury. Tento bílý křídový kůň je pravděpodobně po bílém koni v Uffingtonu tím druhým anglickým nejstarším. Jak píšu v článku "Po stopách obřích

křídových postav" (viz odkaz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=86018), byl vybudován na svahu pravěkého hradiště z doby železné známé jako "Bratton camp". Ke koni se váže legenda, že byl údajně do zdejšího svahu vyřezán na počest porážky Dánů v bitvě u Ethandia v roce 878. Zda tomu tak skutečně bylo, to je otázka. V roce 1778, devět set let po svém údajném vzniku, však byl zrekonstruován přibližně do té podoby, jak ho známe dnes. A jak jsem psal ve výše uvedeném článku, dodnes jeho okolí navštěvují záhadné kruhy v obilí. A tento letošní byl ve tvaru šestilisté květiny, kde každý list byl navíc mřížkově vyšrafován, že dělal dojem třírozměrného. Ale čeho jsem si všiml já, pokud obrazec spojíme s bílým koněm, tak tato linie ukazuje na Cley Hill, o němž jsem psal o odstavec výše. Obrazec z Westbury si můžete prohlédnout na http://www.cropcircleconnector.com/2016/westburywhitehorse/westburywhitehorse2016a.html.

To je panečku zvláštní, jak ty obrazce, o kterých se v tomto článku zmiňuji, dělaly teď takové dvojice. To proto, že tu máme další zajímavou dvojici. Tentokrát v okolí  Etchilhamptonu nedaleko Devizes. První se objevil 8. srpna 2016 a tvořil ho kruh s prstencem. Ale v tom centrálním kruhu bylo obilí polehlé zvláštním způsobem, že to nevytvořilo klasický vír, ale jakousi hvězdu. A shodou okolností na stejném poli se dva obrazce vyskytly i v loňském roce. Psal jsem o nich v loňském článku "Srpnové obrazce v obilí" (viz odkaz  http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=475513). Jak už to v oblasti kruhů v obilí často bývá, existence obrazců jejich posekáním tak úplně nekončí. Další rok se totiž na poli, a to v místech, kde se obrazec nalézal, zpravidla objeví takové tmavší místo, kterému cerealogové říkají "duch", A ani tyto dva loňské obrazce nejsou výjimkou a i letos je jejich umístění patrné. Když se k nim přidá ještě ten letošní, všimli si badatelé zajímavosti, že přesně odpovídá poloze planety Mars, a to v pozici, ve které se nalézal letos kolem 22. srpna, a to vůči Saturnu a hvězdě Antares v souhvězdí Štíra. (obrazec viz  http://www.cropcircleconnector.com/2016/Etchilhampton/Etchilhampton2016a.html)

Ale aby ani tento obrazec nezůstal osamocený, tak 17. srpna 2016 se u města Devizes objevil další obrazec. Tentokrát soustava šestiúhelníků, která měla kroužky zvýrazněné vrcholy. Nedaleko obrazce se na poli ještě nalézají dva zhruba kruhové remízky. Tak si představte, že poloha tohoto obrazce vůči oběma remízkům, zas odpovídá poloze planety Saturn vůči Marsu a Antaresu, a to tak, jak oba nebeské objekty svítily na obloze kdy? Právě 17. srpna 2016. (viz http://www.cropcircleconnector.com/2016/nursteed/nursteed2016a.html)

A nyní se vydáme za zatím nejsložitějším obrazcem letošní sezóny. Skutečně úchvatné dílo vzniklo u obce Ansty nedaleko Salisbury v hrabství Wiltshire. Tento obrazec vznikl 12. srpna 2016. Skládal se s dvojitého trojlístku v centrální části. Prostory mezi jednotlivými lístky byly upraveny do jakési krajky. A celé to obklopoval podivný kruhový nápis z dvaceti zvláštních znaků. Tento obrazec uchvátil snad každého, kdo ho viděl. Pokud si chcete zaluštit, doporučuji opět jeho specializované stránky "http://www.cropcircleconnector.com/2016/Ansty/Ansty2016a.html". Ale už jsem tam jeden pokus o vyluštění našel. Kdosi přišel s teorií, že by mohlo jít o slovo "MOTHERSHIP", čili v překladu "mateřská loď".

A na závěr bych se chtěl zmínit o nejnovějším obrazci, o jehož vyluštění jsem se pokusil přímo já. 24. srpna 2016 se u All Cannings objevil kruhový obrazec s jakými si proužky. Na těch proužkách se tu a tam vyskytovalo třináct malých teček. Co by asi mohly znamenat? Že by ty proužky mohly být poledníky? Všiml jsem si dvou malých kroužků uprostřed, které se nalézají na jednom poledníku. A o tři poledníky doleji další kroužek. Vždyť to přeci odpovídá hvězdám tzv. "letního trojúhelníku, který nám teď v létě svítí přesně nad hlavou. Tedy hvězdám Vega (nejjasnější hvězda v Lyře), Deneb (nejjasnější hvězda v Labuti) a Altairu (nejjasnější hvězdě v Orlu). Když jsem se pak podíval na ty ostatní hvězdy, všiml jsem si, že jejich poloha odpovídá poloze nejjasnějších hvězd v dalších okolních souhvězdích. Například Ras Alhague (nejjasnější hvězdu v (Hadonoši), Markab (nejjasnější hvězdu v Pegasu), Alpheratz (nejjasnější hvězdu v Andromedě) a Deneb Kaitos (nejjasnější hvězdu ve Velrybě). Na druhé straně kruhu jsem rozpoznal Arkturus (nejjasnější hvězdu v Pastýři). Na tu ukazují hvězdy Velkého vozu Mizar a Benetash. A skupinka teček pod severním pólem by mohly zas být hvězdy Malého vozu.  Toť můj názor na význam tohoto zvláštního obrazce. Zda se blížím pravdě a nebo ne, to už musíte posoudit vy, milí čtenáři. V každém případě navštívit tento obrazec můžete i na tomto odkaze http://www.cropcircleconnector.com/2016/woodwaybridge/woodwaybridge2016a.html

Zdroj, použité fotografie a schémata:

http://www.cropcirclecenter.com

http://www.cropcircleconnector.com/2016/2016.html, www.google.com/maps

související články:

Že by nové obrazce v obilí potvrzovaly mé hypotézy?

Sezóna kruhů v obilí se v červenci konečně rozjela

Jak je to s červnovými obrazci v obilí?

Letošní sezona kruhů v obilí už odstartovala

I nové agrosymboly ukazují na dávné památky

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 25.8.2016 5:46 | karma článku: 22,59 | přečteno: 3583x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,50 | Přečteno: 147x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 186x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza

Libor Čermák

Proč jsem přestal fandit politickým ideologiím

A to nejen nějakým těm mnou vybraným, čím bych se stal antiixxxistou, ale všem. Schválně, už jste se někdy zkusili zamyslet nad tím, co že vlastně mají všechny politické ideologie současnosti společného?

10.2.2023 v 7:20 | Karma: 26,09 | Přečteno: 599x | Politika

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

Sci-fi western "Cesta za tajemnou čelenkou" naše přátele zavede do Nového Mexika, které musí procestovat celé až téměř na sever. A i tam zažijí mnoho tajuplných až záhadných dobrodružství.

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Vytušil J. Verne i Bermudský trojúhelník?

O spisovateli J. Vernovi se říká, že ve svých knihách napsaných v 19. století předpověděl celou řadu vynálezů běžně používaných až ve stoletím 20. A tak bych se dnes zamyslel nad jeho příběhem Vynález zkázy.

15.1.2023 v 8:24 | Karma: 17,06 | Přečteno: 390x | Věda

Libor Čermák

Jak to, že jsi tam neudělal žádné postavy tmavé pleti?

Nedávno jsem pro děti z mých kroužků udělal deskovou hru. Doplnil jsem ji i figurkami. Co mne ale během hry zaskočilo, byla poznámka jednoho dítěte. „Libore, proč jsi tam neudělal žádného černocha? To jsi rasista?"

13.1.2023 v 9:53 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1200x | Společnost

Libor Čermák

Kandidáty pražské kavárny vždy jen přecházím a nevolím

Vždy, když jsou nějaké volby, tak ty kandidáty, které kandidují nebo je podporují strany tzv. pražské kavárny, tak je vždy přejdu a nevolím je. Jedním z důvodů je například to, jaký mají postoj k otázce tzv. "pravdy a hodnot."

12.1.2023 v 10:23 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1183x | Politika

Libor Čermák

Legenda o Manitouovi a jeho pomocnících

Dnes začíná můj nový seriál ze žánru sci-fi western. „Cesta za tajemnou čelenkou“, kde se budete setkávat s mladým kovbojem Tomem a jeho indiánským kamarádem Tokakuou. A nejen s nimi, ale i se záhadnými a tajuplnými úkazy.

1.1.2023 v 11:51 | Karma: 7,07 | Přečteno: 213x | Poezie a próza

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

Dnes na Štědrý den bych sem dal další vánoční pokračování mého cyklisticko - cestovatelského seriálu pro děti a mládež "Páťa a kolo Zláťa". Tentokrát se vydáme do Orlických hor do dělostřeleckých pevností a k pohyblivému betlému.

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02 | Přečteno: 131x | Cestování

Libor Čermák

Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

20.12.2022 v 6:20 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1186x | Společnost

Libor Čermák

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

6.12.2022 v 9:45 | Karma: 16,37 | Přečteno: 537x | Věda

Libor Čermák

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

1.10.2022 v 10:36 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1631x | Věda

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,16 | Přečteno: 701x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 537x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 617x | Věda
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám