Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kruhy v obilí se letos objevovaly rekordně dlouho. A i v kukřici

V předešlém dílu jsem sliboval informaci o zajímavém vyvrcholení letošní sezóny agrosymbolů. Co jsem sliboval, to nyní plním. Záměrně jsem čekal až doteď, protože doba, kdy se tento fenomén objevuje, se letos protáhl až do podzimu. 

Pohled na East Field. Behem následujících dnu a týdnu se zde objevily ješte další tri obrazce v obilí Libor Eermák

To co se dělo na anglických obilných lánech v okolí Alton Barnes, Alton Priors a Honeystreet  na konci srpna, to se hned tak nevidí. V pořadí devátý agrosymbol, který se letos vyskytl v okruhu cca jednoho kilometru od tohoto „wiltshirského trojvesničí“  se objevil 23.srpna, a to v těsném sousedství červencového obrazce ü Honeystreet. Jedná se o tři propletené kruhy v prstenci. Kdo se chce na obrazec podívat, jeho stránka je  www.cropcircleconnector.com/2008/honeystreet4/honeystreet2008d.html . Hned o den později se objevil další složitý obrazec na nedalekém poli East Field.  Zobrazuje jakousi krychličku obklopenou několika srpky měsíce. www.cropcircleconnector.com/2008/eastfield3/Eastfield2008c.html . Agrosymbol se nalézal přímo pod Knap Hill, kde je významné neolitické hradiště.

  Tajuplní autoři cropcircles navštívili East Field i následující noc. Dne 25. srpna 2008 se zde objevil letošní celkově jedenáctý altonbarneský obrazec. A tak se tímto v okolí této vesničky letos objevilo  více agrosymbolů než v celé naší republice. Agrosymbol to byl velice zajímavý. Jednalo se totiž o sedmicípou hvězdu doplněnou ještě o paprsky ve tvaru piktogramu Julia set.  Není bez zajímavosti, že sedmicípý piktogram je velice obtížný na nakreslení a nemluvě ještě o jeho vyšlapání v noci do pole. Pro názornost uvedu i jeho stránky: www.cropcircleconnector.com/2008/eastfield4/eastfield2008d.html

  V posledních letech však není moc běžné, že by se obrazce objevovaly i v září, ale letos na anglických polích padlo i toto tabu. A tak se 7. září objevil na poli u Sanctuary www.cropcircleconnector.com/2008/sanctuary2/sanctuary2008b.html velice složitý obrazec. Stalo se tak opět vedle již dřívějšího piktogramu. Jenom bych se chtěl zmínit, že ze svojí letošní návštěvy Wiltshiru si pamatuji, že v klubovně v Barge Inn (pro neznalé: hostinec a kemp, kde se obvykle schází cerealogové z celého světa) viselo varování, abychom nenavštěvovali piktogram na tomto poli, že by mohly nastat i problémy s policií. A i přesto se na tomto poli objevil další piktogram.

  Ale v září ani tímto celý jev nekončil. Jen vystřídal plodinu, Místo klasického ječmene či pšenice, se přenesl do kukuřice! Ti z čtenářů, kteří někdy navštívili kukuřičné pole, jistě ví, že jeho stébla jsou daleko silnější, než stébla drobnějšího obilí. Ohnout je tedy není žádná sranda. A přeci se tak stalo.  První kukuřičný obrazec se objevil 14. září 2008 nedaleko kamenného kruhu v Avebury. Obrazec připomíná jakési dva červíky a nedaleko nich je další větší kruh. Viz www.cropcircleconnector.com/2008/avburystoneavenue2/aveburystoneavenue2008b.html . Zajímavé bylo poskládání kukuřičných stébel. U dvou centrálních kruhů červíků nebylo obilí poskládáno klasickým spirálním způsobem, ale bylo položeno směrem od kraje ke středu kruhu. V samotném středu kruhů se pak obilí naskupilo zvláštním způsobem na sebe do jakýchsi sloupců a zůstalo tak nepoloženo. Ale v nedalekém velkém kruhu pak byla kukuřice položena klasickým spirálním způsobem.

 Jak jsem psal již v dřívějších dílech, fenomén kruhů v obilí kromě megalitických památek rád navštěvuje i pověstné bílé koně. Po Alton Barnes, Hackpen Hiil a Cherhill si jev vybral i čtvrtou wiltshirskou figuru bílého koně, a to u Broad Hinton. Stalo se tak 24. září. 2008. Zvláštně perspektivně uspořádaný kříž se vyskytl opět v kukuřičném poli. www.cropcircleconnector.com/2008/broadhinton/broadhinton2008.html . Obilí zde bylo tentokrát položené od středu.

 Možná jste si již dle datumu všimli, už se nenacházíme v letošním létě, ale už v letošním podzimu. A to platí i o pravděpodobně poslednímu agrosymbolu letošní sezony, který se objevil 28. září, kde jinde, než v kukuřičném poli u Avebury. Kruh se nám tak symbolicky uzavírá v lokalitě, kde v dubnu vznikl v řepkovém poli první obrazec sezony, tak zde vznikl i ten poslední. Jeho tvar byl obří kříž složený s 21 menších či větších kruhů.  Prohlédnout si ho můžete na www.cropcircleconnector.com/2008/aveburydown/aveburydown2008.html .

  Tak nám letošní sezóna agrosymbolů skončila. Kdybych jí měl vyhodnotit, přiřadil bych ji určitě k těm lepším. Vždyť celkem zasáhla šest měsíců (duben, květen, červen, červenec, srpen a září) . Vyšší než obvykle byl i počet agrosymbolů. Vždyť cerealogický server www.cropcircleconnector.com registruje jen na anglickém území bezmála stovku případů pravých či falešných formací v obilí. Samozřejmě, že jsem se o všech zmínit nemohl, a tak jsem průběhu letošní sezony vybíral do svého seriálu ty nejzajímavější kousky. Kromě toho jsem letos tuto oblast osobně navštívil, a tak jsem nepsal o něčem neznámém. Jaký je však původ pravých kruhů v obilí? To nevím ani já a řekl bych, že to nevědí ani ti nejlepší cerealogové na světě. Značná část agrosymbolů bohužel je sice padělána, to si musíme přiznat, ale v žádném případě se tato hypotéza nedá použít na fenomén jako na celek. I když se stále tu a tam objeví jedinci, kteří tvrdí, že za tímto fenoménem není nikdo jiný než party jakých si obilných vandalů, kteří zřejmě v noci nemůžou spát a tak místo toho ničí úrodu. Ať si to tvrdí. Je to jejich právo. Ale jedině tak ukazují, že o tomto fenoménu nic nevědí. Na vysvětlení svého tvrzení zde zveřejňuji svých třicet bodů, proč nemá cenu uvažovat o cmakerech jako o konečném řešení této záhady. 

1)      Stébla nejsou zlomené, ale ohnuté (vypadají do jakési nepřerušené zatáčky) a dále rostou ve vodorovné poloze 

2)      Kolínka jsou u stébel silnější než u kontrolních vzorků z nepostiženého pole 

3)      Zrna často vykazují jinou velikost než zrna z okolního pole 

4)      Pod mikroskopem jsou vidět zřetelné změny v buňkách (například roztažení buněčných stěn. Dr. Levengood dosáhl stejného efektu, když vložil stébla na nějakou dobu do mikrovlnné trouby. 

5)      Buňky též vykazují znaky vysušení 

6)      Často se vyskytuje i jiná klíčivost zrn než u zdravého obilí 

7)      V obrazcích též  se často vyskytují magnetické anomálie a poruchy elektrických přístrojů  

8)      Dokonce je často popisován i nepříznivý vliv na lidské zdraví (například uvedu příklad: mé matce brní ruce uvnitř kruhů)  

9)       Častý výskyt obrazců v okolí prehistorických staveb (Stonehenge, Avebury, Silbury Hill, u nás například Sedlo u Sušice nebo Český Ráj a podobně) nebo na jejich spojnicích. 

10)   Dále jejich nesmírná složitost. Jen vyměření obrazců, by kolikrát trvalo třeba i několik dní.

11)  Většina to jsou abstraktní symboly, které většinou (až na některé výjimky) neříkají nic konkrétního  

12) občasné pozorování záhadných světelných úkazů v době jejich vzniku. 

13) Dále je to fakt, že obrazce se sledují (v Anglii) už nepřetržitě třicet sedm sezón a jejich počet jde již do tisíců. Zajímalo by mne, koho by bavilo noc, co noc podnikat tuto vandalskou činnost. Vždyť i u nás v Čechách zkoušela padělávat tyto obrazce jedna skupina známá především z internetu. Ale ty se každoročně vzmohli na jeden, maximálně na dva obrazce a navíc jim to vydrželo jen několik málo let 1998-2003. 

14 )Dále bych chtěl upozornit na veřejné mínění. Výše zmíněný cmaker dal jednou na své stránky anketu  "Proč si myslíte, že v Anglii jsou obrazce v obilí nejsložitější.  Chtěl bych předem upozornit, že se jedná o skeptické stránky, a tudíž se dá předpokládat, že většina návštěvníků bude patřit k této sortě. Výsledek? Pro hypotézu cmakerů zde hlasovalo jen 35 % hlasujících. Tak jestli dobře počítám, tak pro všechny ostatní (mimozemšťané, neznámé síly, neví se, atp.) hlasovalo 65 %, což je víc než tři pětiny (ústavní většina) hlasujících!  

15) Je známo, že i padělatelé se často přiznávali k obrazcům, které vůbec neudělali. Nejznámějším případem jsou staříci z Anglie David Chorley a Dag Bower, kteří přišli vítězoslavně s tvrzením, že všechny obrazce vyrobili oni dva, ale když se měli za dne předvést veřejnosti, vzmohli se jen na jeden nepříliš povedený obrazec. 

16) Časté propletení klasů nebo existence podivných "hnízdeček" ve středu obrazce 

17) Obilí dozraje i položené na zem. 

18) Krátká doba jejich vzniku. Je znám případ obrazce Julia set u Stonrhenge z roku 1996, který ač velice složitý, prokazatelně vznikl během krátké doby - tři čtvrtě hodiny a k tomu za dne, aniž by se některý z návštěvníků či zaměstnanců této nejznámější prehistorické stavby Anglie všiml přítomnosti lidí na sousedním poli. U nás je obdoba například Lomnice nad Popelkou z roku 1999. 

19) Také je zajímavá existence malých kroužků do velikosti 0,5 metrů, a to jak přímo v obrazcích, tak mimo obrazec v neporušeném poli. Říká se jim "podpisy".   

20) V Anglii je také časté, že vzniklé obrazce začnou mapovat i vojenské vrtulníky. Proč by se měla armáda zabývat pouhými vandalskými produkty? Vždyť o grafity se také nezajímá. 

21) Dodatečné objevení tzv. ley lines obrazce ve tvaru některého crop circles. Já osobně jsem nalezl tvar Crabwoodského piktogramu mezi místy v našem Českém Ráji http://www.ufo.cz/data/images/213.gif  

22) Hypotéza Circlemakers ani neprošla oponenturou. Byli to právě oni a skeptici, kteří se v diskuzi na (dřívě) Tiscali.cz či (v současné době) na idnes.cz oháněli jakousi vědeckou oponenturou, ale když jsem oponentuře podrobil jejich cmakerskou hypotézu, tak mi nebyli s to pořádně vysvětlit jednotlivé aspekty tohoto jevu, a to tak aby vysvětlení nějakým způsobem korespondovalo s jejich hypotézou. 

23) Prorocké kruhy v obilí. Například v roce 1995 se již v červnu objevovali obrazce ve   slunečních soustav (Longwood Warren s oběžnými dráhami čtyř vnitřních planet a asteroidů, Bishops Sutton s asteroidy, Telegraf Hill s planetou Jupiter)  nebo  komet (Danesbury). No a až v červenci téhož roku byla objevena kometa desetiletí Hale Bopp. 

24) Neporušený bílý poprašek na obilí v obrazcích v mladém obilí (duben, květen, začátek června), který se po sebemenším mechanickém poškození automaticky porušuje. 

25) Velké množství obrazců, z nichž je skutečně prokázaný vliv circlecmakerů jen  u malého procenta výskytu. Kdyby byť jen vznik jediného obrazce nebyl dostatečně osvětlen, tak stojí za to se tímto fenoménem zabývat. Ale on je stále nevysvětlen původ většiny z několika tisíců případů po celém světě.  

26) V publikaci Lucy Pringleové Kruhy v obilí - Největší záhada moderní doby a i jinde jsou popisovány svědectví lidí, kteří se náhodou vyskytli v místech, kde zrovna vznikaly  kruhy v obilí. žádné cmakery nepopisovali, ale setkali se s jakým si podivným větrem, či vlněním obilí nebo slabým bzučením. Doba vzniku obrazce byla velice krátká. Maximálně pár minut.  

27) Obrazce nejsou příznivé pro život. Často je v nich nalezen podivně mrtvý hmyz a ptáci či jiná zvířata se obrazcům vyhýbají. (Proč by se měli vyhýbat pouhým lidským výtvorům? To přeci žádní ptáci nedělají. 

28) Jev crop circles je globální fenomén! Vyskytuje se po celém světě, a to bez ohledu na informovanost obyvatelstva, že by se něco takového dělo někde jinde. 

29) Není to jev vázaný pouze na konec 20 a začátek 21. století. Jsou známy případy z čtyřicátých let a dokonce i z 80. let 19. stol.  O podobných jevech se vypráví i ve starších pověstech: Anglie 1678, indiánský kmen Algonikové či Ojibwa apod.   

30) O anomáliích v kruzích v obilí jsem se přesvědčil na vlastní oči. 

Tak co tedy máme jako konečné řešení záhady hledat? Existuje spoustu hypotéz. Publikace Klubu psychotroniky a UFO, „Agrosymboly – objevy, názory, hypotézy“, jenž je dostupná i na internetu www.kpufo.cz/oblasti/agr/cc/ccweb/index.htm , zmiňuje tyto hypotézy:

a)     vzdušné víry

b)     zvířata (ježci, jeleni, zajíci)

c)      technické prostředky (vrtule helikoptér)

d)     důsledek přistání UFO

e)     chemické působení, hnojiva, houby

f)        vliv podloží (například starých prehistorických staveb zobrazených při letecké archeologii)

g)     působení neznámých energií

h)      jsou spoluvytvářeny psychoenergetickými procesy

i)        jsou produktem nové energetické sítě Země

j)        vznikají jako důsledek zkoušek s bezdrátovým přenosem energie po jakémsi mikrovlnném paprsku 

Jakou hypotézu si vyprat? To už nechám na Vás, milí čtenáři. A třeba se Vám povede přijít s něčím úplně novým, s čím ještě nikdo nepřišel a třeba to bude to správné. Vždyť britská královna Alžběta II. před časem vyhlásila odměnu pro toho, kdo tuto záhadu vyřeší. A přes veškerou snahu jak cerealogů tak skeptiků zůstává tato odměna dosud nevyplacena.

 Libor Čermák   

Předešlé díly seriálu

9. http://liborcermak.blog.idnes.cz/c/48890/Kruhy-v-obili-vrchol-sezony.html

8. http://liborcermak.blog.idnes.cz/c/45877/Kruhy-v-obili-byl-jsem-primo-na-mistech-cinu.html  

7. http://liborcermak.blog.idnes.cz/c/43153/Leto-plne-obrazcu-v-obili.html

6. http://liborcermak.blog.idnes.cz/c/41271/Zahadne-obrazce-v-obili-nam-vznikaji-jako-houby-po-desti.html

5. http://liborcermak.blog.idnes.cz/c/40252/Jsou-za-vsemi-obilnymi-piktogramy-padelatele.html    

4. http://liborcermak.blog.idnes.cz/c/39275/Za-tajemstvim-dalsich-kruhu-v-obili.html 

3. http://liborcermak.blog.idnes.cz/c/38423/Vylet-za-novymi-kruhy-v-obili.html

2. http://liborcermak.blog.idnes.cz/c/36593/Jak-pokracuje-letosni-sezona-kruhu-v-obili.html

1. http://liborcermak.blog.idnes.cz/c/34871/Prvni-obilne-formace-letosniho-roku.html          

Reportáž z mé letošní expedice do Anglie za kruhy v obilí http://cermak.libor.sweb.cz/anglie08/index.htm

Autor: Libor Čermák | neděle 19.10.2008 20:47 | karma článku: 20,25 | přečteno: 3372x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám