Znali snad staří židovští rabíni elektřinu?

3. 01. 2016 9:15:13
Spisovatel Hartwig Hausdorf se v knížce „Tajemná historie“ zmiňuje o jednom židovském rabínu z Paříže, jménem Jechieli, který žil ve 13. století a vlastnil něco, co se dá nejlépe přirovnat k elektřině.

O tomto rabínovi, jenž byl současně i rádcem krále Ludvíka IX., se zmiňuje francouzský okultista Eliphas Levi, který o něm psal, že rabín vlastnil lampu, která se prý sama rozsvěcela, aniž by jí prý musel někdo rozžehnout. Hořela prý bez knotu a bez oleje. To, že rabín mohl znát ve 13. století tajemství elektřiny, dosvědčuje ještě jedna věc, kterou prý Jechieli vlastnil a kterou prý vyprovázel nevítané hosty. Když někdo takový přišel a zaklepal na klepadlo na jeho dveřích, rabín se prý dotkl jistého hřebíku a nevítaný právě klepající host hlasitě vykřikl a měl pocity jako kdyby ho chtěla spolknout zem. Byl by snad zásah elektrickým proudem jiné pocity?

Když jsem si kapitolu z této knížky přečetl, chtíc nechtíc, jsem si vzpomněl na jiného rabína, a to Jehudu ben Becalel, známějšího jako rabín Löw. Ten žil v rudolfínské Praze na přelomu 16. a 17. století a ten jak známo sestrojil slavného pražského Golema. Oživoval ho věcí zvanou šém, která se do něj vložila. A tak jsem si při čtení výše uvedené kapitoly o pařížské Jechielimu vybavil to, co kdyby i ten Lövuv šém mohla být vlastně jakási baterie, jaké dnes používáme běžně?

A do třetice bych chtěl upozornit ještě na jednu podivnou věc, která je také spojena s židovstvím. Chanuka je osmidenní židovský svátek, který připomíná jeden zázrak, který se uskutečnil ve 2. století před Kristem. V roce 167 před naším letopočtem vstoupil ze svojí armádou do Jeruzaléma Antiochos IV. , král Seleukovské říše, jenž zakázal židům jejich náboženství. Místo něj museli vykonávat to jejich helénské. To Antiochos IV. umocnil tím, že do Jeruzalémského chrámu nechal umístit sochu řeckého boha Dia, čímž chrám znesvětil. Židům se to pochopitelně nelíbilo, a tak se proti Antiochovi pozvedlo tzv. Makabejské povstání, pod vedením kněze Matiáše Makabejského. Toto povstání bylo v roce 165 před naším letopočtem úspěšné, neboť chrám byl osvobozen a znovu zasvěcen. Tam, kde stála socha Dia, bylo rozhodnuto, že bude postaven nový oltář. Bylo však potřeba olivového oleje pro chrámovou menoru (sedmiramenný svícen). Ta se musela zažehnout, aby každý den mohla hořet po celou noc. Jenomže židé tu měli pouze jednu konvičku s tímto posvátným olejem, který by podle všech přírodních zákonitostí vydržel hořet jen jeden den. Ale stal se zázrak. Svícen hořel osm dní, což je doba, za kterou židé vyrobili olej nový. A tak, jako připomínka této události, slaví od těch dob každoročně osmidenní svátek chanuka, svátek světel. (viz Adventní kalendář: Židům začala chanuka). Ale, co když jsme opět tam, kde jsme byli v předešlých případech? A tento zázrak opět mohla způsobit prastará znalost elektřiny A po těch osmi dnech, že by se už zkrátka vybila baterie?

A tak se ptám, co když staří židovští rabíni měli přístup k nějakým prastarým zapomenutým znalostem nějaké dávné civilizace, které my znovu objevujeme až teď v novověku?

Zdroj: wikipedie, Hausdorf H.: Tajemná historie, Knižní klub, Praha, 2015

použitý obrázek: wikipeida

Související články:

Je ta podobnost se sloupem džed a elektrickým zařízením náhodná?

Beton. Že by technologie z dávnověku?

Existovaly kolečkové brusle už před tisíciletími?

Měl někdo ve starověku ponorky?

Egyptské symboly z hlediska archeoastronautiky

Rubrika: archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | neděle 3.1.2016 9:15 | karma článku: 21.98 | přečteno: 1109x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 9.21 | Přečteno: 91 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.15 | Přečteno: 185 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.09 | Přečteno: 287 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...