Vánoční doba: Jak Matěj se Zuzkou navštívili Ježíška

29. 12. 2015 6:04:13
Dědeček navrhl Zuzce i Matějovi, že by dnes uspořádali výlet do Prahy, a to přímo za samotným Ježíškem. Zuzka, která ještě na Ježíška věřila, byla nadšená. A těšil se i Matěj. Kam že to pojedou?

A tak všichni tři ráno nastoupili ve Sněhulovicích na autobus. A ten je zavezl, až do hlavního města České republiky, do Prahy. Tam z autobusu přestoupili na tramvaj, která je zavezla až na Malostranské náměstí. Tady všichni tři vystoupili. Matěj se rozhlédl a přímo před sebou spatřil velikánský kostel s jednou velkou a jednou úzkou věží. „Tak tady je ten Ježíšek?“ zeptal se dědečka.

„No svým způsobem ano. Tohle je chrám svatého Mikuláše. A Ježíš je vlastně v každém kostele doma. Ale toho Ježíška, kterého vím chci ukázat, toho najdete ještě v jiném kostele. Tady nedaleko.“

A tak se vydali hlavní ulicí ve směru na Újezd. A za chvíli po pravé straně stál další, sice o něco menší barokní kostel, než byl chrám svatého Mikuláše.

„Tak tohle je kostel Panny Marie Vítězné,“ oznámil všem dědeček.

„Chrám už je netypický tím, že narozdíl od jiných kostelů má svůj oltář otočený na západ. Postaven byl v letech 1611-13 německy mluvícími luterány. Ovšem po bitvě na Bílé hoře kostel získal řád bosích karmelitánů. Ti jej přestavěli a provedli rozsáhlou adaptaci, během níž byla orientace chrámové lodi změněna směrem k západu.

Je tu však umístěno ještě něco, kvůli čemu sem jezdí lidé z celého světa. Tajuplná, 47 centimetrů vysoká soška Pražského Jezulátka, která má podle mnoha věřících zázračné účinky. Samotné Jezulátko si pak prohlédneme v oltáři, který se nalézá v pravé části chrámové lodi.

Jeho příběh začíná kolem poloviny 16. století ve Španělsku. Podle legendy ho vyrobil ze dřeva, které dotvaroval barevným voskem, jeden mnich, kterému se zjevil Kristus v podobě malého dítěte. Sošku prý později vlastnila svatá Terezie od Ježíše, která byla současně zakladatelkou řádu bosých karmelitek. Ta ji však darovala své přítelkyni, která se chystala na cestu do Prahy. A tak se soška dostala nejprve k Marii Manrique de Lara y Mendoza a poté k Polyxeně z Lobkovic, dceři této španělské dámy a Vratislava z Pernštejna, nejvyššího kancléře českého království. Když Polyxena z Lobkovic ovdověla, v roce 1628 věnovala sošku karmelitánům. Tehdy prý pronesla i památná slova: „Mějte ji v uctivosti a dobře se vám povede“.

V té době však zuřila třicetiletá válka a jen o tři roky později, v roce 1631, obsadila Prahu saská vojska. V té době se ztratila i soška malého Ježíška. Nalezena byla až v roce 1637 otcem Cyrilem od Matky Boží. Byla ovšem poničena, měla ulomené ruce. Otec Cyril měl však sen, ve kterém ho malý Ježíšek prosil o nové ručičky. A tak mu je také nechal vyrobit. A tak má pravou ruku zdviženou k požehnání a v levé drží zemský globus s křížem.

Od té doby se sošce připisuje mnoho zázraků. A tak říkám, že je to nejhodnější kluk na světě.

Představte si, že lidé z celého světa sem jezdí. Tak moc je tato soška slavná. Ale my Češi kolikrát ani nevíme, kde se vlastně nalézá. Tak vy už to víte. Je to tady v kostele Panny Marie Vítezné. Pojďme se podívat dovnitř.“

Děti si prohlížely zlatočerné zdobené oltáře. A uprostřed kostela vpravo to bylo. Tam se ve skřínce na všechny dívalo to slavné Pražské Jezulátko se zlatou korunkou a oblečené ve zdobených šatičkách. A dědeček ho poprosil o zdraví svoje i Zuzky a Matěje. Snad bude tato prosba vyslyšena. Matěj si všiml, že k Jezulátku si to mezitím zamířila jedna rodina s malým chlapcem na vozíku. „Kéž by mu Jezulátko pomohlo. Byl by to pro něj jistě ten nejhezčí vánoční dárek v životě.“

Když si prohlédli kostel vyrazili na další procházku Prahou. Přešli Karlův Most, prohlédli si vánoční výstavu v Betlémské kapli a nakonec došli na vánočně vyzdobené Staroměstské náměstí. A odpoledne si to autobusem vydali zpět domů. Byl to krásný výlet. Ale zítra se Matěj vydá na další dobrodružství. Na lyže. I tam se moc těší.

Zítra: Matějovo lyžování na Vichrovce

Vánoční doba 2015 (seriál)

1. díl: Jak adventní výstava povzbudila zájem o vánoční tradice, 2. díl: Jak Matěj vyráběl svíčky na adventní věnec, 3. díl: Jak si Matěj vyráběl adventní kalendář, 4. díl: Matěj na zabijačce, 5. díl: Matějův dopis Ježíškovi, 6. díl: Jak Matěje a Zuzku navštívily Barborky, 7. díl: Jak si Matěj vysloužil třešňovou větvičku, 8. díl: Jak Matěj dělal čerta, 9. díl: Výroba mikulášských dobrot, 10. díl: Jak děti honily Ambrože, 11. díl: Jak šel Matěj s dědečkem pro jmelí, 12. díl: Jak Matěj vyrobil dárek pro pejska Ronyho, 13. díl: Matějovo adventní bruslení, 14. díl: Dárek pro malou Zuzanku, 15. díl: Předvánoční výprava do Karlštejna, 16. díl: Jak Matěje se Zuzkou navštívily Lucie, 17. díl: Jak Matěj vyráběl jednoduchý betlém, 18. díl: Dárek pro dědečka – vystřihovánky kostela, 19. díl: Fotografický dárek pro tatínka a maminku, 20. díl: Sněhulovický Večer světel, 21. díl: Zachráněné deváté cukroví, 22. díl: Jak jsi krásné neviňátko, 23. díl: Sněhulovické sněhohrátky, 24. díl: Jak Matěj roznášel Betlémské světlo, 25. díl: Jak Matěj zabaloval dárky, 26. díl: Jak Matěj zdobil stromeček, 27. díl: Štědrý den plný vánočního dobrodružství, 28. díl: Matěj na půlnoční mši, 29. díl: Na štěpánské koledě, 30. díl: Nová pohádka i na Den přípitků (O dračím stromu), 31. díl: Poslední vánoční dárek

V Praze jde zakoupit i napodobeniny tohoto nejhodnějšího kluka na světě. Jednoho si tu koupil i autor tohoto seriálu.

Podívejte se na nádherný dokument o pražském Jezulátku: Pražské Jezulátko — iVysílání — Česká televize

Další seriály pro děti a mládež na mém blogu:

Seriál „Inlajnový duch“

Seriál „Hrdinové Čeksasu“

Vánoční doba 2015 (seriál)

Výročí havárie UFO (seriál)

Autor: Libor Čermák | úterý 29.12.2015 6:04 | karma článku: 18.65 | přečteno: 234x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma článku: 10.78 | Přečteno: 91 | Diskuse

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 35.48 | Přečteno: 1724 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 16.13 | Přečteno: 160 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 212 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.17 | Přečteno: 157 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...