Záhady faraónky Hatšepsut

10. 11. 2015 10:38:13
Že Egypt je nevyčerpatelným zdrojem záhad a zajímavostí, o tom svědčí i to, co víme o královně Hatšepsut. A vlastně i o Údolí králů, kde byla jako jedna z prvních pohřbená.

To, že na egyptském trůně vládlo i několik žen – faraónek, je známé. Ať už je to Sobekneferu z 12. dynastie, Nefrerneferuaten z 18. dynastie nebo Twosret z 19. dynastie, ty nejznámější jsou hlavně dvě. Jednak poslední egyptská panovnice Kleopatra a pak Hatšepsut.

Hatšepsut byla panovnicí 18. dynastie a v Egyptě vládla v první polovině 15. století před naším letopočtem. Jeho otec byl Thutmose I., jenž byl zřejmě prvním králem, který si postavil hrobku v Údolí králů. Jeho nástupcem se pak stal syn Thutmose II., jenž byl zároveň nevlastním bratrem i manželem Hatšepsut. Jenže Thutmose II. předčasně umírá a k moci by se měl tak dostat jeho syn Thutmose III., kterého otec zplodil s ženou ze svého harému. Jenže ten byl v době úmrtí svého otce ještě příliš malý na to, aby se mohl stát faraónem. A tak Egyptu mezitím vládla Hatšepsut. I když ta později udělila Thutmoseovi III., titul spoluvladaře, ve skutečnosti i pak vládla sama. Thutmose III se jí pak za to odvděčil tím, že když po 22leté vládě zemřela, nechal zničit všechny sochy, které ji zpodobňovaly a nápisy s jejím jménem, aby se na ní zapomnělo.

Jenomže ono se na ní až tak nezapomnělo. A tak bych rád připomněl některé zajímavosti. Například v chrámu v Karnaku poblíž Luxoru nechala vztyčit hned dva vysoké obelisky. Ten, který dosud stojí, má výšku 28,6 metrů a hmotnost neuvěřitelných 343 tun! Pyramidiony obelisků byly zhotoveny z elektra, což je slitina zlata a stříbra (viz Záhady egyptských obelisků).

Asi největší stavební počin byl její mohutný zádušní chrám, který je postaven na třech terasách a částečně je zapuštěn i do skály přiléhajícího horského masivu. Je postaven tak, aby k němu ukazovala osa již zmíněného chrámu v Karnaku.

A nyní se vydejme po této linii dále na severozápad. Překonejme horský masiv, do kterého je chrám zapuštěn. A schválně se podívejme, kam se dostaneme. Přeci do samotného Údolí králů.

V současné době je známo asi přes šedesát hrobek králů, které se zde nalézají. Byly vyhloubeny do skal a vedou k nim mnoho desítek metrů hluboké chodby. A je to právě hrobka královny Hatšepsut, která je ze svojí hloubkou 97 metrů pod povrchem právě jednou z těch nejhlubších. A tak se mi tady nabízí souvislost s pyramidami 4. dynastie. Vždyť i tyto stavby začínaly jako monstrózní díla a postupně se výška i objem těch dalších snižovaly. Je snad mezi těmito dvěma typy hrobek egyptských panovníků nějaká souvislost?

Když už jsme u pyramid, musíme si přiznat i to, že jednu takovou pyramidu nalézáme i nad Údolím králů! Jmenuje se Al-Qurn a její výška je 420 metrů. Má to však háček, je to jen přírodní kopec ve tvaru pyramidy, který je pod tímto tvarem vidět právě z Údolí králů. I když kdo ví, zda náhodou takto nebyl též uměle dotvarován, aby i zdejší králové byly také pohřebení pod pyramidou.

Ovšem, co je podle mne jednou z dalších největších záhad hrobek v Údolí králů? Protože u mnohých z nich i při své hloubce a náročným nástěnným kresbám, není na jejich stropě nejsou stopy sazí, nemohly být zhotoveny za svitu olejových lamp, pochodní ani dalších dým vydávající světlech. Ve filmu Erich von Däniken-„Vzpomínky na budoucnost“ můžeme takto navštívit v čase zhruba 31 minut a 30 sekund navštívit právě hrobku Thutmose II., o kterém jsem se zmínil, že to byl manžel Hatšepsut. A právě na této hrobce je ve filmu prezentována tato „bezsazová záhada“. Uvádí se, že jeho hrobka má hloubku 91 metrů. A že vědci soudí, že tady místo ohně musela být osvětlena jakousi soustavou zrcadel. To je však evidentně nesmysl. Jak se zmiňují ve filmu, tak stříbrná zrcadla té doby odrážela jen 40 procent světla. Takže pokud první zrcadlo odrazí jen 40 procent světla, tak u druhého jsme na 16 procentech světla , u třetího na 6,4 procentech světla už jen na 2,5 procentech světla, což už je prakticky tma. Takže zřejmě se to tu muselo osvěcovat ještě nějak jinak.

To je panečku historických záhad! A myslím si, že je to dobře. Protože jsou to právě záhady, které asi nejvíc budí v lidech zájem o starověký Egypt.

Zdroj (včetně fotografií): wikipedie, https://www.youtube.com/watch?v=XvT3TprzKgQ , Záhady egyptských obelisků, www.google.cz/maps

Související články:

v rubrice „Záhady starověkého Egypta

v rubrice archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | úterý 10.11.2015 10:38 | karma článku: 23.45 | přečteno: 2369x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 291 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...