Pěšky po Pálavě

25. 08. 2008 20:27:42
Lesy, skály, hrady, jeskyně, pravěké památky, pokud se toto vše na jedné trase spojí dohromady, dostaneme nádherný pěší výlet. A protože jsem se v srpnu toulal po jižní Moravě, tak jsem takovouto mysticky nádhernou trasu nalezl i na Pálavě.

autor

Kdybychom se náhodou rozhodli přejít toto bělavé pohoří, můžeme začít buď v Pavlově a nebo v Dolních Věstonicích. A právě mezi těmito dvěma obcemi byla 13. července 1925 nalezena týmem archeologa Karla Absolona známá soška Věstonické venuše, vysoká 11,5 cm. Tato soška je vyrobena ze směsi hlíny a vápence a její stáří se datuje na 29-25000 let.Ta je tak považována za vůbec nejstarší sošku člověka na světě a dnes je v majetku Moravského zemského muzea v Brně.

Další zastávka vede na zříceninu hradu Dívčí hrady. Ten se nalézá na skále nad Pavlovem a je přístupný pouze z jedné strany. První zmínka o hradu je z roku 1222, a to pod názvem Dewiczky. Je zde možné spatřit zbytky zdí, traktů a sklepení. A hlavně je odtud nádherný výhled na Novomlýnské vodní nádrže. K hradu se váže také řada pověstí. Ta nejznámější se týká nedalekých tří skalních útesů, o kterých se povídá, že to jsou tři zkamenělé dívky. Další pověst říká, že v noci obcházejí hrad dvě bílé paní. Jiná pověst vypráví o zlatém pokladu ukrytém pod hradem, který hlídá velký černý pes. Jenomže je před námi ještě dlouhá cesta, a tak se vydáme dál.

Přímo před námi se tyčí Děvín, se svými 549 m nejvyšší vrch Pálavy. Už zdálky spatříme zdejší televizní vysílač. Ten, kdo se trochu vyzná v botanice, jistě si tu všimne i celé řady zajímavých rostlinek. Jsou zde k spatření i nádherná skaliska a jak jsem se dočetl na jedné z informačních tabulí, tak i zde bylo v sedmdesátých letech 19. století objeveno rozsáhlé 26 ha rozsáhlé sídliště z doby bronzové. Ten kdo má fantazii, si jistě představí pravěké lovce prohánějící se mezi zdejšími skalisky.

Potom nás turistická trasa na chvíli zavede na silnici, na které můžeme kromě aut spatřit i mnoho cyklistů. A před námi se otevře pohled na obec Klentnice a nad ním další skalní hrad s názvem Sirotčí hrádek. Jakmile budeme k němu stoupat, nesmíme se zapomenout otočit, spatříme nádherný pohled na bílé vršky Děvína a Dívčích hradů. Jakmile se dostaneme k hradu, budeme jím doslova fascinováni. Je postavený na několika rozeklaných vápencových skaliskách a naštěstí se dá na něj dostat až nahoru. Hrad byl postaven ve 13. století rodem Sirotků. Dnes už z něj zbyla také jen zřícenina, ale i tak se tu dochovalo několik pověstí. Jedna například vypráví o templářském rytíři, jenž porušil slib celibátu a žil zde se svojí ženou. Když byl pak za trest sťat, zjevuje se tu s přízrakem svého syna. Jiná pověst vypráví o černém ohnivém psu, který se v noci a někdy i ve dne potuluje pod hradem směrem na Klentnici. Když si tu odpočineme, můžeme pokračovat dál. Čekají nás další cíle.

Tím nejbližším je 458 m.n.m. vysoká Tabulová neboli Stolová hora. A právě zde se nalézá opevněné sídliště z mladší doby bronzové, tedy přesněji z doby velatické kultury. Jeho rozloha je 7,2 ha a je jednou z nejvýznamnějších pravěkých památek v okolí. My lajci tady hlavně spatříme nádhernou louku, ze které je nádherný výhled na Sirotčí hrádek, na Děvín a na Dívčí hrady. I zde roste celá řada chráněných rostlinek a žijí vzácní živočichové. Například na jedné z informačních tabulí se psalo o zvláštním druhu žížaly, který dokáže dorůst až do půl metru. Když přejdeme louku na druhou stranu, otevře se nám výhled na jih na Turold a na Mikulov.

Potom sejdeme dolů ze svahu lemujícím několik skalisek Přijdeme opět k silnici. A najednou si všimněme, že zhruba 100 metrů na sever zastavují auta. Že by se tu něco dělo? A on se zde ve starém lomu nalézá Pony ranč. Takže se tady na chvíli ocitneme jako na divokém západě. A jak jsem zjistil, dokonce se tu dá ubytovat.

Avšak naše cesta vede po silnici a před sebou teď máme další skalní útvar tzv. Kočičí skálu. Je to zajímavý vápencový útes, ke kterému se váže pověst o uschovaném sudu zlata a drahého kamení, které hlídají skřítci. Ta se prý otevírá pouze na Velikonoční neděli.

Pověsti o zakopaných pokladech střežených skřítky se vážou i dalšímu cíli našeho výletu, a to k jeskyni na Turoldu u Mikulova. Ze silnice zahneme do lesa a po turistické trase se za chvíli dostaneme k pokladně, kde už můžeme zakoupit vstupenky do této zpřístupněné jeskyně. Neuvidíte zde sice varhany krápníků jako třeba v Koněprusech nebo v Moravském krasu, tady jsou k vidění zase jiné zajímavé věci. I když krápníková výzdoba tu je, ale pro špatně prostupné chodby se k nim nedostaneme. Místo toho uvidíme jiné vápencové útvary, a to například i takové, které se nalézají na velice málo místech na světě. K vidění jsou zde například tzv. pisolity, tedy jakési jehličkové a paličkové útvary nebo krystalky kalcitu. Některé útvary připomínají korál nebo květák. Jinak je zde stabilní teplota kolem 8 stupňů. Také v této oblasti kolem Mikulova se opět hojně vyskytovaly pravěké kultury. Byla zde zjištěna přítomnost lidí ve starší i mladší době kamenné, dále úněticky, mohylové, velatické kultury, a i v době železné.

Vlastně teď je to už přímo kousek do Mikulova, města ve kterém můžeme navštívit také celou řadu zajímavostí. Kromě toho, že se zde nalézá známá vinařská oblast, tak je tu například přírodní rezervace Svatý kopeček s křížovou cestou a poutním kostelem Sv. Šebestiána nebo Kozí hrádek, což je dělostřelecká věž z 15. století na Kozím vršku. A také tu byla ve středověku jedna z nejrozsáhlejších židovských obcí a mimo jiné zde působil i známý tvůrce pražského Golema rabi Löw.

Jinak několik kilometrů odtud se nalézá i Lednicko-Valtický areál, jenž stojí též za návštěvu.

Hezkou návštěvu jižní Moravy přeje

Libor Čermák

 

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org

http://www.hrady.cz/index.php?OID=127

www.caves.cz/cz/jeskyne/jeskyne-na-turoldu/

www.treking.cz/regiony/mikulov.htm

www.vyletnik.cz

místní informační tabule

Stejskal M.: Labyrintem tajemna, Paseka, Praha, 1991

Autor: Libor Čermák | pondělí 25.8.2008 20:27 | karma článku: 17.87 | přečteno: 2222x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.16 | Přečteno: 401 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...