Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co, kdyby Praha nebyla naším hlavním městem?

Víte, že stačilo málo a místo ve vltavském meandru nemuselo být centrem našeho státu? Napadlo mne několik dalších míst, kde by dnes mohlo být hlavní město, kdyby historie šla jinými kličkami.

To že naším dnešním hlavním městem je Praha, je jen výsledkem historických kliček, které šly tak, jak šly. Ale je docela možné, kdyby se naše historie odehrávala malinko jinak, dnešní centrum našeho státu by mohlo být třeba i někde jinde. A tak jsem vybral pět míst, kde by čistě teoreticky s také mohlo rozkládat dnešní hlavní město.

Zbraslav

Ano, je možné, že by se dnešní centrum našeho státu mohlo teoreticky nalézat v místě dnešní pražské čtvrti Zbraslav. Proč? Odpověď je jednoduchá. Právě tady se od 6. do 1. století před naším letopočtem skutečně hlavní centrum nalézalo. Bylo to v době, kdy naší kotlině dominovali Keltové. Přímo nad Zbraslaví se totiž nalézalo jejich nejmocnější oppidum, kterému dnes říkáme Závist (viz Keltská oppida, aneb kde to v českém starověku nejvíc žilo). Kdyby tu keltská dominanta zůstala i v dalších staletích, nevím, proč by oni měli své hlavní centrum přesměrovat někam jinam. Třeba by tento pahorek (viz Krajem, kudy chodívali trampové na osady) měl funkci dnešních Hradčan a v dnešním Břežanském údolí by bylo sídlo vlády a budovy parlamentu. Není jistě bez zajímavosti, že v době gotické vznikl v prostoru dnešního zbraslavského kláštera chrám Panny Marie, který byl dokonce katedrálního typu. Takže by toto potencionální hlavní město mohlo mít i svojí vlastní katedrálu Bohužel zanikla. Škoda.

Mikulčice

Prvním státním útvarem, který vznikl v oblasti současné České republiky byla Velkomoravská říše. Existovala cca v 9 . a 10. století. Měla čtyři historicky doložené vládce (Mojmír I., Rostislav, Svatopluk I. a Mojmír II.). Není však úplně jisté, kde měla své centrum. A tak se předpokládá, že to mohlo být v místech slovanského hradiště  a nejrozsáhlejšího archeologického naleziště z té doby v jihomoravských Mikulčicích. Kdyby Velkomoravská říše nezanikla, je možné, že by hlavní centrum tohoto státu mohlo být i dál v oněch místech.

Budeč

Když podle pověsti přišli Češi do naší kotliny a vybrali si Kroka za svého vládce, tak ten si zvolil za svoje sídlo Budeč. A to dokonce dříve, než se usadili v místech dnešní Prahy. Faktem je, že toto místo bylo osídleno už od pravěku. V době středověké to bylo jedno z hlavních opěrných bodů Přemyslovců a studoval tu i pozdější kníže Václav. A tak mne napadá, že kdyby na oněch pověstech skutečně něco bylo a první Přemyslovci by nepřesídlili do Prahy, ale zůstali by zde, mohla by se dnešní metropole klidně nalézat v místech současných Zákolan, Budče či hradu Okoř. (viz I moje cesta na Okoř byla jako žádná ze sta)

Libice nad Cidlinou.

V 10. století měl vládnoucí Přemyslovský rod mocného soupeře. Tím byli Slavníkovci, kteří měli sídlo v Libici nad Cidlinou. Ti byli pravděpodobně s Přemyslovci nějak příbuzensky spříznění, ale pořádně se neví jak. Proslýchá se dokonce, že to mohli i být potomci samotného knížete Václava, ale nijak to není dokázané. Ale pozor! Tvrdili, že mají dědické právo na vládnutí v Čechách! Snad právě proto se kníže Boleslav II rozhodl, že 28. září 995, kdy nic netušící Slavníkovci slavili svátek sv. Václava, je nechá vyvraždit. Stalo se. Přemyslovci tak získali celkovou nadvládu nad Českými zeměmi. Kdyby se tak nestalo, je docela možné, že sílící Slavníkovský rod by skutečně dokázal Čechy ovládnout. A dnešní česká metropole by se nalézala v prostoru mezi soutokem Labe a Cidliny, dnešními Poděbrady a vrchem Oškobrhem. (viz Na inline bruslích z Nymburka do Libice)

Kutná Hora

Ve středověku měla Praha v boji o českou metropoli jednoho vážného a bohatého konkurenta. Tím bylo hornické město Kutná Hora. Ve 13. století dokonce zdejší revír poskytoval celou třetinu produkce stříbra v Evropě! Bohatství tohoto města přiměla zdejší měšťany, že nechtěli být něčím menším než Praha. Aby ukázali, že dokážou Praze konkurovat i architektonicky, vznikly tu i dvě katedrály. Jednak chrám na Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci a chrám sv. Barbory v samotné Kutné Hoře. (viz „Z Kutné Hory na Vysokou“). A další památky.

Tak to bylo oněch pět míst, které, pokud by šla historie malinko jinak, se klidně mohly stát našimi hlavními městy. Možná, že si vzpomenete ještě na další možná místa, jako Olomouc, Brno, Znojmo nebo Kouřim. A možná i na další. Ale to, jak šla historie, to už dnes nezměníme. Buďme rádi, že máme takové hlavní město, jaké máme a že Praha se dnes může pyšnit tím, že právem patří mezi nejhezčí města na světě.

Zdroj: wikipedie, odkazy uvedené v článku

Autor: Libor Čermák | úterý 24.2.2015 11:09 | karma článku: 17,43 | přečteno: 1073x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 150x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:14

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám