Rosťův vytrvalostní inlajnový závod

31. 01. 2015 5:56:18
Po dvou disciplínách schází Rosťovi jen jeden bod na závodníka z průběžným prvním místem. Podaří se mu ve vytrvalostním inlajnovém závodě na něj dotáhnout, zvítězit a vysvobodit tak Davida?

Tato kapitola navazuje na předchozí díl: Freestalový slalomový závod na inlajnech


Pomalu se blížil poslední závod. Právě ten, který rozhodne o tom, zda Rosťa celkově zvítězí. A také, zda David bude osvobozen z nelehkého osudu inlajnového ducha. V každém případě, jedno bylo jasné. Musí vyhrát. A Rosťa to moc dobře věděl. A tak mu David zaťukal na rameno a řekl mu: „Ať chceme nebo ne, budeme se pomalu muset loučit. Protože ať už tvůj závod dopadne jakkoliv, už mě v této podobě nejspíš neuvidíš. Pokud prohraješ, budu muset asi další roky bloudit takhle světem. Pokud však zvítězíš, tak naopak mám pro tebe takové překvapení, jaké si teď ani neumíš představit. Nejprve však k tomu ale budu potřebovat tvojí zlatou medaili.“

Rosťa seděl a soustředěně poslouchal Davida. Vtom si ale všiml, jak se nad parkem pomalu začaly stahovat tmavé mraky.

„Já mám strach, že začne pršet!“ strachoval se Rosťa.

Avšak David ho uklidňoval: „Neboj, ještě to tu není.“

„Prosíme všechny trojbojaře, aby se dostavili na start patnáctistovky!“ ozvalo se z amplionů.

„Tak jeď Rosťo, pobízel ho David, „A zlom vaz.“.

„Už jste tu všichni?“ Zeptal se Vejn do mikrofonu.“Vidím jedničku, dvojka už nejede, trojku, čtyřku,“ pomalu počítal jednoho po druhém. A když uviděl Rosťu, Martina a zbylé dva poslední, tak prohlásil: „Už jsme tu všichni. Tak Vám jistě nebude vadit, když začneme o něco dřív. Ty mraky se totiž blíží dost nepříjemně. Ale snad to ještě zvládneme. Tak poslouchejte. Pojedete všichni najednou. Start i cíl je tady a trasa je vyznačená. Vede kolem altánu, pak dětského hřiště a od něho zas druhou cestou sem. Tyhle kola pojedete celkem třikrát! Jasné?“ A pak ještě doplnil. „První zas dostane šestnáct, druhý patnáct bodů a tak dál. Tak se rychle seřaďte, ať se může vyrazit.“

Všichni se seřadili. Cesta byla naštěstí dostatečně široká, aby se sem všichni vešli.

„Tak žádné strkanice“ upozornil všechny Vejn „A ke startu připravit pozor teď!“

Celý zástup patnácti malých závodníků se rozjel. Rosťa se krátce po startu ocitl někde uprostřed davu. A všichni to směřovali směrem k altánu. Tak právě tady se před třemi měsíci seznámil s Davidem. To ještě na bruslích skoro nic neuměl. David ho za tu dobu však dokázal naučit tak bruslit, že teď bojuje o celkové vítězství v závodě! Pomalu se začínal probojovávat dopředu. Robert byl naštěstí za ním. Tak to bylo dobré. Teď, když jel směrem ke hřišti, tak Rosťa zabral ze všech sil. Ale i tak se neustále držel na čtvrtém místě. „A hele, jednička jede na třetím! Tak to je docela dobrej kluk, ale má o sedm bodů méně. Tak by mě snad neměl ohrozit. Hlavně abych dojel.“ Na cestě od hřiště to byla celkem pohoda. A dokonce se mu i tu jedničku podařilo předjet na třetí místo. Ale dvě věci přeci jen byly nepříjemné. Dopředu se totiž začal  drát i Robert. A pak i ty mraky se stále více blížily.

Do druhého kola tak najížděl Rosťa ze třetího místa. Teď, jakoby celá skupina polevila. Proč? To bylo celkem jasné. Všichni šetřili síly na závěrečné kolo, které určí vítěze. Tak se skutečně nikdo dopředu nehnal. Každý totiž cítil, že by tím mohl ztratit hodně sil. A tak v poklidu projeli kolem altánu, hřiště i kolem startu. Mraky však už vysely téměř přímo nad nimi. Zvedl se vítr a bylo slyšet hromobití. Každou chvíli se zpustí déšť. To Rosťu tak znepokojilo, že se rozhodl všechno rozjet na plné pecky. Čím dřív bude v cíli, tím méně ho zastihne bouřka v průběhu závodu. A stalo se u altánu, že se mu tam povedlo předjet i ostatní zbylé soupeře.

Zatímco poslední bruslaři jeho skupiny, a to včetně Martina, mezitím projížděli ještě kolem startu, Rosťa si to teď hasil na prvním místě. „Dojet a vymalováno!“

Jenže zhruba na poloviční cestě mezi altánem a hřištěm se to stalo. Vítr se zvedl o dost více než před tím. A do toho už začalo i pršet. Ostatní soupeři však mezitím začali v průtrži závod vzdávat. „Vrátit se?“ uvažoval Rosťa. „To přece ne! Vždyť tady jsem teď už blíž k cíli, než odkud jsem přijel.“  A tak Rosťa zatnul zuby: „Musím se přemoci a dojet. Jinak to nejde!“

Přemohl se. Sice byl za chvíli jako zmoklá slepice. Ale pomalu si to deštěm a vichřicí našlapoval jednou bruslí ke druhé. Zbylý peleton bruslařů začal dělat totéž. Avšak na druhou stranu.

U cíle se mezitím Vejna zmocnily obavy. Viděl jak se všichni vrací, a tak začal uvažovat, že závod zruší. Stejně to bude všechno plné louží. Dnes už to stejně nedokončí. A tak začal přepočítávat všechny přijíždějící bruslaře.

„Čtrnáct, Jeden schází!“

Začal srovnávat čísla, kdo že to je. „No nešťastná třináctka, to nám ještě scházelo.“ Rosťa si to ve větru a dešti pomalu opatrně našlapoval, aby na mokrém asfaltu udržel rovnováhu. A tak se tak dostával k cíli tou správnou cestou, jak měl vést závod. Už jen deset metrů, pět, čtyři tři, dva, jeden. „Cíl!“ Zavolal Rosťa. A při tom se mu zimou a mokrem klepalo celé tělo.

„A teď jdi pod střechu Rosťo“, přikázal mu Vejn, „musíme se poradit, co bude s tím závodem, když to všichni kromě tebe nedokončili.“

„Vy to chcete zrušit? To by přeci nebylo spravedlivé“ rozzlobil se Rosťa.

„Teprve se o tom musíme poradit!“ odpověděl mu Vejn.

Rosťa se posadil a málem mu bylo do breku. Tolik snahy a ono by to nemělo vyjít? „Co nám jen to počasí provedlo!“

 

Pokračování příště

Předešlé díly seriálu Inlajnový duch (seriál):

29. díl: Freestalový slalomový závod na inlajnech

28. díl: Inljanové závody ve sprintu

27. díl: Zahájení inlajnových závodů

26. díl: (Ne)Šťastné číslo

25. díl: Úžasný zážitek na Blade Night

24. díl: Hromadná jízda na bruslích

23. díl: Jak zachránit bruslení v parku?)

22. díl: Nechceme v parku inline bruslaře!

21. díl: Dobrodružství v jeskyni

20. díl: Konečně před tajemnou jeskyní

19. díl: Kopec na cyklostezce

18. díl: Ztracená baterka na výpravě

17. díl: Oddílový zázrak

16. díl: Boj o altán

15. díl: Jaká budou pravidla?

14. díl: Obsazený altán

13. díl: Rosťovo ocenění

12. díl: Záhadný poplach

11. díl:  Poničené stromy v parku

10. díl: Objev tajuplného sklepení

9. díl: Překvapení při jarním úklidu parku

8. díl: Dopis zlatým písmem

7. díl: Hodně tvrdý trénink

6. díl: První trénink s duchem

5. díl: Setkání s duchem Davidem

4. díl: A zase ti Železňáci!

3. díl První krůčky na bruslích

2. díl: Dárek k narozkám je tu!

1. díl:  Rozmíška v parku

Inlajnový duch (úvodní písnička)

A nebo rubrika Inline bruslení

Autor: Libor Čermák | sobota 31.1.2015 5:56 | karma článku: 9.71 | přečteno: 174x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 194 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 197 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 129 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.09 | Přečteno: 191 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...