Červenec plný obrazů v obilí

25. 07. 2014 15:39:01
Sezóna záhadných obrazců v obilí je v plném proudu a denně přichází zprávy o jejich novém výskytu z celé Evropy. Přináším tak pátí díl letošního agrosymbolového zpravodajství.

ewilmingtona.jpg
wilmington.jpg
Jak je vidět, letos si jejich záhadní autoři často vybírají nové zajímavé lokality, kde se dříve obrazce v obilí objevovaly jen výjimečné. Přesto to jsou lokality mimořádně zajímavé. Asi půl kilometru jižně od vesničky Wilmington v hrabství East Sussex, se nalézá obří křídová postava, známá jako „Dlouhý muž z Wilmingtonu“ (viz Po stopách obřích křídových postav) . Se svojí výškou cca 70 metrů je jednou z největších zobrazení lidské postavy na světě. Tato postava se navíc opírá o dvě podivné hole. Stáří hillfigury je odhadováno různě, dokonce až na 2,5 ewilmington.jpg
tisíce let. Dosud nevíme, co postava zobrazuje. Může jít například o pravěkého zeměměřiče. Avšak všiml jsem si, že tento výjev má po celém světě své obdoby. Nejznámější je obraz postavy na Sluneční bráně v Tiahuanacu. A právě nedaleko tohoto obra se letos objevilo hned několik agrosymbolů. První dva se tu objevily 3. července. Nejprve to byl kruh s dvěma malými kroužky opodál, jakoby s podpisy. A pak poměrně složitý obrazec s pěti soustřednými kruhy, do kterých byly vepsány pětiúhelníky. V samotném centru obrazce se nalézá pěticípá hvězda. Prohlédnout si ho můžete na „The Long Man of Wilmington.“ A třetím wilmingtonským obrazcem byl kruh z 9. července 2014 se dvěma prstenci, kde na krajním se nalézaly další čtyři menší kroužky seřazené do keltského kříže.

tetbury.jpg
Ona soustava soustředných kruhů z pětiúhelníky měla svojí obdobu i u Tetbury Lane v hrabství Wiltshire. Tam 8. července 2014 vzniklo opět pět soustředných kruhů, do kterých však byly vepsány trojúhelníky. Viz „Tetbury Lane“,Chtěl bych jen připomenout to, tak aby řada byl kompletní, tak obdobný obrazec složený ze čtverců se objevil vloni 1. srpna u Stonehenge (viz Obrazce v obilí uprostřed léta).

eforest.jpg
Jeden z nejzajímavějších obrazců se objevil 16. července 2014 u Forest Hillu nedaleko Marlborough. Obří kruh polehlého obilí obsahoval celkem 135 kroužků stojícího obilí. Tyto kroužky byly seřazeny do spirály o devíti řadách, v nich počet kroužků byl následující: počítáno od středu 16, 16, 16, 15, 15, 15, 15, 14, 13. Domnívám se, že něco takového vyšlapat musí být opravdu tak složité, zda přemýšlím, jestli je to vůbec možné vytvořit za jedinou noc. Zda to náhodou nevzniklo třeba tak, jak vznikají ty pravé obrazce v obilí. Jak mne ale upozornil jeden z mých čtenářů, p. Michal Král, tak si všiml toho, že tento obrazec mu nápadně připomíná kresbu z titulní stránky knížky „Tajemství kvantového života“ od Franka J. Kinslowa (viz http://www.knihkupectvi.mobi/knihy/tajemstvi-kvantoveho-zivota.html). Mají snad záhadné obrazce v obilí s tématikou této knihy co dočinění? Obrazec z Forest Hillu si můžete prohlédnout na jeho stránce na cropcircleconnectoru na adrese Forest Hill, nr Marlborough.

eforests.jpg
Velice zvláštní podlouhlý piktogram se objevil 17. července 2014 u Forests Way poblíž Hoddesdonu v Essexu. Skládal se celkem s 18 kroužků. Začínal třemi malými kroužky, následovaly tři větší kroužky spojené obloukem, na který kolmo navazovalo jakési téčko a kolmo tři další malé kroužky. Následoval velký kruh s měsíčitým prstencem a malý kroužek. Pak schod a linie tří menších kroužků, dvou větších kroužků spojených vlnovkou a ukončeno to bylo opět kruhem s měsíčitým prstencem. Obrazec mi tak připomíná podlouhlé obrazce ze začátku 90. let, o jejichž smyslu se dosud spekuluje. Viz The Forests Way.

propleteneobili.jpg
22. července se u Welsh Way u Barnsley, v hrabství Gloucestershire objevil obrazec v podobě jakési baňky s kruhovými paprsky, která se vyznačovala tím, že v centrálním kruhu byla stébla obilí propletena jako na krajce. (viz Welsh Way, nr Barnsley).

Ovšem záhadné obrazce v obilí nevznikají jen ve Velké Británii, ale po celé Evropě. V posledních týdnech dokonce navštívily všechny naše čtyři sousední státy. ezwettl.jpg
Komu se zdá, že je u nás letos málo obrazců v obilí, může například navštívit rakouský Zwettl, který se nalézá asi jen třicet kilometrů od hraničního přechodu České Velenice-Gmünd. Tato oblast je ohledně záhad zajímavá ještě z jednoho hlediska. Asi deset kilometrů odtamtud se nalézá nedávno objevená středoevropská pyramida. V roce 2000 se rakouským památkářům podařilo zrekonstruovat jedinečnou stavbu kamenné pyramidy se čtyřmi kruhovými stupni. Její průměr je 17 metrů a výška 7 metrů. Nikdo neví, kdo ji původně postavil ani kdy byla postavena (viz Svět plný pyramid). A letos na začátku července se zde objevil i kruh v obilí, jenž vypadá jako nějaký uzel v prstenci (viz Hofer Roundabout, nr Zwettl).

eslawsko.jpg
29. června se objevil obrazec v obilí i v Polsku. Stalo se tak u vísky Slawsko Dolné v centrální části Polska. Zde se objevily jaké si dva propletené kruhy, doplněné dalšími menšími kružnicemi (viz Sławsko Lower ̈).

Zpráva o zvláštním agrosymbolu z polehlých pásů obilí přišla i ze slovenských Tvrdošovců u Nitry (viz Tvrdošovce, nr Nitra). Údajně měl vzniknout 17. července 2014.

eamersee.jpg
Nádherný obrazec v obilí vznikl též v Německu, kde u bavorského Amemrsee vznikl 18. července. Skládá se z jakých propletených kruhů, kde třírozměrný pocit obrazce dodávají ještě jakási šachovnice mezi kruhy. Je jen náhoda, že v těsném sousedství tohoto obrazce se nalézá skupina astronomických radioteleskopů? (viz Ammersee).

estanda.jpg
Tradičně mnoho nových obrazců vzniklo i v Nizozemí. Zajímavý například byl agrosymbol ve tvaru osmičky z 8. července 2014, jenž vznikl u Standaarbuitenu (viz Standdaarbuiten (3))

Dále bych se měl určitě zmínit o kruhu v kukuřici u Etten Leur z 16. července 2014 (viz Etten Leur (2))

erosendal.jpg
Ve stejný den, tedy 16. července vznikl další holandský 11,5 metrový obrazec u Roosendaalu. Jednalo se o tři kruhy uspořádané do rovnostranného trojúhelníku, které byly spojené prstencem (viz Roosendaal (3))

A do třetice 16. červenec 2014, a opět Nizozemí, tentokrát Zeverbergen. 18,5metrový obrazec skládající se z centrálního kruhu a dvou prstenců viz Zevenbergen) . Chtěl bych vidět někoho, kdo by v jednu jedinou noc dokázal vyrobit takovéto tři různé obrazce obilí.

eprivetice.jpg
A v Česku? U nás i v tomto období vznikl další kruh v obilí. Tentokrát se tak stalo 6. července 2014 u Přívětic na Rokycansku. Obrazec, který to, co znázorňuje, připomíná tak trochu figurku ze známé počítačové hry Pacman. Tedy kruh, který je ze čtvrtiny vykousnutý. Ovšem názory na jeho pravost se různí. Já osobně jsem v něm nebyl a ani jsem dosud neviděl žádné výsledky zkoumání jeho buněčné struktury. Tak si myslím, že by ode mne bylo krajně neseriozní, kdybych byl zastáncem buď jak pravosti nebo naopak falsa. (viz například http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/domaci/foto-kruh-v-obili-u-rokycan-kde-se-tam-vzal.html, dále http://www.projektzare.cz/agrosymbol-u-privetic-dalsi-padelek/aktualne nebo Privetice, Rokycany na cropcirleconnectou)

Když však píšu o letošní sezóně agrosymbolů v Česku, nemůžu si nevšimnout jedné věci. Letos totiž záhadologové zjišťují, že jim lidi často hlásí i o obyčejné brázdy v poli po bouřce. U lidí, kteří se nikdy na vlastní oči s obrazci v obilí nesetkali, je to možná i pochopitelné. Brázda polehlého obilí jim vzdáleně připomene nějaký tvar a oni si začnou myslet, že se setkali s nějakým druhem agrosymbolu. Obrazec v obilí je však úplně něco jiného. U takovýchto lidí lze tento omyl pochopit. Ale co nemůžu pochopit, je to, jak je možné, že i takoví lidi, kteří touto problematikou hlouběji zajímají, tak občas zplodí nějaký článek, jenž onu brázdu opjevuje, jak kdyby šlo o nějaký skutečný agrosymbol. Vážení kolegové záhadologové. Pokud chcete, aby seriózní věda nikdy nezačala brát agrosymboly vážně, tak s tím klidně pokračujte. Ovšem já jsem člověk, kterému jde o pravý opak, a tak se tu o obyčejných brázdách určitě nijak rozepisovat nebudu.

zdroj, použité fotografie a schémata:

Odkazy a obrázky použité v článku, wikipedie

http://www.cropcirclecenter.com

http://www.cropcircleconnector.com/2014/2014.htmll

www.google.com/maps

Související články:

Závěr června plný obrazců v obilí

Sezóna kruhů v obilí se naplno rozjela

Letošní sezóna kruhů v obilí pomalu pokračuje

Sezona obrazců v obilí 2014 už začala

Kruhy v obilí - rok 2014

Kruhy v obilí - rok 2013

Kruhy v obilí - rok 2012

Kruhy v obilí - rok 2011

Kruhy v obilí - rok 2010

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2008

Autor: Libor Čermák | pátek 25.7.2014 15:39 | karma článku: 17.88 | přečteno: 2294x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 8.01 | Přečteno: 80 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 184 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 286 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...