Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Závěr června plný obrazců v obilí

Vítám vás u čtvrté části mého letošního agrosymbolového zpravodajství. Poslední třetina letošního června nepřinesla jen obrazec v obilí u Boskovic. V tyto dny totiž tento jev objevil takřka po celé Evropě.

Nejproslulejší jsou obrazce v Anglii. Například 20. června 2014 se u Alton Barnes v hrabství Wiltshire objevil obrazec z dvanácti kroužků. Jak vypadá, to by se dalo nejlépe přirovnat k symbolu pro procenta (%). Dlouhá čára z deseti malých kroužků, podél které jsou symetricky umístěné dva větší kruhy. Mimochodem objevil se na poli, kde se v roce 2008 vyskytl už jiný proslulý obrazec. Ten obrazec, jenž se skládal také z dvanácti symbolů, v tehdejším případě to bylo dvanáct vlaštovek, a který jsem tenkrát osobně navštívil (viz http://cermak.libor.sweb.cz/anglie08/3DEN.htm). Jinak letošní procentuální obrazec si můžete prohlédnout na jeho stránkách na cropcircleconnectoru  „Alton Barnes, Wiltshire“.

Ostatně to, že se nějaký obrazec objevil ve stejných místech, kde už byl nějaký v dřívějších letech se  o dva dny později, 22. června 2014, zopakovalo ještě jednou. A v tomto případě šlo navíc přímo o ten samý tvar, jako v roce 2011! Tehdy se u nejlépe zachovalé anglické pravěké hrobky „West Kennet Long Barrow“ u Avebury objevila soustava čtyř soustředných kruhů. A přesně to samé a ve stejných místech i

letos (viz stránky letošního obrazce West Kennett Longbarrow). Hrobka pochází z let cca 3500 let před naším letopočtem. Je to tedy ještě o tisíc let starší dílo než nedaleké Avebury či Silbury Hill. Na délku hrobka měří 104 metrů a na šířku 23 metrů. Je zde dokonce několikametrový otvor, do kterého lze vstoupit a prohlédnout si vnitřek. Jeho střechu tvoří gigantické kameny, jenž vytváří jakési překlady. Ví se, že pochází ze stejného lomu jako kameny ze Stonehenge. A aby tomu nebylo málo i vlastní vchod je chráněný obrovskými pískovcovými menhiry. (viz mnou pořízené fotografie z roku 2008). Při archeologickém průzkumu zde prý bylo nalezeno celkem 50 koster. Tyto a další exponáty si lze prohlédnout v muzeu a galerii hrabství Wiltshire v městě Devizes (viz Avebury – místo zasvěcené záhadám).

Vesničku West Kennet navštívil záhadný jev obrazců v obilí ještě jednou o pouhé dva dny později. 24. června 2014 se tu objevilo obří mezikruží (viz „West Kennett, nr Avebury“).

A čtvrtý witlshirský obrazec v obilí z uplynulého týdne se objevil u Hackpen Hill. Tento kopec se může pochlubit i starými památkami. Jednak prastarou cestu Ridgeway, která existovala už před 6000 lety a spojuje Avebury, pevnosti z doby železné Barbury Castle, a Liddington Castle a bílého koně z Uffingtomu a tamější památky (viz V kraji Bílého koně). A shodou okolností se právě na Hackpen Hillu nalézá další bílý kůň pocházející z roku 1838 (viz Po stopách obřích křídových postav). A letos 26. června se tu v obilí objevil další obrazec, tentokrát v obilí, skládající se ze tří kruhů a jednoho prstence (viz The Ridgeway, Nr Hackpen Hill).

29. červen 2014 přinesl další wiltshirský obrazec v obilí skládající se ze třech propletených kružnic. Ale na přání farmáře, který se obává poškození své úrody, nebyla zveřejněna jeho přesná lokalizace. A tak na cropcircleconnectoru je veden pouze pod odkazem „Wiltshire, United Kingdom“.

Ve Velké Británii se však obrazce v obilí neobjevují jen v jimi proslulém hrabství Wiltshire. Například přímo v den letního slunovratu 21. června 2014 se u Blackwoodu v hrabství Hampshire objevila šesticípá hvězda v prstenci (viz „Black Wood, Nr Popham, Hampshire“).

29. červen přinesl další obrazec, tentokrát u Ackling Dyke v hrabství Dorset. Má tvar pěticípé hvězdy, která má v každém svém cípu kruh. Navíc ho do kolečka obkružuje dalších pět symbolů ve tvaru půl měsíce. Uvědomil jsem si jedno. Půlměsíce a letošní 29. červen? Je jen náhoda, že v ten den přeci muslimům začínal postní měsíc Ramadan? I když si o tomto svátku myslím svoje (viz „Je ten Ramadán pro člověka vůbec zdravý?“, tato souvislost mě docela zarazila. Samotný obrazec si můžete prohlédnout na jeho stránkách Ackling Dyke, Nr Sixpenny Handley, Dorset.

Co se týče složitosti obrazců, tak Anglii v poslední letech úspěšně sekunduje Itálie. Například 20. června u Pontecurone se objevil zvláštní obrazec, se čtyřmi soustřednými kružnicemi. Tyto kružnice ale nebyly tvořeny klasickými prstenci, ale čarami vytvořených z trojúhelníků, takže obrazec vypadá jako soustředné kotouče od cirkulárky. (na obrazec se můžete podívat na „Pontecurone (Alessandria/Piemonte), Italy

Ovšem zatím vůbec nejsložitější letošní obrazec v obilí se objevil 21. června (den letního slunovratu) u Marocchi v provincii Poirino. Podívejte se schválně na odkaz „Marocchi (Poirino), Italy“, tento obrazec

zaujímá prakticky celé pole a skládá se ze dvou obrovských soustav soustředných kruhů. Ten větší má na svém okraji navíc i nějaký zakódovaný vzkaz, o kterém se badatelé dohadují, co, že by mohl znamenat. Pokud chcete, můžete si také zaluštit. 

A třetí italský obrazec se objevil rovněž 21. června, a to u obce Rea v Lombardii. Představuje trojúhelník, na jehož každý cíp navazuje kruh. A celá tato formace se navíc nalézá v prstenci, který ho obkružuje. Můžete si ho prohlédnout na „Rea (Pavia/Lombardia)“.

Svůj první obrazec v obilí zaznamenalo i Německo. 20. června 2014 se totiž objevila formace u obce Billingheim-Ingenheim poblíž Karlsruhe. Formaci tvoří 9 kružnic, které jsou uspořádané do jakého si hranatého „S“, pokud tento tvar tak můžu nazvat (viz Billingheim-Ingenheim). V každém případě mne zarazilo, kolik letos vzniklo obrazců v době letního slunovratu (tj od 20 . do 22. června). Je to cca půlka dnes popisovaných obrazců.

A 26. červen přinesl i další obrazec do nizozemského Standdaarbuitenu. Už v minulém dílu svého agrosymbolového zpravodajství „Sezóna kruhů v obilí se naplno rozjela“ jsem se zmínil o letošním obrazci o tohoto města. Teď se tu navíc objevilo i jakési oko, které do kříže obklopuje dalších osm kroužků. Velikost celé formace je cca 35 x 38 metrů. A tak nizozemské badatele musím pochválit, protože ti jako jedni z mála zveřejňují i přesné rozměry každého obrazce. Viz „Standdaarbuiten (2), Holland“.

A na závěr samozřejmě nesmím vynechat i první letošní český případ výskytu agrosymbolu. Obří obrazec v obilí o šesti tisících metrech čtverečních se objevil v sobotu 28. června 2014 u Boskovic nedaleko místních stavebnin. Jeho autoři si vybrali mladou ještě zelenou pšenici, kde vznikla obří čtyřcípá hvězda (podobná, jako má ve svém znaku Severoatlantická aliance). Má jeden centrální kruh a dvě další přerušované středové kružnice. A tak by se mohlo jednat o obrazec, který by nám mohl předávat nějaký zašifrovaný vzkaz. Já sám jsem se už setkal s několika možnými vyluštěními. A tak bych Vás chtěl seznámit se třemi nejzajímavějšími, včetně té svojí.

a) Jedno z nich například tvrdí že se může jednat o zobrazení čísla pí – 3,14. Když se například podíváme na obdélníky ve vnějším prstenci, nalezneme zde tři dlouhé obdélníky. To by dle této hypotézy mohla být trojka. Následuje jeden menší obdélník, což by mohla být desetinná čárka. Následuje další krátká čárka a čtyři delší, což může být morseovkou znázorněné číslo „1“ (.----). A čtyřku najdeme ve vnitřní kružnici, kde je též čtyřmi kratšími a jedním delším obdélníčkem znázorněna čtyřka v Morseově abecedě (….-).

b) Další vyluštění říká, že by se mohlo jednat o znázornění čísla 365, aneb počtu dní v roce.  Opět začneme ve vnějším prstenci, kde jsou tři dlouhé obdélníky  a šest kratších. A ve vnitřním prstenci je pět delších obdélníků. To dá dohromady právě 365.

c) A také mne napadlo, že by vnější prstenec mohl morseovkou vyjadřovat SOS, neboť zde můžeme v určité pozici nalézt tři kratší, tři delší a opět tři kratší obdélníky. Volá snad někde někdo Severoatlantickou alianci na pomoc? V současném světě, kde se to mele jak na Ukrajině, tak v Iráku, bych se vůbec nedivil.

Na internetu však existuje rozsáhlá polemika o jeho pravosti či falzu. Říká se prý například, že se kolem pole v předvečer jeho vzniku pohybovali dva mladíci s batohy na zádech a nebo, že ve středu kruhu se prý údajně nalézá důlek. Co když ten důlek mohl klidně udělat i někdo z návštěvníků? Vždyť obrazec se stal místní hojně navštěvovanou atrakcí. Ale ať už to je tak nebo onak, v každém případě podnětné stránky o tomto prvním českém obrazci připravil jak projekt Záře (viz http://www.projektzare.cz/agrosymbol-u-boskovic/aktualne), tak anglický cropcircleconnector (Boskovic, Czech Republic) a i samotné město Boskovice http://www.boskovice.cz/obrazec-v-obili---video-.info?id=9519. Já říkám jedno. Zda je obrazec pravý nebo falešný, může zodpovědět jen detailní rozbor buněčné struktury poškozeného obilí. Dokud ho nebudu znát, nebudu se takhle z patra vyjadřovat ani o jeho pravosti ani o jeho falzu. A to platí nejen o tomto, ale o každém obrazci v obilí. Bylo by to dle mého názoru neseriózní.

V každém případě se letošní sezóna kruhů v obilí rozjíždí velice zajímavým způsobem. A tak nám nezbývá nic jiného, než čekat, jaká další překvapení nám ještě přichystá.     

 

zdroj, použité fotografie a schémata:

Odkazy a obrázky použité v článku, wikipedie

http://www.cropcirclecenter.com

http://www.cropcircleconnector.com/2014/2014.html

http://www.cropcircleconnector.com/2014/Boskovic/comments.html

http://www.novinky.cz/krimi/340825-v-polich-u-boskovic-se-objevil-zahadny-obrazec.html

 

Související články:

Sezóna kruhů v obilí se naplno rozjela

Letošní sezóna kruhů v obilí pomalu pokračuje

Sezona obrazců v obilí 2014 už začala

Kruhy v obilí - rok 2014

Kruhy v obilí - rok 2013

Kruhy v obilí - rok 2012

Kruhy v obilí - rok 2011

Kruhy v obilí - rok 2010

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2008

Jaké byly kruhy v obilí roku 1996

Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad

Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 3.7.2014 6:55 | karma článku: 20,44 | přečteno: 3274x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám