Záhady a zajímavosti jávského Borobuduru

2. 02. 2014 7:24:00
Pyramidový chrám Boroburur na indonéské Jávě je největší buddhistický chrám na světě. Není sice záhadology tak protěžován, ale i tak tato stavba skýtá celou řadu záhad a zajímavostí.

Borobudurpohled.jpg

Nalézáme se jen pár stupňů jižně od rovníku, a to na jednom z největších indonéských ostrovů – na Jávě. Tento ostrov je sice svojí rozlohou jen téměř dvakrát větší než Česká republika, ale má asi třináctkrát více obyvatel. Jedním z největších měst je Yogyakarta asi s třemi miliony obyvatel. A jen pouhých 20 kilometrů severozápadně od tohoto velkoměsta se nalézá úžasná památka, zapsaná na seznam UNESCO, chrám ve tvaru pyramidy známý jako Borobudur. Je to největší buddhistický chrám na světě, který však svému původnímu účelu sloužil jen krátkou dobu.

Vystavěn byl v 8. a 9. století avšak o jeho stavbě se nedochovaly žádné písemné dokumenty, ve kterých by bylo napsáno, kdo a proč pyramidu nechal postavit. Svému účelu sloužil však jen asi jen několik desetiletí, neboť v té době probíhala v Indonésii invaze islámu a hlavně během 10. a začátkem 11. století postihla Jávu série sopečných výbuchů. To mělo za následek i to, že chrám Borobudur byl přikryt silným nánosem sopečného popílku a na dlouhá staletí byl zapomenut. K jeho znovuobjevení došlo až v 19. století. Tehdejší britský místodržící, sir Thomas Stamford Raffles, se velmi zajímal o dějiny Jávy a při své cestě po ostrově se v roce 1814 dozvěděl od domorodců, že hluboko v džungli stojí ohromná prastará stavba. Toto objevení vykonal holandský inženýr H.C. Cornelius, kterého tam Raffles poslal. Ovšem i tak byla památka ještě hodně dlouho ve velice špatném stavu. Během 19. století dokonce byla doporučena k rozeprání. Naštěstí se tak nestalo, a tak v 70. letech 20. století byly zahájeny hlavní renovovaní práce. borobudur.jpg
Celá stavba tak byla rozebrána a opět znovu postavena. Čímž se z ní stala jedna z nejdůležitějších turistických atrakcí Jávy, jež byla v roce 1991 připsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Když dnes chce někdo vyšplhat až na horní stupeň Borobuduru, musí projí dlouhou cestu. Každou terasu musí obejít ve směru chodu hodinových ručiček, což je rituální obcházení chrámu představující cestu k osvícení. Není to krátká cesta. Čtvercová základna devítistupňové pyramidy má rozměry 118 x 118 metrů a celková výška je 35 metrů. Spodních pět šest stupňů je čtvercových, tři horní stupně jsou kruhové, takže stavba vypadá jako nějaký dort.

Ovšem i záhady a další zajímavosti tato stavba skýtá. Pokusil jsem se jich najít co nejvíc. Některé jsem vyčetl z literatury z níže popsaných zdrojů. Jiných jsem si zase všiml osobně. A tak jako v případech jiných podobných staveb, udělal jsem i z nich takovéto tabulky:

Záhady polohy

- všiml jsem si, že Borobudur se nalézá přesně uprostřed délky ostrova Jáva (viz mapa)

borobudurumist.jpg

- také jsem si všiml toho, že leží zhruba na stejné zeměpisné délce, jako čínské pyramidy v okolí města Si-an. To je zároveň poledník, který vede nejdéle po euroasijském kontinentu.

polednikborobudur.jpg

- Borobudur leží přesně na opačné straně zeměkoule jako jiná velká civilizace své doby, a to civilizace incká v Jižní Americe.

Záhady rozmístění

- Borobudur byl vystavěn společně ještě se dvěma menšími podobnými chrámy, které se nalézají v okolí cca tří kilometrů. Jmenují se Pawon a Mendut. Na počátku 20. století bylo zjištěno, že tyto tři chrámy stojí přesně v jedné přímce. Já jsem si všiml i toho, že chrám Pawon se nalézá cca 0,62 vzdálenosti mezi Borobudurem a Mendutem, což je poměr zlatého řezu.

mapabor.png

- Chrám stojí na dně bývalého jezera.

Záhady a zajímavosti stavby architektury

- Pyramida je orientovaná přesně do světových stran

- Nejsou k dispozici žádné písemné památky, ve kterých by bylo napsáno, kdo a proč pyramidu nechal postavit. Jeho architektem měl být jistý Gunadharma, o němž je však známo velice málo, spíše je to postava ze zdejších legend.

- Z pohledu seshora představuje obří trojrozměrnou mandalu

- Stavba je postavená tak zvláštně, že ze spodních stupňů není vidět to, co je na horních. A obráceně.

- Na stavbu bylo použito 55000 metrů krychlových kamene. Jednotlivé bloky k sobě nebyly spojovány maltou ale speciálně vytvarovanými drážkami. Je tak naprosto úžasná kamenická práce.

- Stavba byla též opatřena drenážním systémem a množstvím žlábků zakončených chrliči.

Siddharta.jpg

- Na stupních chrámů se nalézá celkem 504 soch Budhů a 2670 reliéfů. Většinou jde o výjevy z Budhova života, z života poutníka Sudhany nebo o výjevy karmového zákonu. Ovšem na některých zobrazeních je rozeznat například i zvláštní létající lidi (viz obr.), nebo i předměty připomínající létající talíře vznášející se nad lidmi (viz např. http://hdwallpapers4you.com/img-borobudur-wallpaper-3-normal-5685.htm)

Záhady z mytologie

- stúpy, ze kterých se chrám skládá (je jich celkem 72), je zvláštní architektonický prvek podobný zvonu. Tento tvar byl v indickém prostoru chápán jako dopravní prostředek bohů nebo k bohům. Že by odkaz nějaké prastaré létající stroje?

Stupa_Borobudur.jpg

- Výstup na Borobudur, jak už jsem psal, znázorňuje cestu k osvícení. Spodní stupně Borobuduru znázorňují pozemské oblasti, a horní stupně nebeský svět.

Další zajímavosti

- v roce 2011 se v okolí indonéských památek Borobudur a Prambanan objevilo několik záhadných obrazců v obilí. (viz Sezona obilných obrazců 2011 již začala)

indonesie.jpg
indonesie1.jpg

Souvislosti s jinými stavbami světa

- jak jsem psal výše, Borobudur leží téměř přesně na stejném poledníku jako pyramidy v Číně

- pyramida je devítistupňová. Tento počet stupňů mají i jiné známé pyramidy, například známá Kuklkanova pyramida v Chichén Itzá nebo Chrám nápisů v Palenque, ve které se nalézá mnohatunový náhrobek Pacala, který Erich von Däniken považuje za prastaré znázornění astronauta. Devět stupňů má i nejznámější pyramidový chrám v mayském Tikalu v Guatemale. Devět stupňů má i velká pyramida v Uxmalu. (viz článek Záhady mayské Chichén Itzá

- kruhy v obilí se objevují i v okolí jiných prastarých památek. Nejznámější je anglické Avebury a Stonehenge (Záhady Stonehenge), ale občas se vyskytují i v oblasti toltécké Tuly ve středním Mexiku.

- Archeologických lokalit, kterými prochází poledník, jenž vede v té oblasti nejvíc po pevnině, je také více. Nejznámější je egyptská Gíza (Záhady egyptských pyramid v Gize), kde to platí v rámci celého světa. Lokálně pak například v Teotihuacanu - Severní Amerika (Záhady mexického Teotihuacanu), v Pumapunku - Jižní Amerika (Záhady andského Pumapunku), u Chichén Itzá ve Střední Americe (viz Záhady mayské Chichén Itzá) a i jinde – viz článek Záhadné tajemství nejdelších rovnoběžek a poledníků

Tak to je chrám Borobudur. Zatímco přední světoví záhadologové se specializují nejvíce na Egypt, mayskou inckou civilizaci, tak i zde na východě jsou stavby a lokality , které též jsou neméně zajímavé. A indonéský Borobudur je toho důkazem.

Zdroje a použitá literatura:

http://www.kpufo.cz/expedice/boro06/boro06.htm

http://cs.wikipedia.org/wiki/Borobudur

Wilson C.: Místa, kde se lidé setkávají s bohy, Knižní klub – Balilos, Praha, 1998

Dopatka U.: Velká encyklopedie Ericha von Danikena: Vašut, Praha, 1999

Použité obrázky: wikipedie, www.google.com/maps

Související články:

Záhady mayské Chichén Itzá

Záhady Stonehenge

Záhady andského Pumapunku

Záhady mexického Teotihuacanu

Záhady egyptských pyramid v Gize

7 divů světa archeoastronauticky

Rubrika: archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | neděle 2.2.2014 7:24 | karma článku: 22.17 | přečteno: 2157x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 220 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 184 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 19.87 | Přečteno: 290 | Diskuse

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 24.60 | Přečteno: 427 | Diskuse

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 266 | Diskuse

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

Rudolf Pekař

Praotec Ukrajinec? No a co?

Naděje a očekávání vyplývající z vědeckých objevů jsou něčím, co nás jako lidstvo posouvá vpřed. Nedávno objevené nejstarší pravěké lidské osídlení na území Evropy v západní Ukrajině je přesně takovým objevem.

7.3.2024 v 11:45 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 567 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1896

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...