Libor Čermák

Dopadlo to jako u Roswellu

16. 12. 2013 5:17:00
Víte co se mělo odehrát začátkem července 1947 u Roswellu v Novém Mexiku? Mělo tam dojít k havárii UFO. Víte ovšem, jak to tam zrovna mohlo nějak vypadat? Pokusím se na to dát odpověď.

I v našem turistickém oddíle hrajeme hry s létajícím talířem frisbee. Ale jednou to dopadlo ne zcela šťastně. Hráli jsme si na zahradě našeho střediska a házeli ho jeden druhému. Ale co čert nechtěl, jeden šikula to hodil tak, že disk dopadl přímo na železný kryt kanalizace a talíř díky nárazu praskl. Teď už byl jen na vyhození. A nebo ještě pořád ne? Zde jsem už nemohl dělat nic jiného, než pronést komentář: „Tak nám to dopadlo jako u Roswellu.“ Pro ty, co nevědí, o co jde, připomínám, že poblíž tohoto městečka v Novém Mexiku mělo začátkem července roku 1947 spadnout cosi, o čem se stále vedou spory. Jedna strana tvrdí, že tam došlo k havárii mimozemského létajícího stroje, jiní si zas myslí, že to byl meteorologický balon, či objekt z nějakého tajného vojenského projektu. Ale stoprocentní důkaz toho, co to vlastně bylo, zatím nepodala ani jedna strana. (viz Havárie UFO (UFO crashes)

Tak co s tím? Třeba se Vám někdy při této hře stane něco podobného, jako nám. Proč létající talíř rovnou vyhazovat do popelnice? Nestálo by za to náš prasklý frisbee ještě nějak využít? Co si z něj například takovou nějakou havárii létajícího talíře přímo vymodelovat!

talir1.jpg
Co k tomu budeme potřebovat: Prasklý frisbee, stříbrnou barvu na plast, lepidlo, alobal, modelářský posyp pískové barvy, staré noviny a něco, na co celé dioráma postavíme, například tužší papír z krabice.

talir4.jpg
Začněme tak, že si upravíme rozbitý disk dle potřeby a posléze ho nabarvíme stříbrně. Vhodnou barvu lze zakoupit v každé modelářské prodejně

talir5.jpg
Pokud je v disku více děr, můžeme ho podlepit i alobalem. Tím nic nezkazíme, alespoň přes něj nebude vidět.

talir2.jpg
Pak si vezmeme onu podložku, která bude tvořit zem. Pokud není, tak ji nabarvíme nažluto. Až barva zaschne, začneme na ní nanášet posyp, jenž připomíná písek. Opět se dá koupit v modelářských prodejnách. Až to vše zaschne, připevníme na ni náš havarovaný talíř. Můžeme to udělat například tak, že zmuchláme staré noviny do koule a ty přilepíme na podložku.

talir9.jpg
To proto, když talíř podlepíme, získáme s tím sklon disku zapíchnutého do země. Když máme připevněný disk, doplníme opět posypem písečné duny, tak jak potřebujeme.

talir6.jpg

talir8.jpg
Nyní se pustíme do okolí naší havárie. Například k němu můžeme vytvořit mrtvé humanoidy. Ty nejjednodušeji vyrobíme tak, že podle přiložené šablony vystřihneme bytosti z alobalu.

talir7.jpg
A pak jednotlivé části těla pomačkáváme tak dlouho, dokud se nám výsledný mimozemšťan nebude líbit.

talir10.jpg
Pokud budete chtít, můžete si obdobně jako já vytvořit, jak náš neznámý objekt zajišťuje armáda. Vojenský džíp lze například vyrobit z vystřihovánek a drátěné zátarasy ze zatočeného drátku. Kdo chce, může si tam dát i vojáčky, pokud je bude mít. A když ho něco napadne dalšího, tak proč ne

A výsledek? Máme vyrobené dioráma havárie neidentifikovatelného létajícího objektu v poušti amerického jihozápadu. Sice skeptikům a zatvrzelým odpůrcům UFO se to asi moc líbit nebude, ale já mezi ně nepatřím, a tak to můj problém není. My budeme mít naopak dobrý pocit z toho, že jsme si něco pěkného vyrobili a že naše sportovní náčiní nepřišlo tak úplně nazmar.

Článek jsem v roce 2006 připravil pro skautský internetový časopis http://www.teepek.cz . Protože tento portál prošel za tu dobu celou řadou změn, dnes už tam tento článek není. A tak jsem ho nyní, z drobnými úpravami, zařadil do své letošní blogové rubriky adventní kalendář 2013, kde můžou děti i dospělí nacházet mé nejrůznější blogerské dárečky, které zpříjemní čekání na Ježíška a které potěší jak děti tak dospělé.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

perex_foto_203.JPG
Psal jsem právě před rokem v adventním kalendáři 2012:

Adventní kalendář: co je to Betlémské světlo?

Nyní bych se chtěl zmínit o jednom novodobějším předvánočním zvyku. Jeho původ se datuje do roku 1986, ale i přesto to je velice úžasný předvánoční obyčej. Mám na mysli tzv. Betlémské světlo. celý článek

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A pro povzbuzení vánoční nálady, přidávám odkaz na další koledu, tentokrát jednu méně známou, ale také hezkou „Slyšeli jsme v Betlémě“. Je na odkazu

http://www.youtube.com/watch?v=_FGFdPhKAJk

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Související články

adventní kalendář 2013

15. prosinec: Zážitková desková hra „Cesta Středozemí“

14. prosince: pohádka O Honzovi a říční víle Stříbravě

13. prosince: Stínové divadlo z prstů

12. prosince: Umíte vázat uzly?

11. prosince: Knížky zdarma jako vánoční dárek?

10. prosince: Vystřihovánky roubené chalupy

9. prosince: Zážitková desková hra „Na inlajnech“

8. prosince: Jak postavit vojenský bunkr

7. prosince: Adventní vločkovka

6. prosince: Znáte turistické značky?

5. prosince: Jde Mikuláš ulicí

4. prosince: Postavte si egyptskou Gízu

3. prosince: Zážitková desková hra „Dobrodružství“

2. prosince: Jak si postavit roubenou chalupu

1. prosince: Adventní českosměrka

advent16.jpg

Autor: Libor Čermák | karma: 15.11 | přečteno: 1740 ×
Poslední články autora