Červencové obrazce v obilí

26. 07. 2013 10:01:00
Opět vám přináším svůj blogový občasník o tom, co se děje na našich i evropských obilných lánech v souvislosti se záhadou, která je sledována již přes 40 let a dosud se ji nepodařilo spolehlivě vysvětlit.

Já vím, že lidé se o tuto záhadu skutečně zajímají. Je to například vidět ze čtenosti mých článků o této tématice. U velké většiny z nich jde jejich čtenost až do několika tisíců! A ve statistice si kolikrát všimnu i toho, že tyto články jsou hojně navštěvovány i po několika letech. Ale i přes tento zájem veřejnosti věnují média této tématice bohužel jen minimální pozornost.

Anglie

dhackpen.jpg
V minulém díle tohoto seriálu, v článku Obrazce v obilí ze začátku léta, jsem vás informoval o obrazci ve tvaru jádra atomu u Alton Barnes ze 7. července 2013, který hned po jeho vzniku nechal majitel pole pokosit. Jak je vidět, takové neslušné chování se zřejmě nelíbí ani tvůrcům těchto záhadných obrazců. A tak v noci na 15. července 2013 celý obrazec vytvořili ještě jednou. Ovšem už nikoliv u Alton Barnes, ale o cca 15 kilometrů severněji, u Hackpenu. Obrazec se nalézal na svahu, jehož oblouk kopíruje opět více než 6000 let stará cesta Ridgeway. A nalézal se v prostoru mezi bílým koněm u Hackpenu (Po stopách obřích křídových postav) a Barbury Castle, což je pevnost z doby železné (viz V kraji Bílého koně). Pokud si chcete podívat, jak tento obrazec vypadal a jak vypadal i ten původní u Alton Barnes, doporučuji stránku Hackpen Hill, Nr Broad Hinton

dallcannings.jpg
Arecibo.jpg
Ve stejný den, jako předešlý obrazec, tj. 15. července 2013 se objevil u All Cannings (asi tři km západně od Alton Barnes) další zajímavý obrazec. Skládá se z vnitřního kruhu a vnějšího prstence, do kterého je vepsán trojúhelník. Z vrcholů tohoto trojúhelníku vedou spojnice do vnitřního kruhu, takže obrazec dělá dojem jako jehlan-čtyřstěn. Na internetu se ale objevil názor, že může jít o znázornění velkého radioteleskopu v Arecibu. Pokud by byla tato interpretace správná, tak je pravděpodobné, že vzkaz tohoto obrazce by mohl být: „Nepřestávejte hledat radiové signály od mimozemských civilizací“. Obrazec v obilí je na stránkách na cropcirceleconnectoru: All Cannings.

OliversCastle.jpg
Podobný obrazec ve tvaru trojúhelníku, jenž je vepsán do kružnice kolem centrálního kruhu, se objevil ještě jednou. Tentokrát se tak stalo 24. července u Oliver Castle, dalšího hradiště z doby železné, které se nalézá severně od města Devizes. Z tohoto před chvílí popsaného trojúhelníku však ještě vedou tři cípy, takže obrazec tvoří hvězdu. A mezi těmito cípy vedou ještě jakési tři další tenké prstence. A protože se na nich nalézá třináct koleček, vypadají jako oběžné dráhy. Někteří badatelé v tom vidí například atom hliníku. Může však jít také například o znázornění letošního roku 2013 a nebo znázornění sluneční soustavy, ve které je v současnosti známo třináct planet (myšleno tedy včetně těch trpasličích: Merkur, Venuše, Země, Mars, Ceres, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluto, Makemake, Haumea a Eris). Pokud se vám tyto interpretace obrazce, stejně jako mně, tak úplně nelíbí, nic vám nebrání, abyste také zkusili luštit (viz obrázek) a specializované stránky tohoto obrazce na Wessex Ridgeway, Nr Roundway.

dhilcott.jpg
V Anglii také vzniky v letošním červenci i dva složité fraktálové obrazce. Ten první se objevil 16. července u Hilcottu (asi 4 km jižně od Alton Barnes) a tvořila ho jakási zkroucená housenka ze třinácti postupně se zmenšujících koleček. A v prostou mezi kroužky je doprovázelo dalších dvanáct malých kroužků, které je tvořeno šesti dvojicemi. Jaký je smysl tohoto obrazce? Opět zde hraje roli třináctka. Může jít tedy opět o rok 2013? A nebo o třináct planet sluneční soustavy? Viz Hilcott, nr Wilsford

dgiantsgrave.jpg
Druhý fraktál se objevil 22. července u Gigant ́s Grave poblíž Oare. Skládal se celkem z 56 kroužků. 29 kroužků bylo vytvořeno do kruhu, přičemž jedenáct se jich postupně zvětšovalo a pak zase zmenšovalo. Vše dozdobilo ještě 27 menších kroužků, které většinou po trojicích dotvořilo jakési znázornění náhrdelníku. Jaké může být poselství tohoto obrazce? Den, kdy se tento obrazec objevil, byl mimořádný hned v několika ohledech. Jednak zrovna nastal měsíční úplněk, a tak těch 29 kroužků, vlastně může být znázornění oběhu Měsíce kolem Země. A kromě toho se v Anglii tento den narodil malý následník trůnu, což může vyjadřovat ten náhrdelník. Obrazec viz na Giant's Grave, nr Oare.

Evropa

dlipnik.jpg
Ovšem zdaleka to není jen Anglie, kde se v posledních dnech objevil záhadný obrazec v obilí. Letos začátkem července jsem byl pozván na Slovensko, na akci „Záhadologický Hlohovec 2013“ (viz ZÁHADOLOGICKÝ HLOHOVEC), které jsem se účastnil jako přednášející o archeoastronautických záhadách (viz archeoastronautika). Akci pořádali slovenští záhadologové ze „Slovenskej Asociácie Výskumu Paranormálnych Javov (SAVPJ)“- viz jejich stránky http://www.savpj.org, se kterými jsem tam navázal přátelské kontakty. Asi týden po akci, jsem od nich dostal informaci o novém kruhu v obilí, který se objevil v oblasti Lipník – Tlmače v Nitranském kraji, a to kolem 14. července. Mimochodem v této lokalitě se agrosymboly objevily už v roce 2009 (viz článek Záhadné agrosymboly dobývají nejen Anglii, ale i Střední Evropu). Jeden z těch obrazců z roku 2009 měl tvar šesticípé květiny. A ten letošní obrazec měl též tvar květiny o šesti lístkách, přičemž obilí v lístkách stálo a kruh kolem nich byl polehlý. Paní Slováková mi také psala, že obrazec se podobal jinému letošnímu anglickému obrazci, jenž se v letošním červnu objevil u Yatesbury v Anglii (viz článek „Co mají společného anglické a italské obrazce v obilí?“. Já jsem jí zas na oplátku informoval o našem obrazci u Úštěku, ve kterém jsem byl zas já (viz Obrazce v obilí ze začátku léta)

dporsgrunn.jpg
Obrazec květiny se však neobjevil jen v Anglii a na Slovensku. Třetí ze série šesticípých květin, avšak v negativu oproti dvou předchozím, se objevil ještě 18. července 2013 u Porsgrunnu v Norsku. Tentokrát však v trávě.

Dva obrazce v obilí se objevili i u Hoevenu v Nizozemsku. První se objevil 14. července a skládal se z dvou kruhů, malého a velkého vedle sebe. Viz Hoeven. A pak přesně o týden později 21. července se tu objevil ještě druhý obrazec ve tvaru kruhu v prstenci a vedle něj ještě formace tří menších kruhů. (viz Hoeven (2))

dmomalle.jpg
Svůj letošní agrosymbol má i Belgie. Tady se obrazec objevil ve stejný den, jako u Hoevenu, tedy 21. července. Stalo se tak u Rue Lenoir ve Valonsku. Obrazec se skládal z pěti centrálních kruhů v řadě, přičemž každý byl ještě obtočen prstencem. (viz Rue Lenoir, North East Momalle).

dpecarovci.jpg
A také Slovinsko, kde se 16. července u obce Pecarovci objevil centrální kruh s prstencem (viz Pecarovci, Pomurska, Slovenia)

A jak jsem se dozvěděl z článku http://wylatowo.pl/news.php?art=1543, je pravděpodobné, že se letos vrátily obrazce i do polského Wylatowa, tradiční oblasti výskytů agrosymbolů u našich severních sousedů.

Česká republika

Již v minulém díle svého letošního občasníku o nových agrosymbolech jsem se zmiňoval o své návštěvě obrazce u Úštěku „Obrazce v obilí ze začátku léta“. Když jsem tuto informaci dal i na diskusní server lide.cz, tak se u ní objevila zpráva od diskutujícího pod jménem „Bobek.M“, že dle informací od zemědělců, se měl letos velice podobný, stometrový obrazec objevit někde na Znojemsku. Přesnou lokalitu bohužel dotyčný neznal.

Dále mne informovala jistá paní Ivona, že další agrosymbol by se měl nalézat na poli u obce Drnovce u Lysic v okrese Blansko. Jedná se údajně o dvojitý kruh s náznakem kříže uprostřed. Jeho průměr je prý asi 50 metrů. Za informace oběma lidem samozřejmě děkuji.

drohozna.jpg
Další zpráva o českém obrazci vyšla přímo v novinách, a to ve Strakonickém deníku. Článek se jmenoval „Přistálo u Oseka UFO?“ a informoval o dalším letošním obrazci, jenž se objevil ve čtvrtek 18. července 2013 mezi obcemi Rohozná a Osek na Strakonicku. Podle článku ho objevil veterinář Karel Krametbauer, když se dopoledne v 9 hodin kolem pole vracel domů. Když tam ale jel předtím, nic tam ještě nebylo. To znamená, že agrosymbol musel vzniknout v té době mezi jeho cestami. Obrazec vypadal jako trojitá soustava spojených kruhů s trojúhelníkem uprostřed.

drozsec.jpg
A zatím asi nejhezčí český obrazec vznikl 22. července u Rozseče nad Kunštátem. I o tomto případu se také psalo v novinách, a to v Blanenském deníku, v článku „Rozseč nad Kunštátem: kruhy v obilí lákají zvědavce“. Obrazec podle zpráv zabíral plochu 500 metrů čtverečních. Jedná se o obrazec skládající se z centrálního kruhu, kolem něhož jsou dva další prstence. Na tom vnějším prstenci se nalézají čtyři kroužky ve tvaru keltského kříže. A ty jsou spojeny jakousi vlnovkou jednak z vnitřním prstencem a pak s dalšími menšími kroužky vně kruhu. Takže celý obrazec vypadá jako takový čtyřboký spirálový kříž. Mimochodem, je to už druhý letošní případ agrosymbolu v jednom okrese, tj. Blansko. A Mimochodem, když jsem minule, v článku „Obrazce v obilí ze začátku léta“, zkoušel udělat jakýsi matematický odhad, ve kterém z českých okresů je letos nejpravděpodobnější výskyt agrosymbolu, je to právě okres Blansko, jenž je v první desítce nejpravděpodobnějších oblastí.

Myslím si, že je více než jisté, že řada obrazců jsou lidské padělky. Tak tomu v posledních letech bohužel je. Ale ty pravé obrazce se však vyskytují stále. A jediná spolehlivá metoda, jak je odhalit, je detailní rozbor buněčné struktury postiženého obilí. U těch pravých jsou totiž porušené buněčné stěny, což mechanickým způsobem za pomocí prken a provázků dosáhnout nelze. S největší pravděpodobností za to může nějaké záření, které při vzniku pravého obrazce působí. Letošní sezona kruhů v obilí ještě nekončí, a tak se společně pojďme těšit, jaká překvapení nám ještě přinese.

Zdroj, použité fotografie a schémata:

Odkazy použité v článku, wikipedie včetně obrázků

wikipedie

http://www.cropcirclecenter.com

http://www.cropcircleconnector.com/2013/2013.html

mé fotografie

Související články:

3. díl: Obrazce v obilí ze začátku léta

2. díl: Co mají společného anglické a italské obrazce v obilí?

1. díl: Opožděná sezona záhadných kruhů v obilí už začala

Vděčíme snad za obilí mimozemšťanům?

Kruhy v obilí - rok 2012

Kruhy v obilí - rok 2011

Kruhy v obilí - rok 2010

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2008

Jaké byly kruhy v obilí roku 1996

Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad

Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994

Autor: Libor Čermák | pátek 26.7.2013 10:01 | karma článku: 21.00 | přečteno: 3253x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...