Havajské ostrovy z pohledu archeoastronautiky

To, že na ostrovech v Tichém oceánu se ukrývá mnoho archeoastronautických záhad, jsem se už na stánkách svého blogu již několikrát zabýval. Dnes bych si vzal na paškál Havajské ostrovy.

Havajské ostrovy jsou 50. státem Spojených států amerických. Jejich rozloha je 28 tisíc kilometrů čtverečních. To je jako zhruba třetina České republiky. Žije zde 1200000 obyvatel, to znamená tolik jako má zhruba Praha. S porovnání s Českou republikou to je jen desetina, ale i tak má tento stát při volbě americké presidenta své čtyři volitele (což je dokonce o jednoho volitele víc než rozlohou největší stát USA - Aljaška). Ale co je méně známé je to, že i zde se nalézají věci, které hrají do karet archeoastronautické hypotéze a dalším záhadám.

Z a j í m a v é   u m í s t ě n í

Co se týká Havajských ostrovů, je jen pouhá náhoda, že se nalézá zhruba na stejné zeměpisné šířce, jako mnoho jiných dávných civilizací (to znamená plus, minus 20 stupňů obou šířek)? Zkusme si vzpomenout na pohoří Tassili v jižním Alžírsku, kde je mnoho skalních kreseb, dále na núbijskou civilizaci v severním Súdánu, známou například svými pyramidami. Na americkém kontinentu je to pak Aztécká civilizace v okolí Teotihuacanu a Tuly a pak mayská civilizace na Yucatanském poloostrově. A obdobné je to i na jižní polokouli, kdy sem například spadá souostroví Tonga (viz Archeoastronautické souostroví Tonga) a nebo Zimbabwe. Jak tak píšu o tichomořských ostrovech, všiml jsem si, že mnohé z nich, které jsou archeoastronauticky tak zajímavé, že se nalézají přesně na protilehlé straně Zeměkoule od jiných prastarých civilizací. Typickým příkladem jsou Velikonoční ostrovy versus Mohenžodaro v údolí Hindu a nebo souostroví Tonga versus Tassilli. Je jen náhoda, že právě Zimbabwe, které je známé svými ruinami prastarých tajuplných pevností, leží přesně na opačné straně Zeměkoule než Havajské ostrovy?  A je také jen náhoda, že když se podíváte na zeměpisné souřadnice 19,5 stupně, zjistíte, že je takový stupeň severní šířky, že pokud bychom do naší planety vepsaly čtyřstěn, kde jeden vrchol bude na jižním pólu, tak ostatní jeho tři vrcholy budou právě na této rovnoběžce? Věděly snad tyto dávné civilizace, že Země je kulatá? (viz článek Věděli naši dávní předkové, že Země je kulatá?). Či nám svojí polohou na naší planetě zanechaly nějaký dosud nerozluštěný vzkaz?

Z á h a d n é   p a m á t k y

Původní obyvatelé Havaje jsou Polynésané pocházející z Markéz (viz Archeoastronautické Markézy). Dostali se sem kolem roku 1000 našeho letopočtu. Ovšem lidé tu žili pravděpodobně už mnohem dříve. Důkazem je Mookini Heiau, chrám, jenž byl údajně postaven už kolem roku 480 po Kristu. Dnes se z něj zachoval obdélníkový kamenný val vysoký 1,8 metrů. Jeho půdorysné rozměry jsou přesně v poměru 1:2 a mají rozměry 76 x 38 metrů. Podle dávné legendy byl chrám postaven během jedné noci. Zde bych chtěl připomenout, že za obdobnou dobu byly na Markézách dle tamějších pověstí postaveny i tajuplné marae. Na tento chrám, je však odedávna uvaleno tzv. tabu, a proto ho navštěvuje jen málo místních lidí.

A kromě takovýchto chrámů se na havajských ostrovech vyskytuje též množství petroglyfů, čili sklaních rytin. Stejně jako v jiných částech světa i zde můžeme kromě tradičních přírodních vyobrazeních spatřit bytosti ve skafandrech či bytosti s anténkami. A Další podivné obrazce (viz např. http://www.sandcarveddesigns.com/petroglyphs_hawaiian_rock_art.htm). Když se na takovéto postavy dívám, stále nechápu, co tolika lidem brání v tom, aby v těchto obrazcích viděli pradávné návštěvy z vesmíru. Copak dávní obyvatelé Havaje nosily na hlavách skafandry nebo anténky?

Mezi prastarým obyvatelstvem Havaje se zde také dochovaly pověsti o podmořských tunelech, které mají údajně spojovat jednotlivé ostrovy. Zda se jejich existence někdy prokáže nebo ne, to nechám na budoucí zdejší badatele. Ale dostáváme se tak k další zajímavé věci, poukazující na cosi záhadného. A to je zdejší mytologie

M y t o l o g i c k é   p ř í b ě h y

Zdejší mytologické příběhy, které jsou mimořádně bohaté a mnohé z nich se dají aplikovat na archeoastronautickou hypotézu. Už jsem se například zmínil o legendě stavbě Mookini Heiau či legendě o podzemních tunelech.

Dále tu můžeme nalézt pověst, která se svojí podstatou podobá i příběhu o Noemovi a biblické potopě. Celosvětovou potopu zde měla způsobit rozhněvaná bohyně Měsíce Hine. Pouze dva lidé se zachránili ve člunu na zdejší sopce Mauna Kea (Mají pověsti o potopách reálný základ?). Že by další odkaz na dávnou celoplanetární událost?

Zajímavé je, že v Oceánii se často traduje, že bohové mají bílou pleť. Mytologická píseň z Havaje například vypráví, že Polynésané vyprávějí o bájné zemi svého původu, o tzv. Kahihki. Tam prý nežijí normální lidé, ale jsou bílí jako bůh. Že by se snad někdy v dávných dobách setkali s Evropany? A nebo zde snad přistáli nějací bohové z vesmíru?

Zajímavá je i nejvyšší zdejší bohyně – Hauamea. Je to matka Země, která porodila mnoho dětí. Ovšem tyto děti se nenarodily normálním způsobem, ale „vyrašily“ z různých částí jeho těla. Podle pověsti měla se svými bratrem Kenem a Kenaloou připlout z Kahihki na tzv. „velkém ostrově“. Pravděpodobně se jednalo o nějakou velkou loď. Divil bych se, kdyby dávní prostí obyvatelé Polynésie uměly vyrobit tak obrovské lodě. Ovšem dnešní technika už umí vyrobit lodě, které skutečně můžou plovoucí ostrovy připomínat (viz např. http://www.pluska.sk/zaujimavosti/to-je-sen-lod-vlastnou-sopkou.html). Bohyně Hauamea se dočkala své pocty dokonce i ve 21. století, kdy podle ní byly pojmenována šišatá trpasličí planeta za drahou Pluta, která byla objevena v roce 2004 týmem Michaela E. Browna z Kalifornského technologického institutu (viz Jak pak znáte vnější část sluneční soustavy?)

Závěr

Jak už jsem se zmínil v předešlých článcích, týkajících se Tichomoří, ať už  Souvislosti mezi místy na protilehlé straně Zeměkoule? nebo Archeoastronautické Markézy a nebo Archeoastronautické souostroví Tonga a vlastně i v tomto článku, tak i tato oblast je též na takovéto záhady mimořádně bohatá. Většinou zde jde o historickou dobu cca před jedním tisícem let. A tak mám zajímavou hypotézu, že ty bytosti, které zde na naší planetě v dávných dobách - v dobách starověku působily, a které tehdejší lidé považovali za svá božstva, se s nástupem středověké éry své působiště přesunuly právě sem. Je to až příliš ujetá hypotéza? Já myslím, že ne. Tyto bytosti na naší planetě byly už od dávných dob a zřejmě tu působí až do dneška, což je vidět na dnešních záhadách UFO. A proč by se sem v období odpovídajícím středověku nemohly své působiště z velké části přesunout? Tady byly stranou veškerého dění a také se zde dalo očekávat, že tu lidé byli o dost méně vyspělejší než na velkých kontinentech. A tak se domnívám, že právě tady mohly ony neznámé bytosti skutečně působit, a tak tu díky nim vznikla ta polynéská božstva a také všechny ty tichomořské záhady.

 

Zdroje: wikipedie, použité odkazy

Dopatka U.: Velká encyklopedie Ericha von Danikena: Vašut, Praha, 1999

http://www.to-hawaii.com/big-island/ancientsites/mookiniheiau.php

publikace Scott Cunningham: Magie tichomořských šamanů, grada - viz

 

Použitý obrázek: wikipedie, http://www.hawaii-aloha.com/blog/2009/02/23/visit-an-almost-secret-wonder-on-your-hawaii-vacation

 

 

 

Související články:

Souvislosti mezi místy na protilehlé straně Zeměkoule?

Archeoastronautické Markézy

Archeoastronautické souostroví Tonga

Dále v rubrice archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | neděle 7.10.2012 16:33 | karma článku: 19,44 | přečteno: 3054x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,50

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám