Archeoastronautické souostroví Tonga

29. 09. 2012 6:21:00
Je to sice malý ostrovní stát v jihozápadní části Tichého oceánu. Svojí celkovou rozlohou se dá přirovnat k běžnému českému okresu, ale archeoastronautických záhad je tu tolik, že by mu každý jiný stát mohl jen tiše závidět.

Tonga.jpg
Souostroví Tonga se skládá zhruba ze 172 různě velkých ostrovů, z nichž 36 je obydlených. Nalézá ze zhruba ve třetině vzdálenosti mezi Novým Zélandem a Havajskými ostrovy. Jeho dnešní obyvatelé jsou potomky polynéských námořníků, kteří tuto oblast osídlili zhruba v 10. století před naším letopočtem. Ovšem hlavní ostrov Tongatapu byl osídlen již ve 12. století před naším letopočtem. To znamená, že již takto dávno museli dokonale ovládat námořnictví.

Z á h a d n é s t a v b y

A právě na tomto ostrově se nalézá nejznámější tajuplná památka Tongy. Ha'amonga 'Maui neboli hvězdná brána boha Mauiho.Haamonga.jpg
Tato brána je postavena ze tří obrovských vápencových kamenů. Dva boční kameny jsou přes pět metrů vysoké a váží až 40 tun. Jsou tedy podstatně těžší než kameny ze kterých bylo postaveno slavné Stonehenge v Anglii nebo ještě slavnější pyramidy v Egyptě. Do těchto dvou desek jsou v horní části vytesány přesné otvory o šířce 80 cm, do kterých je zapuštěn další šestimetrový kámen jako překlad. A tak celá brána váží až neuvěřitelných 130 tun. Postavená byla zhruba na přelomu 12. a 13. století našeho letopočtu. Jak bylo takovéto kamenné monstrum postaveno, je stále záhadou. Legenda říká, že ji postavil bůh Maui. Kameny na stavbu údajně přivezl na obřích kanoích ze sousedního ostrova Uvea. Zda to tak skutečně mohlo být, to těžko říci, ale ví se, že tato brána je astronomicky orientovaná. A hádejte, kdo na to přišel. Byl to samotný král Tongy, Taufa ahau Tupou IV. Ten byl nejprve od roku 1949 tonžským premiérem a po smrti svého otce Salote Tupou III. v roce 1965 až do své smrti v roce 2006 tonžským králem. Podle něj je brána orientována vůči východu slunce při rovnodennostech a slunovratech. No vida čím vším se můžou panovníci ve svém volném čase zabývat.Langi-Tauatonga.jpg

Ha'amonga 'Maui je jistě nejznámější megalitickou stavbou na Tonga, ale zdaleka není jedinou. Zhruba 100 metrů na dohled od ní se nalézá kámen Maka Fa'akinanga, jenž je vyroben ze stejného materiálu, jako výše zmíněná brána. Pak zde máme zhruba čtvercové hrobky „langi“, jejichž půdorysná velikost je cca 20 metrů. I ty byly postaveny v 13. století. I k nim se váže podobná pověst jako k bráně, že kameny byly přivezeny na obřích kánoích z ostrova Uvea. Jsou to jakési stupňovité terasy, jejichž okraje částečně připomínají pyramidy. A vnitřky zas přistávací plochy. A to samé by se dalo říci i o třístupňové pyramidové terase Namoala. Paepae_o_Telea.jpg

P ř í b ě h c h l a p c e A h o ' e i t u

Tajuplné stavby na Tongu však nejsou zdaleka všechno, co by zde bylo tak záhadného, či archeoastronauticky zajímavého, že by to například mohlo upozorňovat na prehistorický kontakt nějaké nám neznámé civilizace. Třeba z té vesmíru. Legenda o bohu Mauim totiž není zdaleka jediná, která se zde dochovala. Na wikipedii jsem totiž objevil další, tentokrát o chlapci 'Aho'eitu, jehož otcem byl bůh žijící nahoře v nebi. Pověst jsem nalezl na http://cs.wikipedia.org/wiki/Tonga a vzhledem k zachování slovosledu ji přepisuji v původní podobě:

Když vyrůstal 'Aho'eitu v muže, ptal se matky na svého otce. Jeho matka byla lidskou bytostí z oblasti dnes známé jako Popua rozkládající se blízku laguny Tongatapu. Matka 'Aho'eitu mu řekla, že jeho otec byl bůh žijící v nebi. Když vyrostl pocítil přání najít svého otce. 'Ilaheva ho proto zavedla k velkému stromu Toa. Chlapec vyšplhal do korun stromu, tam našel cestu a šel po ní tak jak mu řekla matka a našel svého otce chytajícího holuby. 'Eitumatupu byl pohnut tím, že viděl svého syna a uvítal ho ve svém domě jídlem a kavou. Poté ho poslal za svými dalšími syny. Když ostatní viděli, že dobře vypadající chlapec 'Aho'eitu je jejich bratr začali žárlit, rozplakali ho, uvařili a snědli. Kromě hlavy, kterou mrštili do pole plodiny hoi, které tím bylo navěky otrávené. Nějaký čas po této události poslal jeho otec bůh Eitumatupu' jednu ženu aby přivedla 'Aho'eitu. Ale ona se vrátila se zprávou, že chlapec není k nalezení. Bůh požádal jeho ostatní syny aby přišli a donutil je lechtáním jejich hrdel vyzvracet obrovskou dřevěnou mísu. Po zjištění, že chybí hlava, bůh poslal posla najít hlavu a také kosti. Mísu přinesl do domu. Všichni byli přeneseni do bohova domu, a bůh začal velice podrážděně hovořit s ostatními staršími bratry, protože zavraždili 'Aho'eitu. Jejich trestem bylo, že museli stát v nebi, dokud 'Aho'eitu nesestoupí zpět na Tonga jako její král. V tomto okamžiku však starší bratři začali litovat svého činu a požádali jejich otce, zda by nemohli 'Aho'eitu následovat. Bůh nakonec svolil, ale s podmínkou, že přestože jsou starší, stanou se služebníky 'Aho'eitu.

Nemůžu si pomoci, ale v této pověsti vidím určité paralely ze současnými tzv. únosy mimozemšťany. Jednak je tam ten prvek boha seshora, dále určité chirurgické procesy, které při těchto událostech údajně dochází. Zde to dokonce hraničí s tzv. mrzačeními, která jsou v současné době známé především u dobytka. A v neposlední řadě, jsou to ti jeho bratři, kteří tam také žijí. Kdo zná zprávy o únosech do UFO, jistě ví, že oběti těchto incidentů často popisují i jakési „školky“ kříženců lidí a mimozemšťanů, se kterými se tam „u nich“ setkali. Co když je zde v této tichomořské legendě odkaz na totéž?

P ř í l i š n á h o d v u m í s t ě n í

A na závěr si nechám jednu zajímavou zeměpisnou souvislost, které jsem si zcela náhodou všiml. Když jsem psal článek o jiné tichomořské civilizaci, o Velikonočním ostrově (Souvislosti mezi místy na protilehlé straně Zeměkoule?), zmínil jsem se o tom, že Velikonoční ostrov leží geograficky přesně na opačné straně Zeměkoule, jako civilizace Móhendžó-daro v údolí Hindu. Je jen pouhá náhoda, že obdobná situace nastává i v případě Tongy? Když se podíváme přesně na opačnou stranu Zeměkoule, dostaneme se totiž do jižního Alžíru, kde ze Sahary ční pohoří Tassilli. A právě zde se vyskytuje podivná galérie skalních kreseb, kde se nalézají kromě běžných vyobrazení z přírody i podivné plovoucí bytosti a velký jednooký obr, zvaný „veliký bůh Mars“ (viz http://thelosangelesbeat.com/2012/01/dear-librarian-2/ufo6000). A tak není divu, že mnozí badatelé tuto galérii přidávají k dalším archeoastronautickým důkazům, že někdo z vesmíru naší civilizaci v dávné minulosti ovlivňoval. Ovšem, jak to, že umístění prastarých civilizací na severní polokouli odpovídá současně umístění malých ostrovů v tichomoří na opačné straně planety? Hold záhad a souvislostí je pořád hodně a nám nezbývá, než je hledat a spojovat je v možné souvislosti. Třeba tak tyto záhady nějak vysvětlíme.

Zdroje: wikipedie, http://www.palaceoffice.gov.to , Vašíček A. Planeta záhad – Tajemná minulost, Baronet, Praha 1998

Použité fotografie: wikipedie

Související články:

Souvislosti mezi místy na protilehlé straně Zeměkoule?

Archeoastronautické Markézy

Dále v rubrice archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | sobota 29.9.2012 6:21 | karma článku: 22.21 | přečteno: 2563x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 8.01 | Přečteno: 80 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 184 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 286 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...